21 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/25

 Kızıl Bayrak'tan
Zorbaların saltanatı sarsıldı, direniş kazandı!
Daha fazla siyaset, daha fazla örgüt!
Direnenler ve çark edenler...
Taksim Direnişi ve
düzen partileri
Sermayenin gericiliğine karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Kitlelerin direnme iradesi örgütlenmeli
ve süreklileştirilmelidir!
Polis şiddetinde
‘ustalık’ dönemi
Sermaye medyasının
direniş düşmanlığı
Taksim’de direniş iradesi kazandı!
Direniş illerde büyüyor!
“AKP’nin oyalama çabası boşunadır”
Direnişle dayanışma grevi
İllerde grev eylemleri
Düzen cephesi ve rejim krizi - H. Fırat
31 Mayıs patlaması
ve devrimci sorumluluklar
Yalan, şantaj ve şiddet makineleri parçalanıyor... - K. Ali
“Diren Taksim yalnız değilsin!”
G8 Zirvesi’ne Suriye çekişmesi damga vurdu
İran seçimlerinden yansıyanlar

Brezilya’da halkın
direnişi büyüyor

Ethem’in hesabını emekçiler soracak!
Ankara BDSP’den açıklama...
43. yılında 15-16 Haziran Direnişi selamlandı
İstanbul’da dönüşüm ideolojiktir!
Halk hareketinin kazanımları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İllerde grev eylemleri

 

Bursa

Bursa’da emekçiler Ünlü Cadde’de buluştu. Burada kortejler oluşturan kitle Heykel’den Fomara Meydanı’na yürüdü.

TMMOB, diş hekimleri ve hekimler kendi pankartlarıyla eylemde yer aldılar. DİSK temsili bir sayı ve flamalarla eyleme katıldı. Kitlenin ana gövdesini oluşturan KESK üyeleri de tek pankartla yürüdü. TÜMTİS üyeleri de flamalarıyla eylemde yer aldı.

Kitle Heykel’den Haşim İşcan Caddesi’ne, oradan da Fomara Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca, özellikle Haşim İşcan Caddesi’nde eyleme katılım arttı. İki noktada çevreden 2 kişinin kitleye hakaret etmesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Bunun yanı sıra çevreden eyleme alkışlarla destek verildi.

Fomara Meydanı’na gelindiğinde basın açıklaması okundu. Taksim Direnişi’nin selamlandığı açıklamada polis terörü protesto edildi. Mücadele çağrısı ile açıklama son buldu.

Eyleme aralarında BDSP’nin de olduğu ilerici ve devrimci kurumlar destek verdi. BDSP’nin “Kazanana kadar direniş” bildirileri dağıtıldı.

Manisa

Manisa Lisesi önünde toplanan kitle sloganlarla Manolya Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı.

Eyleme, sendikalaştıkları için işten atılan ve günlerdir kapı önünde direnişlerini sürdüren Petrol-İş Sendikası üyesi Standart Profil işçileri de kendi pankartlarıyla katıldılar. Cansız geçen eylem meydanda toplanınca neredeyse tam bir dağılmaya dönüştü. Basın metninin okunmasından sonra eylem sonlandırıldı. Eyleme 400’e yakın emekçi katıldı.

Mersin

Sendika ve meslek örgütleri Mersin’de Defterdarlık önünde toplanarak Taş Bina’ya kadar yürüyüş düzenledi.

Binlerce emekçi ve DİSK/Genel-İş üyeleri kortejler halinde yürürken, yürüyüş boyunca AKP’nin dozunu arttırdığı baskı ve zulüm teşhir edildi. AKP karşıtı sloganlar ile birlikte “Genel grev genel direniş!” sloganları atıldı. Basın açıklaması ile eylem sonlandırıldı.

Adana

Adana Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan emekçiler, Atatürk Parkı’na yürüyüş yaptılar. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı yürüyüşte KESK, SES, TMMOB pankartları ile yürürken, DİSK flamaları ile yürüyüşte yer aldı.

Yürüyüş kolu Atatürk Parkı’na ulaştığında basın açıklaması yapılarak eylem sonlandırıldı.

Sınıf devrimcileri de eylemde “Kazanana kadar direniş” başlıklı BDSP bildirilerini dağıttılar.

Bolu

Bolu’da İzzet Baysal Caddesi’nde bir araya gelen emekçiler burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasına Bolu’daki demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

KESK adına yapılan basın açıklamasında Taksim Gezi Parkı’nın ranta kurban edilmesine karşı İstanbul’da başlayan halk hareketinin kısa zamanda tüm Türkiye’ye yayıldığı ve bu direnişin iktidar tarafından polis terörü ile bastırılmaya çalışıldığı, AKP iktidarının halkın büyük direnişini kıramayınca çılgına dönerek bir baskı rejimi kurma yoluna girdiği söylendi.

Kızıl Bayrak / Bursa-Manisa-Mersin-Adana-Bolu

 

 

 

 

Öztekstil işçisi yalnız değildir!”

 

DİSK Tekstil’in örgütlenme çalışması yürüttüğü Öztekstil’de Bursa Şube Başkanı Celal Çam’ın saldırıya uğraması nedeniyle 18 Haziran’da fabrika önünde bir basın açıklaması yapıldı.

14 Haziran Cuma günü, genel merkez yöneticisi Şadi Bal, Celal Çam ve şube personeli işyeri önünde işçilerin çıkışını beklerken Özteksil güvenlik görevlilerinin önce sözlü ardından da fiziki saldırısına maruz kalmışlardı. Fabrika dışından insanların ve servis sorumlusunun da katıldığı bu saldırıda sendika yöneticileri darp edilmişti.

Sendikal hak ve özgürlüklere gösterilen tahammülsüzlük yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. DİSK Tekstil üyelerinin, Birleşik Metal-İş üye ve yöneticilerinin, direnişçi NBR işçilerinin, TÜMTİS üye ve yöneticilerinin, direnişçi DHL işçisinin, BDSP, Partizan ve Halkevleri’nin de katıldığı eylem için işçilerin çıkış kapısında paydos saati beklendi. Sloganlarla mücadele kararlılığı vurgulandı. Paydos verildiğinde işçiler de servislere binmeyerek basın açıklamasına katıldılar. Burada yapılan basın açıklamasında Öztekstil işçilerinin aynı gruba bağlı BCS işçileri gibi toplu sözleşme hakkına sahip olana kadar mücadele edecekleri vurgulandı ve saldırı protesto edildi.

DİSK Bursa Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci de bir konuşma yaparak işçileri selamladı. Ardından fabrikanın ön kapısına yürüyüş gerçekleştirildi. Burada sloganlar atıldı ve halaylar çekildi. Ağırlığını kadın işçilerin oluşturduğu fabrikada işçiler coşkulu bir eylemle sendikalaşma hakkına yapılan bu saldırıya yanıt verdiler.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

DİSA’da saldırı devam ediyor!

 

Geçtiğimiz haftalarda işe yeni aldığı işçileri sendikal örgütlülüğe saldırı vesilesine dönüştüren DİSA patronu saldırılarına devam ediyor.

Patron yeni iş başı yapan işçileri sendikadan uzaklaştırmak istemiş ve türlü yöntemleri devreye sokarak işçilerin sendikaya üye olmasının önüne geçmeye çalışmıştı. Tüm bu baskılara rağmen yeni iş başı yapan işçiler sendikalarına sahip çıkmaya başlamışlardı. Bunun üzerine sendikadan istifa baskısına boyun eğmeyen Bora Varol işten atılmış ve fabrika önünde direniş başlatmıştı.

Bu süreç içerisinde sendikaya karşı tutumunu değiştirmeyen patron 13 Haziran’da 2 işçiyi daha işten çıkardı. Bora’ya karşı kullanmış oldukları “performans düşüklüğü” bahanesini yine devreye soktular. İşten atılan işçilerin içerde baskılara karşı duran işçiler olması ve işten çıkarıldıklarında direnişe başlamaları asıl sebebin ne olduğunu rahatlıkla gösteriyor.

Kızıl Bayrak / Trakya