07 Eylül 2012
Sayı: SİKB 2012/03 (36)

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci anti-emperyalist mücadele,
görevler, sorumluluklar
Düzenin inkar ve imha saldırıları
İcazetle iş yapan taşeronların
sonu hezimettir!
Türk sermaye devletinden
BM’ye işgal çağrısı!
12 Eylül düzeni AKP eliyle sürüyor!
Sınıfın gerçek örgütlülüklerini
oluşturma görevi
Kayseri’de kıdem tazminatı ve özelleştirme sempozyumu
Maltepe taşeron işçilerinden işgal!
ADÖKSAN’da bekleyiş başladı
“Gerçek bir sendikal örgütlülük kurmayı hedefliyoruz”
Hobim’de sendika düşmanlığına
Güncel gelişmeler ışığında gençlik içinde anti-emperyalist mücadele
Genç Sen ve tutumumuz üzerine
Ekim Gençliği’nin kayıt dönemi çalışmalarından
Gençlik harçlara karşı alanlarda!
Emekçiler emperyalizme ve kirli savaşa karşı alanlarda
1 Eylül’de emperyalist savaş ve saldırganlığa öfke
Avrupa’da 1 Eylül eylem ve etkinliklerinden
Sermayenin zulmüne karşı direniş ateşi!
Taksim’de “4+4+4’ü durduracağız” yürüyüşü
İzmir’de “demokrasi, sosyalizm ve anayasa” semineri
Polis terörü hız kesmiyor!
Türkiye silah ticaretinde 8.,
eğitim ve sağlıkta sonuncu
Devlet tecavüzcüleri korumaya devam ediyor!
Yarın çok güzel olacak
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermayenin zulmüne karşı direniş ateşi!

 

Güney Afrika’da grev yapan maden işçilerinin devletin kolluk güçleri tarafından katledilmesi, asalak patronların dünyanın her köşesinde işçilere sömürü ve kölelik dayattıklarını bir kez daha gösterdi. Başta Güney Afrika olmak üzere çeşitli ülkelerde maden işçileri ve farklı sektörlerde çalışan işçiler grev ve direnişlerine devam ediyorlar.

Güney Afrika’da altın madeninde grev

Güney Afrika’da Gold Fields tekeline ait KDC altın madeninde çalışan 46 bin işçiden 12 bini 29 Ağustos gecesinden bu yana grevde.
Dünyanın dördüncü büyük altın üreticisi olan Gold Fields tekeli, 2013 yılının ortasına kadar geçerli olan toplu sözleşme anlaşması bulunduğunu söyleyerek grevi yasadışı ilan etti.

İşçilere açılan dava durduruldu

Başkent Johannesburg’un kuzeyindeki Marikana platin madeninde polisin 34 maden işçisini hunharca katletmesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Öldürülen işçilerin sırtından vuruldukları iddiası ile tutuklu 270 işçinin, arkadaşlarının ölümünden sorumlu tutularak haklarında dava açılmıştı. Kameraların önünde işçilerin üzerine kurşun yağdıran polis hakkında ise hiçbir işlem yapılmamıştı.

Savcılık, büyük tepki çeken bu ithamın ardından “ölüme sebebiyet vermek’’le suçladığı işçiler hakkındaki soruşturmayı geçici olarak geri çektiğini duyurdu.

Dünyanın üçüncü büyük platin üreticisine ait Marikana madeninde grev sürüyor. Patronun işten atma tehditlerine rağmen 30 Ağustos’ta 28 bin madenciden sadece yüzde 6,6’sı işbaşı yaptı.

Kolombiya’da kömür ocaklarında grev

Kolombiya’da Glencore’daki La-Jagua kömür madeninde işçilerin daha fazla ücret talepleri ile 19 Temmuz’da başlattıkları grev sürüyor. Mahkeme grevin yasal olduğuna karar verdi ve patronun iddiasını reddetti.

La Jagua yerüstü maden işletmesi ve burada yüksek enerji değeri ve düşük kükürt oranına sahip yüksek değerde kömür işleniyor. Ocakta 2010’da 5 haftalık yeni bir toplu sözleşme taleplerinin yükseltildiği grev gerçekleşmişti.

İspanya’da kömür ocaklarında grevler

İspanya’nın kuzeyindeki kömür havzasında çalışan maden işçileri hükümetin kömür üretilmesinde gittiği kısıtlamaları protesto etmek için kendiliğinden greve gittiler. Grev büyük sendika konfederasyonu için sürpriz oldu.

İtalya’da maden işçileri kazandı

İtalya Sardinya’da Connesa’daki Nuraxi Figus madeni 40 maden işçisi tarafından işgal edildi. İşçiler, yanlarına aldıkları 350 kg. patlayıcı madde ile yerin 373 metre altına indiler. Madenciler taleplerinin kabul edilmemesi durumunda ocağı kendileri ile birlikte havaya uçuracaklarını açıkladılar. Diğer işçiler de, madene giden yollara metrelerce yükseklikte kömürleri dökerek barikatlar kurdular.

İşçilerin bu eylemi, tekelin Sardinya’nın güneybatısındaki Sulcis kömür ocağını kapatacağını açıklaması üzerine gerçekleşti.

Madenciler, Mari Monti’nin teknokratlar hükümetine boyun eğdirerek taleplerini kabul ettirdiler. Sanayi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Carbosulcis maden ocağının kapatılmaması talebi kabul edildi. Bunun yerine, yeni teknolojik yatırımlar ve ocağın yenilenmesine gidilecek. Direniş taleplerini kabul ettiren madenciler, Sanayi Bakanlığı ile vardıkları mutabakata bağlı olarak, yeraltında kurdukları barikatı kaldırdılar.

Yerin 400 metre altında barikat kurarak direnişlerini başlatan işçiler, “Hükümet madeni kapatmayacağına dair bize garanti verene kadar buradan çıkmayı düşünmüyoruz. Ölene dek burada kalabiliriz’’ diyerek, ekmek ve onur kavgasından geri adım atmayacaklarını açıklamışlardı. Direnişçi madencilerin sert ve kararlı duruşları, teknokratlar hükümetine boyun eğdirerek hükümetin geri adım atmasını sağladı.

Madenci işçilere bu zaferi, direnişteki kararlılılarının yanı sıra, ortak direniş komitesi etrafında güçlerini birleştirmeleri getirdi.

Çin’de Youde Otomobil Electrical Components’te grev

Çin’de Wuhan şehrinde Youde Otomobil Electrical Components fabrikasında bin işçinin iki günlük grevi kazanımlarla sona erdi. Patron 200 Yuan (32 US-Dollar) oranında ücret artışını kabul etti. İşçiler şimdiye kadar 1.300 Yuan (204US-Dollar) ücret alıyorlardı ve bu asgari ücretin sadece 200 Yuan üzerindeydi.
Youde, Çin otomobil tekeli Dongfeng Motors ve Amerikan tekeli Lear Corporation’un ortaklığında oluşturulmuş bir işletme.

Kolombiya’da liman işçilerinden grev

Kolombiya’da Pasifik okyanusu kıyısındaki Buenaventura’da çalışan 500 liman işçisi 30 Ağustos’ta greve gitti. İş bırakma eylemi yüzde 70 oranında oldu ve Kontener limanı adeta felç oldu. İşçiler terminali işgal etti ve kendilerini engellemek isteyen polislerle çatıştı. Çok sayıda işçi yaralandı.

Sınırlı sözleşmeli geçici işçiler, kadrolu iş ve daha yüksek ücret talepleriyle greve gittiler.

 

 

 

 

Lufthansa’da grev uçuşları durdurdu

 

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden ve Avrupa’nın ikinci büyük havayolu şirketi Lufthansa bünyesinde çalışan kabin görevlilerinin greve gitme kararı alması nedeniyle Almanya’nın en işlek havaalanı olan Frankfurt bağlantılı yüzlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı.

Havayolu şirketinin yaklaşık 19 bin kabin görevlisi bulunuyor. Üç yıldır neredeyse hiç zam almayan çalışanlar, önümüzdeki 15 ay için yüzde 5’lik ücret artışı talep ediyor. Kabin ekibini temsil eden UFO adlı sendika tarafından başlatılan grev nedeniyle 190 uçuş iptal edildi. 11 saat süren grev Berlin’deki Tegel havaalanında da hayata geçirildi. Sendika ve havayolu şirketi bir süredir maaşlar ve çalışma koşulları konusunda anlaşmazlık içindeydi.

Sendika ayrıca Lufthansa’nın, Berlin’de yaptığı gibi, geçici işçi kullanmayacağının da garantisini istiyor. Lufthansa’nın sendikaya yaptığı son teklif, maaşlara yüzde 3,5’luk zam yapılması yönündeydi.

Devam edn iş bırakma eylemi nedeniyle Lufthansa, 342 uçuşu iptal etmek zorunda kaldı. İş bırakma eylemleri on binlerce yolcuyu etkiledi.

Çok sayıda Avrupa ve Almanya içi uçuşların yanı sıra kıtalararası uçuş da iptal edildi. Lufthansa sözcüsü Boris Ogursky, en az 43 bin yolcunun grevden etkilendiğini itiraf etmek zorunda kaldı.

Maaş artışı isteyen çalışanların Frankfurt’ta yaptıkları 8 saat süreli iş bırakma eylemi Lufthansa’ya ait en az 200 uçuşu etkilemiş, 100’den fazla uçuş da iptal edilmişti. Yaklaşık 25 bin yolcunun havalimanında mağdur duruma düştüğü, iptallerin Lufthansa’ya milyonlarca euroya mal olduğu belirtiliyor.