16 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçilerin birliği, halkların
kardeşliği için
Burjuva basının Newroz menüsünde yine provokasyon uyarıları
Sivas katliamı davası
zamanaşımına uğratıldı
İşçi ve emekçilerin belleğinde “zamanaşımı” yok!..
“Katil devlet hesap verecek!”
17. yılında
Gazi Katliamı lanetlendi
Artık yeter!
Esenyurt’ta organize işçi katliamı!
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile
taşeronluk sistemi üzerine konuştuk
Direnişçi MEPA işçileriyle
konuştuk
Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı
Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal’de birleşiyor!
Bosh işçilerinin çıkışının anlamı
ve görevler
30 yıllık esaret
sona erdi
Savaş çığırtkanı sahtekârlar Suriye’de suçüstü yakalandı!.
Emperyalizm yenilecek,
direnen halklar kazanacak!
Metal ve hizmet sektöründe ortak mücadele ve sorumluluklar
Avrupa’da 8 Mart eylem
ve etkinlikleri
Kadıköy’de devrimci
8 Mart mitingi
“8 Mart kızıldır kızıl kalacak”
Şiddete, baskıya, gericiliğe ve
sömürüye karşı mücadeleye!.
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Geleceğine sahip çık!..
YTÜ’den kentsel sürgüne tam destek
Hüseyin Temiz yoldaş
ölümünün üçüncü yılında anıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bosch işçileri çeteyi aşıyor
Birleşik Metal'de birleşiyor!

Bosch’da aylara yayılan örgütlenme sürecinin sonunda Bosch işçileri Türk Metal çetesine okkalı bir şamar vurarak istifa yoluna gittiler. Bosch işçilerinin kararlılığı karşısında Türk Metal çetesi kirli yöntemleri boşa çıktı.

14 Mart günü sabah saatlerinden itibaren önce grup grup başlayan istifalar gün içerisinde giderek arttı, 08.00-16.00 vardiyasında da kitlesel istifalar geldi. Fabrikadan toplu biçimde çıkan işçiler istifa ve üyelik işlemlerinin yapıldığı Osmangazi Emek Kültür Merkezi’ne hareket ettiler.

Çember yarıldı, yol açıldı

İstifa ve üyelik işlemleri için ilk hamleyi yapma görevi gece vardiyasına düştü. Ancak Türk Metal çetesi de elindeki son kozları oynamak için iş başındaydı. Çetenin ilk icraatlarınden birisi Birleşik Metal’in işçileri taşımak için tuttuğu araçları tehdit ve şantajla engellemek oldu. Taşıma için tutulan 30 aracın sahipleri tehditler karşısında gelmekten vazgeçtiler. Bunun üzerine Birleşik Metal Kocaeli’nden otobüs getirme yoluna gitti. Türk Metal çetesi bununla da yetinmedi, vardiya çıkışında fabrika önlerinde yığınak yapmaya çalıştı. Onun bu çabasına Bosch yönetimi de servis araçlarını fabrika içerisine çekerek destek oldu. Daha önce “hır gür istemiyoruz, işçi istediği sendikayı seçer” biçiminde açıklamalar yapan Bosch yönetimi son dakikada böylelikle sınıfsal çıkarlarının gereğini yaptı. Bu ilk engelleme girişimleri kısa bir süreliğine bir bocalama yaratsa da, Bosch işçisinin öfkesini büyütmekten başka bir sonuç vermedi. Fabrikalardan çıkan işçiler grup grup Kültür Merkezi’ne geldiler.

Merkeze gelenler öncelikle küçük bir gruptu. Bu sırada Türk Metal de dışarıdan topladığı adamlarıyla gözdağı vermeye çalışıyordu. Ancak Birleşik Metal’in diğer fabrikalardan üyeleri, yönetici ve temsilcilerinden oluşan kitle ile birlikte öncü Bosch işçilerinin kararlılığı sayesinde bu baskı girişimi boşa çıkarıldı. Hemen ardından da ilk adımı atan öncü Bosch işçileri, diğer işçilere telefonlarla ulaşarak onların gruplar halinde toplanarak gelmelerini sağladılar. Bu dakikadan sonra ilk andaki tereddütlerini bırakan Bosch işçileri gruplar halinde Kültür Merkezi’ne geldiler. Böylelikle çember kırılmış su yatağını bulmuş oldu.

Büyük buluşma

Gece vardiyasından gün boyu gelişler devam ederken asıl kritik an 08.00-16.00 vardiyasının tutumuydu. Bu vardiyadan toplu kitlesel bir çıkış olması durumunda çok önemli bir eşik de dönülmüş olacaktı. Türk Metal geçişlerin önünü almak işçilerin cep telefonlarına “en fazla 50 kişi geçti” şeklinde mesajlar atarken, geçişi tamamlayan işçiler arkadaşlarına ulaşarak gerçekleri aktardılar.

Bosch yönetimi sendikanın girişimleri sonucu servis araçlarını içeriye sokmayacağını dillendirse de, vardiya çıkışında sabah yaptığını bir kez daha yaptı. Bu saatten sonra içerideki öncü işçilerin tutumu belirleyici oldu. Gruplar halinde fabrikalarından çıkan işçiler birleşerek toplu biçimde Birleşik Metal’in servis noktalarına yürüdüler.

Gün boyunca coşkunun doruğa çıktığı an gündüz vardiyasının Kültür Merkezi’ne geldiği an oldu. Burada bulunan işçiler, temsilciler ve sendikacıların oluşturduğu koridor arasında alkış ve sloganlar eşliğinde yürüyen Bosch işçileri salona son derece etkileyici bir atmosfer altında girdiler. Bu sırada çok sayıda işçi ve sendikacının da gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Büyük bir duygusal yoğunluğun yaşandığı bu sırada “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Biz, biz, biz Bosch işçisiyiz, sarı sendikayı göndereceğiz!” gibi sloganlar atılıyordu. İşçilerin gelişinin ardından Kültür Merkezi bir bayram yerini andırıyordu. Davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, gelenlerle karşılayanlar birbirlerine sarılıyorlar zaferlerini kutluyorlardı.

Tüm bunlar olurken Kültür Merkezi’nin önündeki yolun 30 metre aşağısında polis barikatının arkasında da Türk Metal yaklaşık 100 kişilik bir kitle toplamıştı. Panzerlerin arkasında zaman zaman “Şehitler ölmez, vatan bölünmez!” gibi sloganlar atıyorlardı.

Tek yumruk oldular

Gelen işçilerin de salonda kurulu masalarda istifa ve üyelik işlemlerini tamamlamasının ardından tüm kitle salona alınarak konuşmalara geçildi. İlk sözü Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci aldı. İşçilere “yuvanıza hoş geldiniz” diyerek seslenen Ekinci, buranın işçilerin kendi evi olduğunu söyleyerek Bosch işçilerini selamladı. Arkasından kürsüden Bosch işçilerini alkışlamaya çağıran ajitatif bir çağrı yapıldı. Bunun üzerine salondan yoğun alkışlar yükseldi. Arkasından Birleşik Metal Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu sözü aldı. Bosch işçilerini selamlayan Serdaroğlu “Esaret altında bulunan 30 bin işçi bu anı bekliyor. Bosch işçileri bir çoban ateşi oldu. Türk Metal üyesi diğer işçiler de bu sürece mutlaka dahil olacaktır” dedi. 12 Eylül darbesiyle Türkiye Maden-İş üyelerinin nasıl Türk Metal’e geçirildiğini anlatarak, Bosch işçilerinin bu saltanı yıkmak üzere anlamlı bir adım attığını ve Türk Metal’de tek bir işçi dahi bırakmayacaklarını söyledi. Ardından da sözü gelecek TİS sürecine bağlayarak bu süreçte “Bosch işçileri kendi taslaklarını kendileri oluşturacak, kararlarını kendileri alacak, temsilcilerini kendileri seçecek” dedi. Gündemdeki kıdem tazminatı ve esneklik saldırılarına değinerek bu mücadelenin aynı zamanda bu saldırılara karşı da bir yanıt olacağını vurguladı.

Mustafa Şen onurumuzdur!”

Serdaroğlu konuşmasında birkaç gün önce işten atılan öncü işçilerden Mustafa Şen’i “iş kazası geçiren arkadaşımız” diyerek selamladı ve kürsüye çağırdı. Bunun üzerine salonda coşku yükselirken işçiler “Mustafa Şen onurumuzdur” şeklinde slogan attılar.

Serdaroğlu’nun ardından DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu bir konuşma yaparak DİSK’in Bosch işçilerinin arkasında olduğunu vurguladı.

Hemen ardından da Genel Sekreter Selçuk Göktaş kürsüye gelerek, Bosch işçi komitesinin talepleri doğrultusunda randevu talebinde bulunduklarını ve aldıkları faksa göre 10 Nisan’da Bosch merkezinin kendileriyle görüşecekleri bilgisini verdi. Bunun üzerine salondan yeniden güçlü alkışlar yükseldi.

Bu duyurunun ardından ilk güne ilişkin programın tamamlandığı duyuruldu. Vardiyası gelen Bosch işçileri fabrikaya dönerken, gece vardiyasından gelip salonda bekleyen işçiler de dinlenmek üzere evlerinin yolunu tuttular.

Metal işçilerinin kalbi Bosch’la atıyor!

Bu arada Bosch işçilerinin attığı adım Tofaş ve Renault başta olmak üzere Türk Metal’in birçok fabrikasında yakından izleniyor. Gün boyunca Bosch işçisinin kalbi buralarda attı demek yanlış olmaz. Bosch işçilerinden birçoğu bu fabrikalardan tanıdıklarıyla sürekli görüşme halinde olurken, bazıları telefonlara yetişemediklerini söylüyorlardı. Bu arada gelen bilgilere göre Renault’ta ciddi bir karışıklığın doğarken Türk Metalciler duruma müdahale ettiler. Bundan dolayı da saat 11.00 civarında Kültür Merkezi yakınlarında bekleyen insanlarının büyük bölümünü Renault’a yönlendirdikleri söylentiler arasındaydı. Türk Metal cephesinden gelen bilgilerden bir diğeri ise 2 Nolu Şube Başkanı Şevket Yılmaz’ın görevden alındığı yönünde.

İkinci gün...

İkinci gün sabah 24.00-08.00 vardiyasından çıkan işçiler topluca Türk Metal’den istifa ettiler. Gece vardiyasından çıkan işçiler saat 7.30’da fabrikalardan çıktılar. Bosch yönetimi bir kez daha servisleri içeri sokarak işçileri engellemeye kalktı, ancak buna rağmen yüzlerce işçi toplu olarak fabrikanın dışına çıktı ve kendilerini bekleyen Birleşik Metal servislerine bindiler.

Coşkulu ve kararlı adımlarla servis araçlarına binen işçiler burada Türk Metal çetelerinin taşlı saldırısına uğradı. Servis araçlarını taşlayan çetenin beslemeleri işçilerin kararlılığını daha da arttırırken bu saldırı zavallıca bir girişim olarak kaldı.

Servisler işlemlerin yapıldığı kültür merkezi önüne geldiğinde coşku büyüktü. Alkışlar ve sloganlarla gelenleri karşılayan Birleşik Metal üye ve yöneticileriyle Bosch işçileri kucaklaştı.

Tüm bunlar olurken Türk Metal’in beslemeleri de polis kordonu altındaki yerlerinden “Şehitler ölmez vatan bölünmez” diye bağırıp İstiklal Marşı okudular. Kendi bölgesinde tepinen yaklaşık 100 kişiden oluşan ve içki içtikleri gözlenen bu grühun kültür merkezinde herhangi bir etkisi olmadı.

Kızıl Bayrak / Bursa