8 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/06

 Kızıl Bayrak'tan
İsrail’in Suriye’ye saldırısı ve bölgesel taşeronların kanlı ortaklığı
İlerici muhalif lider
Şükri Belayid katledildi
Devlet terörü tırmanıyor, hak ve özgürlükler gasp ediliyor
Faşist baskı ve devlet terörünü meşrulaştıramazsınız!
Yeni yargı düzenlemeleri tüm iktidarı “Başkan”ın elinde toplamayı amaçlıyor!
Karayollarında özelleştirme saldırısı
ve gerçekler!
Kapitalizm her zaman ve her yerde öldürür! Kapitalizmi öldürelim!
Taral Makina’da sendikalaşma
ve işten atma
Türk Metal: Hiç şüpheniz olmasın!
BDSP’den kurultay deklarasyonu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
MİB MYK Şubat ayı toplantısı

Kadın sorunu ve toplumsal devrim H. Fırat

Kadının kurtuluşu sosyalist işçi-emekçi iktidarında!

Tarihsel ve sınıfsal özüyle 8 Mart

Sınıf devrimcilerinden
“kadın sorunu ve 8 Mart” panelleri
1789 Fransız burjuva devrimi ve kadın hareketleri
Münih Güvenlik Konferansı notları
Mısır’da devrimci süreç! / S. Eren
Kerberos’un adı Blackwater olursa
güneş ölüme doğar!
“Kanlı Pazar” 16 Şubat 1969
“Yeni YÖK Yasası”
parça parça hayata geçiriliyor
Liseliler Devrim Okulları’nda buluştu
Asistan eylemlerine panoramik bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taral Makina’da sendikalaşma ve işten atma...

Dışarıda direniş, içerde dayanışma!

 

Sendikalaşan Taral Makina işçileri patronun işten atma saldırısı ile karşılaştı. Fabrika önünde bekleyen işçiler talepleri kabul edilene kadar direneceklerini belirtiyor.

Bayrampaşa’da kurulu olan Taral Tarım Makina ve Aletleri Sanayi A.Ş.’de işçiler DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası 2 No’lu Şube’ye üye oldular. Sendikalaşmadan haberi olan patron 12 işçiyi işten çıkardı. İşçiler 5 Şubat günü fabrika kapısında bekleyişe geçtiler.

Tüm bunlar olurken alım güçlerinin düştüğünü gören işçiler, sendikalaşmaya karar verdiklerini dile getiriyorlar. Sendikal çalışmanın patron tarafından öğrenilmesi ile birlikte dün 10, bugün de iki olmak üzere toplam 12 işçi atılmış durumda.

İşçiler, gece fabrikaya gelen müdürün, işçilere bir konuşma yaptığını, konuşmada sendika taleplerinin neden patrona iletilmediğini sorduğunu ifade etti. Ayrıca müdürün “DİSK’ten başka sendikalar da var” diyerek üyelikten vazgeçmeleri durumunda bu konuda kendilerine “yardımcı” olacağını belirttiği söyledi.

Sabah saatlerinde fabrika önünde bir araya gelen işçiler ve 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram, burada bekleyişe başladılar. Bir müddet sonra sendika başkanı, yönetim ve patronla bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan Bayram, taleplerini yönetimle görüştüklerini, yönetimin daha sonra kendilerine cevap vereceklerini belirtti.

Dışarıda direniş sürerken fabrikanın içinde ise istifa baskısı yapıldı. Patron ve uşakları sendika üyesi işçileri tek tek görüşmeye çağırarak sendikadan istifa etmelerini dayattı.

Öğle yemeğinin ardından gündüz vardiyasında çalışan işçiler topluca binadan çıkarak fabrika bahçesine geldiler ve işçilerin beklediği giriş kapısının arkasında toplandılar. Sloganlar eşliğinde kapıya gelen işçileri dışarıda bekleyen direnişçi işçiler de slogan ve alkışlarla karşıladı.

Bayram, zorla istifa ettirme ve işçilerin dışarıya çıkmalarının yasaklanmasına değinerek sermayenin ve kolluk kuvvetlerinin baskılarının kendilerini yıldıramayacağını, işçilerin elele vererek yürüttükleri bu mücadele ile muhakkak kazanacaklarını dile getirdi.

Fabrika güvenliğinin işçileri içeriye sokma çabasına da sloganlarla tepki gösteren işçilere burada Yılmaz Bayram bir konuşma yaptı. Alkış ve sloganlarla sonlanan konuşmanın ardından işçiler içeri girerek işbaşı yaptılar.

Türk Metal oyunu boşa düşürüldü!

İşçilerin kararlılığını boğamayan patron, çareyi Türk Metal çetesini devreye sokmakta aradı. Türk Metal’i ve noteri fabrikaya getiren patron işçileri Birleşik Metal-İş’ten istifa ettirerek Türk Metal’e üye yapmaya çalıştı. Ancak işçilerin kararlı duruşları bir kez daha kirli hesapları boşa düşürdü.

Dayanışma çay paydoslarında da sürdü ve içerdeki işçiler, kapı önündeki arkadaşlarını yalnız bırakmadı. Patron ise kirli hesaplarının boşa çıkması üzerine bir kez daha işten atma saldırısını devreye soktu. 15 işçi daha işten atıldı ve böylece atılan işçi sayısı 27’ye çıktı. İşten atılan işçiler de direnişe katıldı.

Bu süreçte işçilerin sendikaya üye olmaları da sürüyor. Bir grup işçi daha Birleşik Metal-İş’e üye oldu.

Direnişin 2. günü

Taral işçilerinin sendikal örgütlülüğünün önünü kesmek isteyen patron ve Türk Metal çetesi, işçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmalarını engelleyemediler. Direnişin ikinci gününde, Taral patronu gece vardiyası çalışmasını kaldırarak gece çalışan işçileri gündüz vardiyasına çağırdı.

Gündüz vardiyasında çalışmaya gelen işçilerden 2’sinin daha işine son verildi. İşten atılan işçi sayısı 29’a çıkmış oldu.

Direnişin ikinci gününde de işçiler üzerindeki baskı devam etti. Usta başları ve şefler bölümlerde işçilere baskılarını sürdürüyor.

Kapı önündeki işçiler sendikalı olarak fabrikaya geri dönene kadar direnişlerinin sürdüreceklerini ifade ediyorlar. Dışarıdaki kararlı direnişe içerden de destek sürüyor. Fabrikadaki işçiler öğlen paydoslarında sloganlarla kapı önündeki arkadaşlarının yanına geliyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

BMC’de eylem sürüyor

 

İzmir Pınarbaşı’nda, Kemalpaşa yolu üzerinde bulunan BMC fabrikasında işçiler 8 aydır ücretlerini düzenli biçimde alamıyordu. Son üç aylık ücretlerini de alamayan işçiler bunun üzerine Cuma günü kitlesel bir eylem yaparak yol kesmiş, 5 Şubat Pazartesi günü ise iş bırakma iradesi ortaya koymuştu. İşçilerin valiliğe yürüme isteği ise Türk Metal tarafından engellenmişti.

3 Şubat sabahı BMC işçileri fabrikada bir toplantı yaptılar ve sendikanın engelleme çabalarına rağmen iş bırakma kararı aldılar. İş bırakarak fabrikanın önünde toplanan işçilere Türk Metal sendikası da görüntüde destek vermek zorunda kaldı. Pankartlarını ve sembolik çadırlarını kuran işçiler gün boyunca halaylar ve sloganlar eşliğinde fabrikanın önünde beklemeye başladılar.

Akşam çıkış saatinde ise kartlarını okutarak fabrikadan çıkan işçiler 50 kişiyi gece teslimat yapılmaması için nöbetçi olarak bıraktı.

6 Şubat’taysa işçiler yaptıkları basın açıklaması ile eylemlerini sürdürdüler. “Bu işyerinde ödenmeyen ücretlerden dolayı iş bırakma eylemi vardır” pankartını asan işçiler gün boyu sloganlarla tepkilerini gösterdi. BDSP ve Metal İşçileri Birliği de da ilk gün olduğu gibi yine işçileri yalnız bırakmadı.

Eylemin 3. günü sabah vardiyası ile birlikte başladı. Fabrika önünde toplanan işçiler gün içerisinde 5 kez 15’er dakikalığına Kemalpaşa yolunu iki taraflı olarak trafiğe kapattı.

Yol kapatma eylemlerinde işçiler durmak istemeyen araçları da zorla durdurarak direnişteki kararlılıklarını gösterdiler.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Esta Beachwear‘da işten atma

 

Türkiye’nin önde gelen mayo ve plaj kıyafetlerinin üretiminin yapıldığı Güneşli’de kurulu bulanan Esta Beachwear’da kölece çalışma koşullarını kabul etmeyen işçiler işten çıkartıldı.

Yaklaşık 150 işçinin 12 saatlik zorunlu mesailerle çalıştırıldığı fabrikada paketleme bölümünde patronun zorunlu olarak sabahlama dayatmasını kabul etmeyen 2 kadın işçi işten atıldı. Ailevi yaşamlarının bu çalışma temposuyla alt üst olduğunu söylen işçiler 1 Şubat Cuma günü sabah 07.30 iş başı yapmış ve de sabahlamaya kalmaları istenmişti.

İşten atılan kadın işçilerden biri sigortasız çalışıyordu. Ayrıca asgari ücretin altında ücretle çalışılan fabrikada, mesailere izinsiz kalmayan işçilerin de işine son veriliyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul