8 Haziran 2012
Sayı: SYKB 2012/23

 Kızıl Bayrak'tan
Parti, sınıf, devrim!
15–16 Haziran Büyük İşçi Direnişi
CHP Kürt sorununa ilişkin çözüm paketini açıkladı
Faşist baskı ve terörde yeni dalga
Sınıf devrimcileri 15-16 Haziran Direnişi’ni selamlamaya hazırlanıyor
Grev yasağı, sınıfa yönelik
karşı-devrimci bir saldırıdır!
Volkan Yaraşır
Hava işkolunda grev yasağı ve sendikal hareketin mecalsizliği
“Grev yasağına karşı birleşik mücadele!”
THY’de bekleyiş sürüyor
Deri-İş ve sınıf sendikacılığı
üzerine
Metal İşçileri Birliği
Merkezi Yürütme Kurulu
Haziran Ayı Toplantısı
Gerici cephe Suriye’de etnik, dinsel, mezhepsel çatışmaları kışkırtıyor
“Direnişler yeniden okunmalı,
bilince çıkarılmalı!”
Aliağa OSB’de direniş!
Mısır’da öfke yeniden
Tahrir’e aktı!
Dinci-gericilik kadın düşmanlığında
sınır tanımıyor!
Kürtaj tartışmaları üzerine
Kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda!
Kapitalist sömürü düzenine karşı tek alternatif sosyalizmdir!.
Üniversitelerde faşist saldırılar
“Barınma hakkımızı savunalım!”
TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Devrimci sanatçılar anıldı.
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri
ölümsüzdür!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadınlar kürtaj yasağına karşı sokaklarda!

 

Kürtaj eylemine polis saldırısı

Ankara’da Halkevci Kadınlar’ın, 1 Haziran günü gerçekleştirdiği kürtaj eylemine polis saldırdı.

“AKP elini kadının bedeninden çek” pankartıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önünde eylem yapan kadınlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in açıklama yapması ve özür dilemesini talep ettiler.

Bakanla görüşmek isteyen Halkevci Kadınlar’ın karşısına polis barikatı kuruldu. Polis barikatını oturma eylemiyle protesto eden Halkevci Kadınlar’a polis saldırdı. Polis barikatına yüklenen ve sürekli sloganlar atan kadınlar, polis kasklarına ve kalkanlarına vurdular. Kararlılıklarını sürdüren kadınlar, buradaki eylemin ardından yolu trafiğe kapatmak isteyince kadınlara polis saldırdı.

Polis engellemesine karşı oturma eylemi yapan kadınları çembere alan polis 28 eylemciyi gözaltına aldı. Polis şiddeti gözaltında da devam etti.

Gökçek’e kürtaj protestosu

Kadın düşmanı açıklamalarıyla tepki toplayan Melih Gökçek, 2 Haziran günü Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri tarafından protesto edildi.

Ankara Festivali için esnaf esnaf dolaşarak şov yapan Gökçek, kadınların yumurtalı protestosuyla karşılandı. Eylemde Melih Gökçek’in korumaları tarafından saldırıya uğrayan iki genç kadın şiddete maruz kaldı. Melih Gökçek’in sığındığı ayakkabı mağazasına getirilen iki genç kadına şiddet burada da devam etti. Şiddete tepki gösteren bir kadını aynı azgın saldırganlıkla karşılayan koruma ve polis ordusu üç kadını Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Bu arada dışarıdaki diğer eylemcilerin önüne de polis barikatı kuruldu. Neredeyse tüm caddeyi kapatan polis Melih Gökçek’e sahip çıktı.

Kadınlardan kürtaj yasağına öfke

Farklı kadın örgütlerine mensup kadınların 3 Haziran günü yaptığı eylemde, kürtaj yasağına tepki gösterildi.

Aralarında KESK’li Kadınlar, TMMOB İstanbul Kadın Komisyonu, Kadın Mühendisler Grubu, İHD’li Kadınların olduğu birçok ilerici kurum mitinge katılım gösterdi. Sadece kadın katılımı üzerinden örgütlenen eyleme, bireysel olarak eşleri ve çocuklarıyla katılan erkekler de vardı.

AKP’ye ve kürtajın yasaklanmasına dönük tepkinin öne çıktığı eylemde, alana gelindiğinde ortak basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu. Türkçe açıklamayı okuyan Sercan Adıyaman, her koşulda kadının doğurması yönünde hükümetin yaptığı açıklamaları hatırlatarak, AKP ve devlet yetkililerinin kadın düşmanlığını, çürümüşlüğünü gösterdiğini ifade etti. Adıyaman, doğum kontrol yöntemlerinin çoğaltılması ve kolay ulaşılır hale getirilmesi gerekirken, kadının sadece doğurgan bir varlığa indirgenmesinin, kadının eşit bir insan ve yurttaş değil, kuluçka makinesi ilan edilmesi anlamına geldiğini vurguladı. Kürtaj bahane edilerek kadın emeğinin, bedeninin ve kimliğinin denetim altına alındığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi: “AKP iktidarı, 4+4+4 sistemi ile eğitim alanında; Ulusal İstihdam Stratejisi, grev yasakları ve diğer sendikal yasalarla çalışma ilişkileri alanında gündeme getirmek istediği yeni kölelik düzenlemeleriyle, kadın bedeni üzerinde mutlak bir tahakküm kurmayı hedeflemektedir. Bunu yaparken de dünyadaki bütün faşist, militarist ve gerici iktidarlar gibi sözde “yaşam savunuculuğuna” soyunmaktadır. Ne Tayyip istediği için, ne de piyasanın ucuz işgücü ihtiyacı için çocuk doğuracağız. Bedenimiz bizimdir, üzerindeki hak ve tasarruf yetkisi bize aittir.”

Açıklamanın ardından, miting programı Pınar Aydınlar ve Bandista’nın söylediği ezgilerle devam etti. Mitingte son olarak kadın kürsüsü oluşturularak kadınlara söz verildi. Söz alan üniversiteli, gündelikçi, Kürt kadınlar kimliklerine ve emeklerine sahip çıkacaklarını dile getirdiler.

Bakan protestosuna gözaltı

Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlendiği İstanbul’daki Swissotel önünde sezaryen ve kürtaj tartışmalarıyla ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin protesto edildi.

Otelin önünde toplanan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi 5 kadın, “Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği Uçurumunun Kapatılması” konulu oturuma konuşmacı olarak katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanlarına gelerek özür dilemesi gerektiğini belirterek, kürtajla ilgili yasanın çıkması durumunda binlerce kadının merdiven altında sağlıksız koşullarda ölüme terk edileceğini söylediler. Konuşmanın yapılacağı salona girmek isteyen kadınlar, polis tarafından engellendi.

Şahin’in yanlarına gelmeden otelin önünden ayrılmayacaklarını söyleyen kadınlara saldıran polis, eylemcilerin tamamını gözaltına aldı. Gözaltı sırasında kadınlar polislerin sözlü tacizine uğradılar.

SES’ten kürtaj tepkisi

SES Aksaray Şubesi, gündemdeki kürtaj yasağı tartışmalarına ilişkin 5 Haziran günü Çapa Tıp Fakültesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çapa Poliklinikler önünde biraraya gelen sağlık emekçileri “Kadın bedeninden doğurganlığından kimliğinden emeğinden elinizi çekin! / SES Aksaray Şubesi” yazılı pankartı açtılar.

Açıklamayı Sakine Gücüyeter okudu. Gücüyeter, erkek egemen kapitalist sistemin devamı için kadının rolünün; annelik, ‘karı’lık, bakıcılık, ev işçileri olarak çizildiğini, tarlada, fabrikada, atölyede, hizmet sektöründe, evde, emeklerinin sömürüldüğünü ve değersizleştirildiğini belirtti.

Açıklamanın devamında, kürtaj ve sezaryan yönteminin, anneyi ve çocuğu doğum anında ölümle sonuçlanan tehlikeli durumlardan kaynaklı başvurulan bir yöntem olduğu vurgulanarak, yasaklanması yerine, doğum kontrol yöntemlerinin çoğaltılması ve daha kolay ulaşılır hale getirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca AKP hükümeti döneminde hayata geçirilen ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile daha çok kar kapısı olarak görülen sezaryanın arttığına işaret edildi.

Eyleme erkek sağlık emekçileri, hasta yakınları ve TAŞİŞ-DER üyeleri de katıldılar.

Manisa’da kürtaj yasağı protestosu

Manisa Emekçi Kadın Platformu, kürtaj yasağını protesto etmek için 6 Haziran günü basın açıklaması düzenledi.

Manisa Tabip Odası binası önünde bir araya gelen platform bileşenleri ve destekçiler, sloganlar ve şarkılar eşliğinde Manolya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe çevrede bekleyenlerin de ilgi gösterdiği gözlemlendi.

Eylemde basın metnini Manisa Tabip Odası YK üyesi Derya Pekbıyık okudu. Pekbıyık, kürtajın değil Uludere’nin katliam olduğunu vurgulayarak “AKP hükümetinin saldırılarının önü arkası gelmiyor. Şimdi de kadınların bedenine göz diken hükümete sesleniyoruz: elini bedenimizden çek” dedi.