25 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/04

 Kızıl Bayrak'tan
Polis devletinde devlet terörü haftası
AKP destekli silahlı çetelerden Serêkaniyê’ye saldırı
Devletin “demokrasi” makyajının son kalıntıları da dökülürken
Devlet terörüne karşı eylem güncesi
ÇHD İstanbul Şube Yöneticisi Ş. Ceren Uysal ile saldırılar üzerine
ÇHD İstanbul Şube yöneticisi Av. Gülvin Aydın ile devlet terörünü konuştuk
Hrant Dink eylem ve etkinliklerle anıldı
Türk Metalciler Kızıl Bayrak’a dava açtı
Sermaye hükümeti Ulusal İstihdam Stratejisi’ne start veriyor
UİS operasyonunda son perde
Karayolları’nda özelleştirme saldırısını durdurmak için ileri!
Daiyang-SK Metal işçileri açlık grevine başladı
İTO/Teknopark işçileri ücretlerini almakta kararlılar
TKİP IV. Kongresi sunumları.../3
“Geleceğin kıtasında” yeni bir savaş, eski bir sömürge
Doğanın metalaştırılması ve finansallaştırılması / Volkan Yaraşır
Güney Afrika deneyiminin gösterdikleri / S. Eren
İsrail seçimleri
ODTÜ’nün coşkusuyla gençliğin devrimci kavgasını büyütelim!
“Devrimci Kadın Kurultayı”na yürürken
Kadınların sağlıklı koşullarda kürtaj hakları kısıtlanamaz
Devrimci kadınlar kurultaya hazırlanıyor
Devlet terörüne karşı direniş ateşini her yere yayalım!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

UİS operasyonunda son perde...

Sömürü ve kölelik derinleştiriliyor!

 

Dinci-gerici AKP hükümeti, işçi sınıfına yönelik kapsamlı bir yıkım programı olan Ulusal İstihdam Stratejisi’nden geri adım atmıyor. 3 yılı aşkın süredir hazırlıkları süren bu saldırıdan geri adım atmak şöyle dursun, bu uğursuz plana her gün yeni halkalar ekliyor.

Hükümet son olarak UİS Taslağı’nın tamamlandığını duyurdu. Taslak üzerinde son rötuşların yapıldığını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni düzenlemelerle çalışma koşullarının alabildiğine esnekleşeceği ve azgın sömürü koşullarının önünün düzleneceği mesajını verdi.

Sermaye devleti tarafından “eğitim-istihdam ilişkisi’, ‘işgücünün esnekliği’, ‘özel politika gerektiren gruplar’ ve ‘sosyal yardım alan kesimlerin çalışma hayatına sokulması” şeklinde 4 ana başlıkta toplanan UİS, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarını yaygınlaştıracak ve yasal bir zemine kavuşturacak.

UİS ile taşeronluk sistemindeki kısıtlamalar da kaldırılıyor. Kısmi çalışma, evden ve uzaktan çalışma vb. esnek çalışma sistemlerinin büyükten küçüğe kadar tüm çalışma alanlarında hakim kılınması amaçlanıyor. Kıdem tazminatı hakkının gaspına yönelik düzenleme de yine UİS’te yerini alıyor. Böylelikle, bir süre önce kıdem tazminatına dokunulmayacağı yönünde mesajlar veren hükümetin bu söyleminin gerçeği yansıtmadığı görülüyor.

Sermayenin ihtiyaçları temelinde gündeme gelen ‘sınıfa saldırı stratejisi’ni hayata geçirmek için taşeron işçilerin “mağduriyetlerini” ortaya atarak daha büyük bir mağduriyet yaratma peşine düşen sermaye hükümeti, anlaşılan o ki bu yolla kıdem tazminatını da gündeme getirecek.

Asgari ücrette “Ali Cengiz” oyunu

Sermaye örgütleri ve AKP hükümetinin şeflerinin kafa kafaya verip hazırladığı UİS Taslağı’na, özünde yeni olamayan ancak yeni olarak sunulan birtakım saldırılar da ekleniyor. Öteden beri bölgesel asgari ücret uygulamasını hayata geçirmeyi hedefleyen sermaye-hükümet ittifakı, kırıntı olarak bile nitelenemeyecek bu ücreti de kırpmanın hesabını yapıyor.

Hazırlıklarının tamamlandığı ifade edilen UİS belgesinde asgari ücrette daha önce 16 olan yaş sınırının 18’e yükseltildiği ifade ediliyor. 16-18 yaş arası asgari ücretliyi hedefleyen bu düzenleme, halihazırda sefalet ücretiyle çalışan yüzbinlerce genç işçinin, asgari ücretin daha da altında bir kölelik ücretine mahkum edilmesi anlamına geliyor.

Güvencesiz, esnek, geçici, kuralsız çalışmanın yasal bir metinle maskelenmesi anlamına gelen belgedeki asgari ücret düzenlemesi patronların iştahının ne kadar kabardığının da yeni bir kanıtı niteliğinde.

Amaç: Sömürüyü katmerleştirmek!

Yeni düzenlemeyle birlikte yaş sınırının 18’e çekilmesi durumunda 16-18 yaş arasındaki çalışan nüfus da sermayenin ucuz işgücü arayışları için ilaç olacak. Bu düzenleme hayata geçtiği koşullarda genç işçi nüfusunda büyük bir artış yaşanması bekleniyor.

Sermaye ve hükümet, asgari ücret yaş sınırını 16’dan 18’e çekerek “çalışma yaşamını düzenlediğini” iddia ederken bu hamlenin arkasında yatan gerçek ise sömürüyü arttırabilmek. Nitekim, insanca yaşamaya dahi yetmeyen bir ücretle yaşamak zorunda bırakılan emekçilerin, küçük yaşlardan itibaren sömürü çarklarının altında ezilmeye başladığı göz önüne alındığında yeni düzenleme, köleliğin derinleştirilmesi anlamına geliyor.

TÜİK’in geçtiğimiz yıl açıkladığı istatistiklere göre, Türkiye’de 6-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısının 1 milyon olduğu ifade ediliyor. 15 yaşındaki çocukların, bu orandaki yüzde 70’lik payı oluşturduğu düşünüldüğünde tablonun daha da vahim olduğu su götürmez bir gerçek.

Esnek çalışma, bölgesel asgari ücret, kıdem tazminatının fona devredilmesi ve özel istihdam büroları (kiralık işçilik) üzerine kurulu saldırı planını inandırıcı hale getirmek için kırk takla atan sermaye-hükümet ittifakının bu oyunu, bir halk hikayesinden miras kalan ‘Ali Cengiz’ oyununun günümüzde de sergilenmeye devam ettiğine işaret ediyor. Bir yandan asalak patronlar sınıfının kasaları dolarken diğer yandan da emekçi yığınlar aldatılıyor.

Adım adım yapılan hamlelerle son şekli verilen Ulusal İstihdam Stratejisi, işçi sınıfı ve emekçilerin geleceğini tehdit ediyor. Sermaye-hükümet ittifakı, bu adımları atarken işçi konfederasyonlarına haber verme gereği dahi duymuyor. Bu hain planın yaratacağı sonuçlar bu kadar açık olmasına rağmen işçi ve emekçiler cephesinden ise güçlü bir karşı koyuş henüz yok. Bu tablo üzerinden bakıldığında sorumluluk bir kez daha öncü-ilerici işçilere ve sınıf devrimcilerine düşüyor. Bu sorumluluğun başında ise sınıfa yönelik saldırı stratejisine karşı birleşik-militan mücadeleyi yükseltme görevi yer alıyor.

 

 

 

 

MİB’den, işçi kıyımı protestosu

 

Metal İşçileri Birliği, 18 Ocak’ta Bursa Fomara Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle işçi kıyımlarını protesto etti. İşten atılan işçilerin geri alınmasını istedi. Metal işçilerine mücadele çağrısı yaptı.

Sloganlarla başlayan eylemde “İşçi kıyımlarına son! İşten atmalar yasaklansın!” pankartı ve Koç grubunu teşhir eden dövizler açıldı. Açıklamada Tofaş, Arçelik, Beko, Martur ve sayısız fabrikada yüzlerce işçinin işten atıldığı hatırlatılarak kış ortasında yüzlerce işçinin açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum edildiği dile getirildi. İşçi kıyımları devam ederken onbinlerce metal işçisini ilgilendiren MESS Grup TİS sürecinin de sürdüğü belirtilerek bu işten atmalarla satış sözleşmesine itiraz edecek işçilerin de ayıklandığı vurgulandı. Türk Metal’in ise patronların sözünden çıkmadığı vurgulanarak işçilere şöyle seslenildi: “İşte metal işçisi, işçi kıyımını durdurmak ve toplu sözleşmeyi kazanmak istiyorsa, sadece MESS’i değil Türk Metal’i de yenmek zorunda.” Eylem şu sözlerle sona erdi: “Eğer kazanacaksak örgütlü ve kararlı bir mücadele vermeliyiz. Bulunduğumuz fabrikalarda, ortak hareket etmeyi kolaylaştırmak üzere fabrikalar arasında, eşgüdümü sağlamak üzere kentlerde ve kentler arasında yan yana geleceğimiz komiteler en büyük silahımızdır. Bu silahlarla donanmakta geç kalmayalım.”

Eylemde “İşten atmalar yasaklansın!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “İşçilerin birliği sermayayi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz sloganları atıldı!”.

Yerel basının yoğun ilgi gösterdiği eylemin ardından bildiri dağıtımı yapıldı. Toplu bildiri dağıtımı ajitasyon konuşmaları eşliğinde kent merkezinde dolaşılarak sürdürüldü.

Birlik çalışanları BTSO Cami’sinde de toplu dağıtım yaptılar. Dağıtımda, son dönemde artan işçi kıyımlarına karşı “İşten atmalar yasaklansın!” talebini yükselten ve kıyımlarda rol oynayan Türk Metal çetesini teşhir eden özel bir bülten kullanıldı.

Ajitasyon konuşmaları eşliğinde yapılan dağıtım büyük ilgi gördü. Konuşmalarda, “Tofaş’ta, Arçelik’te, Martur’da patonlar daha fazla kâr elde etmek için işçi kıyımı yapıyor. İşbirlikçi sendikacılar onay veriyor. Sessiz kalma”, “İşçi kıyımına son, işten atmalar yasaklansın”, “İşçi kıyımının olduğu bir toplu sözleşmeden işçiye hayır gelmez”, “Kapalı kapılar ardında yürüyen sözleşmelere sahip çık” gibi vurgular öne çıktı.

Kısa sürede yüzlerce özel bülten ile MİB Bülteni tükendi. Birçok işçinin işten atılmalara ve özellikle de Türk Metal’e tepkili olduğu dikkat çekti.

Dağıtım, buranın Türk Metal beslemelerinin bir süre önce dağıtım yapan EMEP’lilere saldırdığı bir nokta olması bakımından da anlamlıydı. Böylelikle faşist saldırılara pabuç bırakılmayacağı gösterilmiş oldu.

Kızıl Bayrak / Bursa