21 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/25

 Kızıl Bayrak'tan
Zorbaların saltanatı sarsıldı, direniş kazandı!
Daha fazla siyaset, daha fazla örgüt!
Direnenler ve çark edenler...
Taksim Direnişi ve
düzen partileri
Sermayenin gericiliğine karşı
devrimci sınıf kavgasına!
Kitlelerin direnme iradesi örgütlenmeli
ve süreklileştirilmelidir!
Polis şiddetinde
‘ustalık’ dönemi
Sermaye medyasının
direniş düşmanlığı
Taksim’de direniş iradesi kazandı!
Direniş illerde büyüyor!
“AKP’nin oyalama çabası boşunadır”
Direnişle dayanışma grevi
İllerde grev eylemleri
Düzen cephesi ve rejim krizi - H. Fırat
31 Mayıs patlaması
ve devrimci sorumluluklar
Yalan, şantaj ve şiddet makineleri parçalanıyor... - K. Ali
“Diren Taksim yalnız değilsin!”
G8 Zirvesi’ne Suriye çekişmesi damga vurdu
İran seçimlerinden yansıyanlar

Brezilya’da halkın
direnişi büyüyor

Ethem’in hesabını emekçiler soracak!
Ankara BDSP’den açıklama...
43. yılında 15-16 Haziran Direnişi selamlandı
İstanbul’da dönüşüm ideolojiktir!
Halk hareketinin kazanımları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direniş illerde büyüyor!

 

Ankara’da Kuğulu Park, İzmir’de Gündoğdu Meydanı, Adana’da Atatürk Parkı direnişlerin merkezi olurken mücadele emekçi semtlerine, şehir merkezlerine taşındı. Yer yer polis saldırılarıyla karşılaşan eylemler bazı yerlerde polise geri adım attırarak fiili kazanımlar yaratılmasını sağladı. İzmir’de polis Basmane’ye yürüyüşleri TOMA ve çevik kuvvet barikatlarıyla tutmaya çalışırken kitlelerin eylem kararlılığı karşısında geri adım atarak alanı açmak zorunda bırakılıyor. Ankara’daysa her gece Kennedy Caddesi polis terörüne sahne oluyor. Polisin tüm saldırılarına karşın kitleler eylemlerden geri çekilmiyor.

AKP faşizmine karşı duruyoruz!”

Eylemler insanların yaratıcılığıyla çeşitleniyor. İstanbul’da başlayan “duran adam” eylemi İzmir’den, Ankara’ya, Bursa’ya kadar illerde de emekçiler tarafından sahiplenildi. Eylemciler, eylemleri sırasında gazete ya da kitap da okuyorlar. Yorulanlar bir süre dinlendikten sonra eylemlerine devam ediyor.

Bursa Heykel’deki eylemde her geçen saat eylemci sayısı artarken, her yaştan insan bu eyleme katıldı. Başlangıçta anıt önünde başlayan eyleme katılım arttıkça insanlar anıt önündeki kaldırımda da durmaya başladı. Bursa’da anıt önündeki merdivenlere “AKP faşizmine karşı duruyoruz” pankartı serilerek eylemin amacı da kitlelere açıkça yansıtılmış olundu.

Adana’da da “duran insanlar” protestosu yankı bulurken, park alanında bu eyleme katılanlar oldu.

İzmir’de ise duran adam eylemlerinin adresi Gündoğdu Meydanı oldu.

Forumlar eylemlerin özgür kürsüsü

Direniş çadırlarında yapılan forumlarsa canlı tartışmalarıyla, eylemcilerin bir özne olarak direnişin seyrine dair söz sahibi olduğu alanlara dönüştü. Forumlarda direnişin gelişimi, ihtiyaçları üzerine konuşmalar yapılırken saatler süren toplantılar gerçekleştirildi.

Gözaltılara kitlesel tepki

Direnişi kırmak için polis saldırısı gözaltı terörüyle desteklenirken geniş eylemci kitlelerinden bu saldırılara tepki gecikmedi. İstanbul’da Gezi Parkı’na yapılan saldırı ve ardından Ankara, İstanbul, Adana, Kocaeli’de gerçekleşen ev baskınlarıyla yüzlerce kişi gözaltına alırken onbinler refleks olarak alanlara çıkarak gözaltına alınanları yalnız bırakmadı.

Adana’da araçlarla Atatürk parkı’na gelmek isteyen Şakirpaşalı emekçiler polis tarafından engellenmek istendi. Duruma tepki gösterilmesi üzerine takviye polisler gelerek bir BDSP’li ve bir emekçiyi gözaltına aldı. Parkta gözaltılar protesto edilirken avukatların devreye girmesiyle gözaltılar serbest bırakıldı.

Sınıf devrimcileri yürüttükleri faaliyetlerle eylemlerin katılımcısı olmaktan çıkarak yapılması gerekeni işaret eden mücadele öncüleri oluyorlar. Gündüz gece fabrikalar, sanayi havzaları ve emekçi semtlerinde “Kazanana kadar direniş!” bildirilerinin dağıtımları, duvar gazeteleri ve afiş faaliyetleri yürüten BDSP’liler mücadeleyi sınıf merkezli yükseltme çağrılarını her ortamda yineliyorlar. Kızıl Bayrak gazetesinin satışı, stand faaliyetleri gibi çok yönlü faaliyet araçları kullanılırken eylemleri büyütmek için forumlar ve tartışmalar da yürütülüyor.

İzmir’de BDSP’nin Taksim direnişini büyütme, direnişe destek olma çağrıları sürdü. BDSP’nin çıkarmış olduğu bildiriler Menemen ve Asarlık’ta demir-çelik işçilerine, Çiğli organizede, Birleşik Metal-iş Sendikası’nın örgütlü olduğu ZF Lemförder ve Schneider Elektrik fabrikalarının sabah ve öğlen vardiyalarına, Çiğli merkezde Kasaplar Meydanı’nda, Çiğli merkezde belediye üst geçidi ve Bekir Ulupınar önünde el ilanları ulaştırıldı. Çiğli merkezde işçi servis güzergahlarına, organize yoluna, otobüs duraklarına ve İzban trafosuna yürüyüşün çağrı ozalitleri yapıldı. BDSP afişleri Buca’nın dört bir yanına yapıldı. Afişleme faaliyeti esnasında kornalarla selamlanan sınıf devrimcileri Gündoğdu Meydanı’nda kurulan BDSP çadırına çağrı yaptı. BDSP afişleri Buca’nın dört bir yanına yapıldı. Afişleme faaliyeti esnasında kornalarla selamlanan sınıf devrimcileri Gündoğdu Meydanı’nda kurulan BDSP çadırına çağrı yaptı.

Adana’da park alanında Kızıl Bayrak ve Liselilerin Sesi satışları yapılarak BDSP bildirileri dağıtıldı.

Ankara’da BDSP’liler Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirirken, yazılamalarla da Dikmenli emekçilere seslendi. Sınıf devrimcileri de, Esat Dörtyol’dan Kuğulu Park’a kadarki bölgede BDSP afişleriyle Ethem Sarısülük anmasına çağrı yaptı. BDSP’liler Dikmen’de de bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. Ayrıca sabah saatlerinde de son dönemde yaşanan süreci teşhir eden duvar gazeteleri Dikmen’in birçok noktasında yaygın bir şekilde kullanıldı. Daha sonra ise Ahmet Arif Parkı’nda bildiri dağıtımı gerçekleşti. Emekçilerle yapılan sohbetlerde süreç üzerine konuşuldu.

Çadırlara tahammülsüzlük

Direniş çadırlarına duyulan açık tahammülsüzlük, polis saldırılarıyla bir kez daha görüldü. 15 Haziran’da Adana Atatürk Parkı, 18 Haziran’da Ankara Kuğulu Parkı, 20 Haziran’daysa Mersin Barış Meydanı ve İzmir Gündoğdu Meydanı’ndaki direniş çadırları polisin saldırısına uğradı. Eylemlerin merkezi olan ve her geçen gün daha çok fikir üretip, tartışılan alanlar haline gelen çadırlar devletin gözünü korkuttuğu için saldırıların hedefi oldu. Çadırlar sökülse de eylemler bitirilemedi. Binlerce insan çadırlarının sökülmesine ve uygulanan polis şiddetine duydukları tepkileri yine alanları doldurarak gösterdiler.

Adana’da 15 Haziran günü Taksim’deki saldırının ardından AKP İl Binası’na yürümek isteyen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Polis tazyikli su, gaz bombası ve plastik mermi ile kitleye saldırdı. Kitle yeniden Atatürk Parkı’na çekildi. Çekilme esnasında yollara barikat kuruldu. Gece 02.30 civarında polis ve zabıtalar geldi. Plastik mermi kullanan polis yakın mesafeden ateş açtı. Son ana kadar mevziyi korumaya çalışan devrimci güçler birlikte çekildiler. Park’a giren polis çadırları söktü. Saldırıda 11 kişi gözaltına alındı.

20 Haziran günü Mersin’e Akdeniz Olimpiyatları’nın açılış töreni için gelecek olan Tayyip Erdoğan için hazırlıklar kent merkezindeki direniş çadırlarına saldırıyla başladı.

Mersin’de günlerdir kentin merkezinde Barış Meydanı’nda kurulu bulunan direniş çadırları her şeyi toz pembe göstermek isteyen sermaye hükümetinin şefi için gece yapılan bir operasyonla polis tarafından söküldü.

Gece saat 02.30 sularında polis çevik kuvvetle meydanı kordona alıp çadırları söktü. Meydandaki polis ablukası sırasında akrep tipi zırhlı araçlar, TOMA, panzer ve üç çevik otobüsü alana getirildi. Meydanda tecrit edilen direnişçiler iki kez Genel Bilgi Taraması dayatmasıyla kimlik kontrolüne tabi tutuldu.

Polis çadırlara yönelik tüm saldırılarında olduğu gibi burada da kamyonları hazır bekleterek çadırlardan çıkan malzemeleri alandan uzaklaştırdı.

Direnişin başından beri hedef gösterilen Gündoğdu Meydanı’ysa polisin şafak baskınına uğradı.

Alandakiler polis saldırısını kolkola girerek karşıladı. Polisin yaklaşık 70 kişiyi gözaltına aldığı gelen bilgiler arasında. Avukatların ifade ettiklerine göre gözaltına alınanlar Buca ve Yeşilyurt Devlet Hasatanesi’ndeki sağlık kontrollerinin ardından Konak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

Polisin ESP’li Sercan Üstüntaş, Kaldıraç dergisi okuru soyadı öğrenilemeyen Deniz isimli eylemciyi ve Halk Cephesi’nden bir devrimciyi gözaltı aracı yerine Doblo marka sivil bir polis aracına bindirerek alandan uzaklaştırıldığı ifade ediliyor.

Polisin vahşi saldırılarından nasibini meydana direniş sürecinde ölenler için dikilen fidanlar da aldı. Fidanları bile söken polis gözaltı için daha önceden belirlenmiş isimleri seçiyor. Polis alandaki çadırları sökmekle kalmayarak tamamen zarar vererek tekrar kullanılma ihtimallerini de ortadan kaldırdı. Çadırlarda bulunan eşyalar ise gasp edildi.

Bugüne kadar “demokrat vali” maskesiyle ortalıkta dolaşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, böylece gerçek yüzünü göstermiş oldu. Görüntülerle teşhir olmuş polis şiddeti için göstermelik soruşturma başlatan ve 3 polsin ifadesini aldıran Toprak, güneşin doğuşuyla birlikte direnişçileri gözaltına aldırdı.

Batıkent’te eylem direniş iradesinde

Batıkent’te emekçiler yağmurun eylemi engellemesine izin vermediler. Akşam saatlerinde şiddetlenen yağmura rağmen Batıkent’te yine eylem vardı. Yüzlerce emekçi, eylem komitesinin yürüyüşü iptal etme çağrısına karşı çıkarak “Yağmur bizi yıldıramaz!” sloganlarını attılar. Hatta ses aracından önce yolu trafiğe kapatarak yürüyüşü fiili olarak başlattılar. Gimsa önüne kadar yürüyen Batıkentliler eylemleri her koşulda sürdürme iradesine sahip çıkmış oldular.

BDSP’liler eylem komitesinin engelleyici tutumuna rağmen “Kazanana kadar direniş!” şiarlı bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler. Bildiriler emekçiler tarafından ilgiyle karşılandı. Ayrıca otobüs duraklarına süreci anlatan duvar gazeteleri asıldı.

Büyük işçi direnişi etkinliği

15-16 Haziran Direnişi’nin 43. yıldönümünde direniş alanlarında çeşitli etkinlikler düzenlendi. BDSP tarafından Gündoğdu direniş alanında etkinlik düzenlendi.

Etkinlik ilk başta Taksim direnişi süresince kaybedilen direnişçiler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından Manisa Müzik ve Şiir Topluluğu’nun hazırladığı dinleti gerçekleştirildi.

Etkinlik programında bir işçiye söz verilerek hazırlamış olduğu mektup okundu.

Etkinlik BDSP adına yapılan konuşma ile devam ederken, Taksim Direnişi’ne gerçekleştirilen devlet terörü ve operasyon haberi geldi. Bunun üzerine etkinlik yarıda kesilerek Alsancak İskele önünde toplanıldı, buradan Çankaya Caddesi’ne oradan da Basmane Meydanı’na yüründü.

Basmane Meydanı’na yaklaşan kitlenin önü TOMA, panzer ve akreplerle kesilmesi sloganlarla karşılandı. Kitlenin kararlı duruşu, kolluk güçlerinin geri adım atmasını sağladı ve Basmane Meydanı kitlelere açıldı. Yaklaşık bir saat burada eylem yapıldı. Daha sonra kitle tekrar aynı yoldan geri dönerek, sloganlar ve marşlar eşliğinde Gündoğdu Direniş gelen kitle eylemi sonlandırdı.

Yürüyüşün ardından, direniş çadırları kendi etkinlikleri ile geceyi beklediler. Halaylar, söyleşiler, film gösterimleri alanda sürdü.

Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Gezi Parkı eylemlerine destek için düzenlenen ‘16 Haziran 16.16’ adlı protesto yürüyüşüne yaklaşık 1500 kişi katıldı. Sivas Caddesi’nde bulunan Kayseri Forum önünde kortej oluşturan işçi ve emekçiler Kayseri Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüdü.

Eylem boyunca “Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “İşçi, memur el ele genel greve!”, “Kayseri uyuma direnişe sahip çık!” sloganları atarak yürüyen kalabalık, 2 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Alanı’na geldi. Yürüyüş Emek ve Demokrasi Platformunun basın açıklamasıyla sona erdi. Yapılan eylemle 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi de selamlandı.

Sincan’daysa 19 Haziran günü bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik direniş sürecinde yitirdiğimiz Ethem Sarısülük anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Yaklaşık yüz kişinin katıldığı etkinlik müzik dinletisi ile devam etti. Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun kısa dinletisinin ardından direnişin öğrettikleri üzerine sohbet edildi. Ardından 2 Temmuz üzerine konuşmalar oldu. Önümüzdeki günlerde yine bir etkinlik yapma kararı çıktı. Bunun üzerine bir komite oluşturuldu. Son derece coşkulu geçen etkinlik, müzik topluluğunun çaldığı halaylarla devam etti. Ardından hep beraber Çav Bella ve Gündoğdu marşları söylenerek etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa-Ankara-Adana-İzmir-Kayseri