22 Mart 2013
Sayı: KB 2013/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz dönemecinde “İmralı süreci”
Bosch’ta geçen bir yılın ardından
Sınıfa karşı sınıf bilinciyle örgütlü mücadeleye!
Sendikal harekette
büyük tasfiye dalgası
Hapishanelerde 12 Eylül’e rahmet okutacak uygulamalar
İzmir ÇHD Başkanı Av. Hüseyin Korkmaz ile konuştuk
Bijî Newroz, bijî sosyalizm!”
Newroz ateşi dört bir yanda harlandı
Kurultay hazırlıkları sürüyor
Beyanname işçi ve emekçilere açıldı!
Sınıf hareketinden
Metal TİS’lerinde uyuşmazlık!

Siyasal mücadele ve devrimci şiddet - H. Fırat

Kimyasal başlıklı
füze saldırısının ardından
Suriye’ye ABD vatandaşı “başbakan!”
Emperyalist işgalin 10. yılında
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Özgür yarınlar sosyalizmde!
Faşist çeteler iş başında!
Faşist saldırılara ve
polis terörüne geçit yok
Kadına yönelik şiddet
dünyanın her yerinde!
Cinayeti gördük...
Ahmet Yıldız katledildi!
Kızıldere bir savaş çağrısıdır!
Dikmen’de yıkım saldırısı tırmandırılıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Bijî Newroz, bijî sosyalizm!”

 

İstanbul

Devrimci ve ilerici güçler Abdi İpekçi Spor Salonu önünde kortejler oluşturarak yürüyüşle alana geldiler.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) alana “Newroz piroz be! Jibo azadî û wekhevî sosyalizm! Özgürlük ve Eşitlik için sosyalizm!” şiarlı pankart ve kızıl bayraklarıyla girdi. “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” vurgusu öne çıktı.

OSB İMES İşçi Derneği (OSİM-DER) İnşaat İşçileri Komisyonu da kendi pankartıyla Newroz’da yerini aldı. İşçiler birliğiyle alana çıkarak halkların kardeşliği vurgusunu öne çıkarttı.

Tertip komitesi adına BDP İstanbul İl Yöneticisi Mehmet Boztemur konuştu. Boztemur’un ardından program Grup Emeğe Ezgi’nin müzik dinletisiyle devam etti.

Miting programında BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmalar gerçekleştirdiler. Tüm konuşmalarda sermaye hükümetiyle yapılan görüşmelerin mücadelenin kazanımı olduğu anlatılarak, “görüşmelerin barış için taşıdığı öneme” vurgular yapıldı.

Ayşenur Kolivar, Mikail Aslan ve Serhado’nun sahne almasıyla program tamamlandı.

Mitingin ardından dağılan gruplara faşistler bıçaklarla saldırdı. Zeytinburnu’nun ara sokaklarında gerçekleşen saldırılarda isimi öğrenilemeyen 6 kişi yaralandı.

Mersin

Newroz Kürt halkı başta olmak üzere diğer halkların da katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı.

Kitle alana erken saatlerde akın etmeye başlarken konuşmacı olarak Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı.

Mitingde Mersin MKM’nin (Mezapotamya Kültür Merkezi) Müzik Topluluğu, Koma Azad ve Agire Jiyan müzik grupları sahne aldı. Coşkulu bir şekilde halay ve zılgıtlarla süren Newroz kutlamaları yağan yağmura rağmen devam etti.

Adana

Karasu Kavşağı’nda gerçekleştirilen Newroz programına Adana milletvekili Murat Bozlak katıldı.

Saygı duruşundan sonra program tertip komitesi adına konuşmada 2014 Newrozu’nu Öcalan’la birlikte kutlama temennisi işlendi. BDP, HDK ve EMEP adına da konuşmaların yapıldığı programda MKM sanatçıları yer aldı. Ferhat Tunç’un da katıldığı program halaylar ve sloganlarla son buldu.

Newroz alanında Kızıl Bayrak gazetesinin de satışı gerçekleştirildi.

Bursa

Newroz, Kürdistan ve devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşuyla başladı. Türkçe ve Kürtçe yapılan kısa bir selamlama konuşmasının ardından program yerel sanatçıların sahne almasıyla devam etti.

BDSP’liler “Newroz piroz be! Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!” pankartı arkasında sloganlarla alana girdi. Gençler zafer işaretleriyle korteji selamladı. Alanda “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde” yazan önlüklerle kurultay bildirileri de yaygın olarak dağıtıldı.

Ardından tertip komitesi adına BDP Bursa İl Başkanı Mehmet Dilek bir konuşma gerçekleştirdi. Mitinge HDK bileşenlerinin yanısıra BDSP, Halkevleri, ÖDP ve KESK Bursa Şubeler Platformu da katıldı.

Ankara

Toros Sokak’ta toplanmayla başlayan Newroz eylemi Kolej Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) eyleme “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik” pankartı ve kızıl flamalarla katıldı.

Newroz alanında ilk konuşmayı tertip komitesi adına Meral Vuranok ve BDP milletvekili Sırrı Sakık yaptı. Eylem coşkulu halaylarla sona erdi. Kürt kadınları yöresel ve renkli kıyafetleriyle dikkat çektiler.

Mamak

Mamak’ta Newroz Tuzluçayır Meydanı’nda coşkulu bir atmosferde kutlandı, zulme karşı isyan çağrısı yükseltildi.

Günler öncesinden başlayan hazırlıklarla BDSP, BDP, AKA-DER, Alınteri, EMEP, SDP, ESP, PSAKD tarafından örgütlenen Newroz, kitlenin Tekmezar Parkı’nda toplanmasıyla başladı. Tuzluçayır’a doğru coşkulu sloganlarla yürünürken NATO Yolu Caddesi trafiğe kapatıldı.

En önde “Bıji Newroz-Bıji Azadi, Yaşasın halkların kardeşliği, Newroz piroz be!” şiarının yazılı olduğu ortak pankart taşındı.

BDSP eyleme üzerinde “Kürt ulusuna özgürlük! Eşitlik, Kardeşlik, Gönüllü birlik” şiarının yazılı olduğu pankart ve kızıl flamalarıyla katıldı.

Tuzluçayır Meydanı’na gelindiğinde yol tamamen trafiğe kapatılarak Newroz ateşi yakıldı. Ardından örgütleyici kurumlar adına ortak açıklama Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.

Basın metninin okumasının ardından program PSAKD semah ekibi ile devam etti. Ardından Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu ve Bahoz Aslan’ın birlikte söylediği marş ve halaylarla program canlı bir şekilde devam etti.

İzmir

Tüm provokatif açıklamalara ve kışkırtma çabalarına rağmen İzmir Newrozu coşkulu biçimde kutlandı. Sabah saatlerinde bir grubun provokasyon çabası ise karşılık bulmadı.

Saygı duruşunun ardından tertip komitesi adına Baki Günel söz alarak kitleye seslendi. Günel’i BDP İl Başkanı Fuat Mikailoğlu’nun Kürtçe konuşması izledi. ABF, HDK de birer konuşma yaptıktan sonra BDP Milletvekili Hasip Kaplan söz aldı.

Konuşmaların ardından miting müzik dinletisi ve çekilen halaylarla sona erdi.

Eyleme KESK Şubeler Platformu, TÜMTİS ve BDSP’nin de aralarında olduğu birçok kurum destek verdi.

Sınıf devrimcileri mitinge “Emperyalist savaşa ve saldırganlığa, ırkçı şoven kışkırtmalara karşı, yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!/BDSP” pankartı ve BDSP flamalarıyla katıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Mersin-Adana-Bursa-Ankara-İzmir