24 Şubat 2012
Sayı: SYKB 2012/08

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye iktidarı
kıdem tazminatına el atmaya hazırlanıyor
Faşist baskı ve zorbalıkla toplumsal mücadelenin önü alınamayacak!
Dinci-gerici güçler arasında uzlaşma
Dinci-Amerikancı rejim ırkçı-inkarcı politikada ısrarlı
Roboski’nin sorumluluğundan kurtulamazsınız!
Kürt halkı ‘anadil’ talebiyle
sokaklara çıktı
“Örgütlenmeli ve sonuna kadar
mücadele etmeliyiz!”
“Katil NATO, işbirlikçi-uşak TC!”
Maliye emekçilerinden
1 günlük grev
“Kadınlar evde,
işyerinde direnişte”
“Örgütlenmeyi Çiğli Organize’ye yaymalıyız”
İMO’da direniş başladı!
Taşeron işçileri hakları için
Ankara yolunda
Bahar süreci ve
kitle çalışması üzerine
BDSP’nin 8 Mart
etkinlikleri programı..
Emekçi kadınlara
devrimci 8 Mart çağrısı....
BDSP’nin devrimci bahar çalışmalarından.
TC ve kriz süreci - Volkan Yaraşır
Sokak eylemleri
Romanya’da hükümeti devirdi
Dünya çapında grevler
Cumhurbaşkanı Wulff’un istifası ve sonrası
Almanya’da metal işkolu toplu iş sözleşmeleri başladı
Kavganın baharında gençliği
devrime kazanalım!.
İstanbul Eğitim-Sen 6 Nol Şube
Başkanı İsmet Akça ile konuştuk
Devrimci müzik çalışması üzerine
Bir yağma, talan ve rant projesi: Haydarpaşa
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Maliye emekçilerinden 1 günlük grev

Maliye emekçileri, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Merkezi’nin almış olduğu grev kararı çerçevesinde 22 Şubat günü Türkiye genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Vergi dairelerinde çalışan maliye emekçileri işyerleri önünde toplanarak basın açıklamaları yaptı.


İstanbul

İstanbul’da BES İstanbul 1 ve 3 No’lu Şube üyeleri bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda toplanan BES 1 No’lu Şube üyesi maliye emekçileri, ücret artışlarıyla ilgili düzenlemeyi protesto ederek AKP Bakırköy İlçe Başkanlığı’na yürüdü. Burada açıklama yapan Şube Başkanı Dursun Doğan, kararnameyi hazırlayanların ek ödemelerinin emekliliklerine esas kazançlarına dahil edilmeyerek emeklilikte de sefaleti reva gördüklerini, mesai ücretlerine göz dikildiğini söyledi.

Kadıköy Vergi Dairesi önünde toplanan BES İstanbul 3 No’lu Şube üyeleri, başta ücret eşitsizliği olmak üzere ayrımcı politikalara son verilmesini istedi. Açıklamayı BES İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ahmet Acar okudu.

Ankara

Ankara’da iş bırakan maliye emekçileri Maliye Bakanlığı önünde toplandı. Bakanlık önünde konuşan BES Genel Basın Yayın Sekreteri Musa Seven, AKP hükümetinin 666 Sayılı KHK’yi “Eşit işe, eşit ücret” adı altında yutturmaya çalıştığını, fakat aynı masalarda aynı işi yapan emekçilere yönelik ücret adaletsizliklerini daha da arttırdığını dile getirdi.


Mersin

Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı ve Mersin Defterdarlığı binası önünde toplanan emekçiler işbaşı yapmadı. Maliye çalışanları “Bu iş yerinde grev vardır” yazılı bir pankart astı. BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen açıklamayı okudu.


Adana

BES Adana Şubesi “Eşit işe eşit ücret” talebiyle basın açıklaması yaptı. Adana Vergi Dairesi Başkanlığı önünde yapılan açıklamaya sendika ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını Şube Sekreteri Sabahat Mutluay okudu.


İzmir

Basmane Meydanı’nda toplanan BES üyeleri, “Grevdeyiz” pankartı arkasında Konak Meydanı’na yürüdüler. Tek Gıda-İş üyesi Billur Tuz işçilerinin yanısıra Sendikal Güç Birliği Platformu’nun İzmir bileşenleri de eylemde yer aldı.

Basın açıklamasını okuyan BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, neden grevde olduklarını anlatarak hükümetin kamuoyuna “Eşit işe eşit ücret” adı altında yutturmaya çalıştığı 666 sayılı KHK ile kamu emekçilerine eşit işe eşit ücret vermek şöyle dursun, mevcut ücret adaletsizliğinin daha da büyütüldüğünü belirtti. Eyleme BDSP de destek verirken Kızıl Bayrak gazetesinin satışı gerçekleştirildi.


Diyarbakır

BES Diyarbakır Şubesi üyeleri, bir saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Defterdarlık önünde bir araya gelen emekçiler, davul-zurna eşliğinde halay çekerek hükümeti protesto etti. Maliye çalışanları ile polis arasında gerginlik yaşandı.


Hakkari

BES Hakkari Şubesi’ne üye maliye emekçileri Hakkari Vergi Dairesi Başkanlığı ve Hakkari Defterdarlığı’nın Valilik caddesindeki binasının önünde toplandı.

İşbaşı yapmayan maliye çalışanları ‘Bu iş yerinde grev var’ pankartını açtı. Basın açıklamasını BES Hakkari Şube Başkanı Rıfat Ertuş okudu.


Antep

BES Antep Şubesi de Vergi Dairesi önünde oturma eylemi yaptı. BES Antep Şube Başkanı Sevgül Özdemir, emekçiler arasındaki ücret farkının arttığına dikkat çekti.

 

 

 

Sağlık emekçilerinden eylem

SES, İstanbul Tabip Odası ve Dev Sağlık-İş üyeleri, KESK’e yönelik gözaltı, baskı ve tutuklamaları protesto etti. İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik binası önünde yapılan açıklamada sendikalar yasasındaki değişiklik ile yöneltilen saldırılar da teşhir edildi.

Eylemin amacını anlatan ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne çağrı yapan bir konuşma ile başlayan basın açıklamasında ilk söz Dev-Sağlık İş adına Erhan Güneş’e verildi. Güneş, son dönemde KESK’e ve mücadeleci kurum, kişilere yönelik baskılara değindi. Emekçilerin haklarını 15-16 Haziran, Kavel direnişi gibi mücadelelerden aldığına işaret ederek mücadeleden geri durmayacaklarının altını çizdi.

Bileşenler adına ortak basın açıklamasını okuyan Fatma Çelik ise kamu emekçilerinin yeni yıl maaş zamlarının verilmediğini belirterek, ödemelerin çeşitli bahanelerle sürekli ertelendiğini ifade etti. Çıkartılmak istenen 4688 sayılı yasayı hatırlatarak, grevli-toplu sözleşme hakkının yasaklanmaya çalışıldığına dikkat çekti. Hastane çalışanlarının sürekli olarak baskılarla karşılaştığını, ‘mobing’ yasasının kaldırılmasını talep etti. Çelik, KESK’li kadın yöneticilerin tutuklanmasını ve KESK’e yapılan baskıları kınadıklarını vurgulayarak, yılmadan mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Son olarak da GSS yasasının uygulamalarını hatırlatıp, sağlık hakkı için mücadele çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

BDSP’den Hey Tekstil’e ziyaret

Aylardır maaşlarını alamayan, tazminatsız bir şekilde işten atılan 420 Hey Tekstil işçisi haklarını alabilmek için direnişe geçti. Fabrikalarının önünü eylem alanına çeviren işçiler bir yandan hukuki süreci başlatırken bir yandan da fiili meşru eylemlerle direnişlerini sürdürüyorlar.
Direnişin ilk gününden itibaren işçilerle dayanışma içerisinde olan BDSP 18 Şubat Cumartesi günü dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Fabrikanın önüne yürüyüşle gelen BDSP’liler “HEY Tekstil işçisi köle değildir! HEY Tekstil’de direniş kazanacak / BDSP” ozalitini açtılar. İşçiler tarafından sloganlarla karşılanan BDSP’liler adına konuşma yapan temsilci direnişin öneminden, işçi sınıfının öncü rolünü oynamasının gerekliliğinden, bu bilinç ve görevle hareket etmenin öneminden bahsetti. Direnişi yaymanın ve genişletmenin öneminden bahsederek her yerin eylem alanına çevrilmesi gerektiğini, TÜSİAD’ı, ürünlerin satıldığı, makinelerin devredildiği atölyelerin, mağazaların hedef alınması gerektiğini söyledi. Ardından Demokratik Kadın Hareketi adına da bir konuşma yapılarak işçilere destek mesajı verildi. Konuşmaların ardından ortak bir yürüyüşle fabrikanın önüne geçildi. Fabrikanın önünde halaylarla ve sloganlarla yaklaşık 1 saat durulduktan sonra Hürriyet binasının önüne yürüyüşe geçildi. Burjuva medyanın direnişe ilgisizliğini teşhir etmek ve direnişi duyurmak için yol boyunca sloganlarla, işçiler emekçiler desteğe çağrıldı. Fabrikaların ve atölyelerin önünde ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Aynı gün öğleden sonra HDK 3. Bölge, Yeni Demokrat Kadın’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum işçileri ziyaret etti.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

 

 

 

DİRENİŞ” çıktı!

Direnişteki HEY Tekstil İşçilerine yönelik bir bülten çıkaran BDSP’liler bültenlerinde Hey Tekstil direnişinin nasıl kazanacağına dair bir bakış sunuyorlar. Geçmiş deneyimlerden bahsedilen bültende, direnişin kazanabilmesi için eylemliliklerin nasıl örülmesi gerektiğinden, hukuksal sürecin nasıl ele alınacağına, iç örgütlülüğün dayanışmanın ve komitenin öneminden MEHA ve ONTEX deneyimlerinden bahsedildi. “HEY Tekstil’de DİRENİŞ kazanacak!” ismiyle çıkan bülten direniş boyunca düzenli çıkartılacak.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece