8 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/23

 Kızıl Bayrak'tan
Parti, sınıf, devrim!
15–16 Haziran Büyük İşçi Direnişi
CHP Kürt sorununa ilişkin çözüm paketini açıkladı
Faşist baskı ve terörde yeni dalga
Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlamaya hazırlanıyor
Grev yasağı, sınıfa yönelik
karşı-devrimci bir saldırıdır!
Volkan Yaraşır
Hava işkolunda grev yasağı ve sendikal hareketin mecalsizliği
“Grev yasağına karşı birleşik mücadele!”
THY’de bekleyiş sürüyor
Deri-İş ve sınıf sendikacılığı
üzerine
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Haziran Ayı Toplantısı
Gerici cephe Suriye’de etnik, dinsel, mezhepsel çatışmaları kışkırtıyor
“Direnişler yeniden okunmalı,
bilince çıkarılmalı!”
Aliağa OSB’de direniş!
Mısır’da öfke yeniden
Tahrir’e aktı!
Dinci-gericilik kadın düşmanlığında
sınır tanımıyor!
Kürtaj tartışmaları üzerine
Kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda!
Kapitalist sömürü düzenine karşı tek alternatif sosyalizmdir!.
Üniversitelerde faşist saldırılar
“Barınma hakkımızı savunalım!”
TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Devrimci sanatçılar anıldı.
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri
ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci sanatçılar anıldı

 

Çiğli

Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Orhan Kemal 3 Haziran Pazar günü Çiğli’de Kasaplar Meydanı’nda şiir, ezgilerle anıldı.

Saat 17.00’de Kasaplar Meydanı’na stand kurularak, devrimci şairlerin, aydınların ve yazarların bulunduğu pankart asıldı. Yine standa Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal’in portre resimleri konularak, İşçi Kültür Sanat Evi Derneği’nin hazırlamış olduğu bildiriler, program boyunca çevredeki emekçilere dağıtıldı.

Program öncelikle etkinliğin amacının ve öneminin anlatıldığı bir konuşma ile başladı. Ardından sırasıyla Nazım Hikmet, Ahmed Arif’in şiirleri okundu. Yine üç büyük ustanın hayatı program sırasında okundu. Program boyunca üç büyük ustayı anlatan şarkılar çalındığı gibi, onların şiirlerinden bestelenen şarkılar da dinletildi.

Program “Haziranda ölmek zor” şarkısı dinletilerek sona erdi.

Sefaköy

Nazım Hikmet’in 49. ölüm yıldönümünde (3 Haziran) gerçekleştirilen anma programı Sefaköy İşçi Kültür Evi adına yapılan açılış konuşması ile başladı. Konuşmada devrimci sanatçıların sanatlarıyla mücadeleye kattıklarından bahsedildi. Eserlerinde işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin sorunlarını ve hayatlarını anlattıkları vurgulandı. Hem sanatlarıyla, hem de yaşamlarıyla kavganın içerisinde yer aldıkları söylendi.

Etkinlik; Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmed Arif şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunun ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun hazırladığı sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon gösteriminin ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu’nun hazırladığı anma programına geçildi. Programda Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif’in yaşamları, mücadeleleri anlatıldı, şiirlerinden, yazılarından parçalar okundu.

Anma programının ardından İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşmada İşçi Kültür Evi’nin sanata bakış açısı anlatıldı. İ­şçi ve emekçilere İşçi Kültür Evi’nin sanat çalışmalarına katılma çağrısı yapıldı. Ayrıca konuşmada 15-16 Haziran Direnişi’nin yaklaşması sebebi ile 15-16 Haziran’ın yıldönümünde işçi sınıfından öğrenerek mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Alibeyköy

Yaşamlarını işçi ve emekçilerin kurtuluş mücadelesine adayan devrimci sanatçılar Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve Orhan Kemal 4 Haziran günü Alibeyköy Karadolap Spor Klübü parkında gerçekleştirilen etkinlikle anıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında sanatın gündelik yaşantımızdaki etkilerine değinildi. Devrimci sanatçıların işçi ve emekçilerin özlemlerini ve mücadelesini gelecek kuşaklara aktarmada önemli görevler üstlendikleri vurgulandı.

’in “Gecelerinde aç yatılmayan gündüzlerinde sömürülmeyen” bir dünyanın yürekli sanatçıları oldukları vurguladı. Düzenin devrimci sanatçıların içini boşaltma ve ehlileştirme saldırıları teşhir edildi. Düzenin ehilleştirme saldırılarına karşı yapılması gerekenin ustaların devrimci mirasına sahip çıkmakla mümkün olduğu vurgulandı.

Sermayenin işçi ve emekçilere karşı gerçekleştirdiği güncel saldırılar teşhir edilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Açılış konuşmasının ardından ustaların kavgalarından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimine geçildi.

Emekçilerin ilgiyle izlediği sinevizyon gösteriminin ardından ustaların şiirlerinden oluşan bir dinleti sunuldu. Şiir dinletisinin bitiminde BDSP’nin 17 Haziran’da gerçekleştireceği 15-16 Haziran büyük işçi direnişi gündemli panele çağrı yapılarak program sonlandırıldı.

Mahalle muhtarı ve mahalledeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerininde katıldığı program beğeniyle karşılandı. Emekçiler bu tarz açık alan etkinliklerinin daha sık yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / GOP-Küçükçekmece-İzmir

 

 

 

 

Mamak’ta geleneksel dayanışma pikniği

 

Ankara’da Mamak işçi Kültür Evi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen birlik ve dayanışma pikniğinin 11.’si 3 Haziran’da yapıldı. Piknik, alana gelinmesinin ardından kısa bir açılış konuşmasıyla başlatıldı. Konuşmanın ardından pikniğin kolektif bir biçimde örgütlenmesini sağlamak amacıyla komiteler oluşturuldu. Daha sonra ise kolektif bir emekle hazırlanan kahvaltıya geçildi. Kahvaltının sonrasında sportif faaliyetler için oluşturulan komitenin öncülüğünde turnuvalar ve çeşitli sportif faaliyetler yapıldı. Oldukça heyecanlı ve yorucu olan bu bölümün bitmesiyle birlikte TOGO’da örgütlenme ve direniş süreci üzerine anlamlı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Örgütlenme süreçlerini anlatan TOGO işçileri bireysel deneyimlerini de paylaştılar. Sendikal hak ve özgürlükleri için mücadele eden direnişçiler 35 işçi de sendikalı olarak iş başı yapıncaya kadar direneceklerini söylediler.

BDSP adına yapılan konuşmalarla da TOGO direnişinin önemine vurgu yapıldı.

Söyleşinin ardından öğle yemeğine geçildi. Yemekten sonra “serbest zaman” bölümünde içilen çaylar eşliğinde sohbetler, geziler gerçekleştirildi. “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarı etrafında örülen bir söyleşiyle sermaye devletinin işçi ve emekçilere, gençliğe, Aleviler’e, Kürtler’e yönelik saldırıları ve bunların karşısında devrimcilere düşen görevler tartışıldı. Bu bölümde birçok işçi ve genç söz aldı. Ekim Gençliği temsilcisi de yaptığı konuşmayla gençlik cephesinden yaz dönemini verimli geçirebilmek için atılacak adımları sıraladı.

Piknik programı, Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal anısına gerçekleştirilen anma etkinlikliğiyle devam etti. Mamak İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu tarafından hazırlanan ve Nazım Hikmet’in hayatı ve şiirlerinden oluşan dinleti ile devam eden etkinlikte işçi ve emekçiler İşçi Kültür Evi çalışmalarına destek vermeye çağrıldı. Bu dinletinin ardından Roboski’de katledilen 34 Kürt köylüsüne atfen Ahmed Arif’in “33 Kurşun” şiiri okundu. Şiir dinletisinin sonrasında Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu sahne aldı. Müzik topluluğunun ardından anma etkinliği bitirildi.

Çevreden birçok emekçinin de katıldığı coşkulu halaylarla piknik sürdü. Mendil kapmaca, halat çekmece vb. oyunlar oynandı. En çok çocukların eğlendiği bu bölümün ardından piknik sona erdi. Etrafın temizlenmesiyle birlikte program bitirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara