8 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/23

 Kızıl Bayrak'tan
Parti, sınıf, devrim!
15–16 Haziran Büyük İşçi Direnişi
CHP Kürt sorununa ilişkin çözüm paketini açıkladı
Faşist baskı ve terörde yeni dalga
Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlamaya hazırlanıyor
Grev yasağı, sınıfa yönelik
karşı-devrimci bir saldırıdır!
Volkan Yaraşır
Hava işkolunda grev yasağı ve sendikal hareketin mecalsizliği
“Grev yasağına karşı birleşik mücadele!”
THY’de bekleyiş sürüyor
Deri-İş ve sınıf sendikacılığı
üzerine
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Haziran Ayı Toplantısı
Gerici cephe Suriye’de etnik, dinsel, mezhepsel çatışmaları kışkırtıyor
“Direnişler yeniden okunmalı,
bilince çıkarılmalı!”
Aliağa OSB’de direniş!
Mısır’da öfke yeniden
Tahrir’e aktı!
Dinci-gericilik kadın düşmanlığında
sınır tanımıyor!
Kürtaj tartışmaları üzerine
Kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda!
Kapitalist sömürü düzenine karşı tek alternatif sosyalizmdir!.
Üniversitelerde faşist saldırılar
“Barınma hakkımızı savunalım!”
TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Devrimci sanatçılar anıldı.
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri
ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 
<

Mısır’da öfke yeniden Tahrir’e aktı!

 

Mısır’da emekçilerin 18 günlük halk isyanının ardından devrilen Hüsnü Mübarek’e verilen göstermelik müebbet hapis cezasının ardından halk yeniden Tahrir Meydanı’na döndü.

Kararın açıklanmasının ardından emekçiler eylemlerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı’nı doldurdu. Mahkemenin Hüsnü Mübarek ve eski İçişleri Bakanı Habib El Adli’ye ömür boyu hapis cezası vermesi fakat diğer üst düzey yöneticileri beraat ettirmesi, Mübarek ve oğullarının yolsuzluk suçlamasından aklanması öfkeyi sokağa taşırdı.

Savcılar temyize gittiklerini ve ceza artırımı talep ettiklerini açıkladı. Ancak bu açıklama da emekçilerin öfkesini dindirmedi.

“Adalet” sloganları atan halk, “alınan kararın Mübarek rejiminin hala devam ettiğinin bir göstergesi” olduğunu söyledi. Cumartesi günkü duruşma sırasında emekçiler, mahkeme salonunun önüne gelmeye başlamışlardı. Kararın açıklanmasının ardındansa kalabalık Tahrir’e doğru harekete geçti. Akşam olduğunda ise Tahrir’de geçtiğimiz yılın eylem günlerini aratmayan bir kalabalık vardı.

“Yeniden devrim istiyoruz!” sloganıyla sokaklara çıkan emekçiler, mahkeme ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni protesto ederken Mübarek rejiminin artıklarından başkan adayı Ahmed Şefik’i de protesto ettiler.

Protestocular, “Devrim devam ediyor”, “Kısas istiyoruz” ile “Mübarek yeniden yargılansın” yazılı pankartlar taşıdı.

Halk ayaklanmasının başından beri meydanı karikatür ve resimleriyle süsleyen sanatçılar da Tahrir’deki binaların duvarlarına, ayaklanmanın ilk günlerinde olduğu gibi gündemi yansıtan resim ve karikatürler çizmeye başladı.

Mübarek’in 25 Ocak 2011’de başlayan halk ayaklanması esnasında göstericilere saldırılması talimatını vermekten dolayı aldığı müebbet hapis cezasını hafif bulan protestocular, eski cumhurbaşkanı ve ailesinden ‘’Kısas’’ istiyor. Eski rejimin artıklarının korunması ve yargı önüne çıkarılmaması emekçilerin büyük tepkisini çekiyor.

Bu arada, gösteriler sırasında katledilenleri anmak ve mahkemenin Mübarek için verdiği kararın kendilerini tatmin etmediğini göstermek isteyen muhalifler, Tahrir Meydanı’nda, ‘’Temsili mezarlık’’ oluşturdu. Olaylarda ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı sembolik mezar taşları, meydanın ortasına dikildi. Eylemler sırasında gerçekleşen saldırılarda 850 kişi hayatını kaybetmişti.

Kahire’deki eylemlerin yanı sıra ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de de binlerce kişi gösterilere devam ederken, iktidarda bulunan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi ise Mübarek aleyhinde verilen mahkeme kararıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, ülke genelinde gerçekleşen gösterilere karşı sessiz kalmayı tercih ediyor. Gösterilere katılan Müslüman Kardeşler ise, yargı kararı karşısında gelişen hareketi gerici iktidar hesapları için kullanmaya çalışıyor.

Daha önce yaptıkları eylemlerle tepkilerini ifade eden emekçiler, yeniden Tahrir Meydanı’na akmaya başladılar. Geceleride meydanda kalan kitlenin giderek kalabalıklaştığı ifade edilirken, emekçilerin sonuç alıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttikleri öğrenildi.

 

 

 

 

Hamburg’da Neo-Naziler’e karşı yürüyüş!

 

Hamburg’da demokratik kurumların çağrısıyla Neo-Naziler’in yapacağı yürüyüşü protesto etmek için bir eylem gerçekleştirdi. Yürüyüş Mönckenberg caddesi üzerinde toplanmaya başlandı.

Yürüyüşe demokratik kurumlardan Ver-di, IG-Metal, GEW, NVV, IG.BCE, NGG, BAD-NENNDORF, SAV, ANTI-FA ve DIDF gibi kurumlar kendi pankart ve flamalarıyla  katıldı. Partilerden ise MLPD, DKP ve Die Linke parti flamalarıyla katıldı.

Yürüyüşün en önünde “Ulusal kuruntu değil, enternasyonal dayanışma!” pankartı ve arkasında diğer demokratik kurumların ve partilerin pankartları ile flamaları yer aldı. Yürüyüşe katılanların büyük çoğunluğunu göçmenler oluşturmaktaydı. Yürüyüş oldukça kalabalık ve canlıydı.

Yürüyüşte “Bütün faşist örgütler kapatılsın!”, “Faşistlerin yürüyüşüne izin yok!”, “Irkçı faşist örgütlenmelere son!”, “Faşist katliamlara son!”, “Burada faşistlere yer yok!”, “Faşist katliamları unutmayacağız!”, “NPD kapatılsın, ırkçılığa karşı el ele!”, Nazi yürüyüşüne stop!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları gür bir şekilde haykırıldı.

Yaklaşık 5 km. yüründükten sonra miting alanına gelindi. Burada Neo-Naziler’in gerçekleştirdiği cinayetlerde ölenlerin isimleri tek tek okunarak anıldı. Neo-Naziler’in gerçekleştirdiği cinayetleri kınayan konuşmalardan sonra miting sona erdi.

Yürüyüşe 10 bin kişi katıldı. Yürüyüşün sonunda Neo-Naziler’in Zob Wandsbek’de yapacakları yürüyüşün engellenmesi için Wandsbek’e gidileceği duyuruldu. Yürüyüşe katılanlar mitingden sonra Wandsbek’e hareket etti. Wandsbek’e gidenler Wandsbek’e yakın bir cadde üzerinde toplandı. Buradan toplu olarak yürüyüşe geçildi. Neo-Naziler’in geçeceği yöne doğru yürüyen kitlenin önü polis barikatıyla kesildi.

Polisle yaşanan çatışmada yollara barikatlar kurularak sokaklar ateşe verildi. Polisle saatlerce süren çatışmalardan sonra kitle dağıtıldı. Bu çatışma esnasında birçok kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Polisle çatışanların büyük çoğunluğu anti-faşist otonomcu gruplardan oluşmaktaydı. Göçmen kurumlardan ADHK ve ATİK eyleme katılanlar arasındaydı. BİR-KAR da her iki eyleme katıldı.

Kızıl Bayrak / Hamburg

 

 

 

 

Bretagne’da 60. Fête du Bol d’Air!

 

Fransa’nın Bretagne bölgesinin Lanester kentinde Fransa Komünist Partisi’nin her yıl düzenlediği ‘Fête du Bol d’Air’ adlı açık hava etkinliğinin 60.’sı gerçekleştirildi. TKİP taraftarlarının da katıldığı etkinlik, Enternasyonal Marşı’nın hep birlikte söylenmesiyle başladı.

Bu sene, iki turlu milletvekili seçimleri dolayısıyla, Front de Gauche’un adayları, Joël GALLAIS ve Maryvonne LOISEAU birer konuşma yaptılar. Asgari ücretin yükseltilmesini istediler ve Avrupa’nın Yunanistan’a uyguladığı yasalara karşı olduklarını söylediler. Kitle bu konuşmaları ilgi ile dinledi.

BİR-KAR’ın standına gelen Joël GALLAIS seçimlerde destek istedi. Etkinlikte, Parti’nin tanıtımını yapan BİR-KAR çalışanları yiyecek ve içecek satışı da gerçekleştirdiler.
Havanın güzel olması nedeniyle katılım oldukça iyiydi. Standın her yanı kızıl bayraklarla süslendi. Ayrıca Che Guevara ve parti afişleri de standa asıldı. BİR-KAR standı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Fransız katılımcıların ilgisini çekti.

Front de Gauche partisi ve Fransa-Filistin Dayanışma Derneği de etkinlikte stand açtı. Etkinlikte, Alee le petit beurre isimli şarkıcı ve farklı müzik grupları da sahne aldı.

Kızıl Bayrak / Fransa-Bretagne