20 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/03

 Kızıl Bayrak'tan
Birleşik direnişi yükseltme sorumluluğu!
Faşist saldırganlığa karşı Kürt halkı ile emekçilerin birleşik militan direnişi!
12 Eylül iddianamesi ile ortalığa saçılan gerçekler
Faşist baskı ve terör hız kesmiyor!
Düzen yargısı “görevini” yaptı
Karadağ cinayeti davasında 6. duruşma
Katiller serbest bırakılır,
hafızalar silinemez!
“Esin Yıldız serbest bırakılsın!”
Hugo Boss’ta kararlı direniş!
Sömürü ve kölelik
cehenneminden bir kesit
Maltepe Belediyesi’nde
direniş kazandı
Sahte sendika yasası ve baskılar protesto edildi
Petrol-İş Gebze Şube Genel Kurulu gerçekleştirildi
Yeni dönem ve
gelişmeler - EKİM
Parti Okulu
Habip Gül Devresi / 2011
Partiye Rapor’dan
Tunus: Yeni isyanlar için enerji biriktiriyor!
Filistin-İsrail “barış görüşmeleri”
yeniden başlatıldı...
AB’nin “yeni” sömürge alanı
Doğu Avrupa
Yunanistan’da
basın emekçileri grevde
Onbinler Rosa Luxemburg ve
Karl Liebknecht’i andı.
Berlin’de XVII.Enternasyonal Rosa Luxemburg Konferansı
Alman tekellerinin “şaşılası” büyümesinin sırrı!
Gençlik füze kalkanına
karşı yürüdü
Efeoğlu Ailesi’nin avukatı Mustafa Yağcı ile görüştük
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Petrol-İş Gebze Şube

Genel Kurulu gerçekleştirildi

 

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Genel Kurulu 15 Ocak Pazar günü Delta Otel’de gerçekleştirildi. Genel Kurul sonucunda Süleyman Akyüz başkanlığındaki liste yeniden yönetime geldi.

Genel kurula Petrol-İş Sendikası şube başkanlarının yanı sıra Birleşik Metal-İş, Çelik-İş, Nakliyat-İş, Eğitim Sen Gebze şube yöneticileri ile EMEP, UİD-DER, ÖDP ve BDSP konuk olarak katıldı.

Sinevizyon gösterimi ile başlayan genel kurulda Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz ve Genel Başkan Mustafa Öztaşkın genel kurulun açılış konuşmasını gerçekleştirdiler. Yapılan konuşmalarda Türkiye ve dünyadaki gelişmelere değinildi. İşçi sınıfına yönelik saldırılara karşı sendika ve konfederasyonların tutumu eleştirildi. Sendikaların içinde bulunduğu krizden bir an önce kurtularak saldırılara karşı aktif tutum alması gerektiği ifade edildi. “Türkiye sendikal hareketi gücünü, etkinliğini, itibarını yitiriyor.” diyen Mustafa Öztaşkın, sendikaların işçi sınıfının bedellerle kazandığı hakları bile korumakta yetersiz kaldığını, çalışanların haklarını ve çıkarlarını koruyamayan sendikalar ve sendikacıların işçilere güven veremeyeceğini ifade etti. Öztaşkın sermayenin işkolu barajını aşamayan sendikalara baskı ve tehditler savurduğunu belirtti. Konuşmasında sendikalar yasası ve anayasal düzenlemelere değinen Öztaşkın yeni düzenlemelere dair görüş ve önerilerini aktardı. Sermayenin emek cephesine saldırılarını arttırdığını ve hükümetin saldırıları rahatça harekete geçirdiği bir süreç yaşanırken Türk-İş’in mücadele pratiğinin zayıf olduğunu hatırlatan Öztaşkın “herkes hazırlığını yapsın, birliğini ve beraberliğini sağlamlaştırsın” diyerek Türk-İş’in içerisinde var olmaya devam ederek Sendikal Güç Birliği’ni güçlendireceklerini belirtti.

Delege konuşmaları bölümünde sırasıyla Erkan Koçak, Olcay Çeper, Erdal Polat, Megaplast delegesi Emek Nalbant, Rıfat Guli, Emrah Daşdemir, Selçuk Cihan ve Arif Sucuoğlu genel kurula ilişkin görüş, öneri ve eleştirilerini aktardılar.

Delegelerin konuşmalarının ardından şube yönetimine aday delegelerin konuşmalarına geçildi. Bu bölümde ilk olarak Megaplast İşyeri Baştemsilcisi Şiwan Kırmızıçiçek mali şube sekreterliğine aday olduğunu açıklayarak delegelerden destek istedi. Konuşmasında sermayenin saldırılarına değinen Kırmızıçiçek “Türk-İş’i harekete geçirecek taban örgütlülüğünü sağlamak zorundayız. Örgütsüz işyerlerinin örgütlenmesinin yol ve yöntemlerini geliştirmeliyiz. Tüm saldırılara karşı sendikal yönetimlerin anti kapitalist ve anti emperyalist mücadele vermesi gerektiğini” ifade etti. Bericap, Saba, Öncü örgütleme ve direniş süreçlerine değinen Kırmızıçiçek Petrol-İş Sendikası’nın örgütlenme ve direniş süreçleri karşısındaki tutumlarını eleştirdi.

Sonrasında sırasıyla Petrol-İş Gebze Şube Mali Sekreteri Orhanettin Yıldız, Şube Başkan Yardımcısı Eyüp Akdemir birer konuşma gerçekleştirerek mevcut görevlerinin devamını istediler. Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Gebze Şube Yönetimine geldiğinden itibaren var olan olumsuzlukları da değiştirdiklerini iddia ederek şube yönetimindeki düşünce ve fikirleri birleştirmesinde önemli rol oynadığını belirtti. İç ve dış örgütlenmeye yöneldiklerini ifade etti. Yönetimi eleştiren delegelere karşı “tüm süreçlerde doğru kararlar aldık ve uyguladık” dedi. Akyüz konuşmasını şubede demokratik bir işleyiş uygulandığını, hedeflerini saptayıp yollarına devam edeceklerini, eksik bıraktıklarını da tamamlayacaklarını ifade etti.

150 delege ile gidilen genel kurulda 147 delege oy kullandı. 147 geçerli oyun 129’unu alan Süleyman Akyüz yeniden Şube Başkanlığına seçildi.

Kadın işçilerin katılımının azlığının yanı sıra genel kurulda kürsüde konuşmalar yapılırken salonun ilgisizliği dikkat çekti. Genel kurul coşkusuz ve ilgisiz bir atmosferde gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

DİSK 14. Genel Kurulu değerlendirdi

 

11-12 Ocak 2012 tarihlerinde Bolu Koru Motel’de toplanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, DİSK’in 45. kuruluş yıldönümünde yapılacak 14.Genel Kurul hazırlıklarını ve güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde kapitalizmin, “küreselleşme” adıyla bütün dünya halklarına ve emekçilere dayattığı “Yeni Dünya Düzeni”‘nin, ardı ardına yaşanan ekonomik krizle birlikte sorgulanmaya başlandığı söylendi.

Bildirgede, hazırlanan yeni yasalarla çerçevesi çizilmiş olan “endüstri ilişkileri sistemi”nin de, DİSK’in temsil ettiği sendikal anlayışın önünün kesilmesi amacına yönelik olarak kurumsallaştırıldığı tespitinde bulunuldu.

Sınıf mücadelesi yükseltilecek”

Sonuç bildirgesinde, DİSK’in 45. kuruluş yıldönümünde toplanacak olan 14. Genel Kurul’a ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu:

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan bu süreçte, aynı zamanda DİSK’in 45. Kuruluş Yıldönümü’nün de kutlanacağı 14. Genel Kurulu’ndan, önümüzdeki dört yıllık zorlu süreci, DİSK’in kuruluş felsefesine, geleneklerine, sınıf mücadelesi ilkelerine uygun olarak taşıyacak bir yapılanmayla tek yumruk, tek yürek çıkarak, Türkiye işçi sınıfının umudu ve sesi olma kararlılığını ve iradesini taşıdığını ifade eden DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, bu değerlendirme ve tespitlerin ışığında;

1- AKP iktidarının, ülkeyi korku imparatorluğuna dönüştüren antidemokratik, yasakçı, baskıcı politikalarına ve uygulamalarına karşı;

2- AKP iktidarının, Kıdem Tazminatı’nın kaldırılması, bölgesel asgari ücret, Özel İstihdam Büroları’nın mesleki faaliyet olarak ödünç iş ilişkisi kurması (işçi kiralama), kayıt dışı çalışma, taşeron çalıştırma, esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması vb. yoğun emek sömürüsüne yol açan emek karşıtı politikalara karşı;

3- 12 Eylül ürünü 2821ve 2822 sayılı yasaların değiştirip, ILO ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşme standartlarına uygun grevli, toplu sözleşmeli sendikal hakların getirilmesi için;

sermayenin bugünkü saldırılarını karşılayacak şekilde sınıf mücadelesinin donatılmasını, yaygınlaştırılıp genişletilerek yükseltilmesini karar altına almıştır.”

 

 

MYLUM Nişasta’da grev kararı

 

Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlenerek üye çoğunluğunu sağladığı Adana’da kurulu AMYLUM Nişasta fabrikasında toplu iş sözleşmesi süreci tıkanma noktasına geldi. Sendika 12 Ocak 2011 tarihinde grev kararı alarak işyerinde ilan etti.

Eylül 2011’de görüşmelere başlanan işletmede patron, bir yandan görüşmeleri yürütürken, bir yandan da işletme içinde sendikalı işçilere “aba altından sopa gösteren” tehditlere ve sendika düşmanı propagandalara başvuruyor.

Sektöründe dünya devi olan, yine değişik ülkelerdeki fabrikalarında sendikalı işçi çalıştıran AMYLUM Nişasta’da yaşanan baskılara ilişkin açıklama yapan Tek Gıda-İş Sendikası, işçilerin grev oylaması talep etmeleri için dilekçe imzalamaya zorlandığını ve oylamada “greve hayır” demeleri için baskı yapıldığını belirtti.