07 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/03 (36)

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci anti-emperyalist mücadele,
görevler, sorumluluklar
Düzenin inkar ve imha saldırıları
İcazetle iş yapan taşeronların
sonu hezimettir!
Türk sermaye devletinden
BM’ye işgal çağrısı!
12 Eylül düzeni AKP eliyle sürüyor!
Sınıfın gerçek örgütlülüklerini
oluşturma görevi
Kayseri’de kıdem tazminatı ve özelleştirme sempozyumu
Maltepe taşeron işçilerinden işgal!
ADÖKSAN’da bekleyiş başladı
“Gerçek bir sendikal örgütlülük kurmayı hedefliyoruz”
Hobim’de sendika düşmanlığına
Güncel gelişmeler ışığında gençlik içinde anti-emperyalist mücadele
Genç Sen ve tutumumuz üzerine
Ekim Gençliği’nin kayıt dönemi çalışmalarından
Gençlik harçlara karşı alanlarda!
Emekçiler emperyalizme ve kirli savaşa karşı alanlarda
1 Eylül’de emperyalist savaş ve saldırganlığa öfke
Avrupa’da 1 Eylül eylem ve etkinliklerinden
Sermayenin zulmüne karşı direniş ateşi!
Taksim’de “4+4+4’ü durduracağız” yürüyüşü
İzmir’de “demokrasi, sosyalizm ve anayasa” semineri
Polis terörü hız kesmiyor!
Türkiye silah ticaretinde 8.,
eğitim ve sağlıkta sonuncu
Devlet tecavüzcüleri korumaya devam ediyor!
Yarın çok güzel olacak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taksim’de “4+4+4’ü durduracağız” yürüyüşü

 

AKP iktidarının piyasacı, ırkçı, cinsiyetçi, gerici 4+4+4 eğitim uygulamasına karşı öğrenciler, veliler, ilerici, devrimci ve demokrat güçler Taksim’de buluştu.

Eğitimciler, demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, yöre dernekleri, Alevi örgütleri, gazeteciler, bilim insanları okullar açılmadan ilk büyük uyarı eylemini Taksim’de gerçekleştirdi.

İstanbul’un çeşitli ilçelerinden çocuklarıyla birlikte Taksim’e gelen yüzlerce kişi 5 Eylül günü Taksim Tramvay Durağı’nda toplanarak Galatasaray Lisesi’ne yürüdü.

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eyleme emek ve meslek örgütlerinden, ilerici güçlerden ve direnişçi işçilerden yoğun katılım oldu. Hava-İş üyesi THY işçileri ve Sosyal-İş üyesi Bilgi Üniversitesi işçileri de önlük ve şapkalarıyla eyleme katıldı.

4+4+4 uygulamasını durdurma kararlılığının dile getirildiği eylemde kürsü velilerindi.

Yürüyüşte “Çocuklarımıza, okullarımıza, eğitime, geleceğimize sahip çıkıyoruz! 4+4+4’ü durduracağız” pankartı açıldı. Gazili velilerin yanısıra DİSK/Emekli Sen İstanbul Şubeleri ve Çarşı Grubu da pankart açtı.

Çeşitli ilçelerden veli örgütlenmelerinin yanısıra etüt ve beslenme okullarından velilerin de yoğun katılım sağladığı eylemde 15 Eylül’de Eğitim Sen’in çağrısıyla Ankara’da gerçekleştirilecek merkezi mitinge katılım çağrısında bulunuldu. Akit gazetesinin yaptığı provokatif haberler ile Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Dinçer’in saldırgan açıklamalarının da protesto edildiği yürüyüş oldukça coşkulu bir atmosferde geçti.

Yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemine geçen yüzlerce kişi burada kurulan kürsüden yapılan konuşmaları takip etti. Kürsüden ilk olarak sanatçı Pınar Aydınlar kitleye seslendi ve yüzlerce kişi hep bir ağızdan Çav Bella marşını söyledi.

Eylemde ortak basın açıklamasını ise Hüseyin Kargın okudu. 4+4+4 eğitim sisteminin daha uygulanmadan iflas ettiğini dile getiren Kargın, Ömer Dinçer’in, “4+4+4’e karşı çıkanlar ideolojik yaklaşıyor” açıklamalarına karşı bu yasanın gerici ve sermaye yanlısı olduğunu belirtti. Okulların açılacağı 17 Eylül günü okul önlerinde olma çağrısı yükseltildi.

Açıklamanın ardından yapılan konuşmalarda 4+4+4’e karşı ortak mücadeleyi büyütme çağrısı yükseltildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

4+4+4’te tehdit ve inkar...

 

Sermaye hükümeti AKP’nin 4+4+4 gerici eğitim dayatması uygulamaya konulurken, uygulamaya yönelik tepkileri bastırmak için yürütülen propaganda çalışmaları da hız kesmiyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, verdiği röportajla 66 aylık çocukların eğitimine ilişkin itirazlar için “Eleştirilerin bir kısmı PKK kaynaklı” yorumunda bulundu. 4+4+4 uygulamasına itiraz eden velileri ‘terörist’ ilan eden Dinçer, “Çocuklarımızı erken yaşta okula alıp Türkçe öğreteceğiz, onları hayata hazırlayacağız.” diyerek uygulamanın arkasında yatan gerici hedefleri perdelemeye kalktı. Dinçer velilere aba altından sopa gösterirken itiraz eden diğer kesimi de ‘laikçi’ olarak gruplandırarak ayrımcı ifadeler kullandı.

Yapılan derslik sayılarının “çokluğuyla” övünen Dinçer, okullarda sınıf olmaması gereken alanların dönüşümünü kazanılan derslik sayısı üzerinden değerlendirdi. Okullarda sağlıksız koşullarda eğitim yapıldığının itirafı niteliğinde açıklamalarda da bulunan Dinçer, “makam odası” ve “masraf dışı kullanılan odaları” dersliğe çevirdiklerini söyledi. Labarotuar, kütüphane gibi alanların varlığından söz etmedi.

 

 

 

 

4+4+4 çilesi büyüyor

 

Eğitimde gerici dönüşümünü bir an önce devreye sokmak isteyen sermaye hükümeti AKP, okulların fiziki hazırlığını gözardı ediyor. 66 aylık çocukları okullara kayıt ettiren düzenlemeye rağmen okullarda uygun fiziki hazırlık bulunmuyor. Sınıflardaki sıraların ve tahtaların, tuvaletlerdeki lavaboların, merdivenlerin ve kapı kollarının çocukların boylarına uygun olarak hazırlanmadığı açığa çıktı.

‘Bütçede yer verilmediği için yasaya uygun düzenlemenin yapılamayacağının’ açıklanmasıyla durum savunulmaya çalışılırken Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in bir gün önceki “tamamen hazırız” iddiaları ortada kaldı. 4+4+4 uygulamalarını savunan bakan yeterli sınıf olduğunu, geçen yıl %67 oranında okul öncesi eğitim verilerek ön hazırlığın tamamlandığını iddia etmişti. Sınıf yetersizliği sürerken açığı kapatmak için sağlıksız alanlar sınıfa dönüştürülerek fark gizlenmeye çalışıyor.

Diğer yandan düzenlemelerdeki çarpıklıklar sorunları daha da büyütüyor. İkili öğretim yapan okullarda sabah ders yapacak 66 aylıklara uygun sınıflarda öğleden sonra büyük sınıflar geldiğinde sıralar yine sorun olacak.