16 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçilerin birliği, halkların
kardeşliği için
Burjuva basının Newroz menüsünde yine provokasyon uyarıları
Sivas katliamı davası
zamanaşımına uğratıldı
İşçi ve emekçilerin belleğinde “zamanaşımı” yok!..
“Katil devlet hesap verecek!”
17. yılında
Gazi Katliamı lanetlendi
Artık yeter!
Esenyurt’ta organize işçi katliamı!
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile
taşeronluk sistemi üzerine konuştuk
Direnişçi MEPA işçileriyle
konuştuk
Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı
Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal’de birleşiyor!
Bosh işçilerinin çıkışının anlamı
ve görevler
30 yıllık esaret
sona erdi
Savaş çığırtkanı sahtekârlar Suriye’de suçüstü yakalandı!.
Emperyalizm yenilecek,
direnen halklar kazanacak!
Metal ve hizmet sektöründe ortak mücadele ve sorumluluklar
Avrupa’da 8 Mart eylem
ve etkinlikleri
Kadıköy’de devrimci
8 Mart mitingi
“8 Mart kızıldır kızıl kalacak”
Şiddete, baskıya, gericiliğe ve
sömürüye karşı mücadeleye!.
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Geleceğine sahip çık!..
YTÜ’den kentsel sürgüne tam destek
Hüseyin Temiz yoldaş
ölümünün üçüncü yılında anıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“8 Mart kızıldır, kızıl kalacak”

8 Mart’ın kızıl tarihine ve sınıfsal özüne sahip çıkan işçi ve emekçi kadınlar, ilerici ve devrimci güçler devrimci 8 Mart mitingleri ve yürüyüşlerinde buluştu.


Bursa’da devrimci 8 Mart

Bursa’da BDSP, Halk Cepheli Kadınlar, YDK, DKH ve BATİS-BAMİS tarafından örgütlenen 8 Mart mitingi 11 Mart günü coşkuyla gerçekleştirildi. Miting için Fomara Meydanı’nda toplanan kitle, Kent Meydanı’na yürüdü. BDSP eyleme “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” yazılı pankartla katıldı.

Mitingin açılış konuşmasında emekçi kadına yönelik çok yönlü baskı, sömürü ve şiddet protesto edildi. Kadın emekçilerin karşı karşıya kaldığı çifte sömürü üzerinde duruldu. Kadının kurtuluşunun erkek emekçilerle elele örgütlü mücadeleden geçtiği vurgulandı. Açıklamanın ardından Ulrike Mainhof’un hücredeki direnişini anlatan tek kişilik bir oyun oynandı.

Grup Yarın’ın söylediği marşların ardından Bursa Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde çalışan folklar ekibi bir gösteri sundu. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı miting halaylar ve sloganlarla son erdi.


Ankara’da devrimci 8 Mart

Ankara’da 8 Mart akşamı Devrimci 8 Mart Platformu (Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Halk Cephesi, Odak, Kaldıraç) tarafından örgütlenen eyleme coşkulu bir atmosfer hakimdi. Eyleme ÇHD ve Kızıl Hareket de destek verdi.

Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan devrimci güçler ve emekçi kadınlar Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapatarak Sakarya Caddesi’ne yürüdüler.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüşe komünistler “Sömürüye, eşitsizliğe, gericiliğe ve şiddete karşı örgütlü mücadeleye/BDSP” şiarlı pankart ile katıldı. Kızıl flamaların da taşındığı kortejde 50 kişi yürüdü.

Sakarya Caddesi’nde kurulan kürsünün ardından miting programı başlatıldı. TAYAD’lı Aileler adına yapılan konuşmanın ardından Devrimci 8 Mart Platformu tarafından hazırlanan açıklama okundu. Daha sonra ÇHD adına bir konuşma yapıldı.

Konuşmaların ardından kürsüye, keyfi gerekçelerle işten atılan Cansel Malatyalı davet edildi. Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun Türkçe ve Kürtçe söylediği ezgilerle devam eden eylem coşkulu bir şekilde çekilen halaylarla son buldu.


İzmir’de 8 Mart eylemi

İzmir’de Devrimci 8 Mart bileşenleri eylem-etkinlik programlarına 8 Mart günü bildiri dağıtımı ve basın açıklamasıyla devam ettiler. Önce bildiri dağıtımı yapan bileşenler ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metninde 8 Mart’ın tarihine değinilerek 8 Mart’ı özünden koparıp kadınlar gününe indirgeyen anlayış teşhir edildi. Kürt halkına yönelik baskı ve teröre de vurgu yapılan basın açıklamasında bu baskılardan en çok kadınların etkilendiğinin altı çizildi.

Açıklamanın son bölümünde ise 8 Mart’ı yaratan New York’lu dokuma işçisi kadınların, Paris Komünü ve Ekim Devrimi’ndeki kadınların, yürümesi gereken yolu gösterdikleri ifade edildi. Partizan da eyleme destek verdi.


Eskişehir’de devrimci 8 Mart

Eskişehir’de 8 Mart günü yürüyüş ve eylem gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan kitle “Erkek egemen düzeni, emek sömürüsünü, kadın cinayetlerini ve şiddeti 8 Mart’ın kızıllığı boğacak!” pankartını açarak yürüyüşe başladı. Basın açıklamasında da kadınlara iş yerlerinde uygulanan cins ayrımı vurgulandı. Sistemin baskı ve şiddet yoluyla susturmaya çalıştığı kadınların, özgürleşmek için mücadele etmesi gerektiğinden bahsedildi. BDSP, DKH ve PDD’nin örgütlediği eylem halaylarla sona erdi.


Mersin’de devrimci 8 Mart

8 Mart günü BDSP, Halk Cepheli Kadınlar, Demokratik Kadın Hareketi, Partizan tarafından örgütlenen yürüyüş KESK binası önünden başladı. Eylem, polisin pankartsız, slogansız yürütme dayatması nedeniyle uzun süren görüşmelerin ardından başladı. İstiklal Caddesi üzerinden yürüyen kitle yolun karşı tarafına geçince pankart açılıp sloganlarla yürüyüşe devam edildi. Buradan taş bina önüne kadar yüründü ve açıklamaya geçildi. Okunan açıklamada kadının cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüsüne değinildi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylem coşkulu ve devrimci bir atmosferde geçti.


Adana’da devrimci 8 Mart

8 Mart Adana’da Devrimci 8 Mart Platformu tarafından yapılan eylemle kutlandı. Platformun bu yılki bileşenlerini oluşturan BDSP, DHF ve EÖC tarafından ortak örgütlenen eylemde “Emperyalist saldırganlığa, sömürüye, şovenizme, eşitsizliğe ve ezilmeye karşı birleşik mücadeleye” pankartı açıldı. Eyleme anlamlı bir katılım da KESK’ten oldu. Kürt ulusuna yönelik KCK adı altında tutuklananların içinde yüzlerce Kürt kadınının yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada KESK’li kadın yöneticilerin 8 Mart öncesinde tutuklanmaları da hatırlatıldı.

Kızıl Bayrak / Adana- Mersin-İzmir-Ankara-Eskişehir-Bursa


 

 

Bursa, Kırıkkale, Tokat’ta 8 Mart

Tokat’ta Eğitim-Sen tarafından 8 Mart günü sevk eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Sendika binasından Cumhuriyet Meydanı’na sloganlarla gelen kamu emekçileri burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına 40 kişi katıldı.

Kırıkkale’de KESK’e bağlı sendikalar 8 Mart’ta sokağa çıktı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde Kadın Platformu adına Eğitim Sen Şube Sekreteri Ayşe Avcı bir konuşma yaptı. Ekim Gençliği, EDP, Kaldıraç eyleme destek verdi.

KESK’li Kadınlar, 8 Mart’ın ücretli izin günü olması talebiyle Bursa’da iş bırakarak alanlara çıktı. İlk eylem AKP’li Gürsu Belediyesi önünde gerçekleştirildi. TÜM BEL SEN üyesi Ferhan Yeşil’e başkan tarafından zorla emeklilik belgelerinin imzalatılması üzerine yapılan eylemde KESK üyeleri, Yeşil’in yüzünün olduğu maskeler taktı. “KESK’li Kadınlar” pankartı açıldı. Eyleme Gürsu Belediyesi’nde çalışan kadın-erkek emekçiler de TÜM BEL SEN pankartı açarak katıldılar.

İkinci eylemde ise Heykel’den Osmangazi Parkı’na bir yürüyüş yapıldı. Eylemde “8 Mart resmi tatil ilan edilsin!” pankartı açıldı.

Kızıl Bayrak / Tokat-Kırıkkale-Bursa

 

 

Kayseri ve Manisa'da 8 Mart

Kayseri’de 8 Mart, Kayseri Kadın Platformu tarafından gerçekleştirilen yürüyüşle kutlandı. Eğitim Sen Kayseri Şube binası önünde toplanan kitle Kayseri Meydanı’na geldi.

Kayseri İşçi Kültürevi’nde toplanan Emekçi Kadın Komisyonu üyeleri basın açıklamasının yapılacağı yere yürüdü. Yaklaşık 30 kişilik kortej alkış ve ıslıklarla karşılandı.

Kadın Platformu sözcüsü Meltem Yıdız’ın okuduğu ortak açıklamada emekçi kadınların yaşadığı sınıfsal, ulusal, cinsel sömürüye değinildi. Emekçi kadınların mücadele birliği ile sorunların aşılabileceği ifade edildi. Yaklaşık 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eyleme BDSP, DHF, EMEP destek verdi.

Manisa 8 Mart Emekçi Kadınlar Platformu, 7 Mart günü Manisa Eğitim-Sen önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bu yılki 8 Mart eylemini “çocuk gelinlere” adayan platform kortejin en önüne “gelin, damat, işçi,” kostümlü çocukları yerleştirdi.

Eylemde “cadı, hakim, avukat ve işçi” kılığına giren emekçiler davullar eşliğinde coşkulu sloganlarla yürüyüşe başladılar. Çevrede biriken kalabalıktan birçok kişinin eyleme alkışlarla destek vermesinin yanısıra birçoğu da yürüyüşe katıldı. Eğitim-Sen önünden başlayan yürüyüş trafiği kapatarak Manolya Meydanı’na ulaştı.

Basın açıklamasını Eğitim-Sen Kadın kolları sözcüsü ve Manisa Emekçi Kadın Platformu adına Melek Varol okudu. Yürüyüş sırasında BDSP imzalı 8 Mart bildirileri yaygın olarak dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Manisa - Kayseri