16 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/12 (45)

 Kızıl Bayrak'tan
Büyük metal hareketliliği ve Renault deneyimi
Açlık grevindeki tutsaklar ölüm sınırında!
Açlık greviyle eylemli dayanışma büyüyor
HDK 2. Genel Kurulu üzerine
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu
Kandil çok soğuktu!
DHF’den açıklama
Kiğılı davasında ilk duruşma
Türk Metal’e Renault’da büyük öfke
Oyak-Renault’da
yaşananların gösterdiği
Metal işçisinin MESS-Türk Metal ittifakını yıkmaktan başka çaresi yoktur!
Ankara’da 25. yıl coşkusu
Geceye gelen mesajlardan
Katledilişinin 3. yıldönümünde komünist işçi Alaattin Karadağ’ın devrimci anısına
İzmir İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Gecesi üzerine
"TOHUM" şöleni gerçekleşti
Suriye’ye yönelik gerici ablukaya karşı anti-emperyalist
mücadeleyi yükseltelim!
Avrupa’da şalterler indi hayat durdu
Avrupa’da açlık grevi ile dayanışma eylemleri
YÖK düzeni yeni taslağı piyasaya sürdü
Gençlik faşist baskılara boyun eğmeyecek!
50’li yıllar İstanbul’unda
“gurbet kuşları”
Taksim yalanı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Açlık greviyle eylemli dayanışma büyüyor

“Ölüm değil çözüm istiyoruz!”

 

11 Kasım Pazar günü başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara, Diyarbakır gibi Türkiye’nin büyük kentlerinde binlerce emekçi alanlara çıkarak açlık grevi eylemcilerini selamladı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla yan yana gelen ilerici ve devrimci güçler alanlarda “Siyasi tutsaklar onurumuzdur!” sloganını haykırdı.

İstanbul

İstanbul’daki yürüyüşün başlangıç noktası Taksim Tünel’di. Yürüyüşte açılan tek pankartla “Ölüm değil çözüm istiyoruz!” şiarı ön plana çıktı. Yürüyüş sırasında yer yer oturma eylemi yapılarak açlık grevleri hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Eylem iradesi ve amaçları emekçilere aktarıldı.

Yürüyüşün sonunda Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan konuşmalar ve söylenen marşlarla başladı. Kürt sanatçılar seslendirdikleri marşlar ve şarkılarla açlık grevi eylemini selamladı.

Eylem, tüm kitlenin Tramvay Durağı’nda oturmasının ardından Barış Anneleri’nden Döndü Ergin’in konuşmasıyla sürdü. Ergin, çözüm için tek yolun Öcalan’la diyalog kurmaktan geçtiğini ifade etti. “Hapishanelerden tek bir cenaze çıkarsa dünyayı başlarına yıkarız” diyen Döndü Ana, “Kürtler sussaydı 30 yıldır susardı” sözleriyle konuşmasına devam etti.

Ardından, MKM sanatçılarından Mervan Tan “Özgürlük Mahkumları” türküsünü seslendirdi.

Mervan Tan’ın ardından eyleme katılan BDP Milletvekili Pervin Buldan bir konuşma yaptı. Konuşmasına “Vicdanlı yürekler merhaba” diyerek başlarken ilk olarak açlık grevinin taleplerine değindi.

Buldan’ın konuşması devam ederken polis saldırı hazırlığı yaparak eylemi provoke etti. Buldan’ın konuşmasını saldırı ‘uyarılarıyla’ kesen polis eylemin yasadışı olduğunu iddia etti. Polis panzerleri kitleyi kuşatırken çevik kuvvet polisleri de gaz maskelerini taktı. Bunun üzerine eylem programı hızlandırılarak basın açıklamasının okunmasına geçildi.

Emek ve demokrasi güçleri olarak yan yana gelindiği ve açlık grevi eylemine destek için ortak bir ses vermek istendiği ifade edidi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Açlık grevlerinin başlamasına neden olan siyasi ve insani talepleri diyaloglarla çözmek yerine, sorunu değil de, sorunu ifade eden insanları ölüme sürüklenmesine seyirci kalınmasının, ülkemizde onarılması imkansız derin yaralar açacağına inanıyoruz.

Açıklamanın ardından eylem bitirildi.

Polis alandaki ablukasını eylem bitiminde de sürdürürken Odakule önünde 10 genci GBT bahanesiyle gözaltına aldı.

Kocaeli

12 Kasım günü Kocaeli’de açlık grevlerine dikkat çekmek için bir araya gelen kitle, yine polisin engellemesi ile karşılaştı.

Belediye İş Hanı önünde toplanıp İnsan Hakları Parkı’na doğru yürüyüşe başlayan kitlenin önüne çevik kuvvet barikatı kurularak yürüyüşe izin verilmedi. Bunun üzerine kitle oturma eylemi yaparak bu kararı protesto etti. Burada basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını yapan BES Kocaeli Şube Başkanı Akın Şişman, bundan sonraki süreçlerde eylem kararlılıklarını daha net ortaya koyacaklarını ve bu keyfi yasaklama kararı için yetkilileri bir kez daha ikaz ettiklerini ifade etti.

KESK, TMMOB, TTB ve BDP’nin düzenlediği eyleme BDSP, Halkevleri ve EMEP de destek verdi.

Bursa

Bursa HDK, 13 Kasım günü Kürt siyasi tutsaklarının eylemine destek vermek için bir günlük açlık grevi eylemi gerçekleştirdi.

Eylemle ilgili olarak BATİS binasında gerçekleşen basın açıklamasında salona “Ölüm değil çözüm istiyoruz” pankartı asıldı. HDK, SDP ve Halkevleri adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yok saymak ve ölüme göz yummak çözümsüzlük ve felaket getirir. 63 günden bu yana yaşananların gösterdiği, beklemenin çözüme bir katkı sunmadığıdır. Tüm halkımızı duyarlı olmaya ve ülkenin önemli bir sorunu haline gelen açlık grevleri konusunda tutum almaya çağırıyoruz.”

Antakya

10 Kasım günü Kürt siyasi tutsaklarının başlattığı açlık grevlerine destek vermek için Halkların Demokratik Kongresi Antakya Meclisi her gün oturma eylemi yapacağını duyurdu.

“Ölüm değil çözüm istiyoruz” şiarıyla bir araya gelen HDK Antakya Meclisi, açlık grevleri son buluncaya kadar her gün yarım saat oturma eylemi yapacak. 7 Kasım Çarşamba günü bir araya gelen HDK bileşenleri Saray Caddesi Mydonose Cafe önünde yaptıkları basın açıklaması ve oturma eylemi ile açlık grevlerinin kritik aşamasına dikkat çektiler.

Ankara

Ankara Emek ve Demokrasi Bileşenleri “Ölüm değil çözüm” şiarıyla bir hafta boyunca Yüksel Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açlık grevlerinin geldiği aşamaya dikkat çekmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla düzenlenen basın açıklamasında açlık grevinin kitlesel bir greve dönüştüğüne dikkat çekildi. En temel insani haklarını kazanmak için bedenlerini açlığa yatıran tutsakların seslerinin siyasal iktidar tarafından hala duyulmadığı belirtilerek, bu zihniyetin aynı zamanda açlık grevi direnişini karalamaya çalıştığını, direnişe destek vermek için yapılan eylemleri de boşa düşürmeye çalıştığıaktarıldı.Eylemde Temel Demirer ve 2000 Ölüm Orucu direnişçisi Fatime Akalın söz alarak zindanlardaki direnişe ve direniş geleneğine dikkat çektiler.

Temel Demirer, açlık grevi direnişçisi Muzaffer Yılmaz’ın açlık grevinin 38. gününde yazdığı mektubu hatırlatarak “Bizleri teslim alamayacaklar, taleplerimiz karşılanıncaya kadar direnişimizi sürdüreceğiz diyen bu çığlığı duyuyor musunuz?” diye sorarak devam etti “Kalbimiz onlarla atıyor, aklımız zindanlarda. Karalamalarınız direnişi durdurmayacaktır. Bu devlet bundan korkuyor. Korkusu haklıdır: 84’te 96’da 2000’de biz kazandık, bu kez de biz kazanacağız!” diyerek konuşmasını bitirdi.

2000 Ölüm Orucu direnişçisi Fatime Akalın ise “Bizleri hücrelere atarak toplumu yeniden şekillendirmek istediler. 122 arkadaşımızı ölümsüzlüğe uğurladık, onlarcamız sakatlandı. Ama o günlerde toprağa atılan tohumlar bugün zindanlarda tohumlarını veriyor. Bugün on binlerce tutsak anadilleri için direniyor” diyerek içerde yakılan direniş ateşini dışarıda daha da harlamak gerektiğini belirtti.

BDSP’nin de aralarında bulunduğu ilerici, devrimci güçler eylemlere katılım sağladı. Açlık grevinin sesine ses katmak için eylemleri büyütme çağrısıyla eylemler sonuçlandırıldı.

Kayseri

9 Kasım günü Kayseri Emek ve Demokrasi Platformu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Devam eden açlık grevleri ile ilgili olarak AKP iktidarını eleştiren Emek ve Demokrasi platformunun basın açıklamasını Mustafa Öcal okudu.

Mustafa Öcal basın açıklamasının son bölümünde AKP hükümetine seslendi. “çok geç olmadan üzerinize düşen insani sorumluluğu yerine getirin” dedi.

Kayseri Eğitim-Sen Şube Binası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden KESK Kayseri Şubeler Platformu, BDP, BDSP, DHF, EMEP, ESP, Eğit-Der destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul- Kocaeli-Bursa -Antakya-Ankara-Kayseri