16 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçilerin birliği, halkların
kardeşliği için
Burjuva basının Newroz menüsünde yine provokasyon uyarıları
Sivas katliamı davası
zamanaşımına uğratıldı
İşçi ve emekçilerin belleğinde “zamanaşımı” yok!..
“Katil devlet hesap verecek!”
17. yılında
Gazi Katliamı lanetlendi
Artık yeter!
Esenyurt’ta organize işçi katliamı!
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile
taşeronluk sistemi üzerine konuştuk
Direnişçi MEPA işçileriyle
konuştuk
Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı
Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal’de birleşiyor!
Bosh işçilerinin çıkışının anlamı
ve görevler
30 yıllık esaret
sona erdi
Savaş çığırtkanı sahtekârlar Suriye’de suçüstü yakalandı!.
Emperyalizm yenilecek,
direnen halklar kazanacak!
Metal ve hizmet sektöründe ortak mücadele ve sorumluluklar
Avrupa’da 8 Mart eylem
ve etkinlikleri
Kadıköy’de devrimci
8 Mart mitingi
“8 Mart kızıldır kızıl kalacak”
Şiddete, baskıya, gericiliğe ve
sömürüye karşı mücadeleye!.
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Geleceğine sahip çık!..
YTÜ’den kentsel sürgüne tam destek
Hüseyin Temiz yoldaş
ölümünün üçüncü yılında anıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi, 11 Mart’ta Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen bir etkinlikle kuruldu. Sağlıkta dönüşüm projeleriyle sağlık alanına dönük saldırıların işlendiği etkinlikte GSS gibi saldırı yasalarının geri çekilmesi talebi yükseltildi. Türkiye’nin dört bir yanından katılımların olduğu meclise CHP’li ve BDP’li milletvekilleri, DİSK, KESK, TMMOB ve birçok siyasi parti, sendika, ilerici ve devrimci kurum katıldı.

Ankara’dan meclise katılım sağlayan güçler Anadolu Gösteri Merkezi’nin önünde toplanarak etkinliğin olduğu salona kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüşte Ankara Sağlık Hakkı Meclisi, Mamak Sağlık Hakkı Meclisi, Ankara Hekim Meclisi ve Türkiye Psikiyatrlar Derneği pankartları taşındı.

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’ne, çeşitli illerden gelen sağlık hakkı meclisleri kendi pankartlarıyla katıldılar.

Meclis’in açılış konuşmasında etkinliğin çağrıcısı olan kurumlar ve katılımcılar selamlandı. Daha sonra “Bize yalan söylediler” isimli belgeselin gösterimine geçildi. Belgeselde sağlıkta dönüşüm politikaları üzerinden sağlık hakkına yönelen saldırılar anlatıldı. Ayrıca 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren GSS’nin kapsamı ve uygulanması hakkında bilgi verildi.

Ardından kürsüye çağrıcı örgütler adına TTB Merkez Konseyi Üyesi Eriş Bilaloğlu davet edildi. Bilaloğlu, etkinliği örgütleyen kurumlar adına yaptığı konuşmasına “Evet kar-kış demediniz, geldiniz. Kış sizi-bizi hepimizi yordu, yorulduk. Türkiye ağır bir kış geçirdi-geçiriyor; kış uzadı, kötü hava koşulları uzun sürdü. Ama işte artık bahar geldi-geliyor, bahar gelecek. Bunu biliyoruz, biliyorduk elbette. Ama asıl baharı biz getireceğiz” sözleriyle başladı. Türkiye’ye baharı getirmeye gelen; eşit, ücretsiz, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti herkese lazım diyen; dayanışmayı, mücadeleyi büyütmeye gelen herkese teşekkür etti. Daha sonra sağlık hakkı meclisleri hakkında bilgi veren Bilaloğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ne yapacak sağlık hakkı meclisleri? Bu açılış töreni. Bugün az konuşacağız, çünkü açılış töreni. Sonra hem çok konuşacağız hem de konuştuğumuzdan çok çok daha fazla iş yapacağız.”

Etkinliğe katılan herkesi yerellerine döndüğünde komşusuna, arkadaşına sağlıkta yıkım politikasını anlatmaya çağıran Bilaloğlu, konuşmasını “İnsan olarak doğduk, insan gibi yaşayacağız. Evet önce bizi görmeleri, duymaları lazım. Hep birlikte, en güçlü bir şekilde söyleyelim, sağlık haktır diyelim. Her yerden duysunlar; tam zamanı şimdi: Sağlık haktır, sağlık haktır, sağlık haktır!” sözleriyle sonlandırdı.

Eriş Bilaloğlu’nun konuşmasının ardından 38 ilde kurulan sağlık hakkı meclislerinin isimleri okundu ve “Sağlık Reformu”nun oylamasına geçildi. Sağlık Reformu okunarak oylamaya sunuldu ve reform oybirliği ile reddedildi. Bu oylamanın ardından Sağlık Hakkı Meclisi’nin ortaya koyduğu taleplerin oylanmasına geçildi. Bu talepler ise oybirliği ile kabul edildi.

Oylamaların ardından meclise kısa bir ara verildi. Bu arada Çankaya Belediyesi HoyTur Halk Oyunları Ekibi’nin sunduğu gösteri ilgi ve beğeniyle izlendi. Gösterinin ardından meclis kaldığı yerden devam etti. Sincan’da tutuklu bulunan SES üyelerinin etkinliğe gönderdiği mesaj alkış ve sloganlarla karşılandı.

Sonrasında İl Sağlık Hakkı Meclisleri sözcülerine söz verildi. Bu bölümde meclis üyeleri etkinliği selamlayan konuşmalar yaptılar ve önerilerde bulundular. Bu bölümde ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi taşeron işçileri ve Billur Tuz direnişçileri de konuşma yaptılar.

Tüm konuşmaların ardından SES Genel Başkanı Çetin Erdolu tarafından sonuç bildirgesi okundu. Sağlık Hakkı Meclisi tarafından oluşturulan bildirgede birleşik mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Açılış töreninde oylanan maddeler sıralandı ve bu talepler için (eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hakkı, GSS’nin geri çekilmesi vb.) mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Ayrıca 14 Mart Tıp Bayramı’nda Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde diğer illerde ise sağlık müdürlükleri önünde eylemli bir süreç örgütleme kararı alındı. Yerellerde yürütülecek çalışmaların (imza kampanyası, eylem-miting, referandum vb.) önemine de değinilen bildirge bir kez daha birleşik mücadele çağrısıyla son buldu.

Sonuç bildirgesinin okunmasının ardından Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi, Hacettepe Band Grubu’nun söylediği coşkulu ezgilerle son buldu.

Meclise yaklaşık 1500 kişi katıldı. Ancak katılımın sürekli azaldığı gözlendi. Billur Tuz direnişçilerinin yanısıra Çapa Tıp Fakültesi taşeron işçileri de seslerini kürsüden duyurma imkanı buldular. Çapa Tıp Fakültesi işçileri ayrıca süreçlerini anlatan bildirilerin dağıtımını yaptılar.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

İzmir’de sağlıkçılardan eylem

38 ilden Sağlık Hakkı Meclisleri’nin 11 Mart günü Ankara’da yapılan toplantısında alınan karar üzerine 14 Mart’ta İzmir’de eylem yapıldı.

YKM önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik kitle SGK önüne yürüdü. Basın metnini TMMOB İzmir İKK Başkanı Ferzan Çiftçi, İzmir Sağlık Hakkı Meclisi adına okudu. Basın metninde 11 Mart’ta Ankara’da yapılan toplantıda nelerin konuşulduğu ve Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’nin sağlıkla ilgili temel görüşleri madde madde sayıldıktan sonra, tümünü özetleyen şu sözlerle bitirildi: “Meclisimiz, başta GSS, 663 sayılı KHK ve kamu hastane birlikleri olmak üzere uygulanan sağlık politikalarından doğan ve doğacak olan mağduriyetler ve politikalara karşı yürütülecek sağlık hakkı mücadelesine ilişkin birlikte mücadele kararlılığını göstermiştir.”

Basın metni okunduktan sonra, Sivas katliamı davasını zamanaşımına uğratılması kınandı ve “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Taşeron işçileri dekanlığa yürüdü

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi taşeron işçileri işten atmaların durdurulması ve mahkeme kararının uygulanması için dekanlığa siyah çelenk bıraktılar.

Çapa’daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çadır kuran Çapa taşeron işçileri 14 Mart günü çadır önünde toplanmaya başlayarak dekanlığa çelenk bırakma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Yürüyüş sırasında slogan atan kitle ayrıca sağlık emekçilerini, öğrencileri, hasta ve hasta yakınlarını eyleme destek vermeye çağırdı. 14 Mart’ın Tıp Bayramı olduğunu hatırlatan işçiler bayramı kutlamadıklarını ve öfkeli olduklarını vurguladılar.

Kampüs içerisindeki yürüyüşten sonra dekanlık önüne gelindi. Dekanlık kapısına işten atılan taşeron işçileri tarafından siyah çelenk bırakıldı. Sonrasında açıklama yapan Kadir Ağsu, 14 Mart Tıp Bayramı’nda yapılan kutlamalara atıfta bulunarak, iş güvencesi talebiyle bu kutlamalara katılan sağlık çalışanlarının engellendiğini belirtti. Taşeron sistemine de değinen Ağsu, 2008’den bu yana yapılan incelemeler ve verilen raporların bu işçilerin asıl işverenin işçileri olduğu yönünde olduğunu vurguladı.

Eyleme, aralarında Dev Sağlık-İş, Eğitim-Sen 1, 6, 8 No’lu Şubeler, SES Aksaray Şubesi, TTB, İşçi Kardeşliği’nin de olduğu sendika ve kurumlar destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul