25 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/04

 Kızıl Bayrak'tan
Polis devletinde devlet terörü haftası
AKP destekli silahlı çetelerden Serêkaniyê’ye saldırı
Devletin “demokrasi” makyajının son kalıntıları da dökülürken
Devlet terörüne karşı eylem güncesi
ÇHD İstanbul Şube Yöneticisi Ş. Ceren Uysal ile saldırılar üzerine
ÇHD İstanbul Şube yöneticisi Av. Gülvin Aydın ile devlet terörünü konuştuk
Hrant Dink eylem ve etkinliklerle anıldı
Türk Metalciler Kızıl Bayrak’a dava açtı
Sermaye hükümeti Ulusal İstihdam Stratejisi’ne start veriyor
UİS operasyonunda son perde
Karayolları’nda özelleştirme saldırısını durdurmak için ileri!
Daiyang-SK Metal işçileri açlık grevine başladı
İTO/Teknopark işçileri ücretlerini almakta kararlılar
TKİP IV. Kongresi sunumları.../3
“Geleceğin kıtasında” yeni bir savaş, eski bir sömürge
Doğanın metalaştırılması ve finansallaştırılması / Volkan Yaraşır
Güney Afrika deneyiminin gösterdikleri / S. Eren
İsrail seçimleri
ODTÜ’nün coşkusuyla gençliğin devrimci kavgasını büyütelim!
“Devrimci Kadın Kurultayı”na yürürken
Kadınların sağlıklı koşullarda kürtaj hakları kısıtlanamaz
Devrimci kadınlar kurultaya hazırlanıyor
Devlet terörüne karşı direniş ateşini her yere yayalım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci kadınlar kurultaya hazırlanıyor...

 

Devrimci Kadın Kurultayı hazırlıkları eğitim seminerleri, ev toplantıları ve çağrı materyallerinin etkin kullanımıyla sürüyor. Ankara’dan Kartal’a, Adana’dan Küçükçekmece’ye birçok emekçi bölgesinde seminerler, ev toplantıları ile kadın sorununun temelleri işlenmeye devam ediliyor. Manisa, Küçükçekmece ve Esenyurt’ta yaygın materyal kullanımı ve ev toplantıları ile emekçi kadınlar kurultaya çağrılıyor.

Ev toplantıları

Kartal’da kurultay hazırlıkları kapsamında ev toplantıları sürüyor. 22 Ocak günü gerçekleştirilen ev toplantısında, işçi ve emekçi kadınlarla yaşadıkları sorunlar üzerine bir dizi sohbet gerçekleştirildi. Gösterilen “Bu bahar önce kadınlar yürüyecek!” isimli belgesel de ilgiyle izlendi.

Adana Şakirpaşa ve Meydan Mahalleleri’nde ev ziyaretleri ile emekçi kadınlara kurultay çağrısı yapılıyor, kadın sorunu gündemli tartışmalar yürütülüyor.

Seminerler

Ankara Ekim Gençliği 21 Ocak günü planladığı seminerlerden üçüncüsü olan “Kadın sorunu, toplumsal kurumlaşmalar ve sosyalizm deneyimi” başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Sincan’da 20 Ocak Pazar günü iç eğitim seminerlerinin üçüncüsü gerçekleştirildi.

Gebze’de de 20 Ocak Pazar günü bir seminer gerçekleştirildi.

Tuzla’da Devrimci Kadın Kurultayı toplantısı gerçekleştirildi. Makina Mühendisleri Odası Tuzla Temsilciliği’nde Pazar günü gerçekleştirilen toplantıda sunumlar gerçekleştirildi.

Küçükçekmece’de kadın sorununa ilişkin alınan eğitim çalışmalarında “tarihsel anlamıyla kadın sorunu ve kadın sorununa bakışımız”, “emekçi kadın çalışması” ana başlıkları ele alındı.

Sefaköy’de Pazartesi ve Çarşamba günü kurulan semt pazarlarında da bildiri dağıtımları yapıldı.

İzmir Karşıyaka’da imza masası ile sergi açıldı. İlginin yoğun olduğu masada kurultay bildirileri ve kadın bülteni dağıtıldı. Birçok kişiyle kadına yönelik şiddet ve kreş talebi gibi konularda sohbetler edildi.

İmza föyleri sendikalara ve kitle örgütlerine de bırakıldı. Panel çalışması için İzmir’de yayın yapan yerel radyo kanalı Batı Radyo’ya ilan verilerek İzmir’de yaşayan emekçiler panele davet edildi.

Manisa’da sınıf devrimcileri, Yeni Mahalle’de kitlesel bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. BDSP imzalı önlüklerle işçilerin yoğun olarak bulunduğu ve Alevi nüfusun ağırlıkta olduğu Yeni Mahalle’ye etkili bir dağıtım yapıldı.

Ümraniye’de kurultaya çağrı standları Sarıgazi Meydanı’nda açılmaya başlandı. Perşembe ve Cuma akşamları iş çıkış saatlerinde işçi ve emekçilere dağıtılan bildirilerle kurultaya çağrı yapıldı. Ayrıca standda NATO karşıtı ve 8 Mart’ın sınıfsal özüne uygun kutlanması için toplanan imzalara ilgi yoğundu.

Aşağı Dudullu Mahallesi’nde ilk toplantı yapıldı. Toplantıda kurultayın güncel olarak neden ihtiyaç duyulduğu tartışıldı.

Avcılar’da kurultay çağrı bildirileri Marmara Caddesi’nde emekçilere ulaştırıldı. Dağıtım esnasında yapılan sohbetlerde işçi ve emekçilere son dönemde artan devlet terörü ve baskılar üzerine sohbetler edildi.

Kurultay çağrısı eylemlerle büyüyor

Küçükçekmece’de sınıf devrimcileri, 22 Ocak günü, direnişteki HEY Tekstil işçilerine ziyaret gerçekleştirerek işçilere kurultay çağrısı yaptılar. BDSP adına yapılan konuşma ve kurultay çağrısı ile başlayan ziyaret, kadın sorununa ilişkin kimi tartışmalar ve açıklamalarla devam etti. Sivil polislerin direniş alanına gelerek direnişçi işçileri ve sınıf devrimcilerini taciz etmeye çalışması üzerine son dönemde yoğunlaşan gözaltı, soruşturma ve tutuklama terörü üzerine de konuşuldu.

BDSP, Şirinevler Meydanı’nda “Emperyalist savaşa ve NATO’ya karşı çıkıyoruz! Devrimci Kadın Kurultayı’na yürüyoruz!” şiarıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında emperyalizmin karşısında durmaya çağrı yapıldı.

Mamak’ta 20 Ocak günü, bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Mamak İşçi Kültür Evi önünde bir araya gelen kitle Tuzluçayır Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında, yaşanan emperyalist savaşların en ağır bedelini kadınları ödediği vurgulanırken, bugün de Suriye’ye yönelik savaş hazırlıklarının sürdürüldüğü ve yine bu savaşın en ağır faturasının emekçi kadınlar tarafından ödeneceğine dikkat çekildi.

Esenyurt’ta BDSP, Depo Kapalı Cadde üzerine kurultaya çağıran konuşmalar eşliğinde bildiri dağıtımı yaptı. Yanı sıra Saadetdere Mahallesi’nde afişler yapıldı.

Beylikdüzü ve Yeşilkent’te de yapılan ev toplantılarında kurultayın gündemleri üzerine tartışmalar yürütüldü.

Adana’da Kurultay Hazırlık Komitesi tarafından emekçi kadınlara ev ziyaretleri yapılarak, kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili ve kurultay üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Ziyaret edilen emekçi kadınlara kurultay bildirisi verildi.

Ayrıca kurultay hazırlıkları kapsamında Sanayi İşçileri Derneği’nde “Limon Ağacı” filminin gösterimi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Gebze-Manisa

Ankara-Adana

 

 

 

 

TMMOB saldırıyı tüm örgütlü gücüyle püskürtecektir!

 

TMMOB üzerinde son dönemlerde yoğunlaşan baskıları TMMOB İKK üyesi Ferdan Çiftçi ile görüştük...

- TMMOB hangi muhalif düşüncesinden dolayı hedefe konuldu?

- AKP iktidarı günümüzde yaşamın her alanını gerici ve neoliberal politikalarla yeniden biçimlendirmektedir. Acımasızca her şeyi kapsayan bir süreçle karşı karşıyayız. Emeğimiz, doğamız, ormanlarımız, derelerimiz, meralarımız, madenlerimiz, kentlerimiz her şey AKP iktidarı tarafından satılıyor.

AKP’nin amacı enerji ihtiyacını ve doğal afetleri bahane ederek özellikle “yandaş sermayesine” yeni rant alanları yaratmaktır. Muhafazakârlık, piyasacılık ve emek düşmanlığı üzerinden yükselttiği siyasal anlayış, sıkıştığında devletin baskı aygıtlarını devreye sokarak her türlü faşizan uygulamaları hayata geçiriyor. Köylü kadınları copluyor, öğrencileri biber gazına boğuyor, işçileri tazyikli sularla püskürtüyor. Seçilmiş siyasetçileri, sendikacıları, gazetecileri, aydınları ve hakkımızı savunan avukatları tutukluyor. Bütün bu anlayışlar içerisinde yüzünü bilimden, emekten, özgürlüklerden ve demokrasiden yana dönen örgütümüz TMMOB, AKP‘nin hedef tahtasındadır. Yandaş medya organları ile birliğimizin yürütmekte olduğu mücadeleler ya görmezlikten geliniyor ya da karalanmaya çalışılıyor. Bu da yetmediği gibi halkımızın gözünde ve vicdanında önemli yer tutan TMMOB’u Torba Yasalar, yönetmelik değişikleri, Kanun Hükmünde Kararnameler yoluyla işlevsizleştirmenin yollarını arıyorlar.

- TMMOB’un kapatılmasıyla AKP hükümeti’nin elde edeceği siyasi kazanımlar ne olacak?

- AKP çıkarmak istediği torba yasa ile rant politikaları önünde engel gördüğü ve AKP’lileştiremediği TMMOB’yi işlevsizleştirmek, parçalayarak gücünü dağıtmak istemektedir. Böylece yandaşlarına yeni rant alanlarını daha rahat bir şekilde sunmak istemektedir. Hazırlanmakta olan “Yapı Denetimi Hakkında Kanun” taslağı içerisinde sadece yapı denetimi değil kıyılar, meralar, ormanlar ve TMMOB yasası da bulunuyor. Taslağın amacı can ve mal güvenliği olarak gösterilmesine rağmen, asıl amacı rant projeleri için kıyılarımızın, meralarımızın, kentlerimizin ranta ve talana kurban edilmesidir. Meslek alanlarımız içerisinde yer alan yapı denetimi teknik müşavirler eliyle özelleştirilirken örgütlülüğümüzün, birliğimizin özerk yapısı parçalanmak, kaldırılmak ve etkisizleştirilmek isteniliyor.

- TMMOB olarak hükümetin bu siyasi saldırısına karşı neler yaptınız ve neler yapmayı planlıyorsunuz?

- TMMOB odaları ve İl Koordinasyon Kurulları ile kitlesel basın açıklamaları yapılmış, üyelere dönük imza kampanyası ve halka açık imza kampanyaları yapılmıştır. Önümüzdeki süreçte de bu eylem ve etkinlikler TMMOB yönetim kurulu tarafından alınacak kararlar doğrultusunda tüm örgüt tarafından salon ve alan etkinlikleriyle devam ettirilecektir. TMMOB bu saldırıyı tüm örgütlü gücüyle püskürtecektir.

Kızıl Bayrak / İzmir