16 Kasım 2012
Sayı: SİKB 2012/12 (45)

 Kızıl Bayrak'tan
Büyük metal hareketliliği ve Renault deneyimi
Açlık grevindeki tutsaklar ölüm sınırında!
Açlık greviyle eylemli dayanışma büyüyor
HDK 2. Genel Kurulu üzerine
Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu
Kandil çok soğuktu!
DHF’den açıklama
Kiğılı davasında ilk duruşma
Türk Metal’e Renault’da büyük öfke
Oyak-Renault’da
yaşananların gösterdiği
Metal işçisinin MESS-Türk Metal ittifakını yıkmaktan başka çaresi yoktur!
Ankara’da 25. yıl coşkusu
Geceye gelen mesajlardan
Katledilişinin 3. yıldönümünde komünist işçi Alaattin Karadağ’ın devrimci anısına
İzmir İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Gecesi üzerine
"TOHUM" şöleni gerçekleşti
Suriye’ye yönelik gerici ablukaya karşı anti-emperyalist
mücadeleyi yükseltelim!
Avrupa’da şalterler indi hayat durdu
Avrupa’da açlık grevi ile dayanışma eylemleri
YÖK düzeni yeni taslağı piyasaya sürdü
Gençlik faşist baskılara boyun eğmeyecek!
50’li yıllar İstanbul’unda
“gurbet kuşları”
Taksim yalanı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik faşist baskılara boyun eğmeyecek!

 

Sermaye devleti, gençliği faşist baskılarla denetim altına almaya ve devrimci gençlik mücadelesini engellemeye çalışıyor. Bir dizi üniversitede soruşturmalarla, cezalarla, gözaltı ve tutuklamalarla gençliği yıldırmak/sindirmek istiyor. Ancak gençlik, tüm saldırılara rağmen özgürlük ve gelecek mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.

Çanakkale

Çanakkale’de füze kalkanına karşı yapılan eylemlere yönelik polis terörü gelinen yerde hukuk terörüne dönmüş durumda. Günler süren eylemler, polis saldırıları ve gözaltıların ardından devrimci öğrencilerden şikâyetçi olan 6 polisin iddiaları doğrultusunda açılan davanın son duruşmasında, aralarında bir Ekim Gençliği okurunun da bulunduğu 22 kişi, 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Ayrıca, Çanakkale’de savaş tezkeresine karşı yapılan eyleme yönelik polis terörünün ardından eyleme katılanlar hakkında soruşturma açılmış, hakkında soruşturma açılanların karakola giderek ifade vermeleri istenmişti. Karakola giderek ifade vermeyi kabul etmeyen Ekim Gençliği okurları ise sürekli polis tacizine maruz kalıyorlar. Daha önce afiş çalışması sırasında tacizlerini sürdüren polis, Ekim Gençliği okurlarının öğrenim gördüğü bölümün hocalarını arayarak, “öğrenim durumu sıkıntıya girmesin istiyorsa ifade vermeye gelsin. Herkes geldi, onlar diretiyorlar” dedi. Okul içerisine giren devrimciler, kampüs içerisindeki sivil polislerce takip edilmeye ve rahatsız edilmeye çalışıldı. “Siz gelmezseniz, biz bir gece geleceğiz” diyerek korku yaratılmaya istendi. Ekim Gençliği okurları kentte ne zaman bir polisle karşılaşılsa tehditle karşılaştılar.

Ankara

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde 9 Kasım günü gözaltına alınan 13 yurtsever öğrenci çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. ‘PKK-KCK üyesi olmakla’ suçlanan yurtsever öğrenciler hakkında somut hiçbir delil bulunmamakta. Okulda faşistlerle yaşanan kavganın dahi yasadışı örgüt talimatı ile yapıldığı ve açlık grevlerine destek verildiği de iddianamede bulunmakta.

12 Kasım günü ise 2 DGH taraftarı evlerine yapılan operasyonla gözaltına alındı.

Devlet terörünü idarenin açtığı soruşturmalar takip etti. Dönem başında afiş asmaya izin vermeyeceğini belirten dekan, yapılan görüşmeler sonrası bu konuda geri adım atmıştı. Ancak hafta başından itibaren Ekim Gençliği okurlarının da içerisinde bulunduğu onlarca öğrenciye soruşturma açıldı. Bunun yanı sıra faşistlerle yaşanan olaylardan da soruşturma açıldı.

Denizli

2 Kasım günü, Kürt siyasi tutsakların sürdürdüğü açlık grevine dikkat çekmek için eylem yapan Pamukkale Üniversitesi öğrencilerine polis saldırmış ve 91 kişiyi gözaltına almıştı. Bunların içinden mahkemeye sevkedilen 30 kişi, çıkarıldıkları Denizli 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı.

Ancak savcılık Denizli 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yaparak 30 kişinin tutuklanmasını istedi. Savcılığın itirazını değerlendiren mahkeme, 30 öğrenci hakkında tutuklama kararı verdi.

Mahkemenin kararının ardından 14 Kasım sabahı tekrar evleri basılan 30 öğrenci tutuklandı.

Öğrencilerin avukatı Ahmet Turan ise, sınavlar öncesinde gerçekleşen tutuklamanın hukuk skandalı olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Ankara üniversitelerinden
açlık grevine destek

 

Kürt siyasi tutsakların 9 haftadır sürdürdüğü açlık grevi eylemine Ankara’daki üniversitelerden destek geldi.

13 Kasım günü Hacettepe’de bir eylem yapıldı. Edebiyat Fakültesi önünden başlayan yürüyüş sırasında kampüs içinde oturma eylemiyle yol trafiğe kapatıldı. Kampüs dolaşılarak yemekhane önünde yürüyüş bitirildi ve basın açıklaması okunarak eyleme son verildi. Basın açıklamasında çözüm için taleplerin kabul edilmesi istendiği belirtilerek talepler sıralandı. Eyleme aralarında Ekim Gençliği’nin de olduğu birçok ilerici ve devrimci gençlik örgütü de destek verdi.

Bir süredir Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde açlık grevine destek olmak için çalışma yürüten Ekim Gençliği, DGH, DYG, SGD ve YDG 13 Kasım günü açlık grevine destek çadırı kurdu. Çadır kurulmadan önce kampüs önünde yapılan basın açıklamasında, ‘84, ‘96 ve 2000 zindan direnişlerine değinilerek devletin katliamcı yüzü teşhir edildi. “Katliamların yeniden yaşanmaması için her bir girişimimiz açlık grevlerini daha çok duyurmak ve sessizlik zırhını delmek olacaktır” denildi. Ardından Özgür Gündem gazetesi yazarı ve insan hakları savunucusu Ayhan Bilgen bir konuşma gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının ardından devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler destek çadırını kurdular.

Geçmişte yaşanmış zindan direniş ve katliamlarını işleyen fotoğraflar ve Kürtçe ve Türkçe sloganların yazılı olduğu dövizler çadırın etrafına asıldı. Ayrıca 62 gündür açlık grevinde olan SBF öğrencisi Gulan Kılıçoğlu’nun fotoğrafı da çadıra asıldı.

14 Kasım günü Beytepe’de, Ekim Gençliği’nin de bileşeni olduğu Açlık Grevleriyle Dayanışma İnisiyatifi tarafından yemekhanede “ses çıkarma” eylemi gerçekleştirildi. Ajitasyonlarla açlık grevinin geldiği boyutun anlatıldığı eylemde öğrencilerin alkışlarla ölümlere ses çıkarması istendi.

Akşam saatlerinde de açlık grevlerine dikkat çekmek için yol kapatma eylemi gerçekleştirildi. Eylem sırasında bir faşistin eylemcilerin üzerine araç sürmesiyle gerginlik yaşandı. Bir öğrenciyi metrelerce sürükleyen araca müdahale edildi. ÖGB’lerin bu olay sırasında izlemekle yetindiği gözlendi.

20 dakikalık oturma eyleminin ardından yemekhane önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi. Ajitasyon ve sloganlarla gerçekleştirilen yürüyüş esnasında bir grup faşistin sözlü tacizi üzerine gerginlik tırmandı. Devrimci ve yurtsever öğrenciler ÖGB’lerin faşistleri koruma çabalarına rağmen gereken cevabı verdiler.

Ekim Gençliği / Ankara