16 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/12 (45)

 Kızıl Bayrak'tan
Büyük metal hareketliliği ve Renault deneyimi
Açlık grevindeki tutsaklar ölüm sınırında!
Açlık greviyle eylemli dayanışma büyüyor
HDK 2. Genel Kurulu üzerine
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu
Kandil çok soğuktu!
DHF’den açıklama
Kiğılı davasında ilk duruşma
Türk Metal’e Renault’da büyük öfke
Oyak-Renault’da
yaşananların gösterdiği
Metal işçisinin MESS-Türk Metal ittifakını yıkmaktan başka çaresi yoktur!
Ankara’da 25. yıl coşkusu
Geceye gelen mesajlardan
Katledilişinin 3. yıldönümünde komünist işçi Alaattin Karadağ’ın devrimci anısına
İzmir İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Gecesi üzerine
"TOHUM" şöleni gerçekleşti
Suriye’ye yönelik gerici ablukaya karşı anti-emperyalist
mücadeleyi yükseltelim!
Avrupa’da şalterler indi hayat durdu
Avrupa’da açlık grevi ile dayanışma eylemleri
YÖK düzeni yeni taslağı piyasaya sürdü
Gençlik faşist baskılara boyun eğmeyecek!
50’li yıllar İstanbul’unda
“gurbet kuşları”
Taksim yalanı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa’da açlık grevi ile
dayanışma eylemleri

 

Türkiye’de olduğu gibi, başta Almanya olmak üzere, Avrupa’da da Kürt siyasi tutsaklarının ikinci ayını dolduran açlık grevi ile dayanışma eylemleri yaygınlaşıyor.

NRW

Destek eylemlerden biri de 10 Kasım Cumartesi günü Düsseldorf kentinde gerçekleştirildi. Aralarında BİR-KAR’ın da bulunduğu ilerici ve devrimci kurumların destek verdiği Düsseldorf’taki açlık grevini destek eylemini Yek-Kom, ATİK, AVEGKOM, CENİ, FEDA, KOMKAR, TÜDAY, ZXK, FKE ve Yaşanacak Dünya organize etti. Eyleme 2 bin kişi katıldı.

Eylem saat 13.00’te Burg Meydanı’nda başladı. Uzun bir güzergahtan geçilerek Türkiye Konsolosluğu’nun önüne gelindi. Burada bir miting yapıldı. Mitingde, açlık grevi ile ilgili bilgi verildi ve Kürt siyasi tutsaklarıyla dayanışma çağrısı yapan ortak bir metin okundu. Yoğunlukla A. Öcalan posterlerinin taşındığı yürüyüş boyunca sermaye devleti karşıtı sloganlar atıldı. “Katil devlet!”, “Katil devletten hesap sorulacak!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Bijî berxwadana zindanan!” ve “Biji serok Apo!” en çok atılan sloganlar oldu.

Eylem, açlık grevi ile dayanışma çabalarının bundan sonra da devam edeceği ve bu yönlü seferberliğin büyütüleceği açıklamasının ardından sona erdirildi.

Berlin

11 Kasım Pazar günü Berlin’de, Berlin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Kürt siyasi tutsaklarıyla dayanışma yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşe 2 binin üzerinde emekçi katıldı.

Yürüyüşün en önünde Almanca “Türk devleti insan hakları mezarlığıdır!” yazılı pankart açıldı. Arkasında siyah bezle kaplı tabut maketi taşındı. Tabutun üzerinde Aleviler, Kürtler, işçiler, sosyalistler, Yezidiler yazılıydı. Onu, üzerinde yürüyüşü organize edenlerin, “Sessiz kalma, bu defa ölüm değil yaşam kazansın!” sloganının yazıldığı pankart tamamlıyordu.

Yürüyüş Hermannplatz’da başladı. Uzun yürüyüş boyunca sürekli Açlık Grevi ile ilgili kamuoyu bilgilendirildi. Oranienplatz’da yapılan Almanca, Türkçe ve Kürtçe konuşmalar ile sermaye devleti ve AKP hükümeti protesto edildi.

Eylem sırasında öfkeli ve coşkulu sloganlar atıldı. “Biji Serok Apo!”, “PKK halktır, halk burada!” en çok atılan sloganlar oldu. Bunların yanısıra, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Ölümlere sessiz kalma!” gibi sloganlar haykırıldı.

Pazar günü olmasına rağmen kitlesel olan yürüyüşe az sayıda Almanda katıldı. Yürüyüşte, sermaye devletinin Suriye’ye dönük savaş çığırtkanlığına da değinildi. İşbaşındaki Amerikancı AKP hükümetinin icraatları teşhir edildi.

Frankfurt

Kürt siyasi tutsakların Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde ikinci ayını dolduran haklı ve meşru direnişlerini desteklemek amacıyla Frankfurt’ta yürütülen açlık grevi eylemi 12 Kasım günü gerçekleştirilen bir mitingle sona erdirildi. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı etkinlikte kitleye duyarlılık çağrısı yapıldı. BİR-KAR ve ADHK’nın da destekleyici olarak katıldığı etkinlikte katılımcı kurumlar da sürece ilişkin konuşmalar yaptılar.

Konuşmalarda sermaye devleti ve AKP hükümeti teşhir edildi. Açlık grevinin tüm taleplerinin son derece haklı ve meşru talepler olduğu ifade edilerek, derhal kabul edilmesi istendi. Miting, konuşmaların ardından ve grev çadırının toplanmasıyla sona erdi.

Hamburg

Hamburg’da Kürt Meclisi tarafından süresiz açlık grevlerini destek amaçlı 12 Kasım günü bir yürüyüş yapıldı. Hamburg Merkez Garı’nda saat 13.00’te kitle toplandı. Yoğun bir polis ablukası altında yürüyüş başladı. Kortejin en önünde “Türkiye cezaevlerinde 10 bin politik tutsak süresiz açlık grevinde” yazılı pankrat yer aldı.

Eylem boyunca “Bıji serok Apo!”, “Yaşasın PKK!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “PKK halktır halk burada!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Terörist Türkiye!” sloganları gür bir şekilde atıldı.

Miting alanına gelindiğinde süresiz açlık grevinde olan siyasi tutukluların taleplerini anlatan ve AKP hükümetinin Kürt halkına yönelik yaptığı saldırı ve baskıları teşhir eden konuşmalar yapıldı.

300 kişinin katıldığı yürüyüşe BİR-KAR, ATİK, AGİF ve anti-faşist otonomcu guruplar da destek verdiler.

Hamburg’da ilerici ve devrimci kurumlar, açlık grevi ile dayanışma için bir platform oluşturdular. Açlık grevi eylemi sona erene kadar her gün Altona’da iki saat stand açarak dayanışma gösterecekler. Böylece günlük olarak sokaktaki işçi ve emekçileri bilgilendirecekler.

Bunun dışında bölgede yapılan bir diğer dayanışma eylemi St.Georg-Borgfelde Kilisesi’ni işgal edilmesidir. Bu kiliseyi işgal eden beş Kürt, dönüşümlü açlık grevine başladılar. İşgal edilen kilisenin papazı, Türkiye’deki cezaevlerindeki son gelişmeler konusunda bilgilendirildi ve dayanışmaları talep edildi. Kilisede süresiz-dönüşümlü açlık grevi devam ediyor.

Kızıl Bayrak / Hamburg-Frankfurt-NRW-Berlin

 

 

 

 

Kürt siyasi tutsaklarıyla eylemli dayanışmayı büyütelim!

(...)

İşçiler, emekçiler!

Sermaye devletinin ve başta ABD olmak üzere gerisindeki emperyalist güçlerin tüm kanlı ve kirli müdahalalarine rağmen, Kürt sorunu gitgide siyasal sahnenin ön planına çıkıyor, ulusal ve uluslararası arenada daha etkin bir konum kazanıyor. Ve dahası, kazanımları çoğalıyor olup, meşrulaşıyor. Sermaye devletinin acımasızlığının ve çözüme dönük her türden çabaya azgın bir saldırganlıkla cevap vermesinin nedeni de bu durumdur, bu durum karşısında içine düştüğü acz ve çaresizliktir. Fakat tüm bunlar boşunadır!

Emperyalistler ve sermaye devleti ne yaparsa yapsın, Kürt sorunu ve bu sorunun ana eksenine oturan açlık grevinin taleplerinin haklılığına ve meşruiyetine gölge düşüremeyecektir. Zincirlerinden boşalmış hiç bir saldırganlık Kürt özgürlük mücadelesini ve Kürt siyasi tutsaklarının direnişinin kazanımlarına yenilerini eklemesini engelleyemeyecektir. Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesi daha da derinleşecek, destekleri çoğalacak ve kazanımlarına her gün bir yenisini ekleyecektir. Sermaye devleti kaybetmiştir ve kaybetmeye devam edecektir.

İşiler, emekçiler, ilerici ve devrimciler!

Bir kez daha, Kürt siyasi tutsaklarının tüm talepleri haklı ve meşru taleplerdir. Bu talepler için direnişleri her türlü destek ve dayanışmayı haketmektedir. En önemlisi de, bu talepler Kürt sorunu eksenine oturmakta ve bu bakımdan da daha bir önem kazanmaktadır.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) olarak, Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini de, bu mücadelede elde ettiği tüm kazanımları da fazlasıyla önemsiyor ve tam destekliyoruz. Krıtik bir aşamada seyreden açlık grevinin tüm taleplerinin derhal kabul edilmesi için çabalarımızı daha da arttıracağımızı, olası ölümlerin hesabını soracağımızı ilan ediyoruz.

Yerli-göçmen tüm uluslardan işçi, emekçi, ilerici ve devrimci tüm kişi, kurum ve kuruluşları AG konusundaki destek ve dayanışmalarını eylemli hale getirmeye ve büyütmeye çağırıyoruz.

A. Öcalan’a dönük tecrite derhal son verilsin!

Kürt dili üzerindeki yasaklara son!

Kahrolsun sömürgecilik!

Özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik!

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Plaformu (BİR-KAR)

10 Kasım 2012