22 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/25

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın birleşik, meşru/militan mücadelesini
örgütleyelim!
Kürt sorununda son gelişmeler
üzerine
Zana'dan "teslimiyet
açılımı"
Urfa Cezaevi katliamı düzenin cezaevi gerçeğine ışık
tuttu
Sermaye devleti Urfa Cezaevi'nde 13
tutsağı katletti
Sivas'ın katili sermaye
devletidir!
Sınıf devrimcisi Nihadioğlu serbest
bırakılsın!
İstanbul'da 15-16 Haziran
paneli
Büyük direnişin 42. yılında direnenler
buluştu
"THY'de direniş sürecek"
TOGO'da kararlı direniş
CEHA'da sendikalaşma
süreci üzerine
Türk Metal çetesi metal işçilerini
kavgaya davet etti
Bahar dönemi aynasında kitle çalışmamızın
sorunları - EKİM
Yunanistan: Restorasyon mu? Radikal ileri atılım mı?
Volkan Yaraşır
Yunanistan seçim sonuçlan emperyalistleri
ve uşaklarını rahatlattı
Mısır'da seçimler ve iktidar çatışmalar
Avrupa Futbol Şampiyonası, futbol afyonu ve kışkırtılan ırkçı-şoven saldırganlık
Maden işçileri yol gösteriyor!
Sermaye hükümeti özelleştirmenin
önündeki engelleri kaldırdı
Urfa Hapishanesi 'nde katliam var!
İstanbul çilesi 'master planlı
Tepenin ardında güneş doğmayacak!
12 Eylül'den günümüze
işkenceye karşı direniş
"Amerika'da faşizmin ilk kurbanlarıyız"
Çeber'e işkence davası görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Büyük direnişin 42. yılında direnenler buluştu

15-16 Haziran Direnişi’nin 42. yılında işçiler, emekçiler, ilerici ve devrimci güçler İstanbul'da yürüyüş ve direniş ziyareti gerçekleştirdi.

Taksim'de yürüyüş

15 Haziran akşamı Taksim'de gerçekleştirilen yürüyüşe, işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı İstanbul'un çeşitli bölgelerinde direnişlerini sürdüren işçiler damga vurdu.

Hey Tekstil işçileri, Deri-İş üyesi Kampana işçileri, TAŞ-İŞ-DER üyesi Çapa taşeron işçileri, Nakliyat-İş üyesi Borusan işçileri, Enerji-Sen üyesi BEDAŞ işçilerinin de pankartlarıyla yer aldığı yürüyüşe DİSK'e bağlı sendikalar içerisinde en belirgin katılımı Dev Sağlık-İş de katıl.

KESK, TMMOB, HDK bileşenleri, EHP, TKP 1920, Halkevleri, EÖC, Devrimci Hareket'in de aralarında bulunduğu kurumlar flamalarıyla eylemde yer aldılar.

BDSP'li sınıf devrimcileri de kızıl flamalarıyla eylemde yerlerini aldılar. Taksim Gezi Parkı'nda Bandista'nın şarkılarıyla coşkusu daha da artan kitle, 15-16 Haziran Direnişi sırasında yaşamını yitiren işçiler anısına saygı duruşunda bulundu.

Avusturya İşçi Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle devam eden eylem programı tüm katılımcılar adına ortak basın açıklamasının okunmasıyla sürdü.

Gazeteci Şükran Soner, 15-16 Haziran direniş günlerine dair anılarını ve düşüncelerini anlattı. İşçi kürsüsü oluşturulan bölümde söz alan direnişçi işçiler, direnişe başlama nedenlerini özetleyen ve sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısı yapan konuşmalar yaptılar.

Havayolu işçileriyle dayanışma

İlerici ve devrimci güçler Türk Hava Yolları'nda direnişlerini sürdüren Hava-İş Sendikası üyesi işçilerle sınıf dayanışmasını yükseltti. Yürüyüşte atılan sloganlarda ve direniş alanında yapılan konuşmalarda, büyük direnişin 42. yılında sermayenin saldırılarına karşı birleşik mücadeleyi büyütme çağrısı öne çıktı.
Yürüyüşe Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalardan TÜMTİS ve Deri-İş'in katılımı dikkat çekerken direnişçi Kampana işçileri de kortejde yerlerini aldılar.

KESK'e bağlı sendikalar, İstanbul Tabip Odası, HDK bileşenleri, ÖDP, BDSP, DDSB, EHP, Devrimci Hareket, UİD-DER, PSAKD, TKP de eylemde yer aldı.

Birleşik mücadele çağrısı

Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, ortak açıklamayı okudu.
15-16 Haziran’ın 42. yılında grev yasaklarına, antidemokratik uygulamalara karşı birleşik mücadeleyi yükseltme çağrısı yapan Gülüm, 15-16 Haziran 1970'teki büyük direnişi hatırlatarak Türkiye işçi sınıfının en görkemli, en kitlesel şekilde kendini gösterdiği bir kalkışma olduğunun altını çizdi.

Açıklamanın ardından HDK Milletvekilleri Levent Tüzel ve Sebahat Tuncel söz aldılar. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de iktidarların 22 yıldır Hava-İş'le baş edememesinin tek nedeninin iktidarlara biat etmemeleri olduğunun altını çizdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

15-16 Haziran coşkuyla selamlandı

 

Büyük direnişin 42. yılında işçiler, emekçileri ile ilerici ve devrimci güçler çeşitli illerde yürüyüşler ve basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Bursa'da kitlesel eylem

Bursa’da DİSK Marmara Bölge Temsilciliği, KESK Bursa Şubeler Platformu, Bursa Tabip Odası ve Bursa İKK tarafından örgütlenen eyleme Sendikal Güç Birliği Platformu da kitlesel olarak katıldı. Eyleme BDSP, HDK, TKP, SDP'nin de aralarında olduğu ilerici ve devrimci kurumlarsa kendi flama ve dövizleriyle katıldı.

Fomara Meydanı’na gelindiğinde kitle yarım çember oluşturdu. Havayolu işçilerini selamlayan bir konuşmanın ardından basın açıklamasını DİSK Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci gerçekleştirdi.

Ankara'da 15-16 Haziran

Ankara'da HDK bileşenleri, EHP, ODAK, TKP 1920, TÜM-İGD ve TOGO işçileri tarafından örgütlenen eylem TOGO mağazası önünde başladı. Sınıf devrimcileri ise TOGO işçileri ile birlikte yürüyerek eyleme destek verdiler. TOGO işçilerinin eşleri ve çocuklarının da katıldığı eylemde THY işçilerinin direnişi de selamlandı.

Yürüyüşte Meşrutiyet ve Ziya Gökalp caddeleri kısa süreliğine trafiğe kapatıldı. Çevreden geçen emekçilerin TOGO işçilerine alkışlarla destek vermesi dikkat çekti. Coşkulu yürüyüşün ardından Sakarya Caddesi'ne gelinerek bir anma programı gerçekleştirildi. 15-16 Haziran'da şehit düşen işçiler ve emek-özgürlük mücadelesinde yitirilenler anısına saygı duruşunun yapıldığı anmada TOGO işçisi Ercan Kurban, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDK temsilcisi konuştular. Konuşmaların ardından Güneşli Dünya Müzik Topluluğu kısa bir dinleti sundu.


Adana'da yürüyüş

Adana Enerji Sen üyesi direnişçi TEDAŞ işçileri, 15 Haziran akşamı gerçekleştirdikleri eylemle “15-16 Haziran ruhuyla TEDAŞ’ta direniş kazanacak!” dedi.

Direnişçi işçiler Atatürk Parkı’ndan İnönü Parkı’na yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdiler. KESK adına konuşan Kamuran Karaca, taşeronluk deyince akla ilk gelenin işçinin köle gibi çalıştırılması olduğunu belirtti.

TEDAŞ direnişçileri adına basın açıklamasını okuyan direnişçi işçi, taleplerini haykırarak gelecek kavgası verdiklerini belirtti.

Kızıl Bayrak / Bursa – Ankara - Adana


 

 

 

Zalimin zulmüne direneceğiz!”

DİSK,, çeşitli illerde yaptığı eylemlerle 15-16 Haziran direnişini selamladı, büyük direnişin ruhuyla zalimin zulmune karşı direnme çağrısı yaptı.

İstanbul

Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplanan kitle Taksim'deki THY ofisine yürüdü. Eyleme DİSK'e bağlı sendikalardan Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Nakliyat-İş, Emekli-Sen, Enerji-Sen ve Sosyal-İş pankartlarıyla katılırken direnişçi BEDAŞ işçileri, Borusan Lojistik işçileri, Hey Tekstil işçileri de eylemdeydiler.

TMMOB, BDSP, Mücadele Birliği, EHP, ÖDP, TKP, DİH de kortejlerini oluşturarak eyleme katıldılar.

Kitle Gezi Parkı tarafından Taksim'e ulaştığında THY Bilet Satış Bürosu'nun üzerinde “Grev hakkı yasaklanamaz! Atılan işçiler geri alınsın!” pankartı açıldı. Burada ilk olarak eyleme destek veren sanatçılar tarafından hep birlikte Avusturya İşçi Marşı söylendi. Dinletinin ardından, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici açıklama yaptı.

Edirne

Edirne Belediyesi önünde buluşan DİSK ve bağlı sendikalar ile BDSP, ÖDP, EMEP, TKP ve TMMOB postane önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday okudu. Kuday basın açıklamasında sermaye hükümeti AKP'nin saldırılarına değinerek, bu saldırılara 15-16 Haziran ruhuyla karşı çıkmanın zorunlu olduğunu belirtti.

Adana

Adana'da Genel-İş binası önünden İnönü Parkı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Basın açıklamasını DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Arslan okudu. TEDAŞ direnişçileri de eyleme destek verdi.

İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirilen eylem, vardiyadan çıkacak işçilerin gelmesi ile başladı.

En önde Birleşik Metal-İş Sendikası en kitlesel kortejyle yerini aldı. Schnieder Elektrik, Totomak, ZF Lemförder, Lisi-Ftb , Delphi ve Rettig Metal işçileri de eyleme katıldılar.

Genel-İş kortejinde park-bahçe işçilerinin yanısıra Çiğli Belediyesi Kafesan işçileri de yer aldılar. Sendikal Güç Birliği Platformu İzmir bileşenleri eyleme kitlesel katıldılar. TÜMTİS üyesi işçiler, Deri-İş üyesi direnişçi Savranoğlu Deri işçileri, Petrol-İş üyesi DYO işçileri, Hava-İş üyeleri, direnişteki İzmir Basma işçileri eyleme katılan bileşenlerdendi. BDSP ve HDK'nin de aralarında olduğu ilerici, devrimci güçler de eylemdeydi.

Kitleyi direnişteki Billur Tuz işçileri sloganlarla karşıladılar. İlk olarak Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse konuştu. Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek okudu.

Ankara

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği tarafından örgütlenen eylem Genel-İş Ankara Şube önünden başladı. Sakarya Caddesi'ne yürüyüş yapılarak basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı DİSK adına Kani Beko okudu.

Eylemde DİSK kitlesinin ağırlığını Genel-İş üyesi işçiler oluştururken eyleme BDSP’nin de aralarında bulunduğu birçok ilerici-devrimci kurum da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Edirne-Adana-İzmir-Ankara