22 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/25

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın birleşik, meşru/militan mücadelesini
örgütleyelim!
Kürt sorununda son gelişmeler
üzerine
Zana'dan "teslimiyet
açılımı"
Urfa Cezaevi katliamı düzenin cezaevi gerçeğine ışık
tuttu
Sermaye devleti Urfa Cezaevi'nde 13
tutsağı katletti
Sivas'ın katili sermaye
devletidir!
Sınıf devrimcisi Nihadioğlu serbest
bırakılsın!
İstanbul'da 15-16 Haziran
paneli
Büyük direnişin 42. yılında direnenler
buluştu
"THY'de direniş sürecek"
TOGO'da kararlı direniş
CEHA'da sendikalaşma
süreci üzerine
Türk Metal çetesi metal işçilerini
kavgaya davet etti
Bahar dönemi aynasında kitle çalışmamızın
sorunları - EKİM
Yunanistan: Restorasyon mu? Radikal ileri atılım mı?
Volkan Yaraşır
Yunanistan seçim sonuçlan emperyalistleri
ve uşaklarını rahatlattı
Mısır'da seçimler ve iktidar çatışmalar
Avrupa Futbol Şampiyonası, futbol afyonu ve kışkırtılan ırkçı-şoven saldırganlık
Maden işçileri yol gösteriyor!
Sermaye hükümeti özelleştirmenin
önündeki engelleri kaldırdı
Urfa Hapishanesi 'nde katliam var!
İstanbul çilesi 'master planlı
Tepenin ardında güneş doğmayacak!
12 Eylül'den günümüze
işkenceye karşı direniş
"Amerika'da faşizmin ilk kurbanlarıyız"
Çeber'e işkence davası görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“THY'de direniş sürecek”

29 Mayıs'tan beri eylemlerini sürdüren THY işçileri, mücadelelerini kazanana kadar devam edeceklerini belirtiyorlar.

Engin Türk (THY A.O işçisi/Hava-İş üyesi): Mücadelemiz gayet güzel gidiyor. Hem Avrupa'dan hem yurtiçinden sivil toplum örgütlerinin desteğini alıyoruz. ITF de destek oluyor. Onlar da aynı şekilde dışarıda kampanyalarını sürdürüyorlar. Haksız bir şekilde işten atıldık. Biz hakkımız olan yürüyüşü gerçekleştirdik.

Sendika kurallarına uygun bir şekilde bu yasanın meclisten geçmemesi için basın açıklaması ve yürüyüş yaptık. O gün burada 2500 kişi yürüdü ama 305 kişi atıldı. Eğer o kadar cesaretleri varsa 2500 kişinin hepsini işten atsalardı. Biz suç işlemedik, yasal hakkımızı kullandık. Bu eylem sadece bir uyarıydı. 24 yılımı verdim bu şirkete. Birikimlerimi bir kalemde silip tazminatsız olarak işten attılar. Bu diğer çalışan arkadaşlarımızı da yaraladı. İşimize geri dönmek için mücadelemizi devam ettiriyoruz. Bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğiz.

Adil Ak (Teknik A.Ş İşyeri Temsilcisi / Hava-İş üyesi): 27 yıldır burada çalışıyorum. Sendikamızın arkasındayız ve sonuna kadar destek vereceğiz. Bunların yaptığı yasal olmayan bir iştir. Biz yasal olan eylemimizi yaptık. Türk Hava Yolları bizim bu eylemimizi ciddiye almadı. Biz 29 Mayıs günü 2500 kişiydik. İçlerinde 305 kişi attılar. Bunları hangi kriterlere göre attıkları da belli değil. İşçileri kandırmaya da çalışıyorlar. Biz direnişimizi sürdüreceğiz, gururluyuz.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

THY kıyımda kararlı

Hava işkolunda grev yasağına karşı 29 Mayıs'taki iş bırakma eylemine katılan Hava-İş üyesi THY işçilerinden 305'ini işten atan Türk Hava Yolları yönetimi, işçi kıyımında kararlı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu arasında işten çıkarılan işçilerin işe dönmesi konusunda yapılan görüşmeden de sonuç çıkmadı.

THY yönetimi bu konudaki tavrını bir kez daha net olarak ortaya koymuş oldu. Daha önce bu konuda işe geri alacaklarına dair ifadeler kullanan Topçu daha sonra THY yönetim Kurulu toplantısında oybirliği ile işten atma kararını onaylamıştı.

Havayolu işçileri ise Atatürk Havalimanı'ndaki direnişlerine devam ediyor.

 

 

29 Mayıs Birliği'nden açıklama

İşten atılan THY işçilerinden oluşan “THY İşçileri 29 Mayıs Birliği” adlı grup, 20 Haziran günü Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Hava-İş Sendikası yönetiminin işçileri ortada bıraktığını dile getiren işçiler, mağdur olduklarını, haklılıklarını ortaya çıkarmak ve tüm kamuoyuna duyurmak için çabalayacaklarını belirttiler.

Toplantıda, açıklamanın içeriğine dair yapılan ön konuşmanın ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada, THY yönetiminin hukuka uymayan, keyfi olarak işçileri işten attığına vurgu yapıldı. Grev yasağına karşı yapılan eylemin yasadışı ilan edilmeye çalışıldığını hatırlatan Vardar, işçilerin grev yasağına karşı çıkması, kendi çıkarlarını koruması için eylem yapmasının meşru olduğunu belirtti.

İşçiler, Hava-İş yönetiminin grev yasağına ve işten atmalara karşı gerekli adımları atmayarak sorumluluğunu yerine getirmediğini ifade ettiler. İşten atılan işçilerin sahipsiz bırakıldığını düşündüklerini belirten işçiler, bu nedenle hava alanında kurulan çadıra gitmediklerini dile getirdiler. THY yönetimiyle karşı karşıya bırakıldıklarını dile getiren işçiler, sendika yönetiminin yasaklara karşı grev kararına sahip çıkmayarak THY yönetiminin grev yasağını yasadışı ilan etmesinde büyük rol oynadığını belirttiler.

İşçiler, bundan sonra kendi aralarında da dayanışma içerisinde olacaklarını, haklarının takipçisi olacaklarını dile getirerek açıklamalarını bitirdiler. Toplantıda, Birlik üyesi işçilere bir dizi eleştiri ve soru da yöneltildi. “Sendika yönetimini greve sahip çıkmamakla eleştirdiniz. Peki işçiler içinden süreci örme, eylemi sürdürme zemini yok muydu?” sorusuna verilen yanıtlar ise Birliğin tutumuna dair net bir tutum içermiyordu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

TEDAŞ’ta dayanışma şenliği

Enerji-Sen üyesi TEDAŞ işçileri 14 Haziran akşamı Doğal Park içindeki Amfi Tiyatro'da dayanışma şenliği gerçekleştirdi.

“Gücümüz birliğimizdir!” diyen direnişçi işçiler “15–16 Haziran ruhuyla TEDAŞ’ta direniş kazanacak” şiarıyla dayanışma şenliği örgütlediler.

Dev Sağlık-İş ve Adana Kadın Platformu adına yapılan konuşmalarda TEDAŞ’ta devam eden onurlu direnişin her zaman desteklendiği belirtilerek, saldırı ve baskıların yıldıramayacağı vurgulandı. Adana Kadın Platformu adına yapılan konuşmada kürtaj tartışmasına değinilerek, kadın bedeni üzerinde kimsenin söz hakkı olmadığı söylendi.

Hilmi Yarayıcı, Ozan Irmak ve Bandista’nın sahne aldığı etkinlik halaylar çekilerek devam etti.

Kızıl Bayrak / Adana