8 Şubat 2013
Sayı: KB 2013/06

 Kızıl Bayrak'tan
İsrail’in Suriye’ye saldırısı ve bölgesel taşeronların kanlı ortaklığı
İlerici muhalif lider
Şükri Belayid katledildi
Devlet terörü tırmanıyor, hak ve özgürlükler gasp ediliyor
Faşist baskı ve devlet terörünü meşrulaştıramazsınız!
Yeni yargı düzenlemeleri tüm iktidarı “Başkan”ın elinde toplamayı amaçlıyor!
Karayollarında özelleştirme saldırısı
ve gerçekler!
Kapitalizm her zaman ve her yerde öldürür! Kapitalizmi öldürelim!
Taral Makina’da sendikalaşma
ve işten atma
Türk Metal: Hiç şüpheniz olmasın!
BDSP’den kurultay deklarasyonu
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile konuştuk
MİB MYK Şubat ayı toplantısı

Kadın sorunu ve toplumsal devrim H. Fırat

Kadının kurtuluşu sosyalist işçi-emekçi iktidarında!

Tarihsel ve sınıfsal özüyle 8 Mart

Sınıf devrimcilerinden
“kadın sorunu ve 8 Mart” panelleri
1789 Fransız burjuva devrimi ve kadın hareketleri
Münih Güvenlik Konferansı notları
Mısır’da devrimci süreç! / S. Eren
Kerberos’un adı Blackwater olursa
güneş ölüme doğar!
“Kanlı Pazar” 16 Şubat 1969
“Yeni YÖK Yasası”
parça parça hayata geçiriliyor
Liseliler Devrim Okulları’nda buluştu
Asistan eylemlerine panoramik bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızıl Bayrak'tan...

 



Sınıf devrimcileri tarafından haftalardır çalışması sürdürülen Devrimci Kadın Kurultayı’nda sona gelindi. Bütün bu dönem boyunca bir taraftan kadın sorununa yönelik devrimci sınıf tutumunu öne çıkaran sınıf devrimcileri öte yandan yüzünü işçi ve emekçi kadınlara dönen, onları mücadeleye katmayı hedefleyen bir faaliyet örgütlediler.

Gelinen yerde kurultay çalışmasının ortaya çıkardığı tüm birikim ve olanakları devrimci 8 Mart’a taşıma sorumluluğu yine sınıf devrimcilerinin önünde durmaktadır. Zira kurultay çalışmasının yarattığı politik, maddi ve moral imkanları koruyabilmek ve çoğaltabilmek ancak bu temelde mümkün olacaktır. Dolayısıyla 8 Mart’a sayılı günler kala, Devrimci Kadın Kurultayı’ndan alınan güçle devrimci baharın hazırlıklarına hız verilmelidir.

***

Gazetemizin yayına hazırlandığı sırada Tunus’ta sol muhalefetin önderlerinden olan Şükrü Belayid’in gerçekleştirilen bir suikastle öldürülmesi, Tunuslu emekçi kitleleri sokağa döktü. Aynı gün binlerce Tunuslu “Hükümet istifa!” sloganlarıyla meydanlara inerek dinci-gerici Nahda hükümetini bu siyasi cinayetten sorumlu tuttu. Polisle çatışan Tunuslu emekçiler, kimi bakanlık binalarına yürümek istedi, çeşitli yerlerde Nahda hükümetine ait büroları yaktı.

Bütün bu yaşananlar, Tunus’ta iki yıl önce sosyal çelişkilerin derinleşmesine bağlı olarak gelişen kitle hareketinin ve halk isyanının devamı niteliğindedir. Zira o dönemin ardından Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesi ve yerine dinci-gerici Nahda hükümetinin gelmesi, Tunuslu emekçilerin sosyal-iktisadi sorunlarına herhangi bir çözüm üretmemiştir. Tersine halk isyanını tetikleyen bu aynı sorunlar her geçen gün derinleşmektedir. Yaşanan siyasi cinayetin ardından Tunuslu emekçilerin militan ve kitlesel bir şekilde sokağa inmesinin, dahası Nahda hükümetini devirmesinin gerisinde de bu aynı gerçekler yer alıyor.

Bölgede yaşanan gelişmeleri doğru kavramak ve yerli yerine oturtmak açısından okurlarımıza gazetemizin Temmuz-Ağustos 2011 tarihleri arasında yayınlanan dört bölümlükOrtadoğu’da halk haraketleri, Tunus-Mısır dersleri” isimli konferans kayıtlarını güncel öneminden dolayı bir kez daha incelemeyi öneriyoruz.

***

DİSK, kuruluşunun 49. yılında, 13 Şubat günü grevlerini kararlılıkla sürdüren Daiyang-SK işçileri ile Çorlu’da dayanışma amaçlı bir miting gerçekleştirilecek. Grevin kazanımla sonuçlanması, gerek Daiyang-SK işçileri gerekse Avrupa Serbest Bölgesi’nde kölelik koşullarında çalıştırılan binlerce işçinin hak ve gelecekleri bakımından büyük önem taşıyor. Dolayısıyla, Daiyang-SK işçileri ile eylemli dayanışmayı büyütmek ve Daiyang-SK işçisinin yalnız olmadığını göstermek için 13 Şubat mitingine kitlesel bir şekilde katılmak önem kazanmaktadır.

Devrimci bahara girdiğimiz şu günlerde işçi sınıfı mevzilerinde farklı direnişler devam ediyor. Neredeyse her gün yeni bir direniş boy veriyor. Bunların bir kısmı, Teknopark, PTT vb. geçtiğimiz günlerde kazanımlarla sona erdi. Kapsamlı saldırılar ve kölelik dayatmaları karşısında sınıfın direnme iradesini ortaya koyduğu bu direnişlerin kazanımla sonuçlanması, sınıfın geri kalan bölüklerine anlamlı mesajlar ve deneyimler bırakıyor.