6 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/27

 Kızıl Bayrak'tan
İçerde faşist baskı ve teröre, dışarda saldırganlık ve savaşa karşı; Birleşik-militan bir kitle hareketi!.
KCK davasında keyfiyet ve saldırı
Savaş çığırtkanlığı
düzen medyası eliyle büyütülüyor
Makyaj tazeleme operasyonu:
“Terör mahkemeleri”
Katliamcı devletten
hesap sorma çağrısı
BDSP’den 2 Temmuz
eylem ve etkinlikleri..
4+4+4 yasasına yönelik tepkiler sürüyor
İş cinayetleri
Temmuz’da da sürüyor
Havayolu direnişinde
sorunlar ve görevler
Birleşik Metal’de
temsilciler kurulu
Kristal-İş Sendikası TİS Dairesi Müdürü Can Şafak ile
MESS Grup TİS süreci üzerine...
İşçi sınıfı hareketinin
tablosu üzerine
Mısır’da dinci-gerici aday cumhurbaşkanı oldu
20. AB Zirvesi gerçekleştirildi
General Motor’un Opel saldırısı
ve kaçırılan direniş fırsatı
Her kıtada eylem, direniş!.
Lefkoşa Belediyesi’nde işgal!..
İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için;
3-4-5 Ağustos’ta
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali’nde buluşuyoruz!.
Ya sendika girecek ya kepenkler inecek!.
Samsun’da rant dönüşümü can aldı
ekimgencligi.net yayında...
Bir savaşın kirliliği çocukları ne kadar hedef aldığıyla anlaşılır!.
Rüzgar eken fırtına biçer!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Lefkoşa Belediyesi’nde işgal!

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) örgütlü Belediye Emekçileri Sendikası’nın (BES), ‘ekonomik ve yapısal nedenlerle’ 123 işçinin işten atılması kararına karşı başlattığı eylem ve belediye işgali 2 Temmuz Pazartesi gününden itibaren diğer işçilerin de katılımıyla devam etti.

Maaşlarının ödenmemesi, 22’si kültür şubesinden olmak üzere 123 işçinin işten çıkarılması ve çıkarma sonucu doğan hakların uygulanmaması nedenleriyle eylemde olan LTB çalışanları direniyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, işten çıkarma kararını şu sözlerle savundu: “Kadrosuz işçileri de işte tutmak için çok çaba verdim, başaramadım. Sayıştay raporu ortada. Rapora uymak zorundayım. Sendika da böyle olacağını biliyordu, şimdi neden tepki gösteriyor anlayamadım”

Sayıştay raporu arkasına sığınan belediye başkanı riyakar açıklamalarla emekçilerin eylemlerine desteği kırmaya çalışıyor.

Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Savaş Bozat’sa yaptığı açıklamayla Bulutoğluları’na gereken cevabı verdi. Bozat, işten çıkarma kararı için “bunun bir külfeti olacak bunu hesaplamaları lazımdı. Bu işler bu kadar kolay olmaz” diyerek eylem kararlarını açıkladı. Bozat greve çıktıklarında getirilen grev yasağını hatırlatarak “Artık yasaklar da delinecek... İsyan halini alacak” dedi. Bozat, LTB’deki süreci bu noktaya getiren Bakanlar Kurulu’nu da eleştirerek “Bundan sonraki hedef hükümet olacaktır, bu başkanla bu iş yürümez” ifadelerini kullandı.

İşçiler, eylemlerine LTB’nin çatısında lastik yakarak başladı.

Polisin LTB önünde geniş güvenlik önlemleri aldığı ve kısa sürede ateşi söndürdüğü gözlemlenirken, BES’in ise Bakanlar Kurulu kararına göre tavır geliştireceği öğrenildi.

Öte yandan Devrimci Komünist Birlik, belediye binasına pankart asarak işçilerin işgalini selamladı. Pankartta “Belediye emekçisi yalnız değildir! Bu pisliğin bedelini yaratanlar ödeyecek!” sloganı yer aldı.

Emekçiler, dayanışma için asılan pankarta ‘Birlik mücadele dayanışma’ sloganıyla karşılık verdiler.

Kızıl Bayrak / Kıbrıs

 

 

 

Emperyalistler Suriye çemberini daraltıyor

Emperyalistlerin Cenevre’de düzenlediği konferansta, BM ve Arap Birliği’nin temsilcisi Kofi Annan’ın öncülüğünde yeni saldırı ve yaptırım başlıkları netleşti.

Annan’ın görüşmeler sonrası devreye girmesiyle Annan Planı adıyla anılan ve çıkmaza giren plana “geçiş süreci” planı eklendi.

Annan, “Suriye’de daha fazla can kaybı yaşanmasından ve süre giden çatışmaların daha geniş bir bölge ve dünya için yarattığı tehlikeden siz sorumlu olacaksınız” sözleriyle süreci uzatan emperyalistleri harekete geçmeye çağırdı.

Toplantının sonuç bildirisinde ise geçişin mümkün olacağı ‘tarafsız’ bir ortam için bir geçiş hükümetinin kurulması öngörülüyor.

Sonuç bildirgesinde “Anayasal düzenin ve adalet sisteminin gözden geçirilebileceği, sonucun, halkın onayına sunulacağı, anayasal düzen kurulduğunda, özgür ve çok partili seçimler için hazırlanılması, kadınların geçiş sürecinin tüm safhalarında tam anlamıyla temsil edilmeleri gerektiği” ifade ediliyor.

 

 

Yağmada anlaşamadılar

Emperyalistler ve işbirlikçileri tarafından desteklenen Suriyeli “muhalifler” Mısır’ın başkenti Kahire’de toplandı.

Gerici çıkar hesaplarını masaya yatırmak için toplanan Suriyeli Muhalifler Konferansı’nda, Esad rejiminin devrilmesi ve sembol isimlerinin yargılanması konusunda uzlaşıldığı belirtilirken kirli emelleri için Esad karşıtlığına soyunan sözde muhalifler Esad sonrası yağmanın paylaşılması konusunda uzlaşamadı.

Esad rejimine karşı emperyalistler ve Türk devleti tarafından silah desteği sağlanan Özgür Suriye Ordusu’nu destekleme konusunda anlaştıkları söylenen muhalifler ulusal birlik hükümetinin kurulması kararını da aldılar. Ancak geçiş döneminde yönetimin nasıl ve kim tarafından olacağı konusunda anlaşmazlıklar yaşandı.

 

 

 

Filistin’de Hamas-Fetih restleşmesi

Gazze’de Merkez Seçim Komisyonu’nun faaliyetleri Hamas yönetimi tarafından askıya alındı.

Uzlaşma anlaşmasının en önemli maddelerinden birisi Filistin Kurtuluş Örgütü’nün reformdan geçirilmesi ve FKÖ’nün parlamentosu Filistin Ulusal Konseyi için anayurttaki ve sürgündeki tüm Filistinlileri kapsayan demokratik seçimlerin yapılması kararıydı.

Gazze’de Filistin Ulusal Konseyi için seçmenlerin kayıt altına alma çalışmalarına başlayacak Merkez Seçim Komisyonu’nun faaliyetleri Hamas yönetimi tarafından 2 Temmuz’da askıya alındı. Merkez Seçim Komisyonu’nun seçmen kayıt çalışmasını 3-14 Temmuz tarihleri arasında yürütmesi planlanmıştı.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada kararın Batı Şeria yönetiminin Hamas üyeleri üzerinde artan baskısı ve Batı Şeria’da seçmen kayıt çalışmalarının yapılmaması nedeniyle alındığını söyledi. Zuhri, Batı Şeria’da Hamas’ın faaliyetlerini serbestçe yürütmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

El-Fetih tarafından yapılan açıklamada ise partinin Hamas’ın kararından şaşkınlık ve üzüntü duyduğu dile getirildi. Açıklamada Filistin halkının birlik hükümetinin ilan edilmesini beklerken Hamas’ın uzlaşmayı sekteye uğrattığı söylendi. Filistin Yönetimi için yeniden seçimler yapılana kadar seçim sürecini yönetecek teknokratlardan oluşması beklenen birlik hükümetinin kurulması için Hamas lideri Halid Meşal ve FY başkanı ve el-Fetih lideri Mahmud Abbas’ın bir süredir bir araya gelmesi bekleniyordu.