22 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/25

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın birleşik, meşru/militan mücadelesini
örgütleyelim!
Kürt sorununda son gelişmeler
üzerine
Zana'dan "teslimiyet
açılımı"
Urfa Cezaevi katliamı düzenin cezaevi gerçeğine ışık
tuttu
Sermaye devleti Urfa Cezaevi'nde 13
tutsağı katletti
Sivas'ın katili sermaye
devletidir!
Sınıf devrimcisi Nihadioğlu serbest
bırakılsın!
İstanbul'da 15-16 Haziran
paneli
Büyük direnişin 42. yılında direnenler
buluştu
"THY'de direniş sürecek"
TOGO'da kararlı direniş
CEHA'da sendikalaşma
süreci üzerine
Türk Metal çetesi metal işçilerini
kavgaya davet etti
Bahar dönemi aynasında kitle çalışmamızın
sorunları - EKİM
Yunanistan: Restorasyon mu? Radikal ileri atılım mı?
Volkan Yaraşır
Yunanistan seçim sonuçlan emperyalistleri
ve uşaklarını rahatlattı
Mısır'da seçimler ve iktidar çatışmalar
Avrupa Futbol Şampiyonası, futbol afyonu ve kışkırtılan ırkçı-şoven saldırganlık
Maden işçileri yol gösteriyor!
Sermaye hükümeti özelleştirmenin
önündeki engelleri kaldırdı
Urfa Hapishanesi 'nde katliam var!
İstanbul çilesi 'master planlı
Tepenin ardında güneş doğmayacak!
12 Eylül'den günümüze
işkenceye karşı direniş
"Amerika'da faşizmin ilk kurbanlarıyız"
Çeber'e işkence davası görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İspanya'da maden işçilerinin görkemli mücadelesi sürüyor!

Asturias maden işçileri yol gösteriyor!

İspanya'nın özerk Asturias bölgesindeki maden işçilerinin, 23-24 Mayıs'ta başlattıkları grev görkemli eylemlerle devam ediyor.

Grevlerini fiili-meşru ve militan bir mücadele hattına oturtan Asturias ve Pozo Soton madenlerinden işçiler, sadece İspanya burjuvazisinin değil aynı zamanda Avrupalı emperyalistlerin de yüreklerine korku saldılar. İşçilerin grevine sessiz kalan uluslararası medya tekelleri, işçilerin mücadeleyi adeta bir savaşa çevirmesi üzerine grev haberlerini duyurmak zorunda kaldı.

İspanya devleti krizi bahane ederek kömür işletmelerine verilmesi planlanan 301 milyon euroluk sübvansiyonu 111 milyon euroya indirme kararı aldı. Burjuvazinin bu saldırısı başarıya ulaştığı takdirde 25 bin civarında işçinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca çalışma şartlarının da daha kötüye gideceği söyleniyor.

İspanya'da yaşananlar bir kez daha gösteriyor ki, kapitalistler kendi krizlerini emekçilere ödetmeye çalışıyorlar. Bankaların içine girdiği batağa karşı 100 milyar euro yardım alan İspanya devleti, onbinlerce işçinin işsiz kalmasını ise önemsemiyor. Hatta hakkını arayan işçilere gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırıyor.

İspanya'da son 20 yılda 40 bin madencinin işsiz kaldığı tahmin ediliyor. İspanya hükümetinin son saldırısını püskürtebilmek maden işçileri için bir ölüm-kalım meselesine dönüşmüş durumda. İşte bu yüzden binlerce işçi barikatların ardında, yollarda ve meydanlarda dişe diş dövüşüyor.

Madenciler birkaç hafta içerisinde yüzü aşkın noktada kömürlerle barikatlar kurarak ulaşımı aksatırken, bir kısım işçi de yerin yüzlerce metre altında oturma eylemi yaptı ve hükümetin geri adım atmaması halinde dışarıya çıkmayacaklarını duyurdu.

İşçiler barikatlardaki yaratıcılıklarıyla da dikkatleri üzerlerine çekerlerken, mücadelenin dişe diş yürütülmesi gerektiğini gösteriyorlar. Azgınca saldıran polise karşı kendilerini koruyabilmek için ev yapımı roketatarlar ve patates fırlatan düzenekler yapan maden işçileri, polisin tutumunun devam etmesi durumunda kendilerinin de sertleşeceklerini vurguluyorlar. Dağlık arazilerde yüzlerini maskelerle gizleyen işçiler, birçok kez taşlar ve roketlerle polis saldırılarını geri püskürtmeyi başarıyorlar.

Maden işçileri sermayenin amansız saldırılarına karşı İspanya'da yeterince destek bulamadıklarını ancak Polonya ve İngiltere maden işçilerinden destek aldıklarını söylüyorlar. İngiliz maden işçileri yaşanan süreç için şunları söylüyor:

İngiliz madencilerin ve NUM (Ulusal Madenciler Sendikası) taraftarlarının, İspanyol sendikalarına ve özellikle de 1984-85 grevi süresince onlarla dayanışan ve mali destekte bulunan madencilere büyük bir şükran borcu vardır. Şimdi onlarla birlikte olma zamanıdır

Ortaya koydukları görkemli direnişle proletaryanın yaratıcılığını ve başeğmezliğini simgeleyen maden işçileri, işçi sınıfı ve emekçiler için açlığın, yoksulluğun ve sefaletin adı olan kapitalist barbarlığa karşı isyanın haklı ve meşru olduğunu, kölelik zincirlerinden kurtulmanın tek yolunun ise mücadele etmekten geçtiğini bir kez daha dosta-düşmana göstermektedir.

M.Ak

 

 

 

 

1500 işçi iş bıraktı

Hollanda'nın Limburg bölgesinde kurulu Japon otomotiv üreticisi Mitsubishi'nin NedCar fabrikasınının kapatılması kararı işçiler tarafından öfkeyle karşılandı. Kapatılma kararından sonra kendilerine sözü verilen sosyal plan konusunda fabrika yöneticilerinin müzakereye yanaşmadığını belirten işçiler, 15 Haziran'da iş bıraktı.

Sendikaların desteğiyle eylem yapan işçilerin, şirket yöneticileriyle masaya oturmayı hedefledikleri belirtildi. FNV Sendikası yöneticisi Henk van Rees, işçilerin her geçen gün daha da gerginleştiğini söyledi. İşçilerin, Temmuz ortasından itibaren yıllık izne ayrılmaya başlayacaklarına işaret eden Rees, bu tarihe kadar sosyal planla ilgili durumun netleşmesini istediklerini ifade etti.

Mitsubishi geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı açıklamada, Hollanda'nın en büyük otomobil fabrikası konumundaki NedCar'ın kapatılması da dahil Avrupa'daki üretimini durdurma kararı aldığını duyurmuştu.

 

 

 

 

Ford'da grev sesleri...

Amerikan Otomotiv devi Ford'un İngiltere'deki fabrikasında çalışan işçiler bir günlük greve gidiyor. Maaş ve emeklilik koşulları nedeniyle greve başlayacak olan işçiler Ford'un İngiltere'deki bazı birimlerinde iş bırakacak.

Unite Sendikası'nın açıklamasına göre, Ford çalışanları firmanın yürürlükte olan emeklilik paketini iptal etme ve işe yeni başlayanlara 2013'ten itibaren daha düşük maaş verme planlarına karşı eylem kararı aldı. Ford'dan bin 200 civarında işçiyi temsil eden sendika, işçilerden yüzde 67'sinin Mayıs'ta yapılan kapalı oylamada greve olumlu baktıklarının anlaşıldığını söyledi. Ford yönetimi ise, işçilerin grev kararını karalamaya kalktı.