20 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/03

 Kızıl Bayrak'tan
Birleşik direnişi yükseltme sorumluluğu!
Faşist saldırganlığa karşı Kürt halkı ile emekçilerin birleşik militan direnişi!
12 Eylül iddianamesi ile ortalığa saçılan gerçekler
Faşist baskı ve terör hız kesmiyor!
Düzen yargısı “görevini” yaptı
Karadağ cinayeti davasında 6. duruşma
Katiller serbest bırakılır,
hafızalar silinemez!
“Esin Yıldız serbest bırakılsın!”
Hugo Boss’ta kararlı direniş!
Sömürü ve kölelik
cehenneminden bir kesit
Maltepe Belediyesi’nde
direniş kazandı
Sahte sendika yasası ve baskılar protesto edildi
Petrol-İş Gebze Şube Genel Kurulu gerçekleştirildi
Yeni dönem ve
gelişmeler - EKİM
Parti Okulu
Habip Gül Devresi / 2011
Partiye Rapor’dan
Tunus: Yeni isyanlar için enerji biriktiriyor!
Filistin-İsrail “barış görüşmeleri”
yeniden başlatıldı...
AB’nin “yeni” sömürge alanı
Doğu Avrupa
Yunanistan’da
basın emekçileri grevde
Onbinler Rosa Luxemburg ve
Karl Liebknecht’i andı.
Berlin’de XVII.Enternasyonal Rosa Luxemburg Konferansı
Alman tekellerinin “şaşılası” büyümesinin sırrı!
Gençlik füze kalkanına
karşı yürüdü
Efeoğlu Ailesi’nin avukatı Mustafa Yağcı ile görüştük
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Yunanistan’da basın

emekçileri grevde


Yunanistan’da ‘tasarruf’ ve ‘yeniden yapılandırma’ adı altında Yunan devlet televizyonu ERT’nin birinci kanalı ERT1’in kapatılmasına ve işten çıkarılmalara karşı basın emekçileri greve gitti.

Yunanistan Yazarlar Federasyonu (POESY), Yunan Radyo ve Televizyon Kurum ERT Çalışanları Federasyonu (POSPERT) ve Basın-Yayın Kurumları Çalışanları Dernekleri Federasyonu’nun (POEPTYM) ortak kararıyla 16 Ocak günü saat 06.00’da başlayan grev çerçevesinde, tüm televizyon ile radyolarda haber yayını yapılmazken, haber ağırlıklı internet siteleri de sayfalarını yenilemedi. Basın emekçileri ayrıca, bir an önce toplu iş sözleşmesi imzalanmasını talep ediyor.

Hükümetin ekonomi politikasına itiraz eden Attiki bölgesi işçi ve memur sendikalarının da 24 saatlik grevi başkent Atina’da yaşamı felç etti.

Atina İşçi ve Memur Birliği’nin (EKA) çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine kamu ve özel sektörde çalışan emekçilerin yanı sıra, eğitim emekçileri, liman işçi ve memurları, sağlık sektörü çalışanları, avukatlar, banka memurları katılırken toplu taşıma araçlarında görev yapanlar da iş durdurma eylemleriyle destek verdi.

Grev nedeniyle devlet dairelerindeki hizmetlerde büyük aksamalar görülürken, mahkemelerde duruşmalar yapılmadı ve sağlık çalışanlarının grevi nedeniyle hastanelerde kaos yaşandı.

Liman çalışanlarının da grevde yer alması, ana kara ile bazı adalar arasındaki bağlantıda kopukluklar yaşanmasına yol açtı.

Grev nedeniyle Atina ve birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi.

Başkent Atina’da, EKA ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği PAME’nin düzenlediği yoğun katılımlı iki ayrı gösteri nedeniyle kent merkezi uzun süre trafiğe kapatıldı.

Kent merkezindeki Omonia ve Klafthmonos meydanından başlayarak parlamento binası önünde sona eren yürüyüşler sırasında göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Sintagma Meydanı’nda göstericilerin arasına karışan sivil bir polis fark edilince göstericiler müdahale etti. Ağır yaralanan polis Sintagma Meydanı’nın ortasında diğer polislerin koruması altında beklerken, bazı göstericilerin polisin silahını alarak kaçtıkları belirtildi.

 

 

 

 

Nijerya’da grev geri adım attırdı

Nijerya’da petrole devlet desteğinin kesilmesinin ardından iki katına çıkan fiyatları protesto eden sendikaların 9 Ocak’tan itibaren grev kararı alarak hayatı felçe uğratması hükümete geri adım attırdı.

15 Ocak’ta Nijerya hükümeti ile sendikalar arasında gerçekleşen görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine Devlet Başkanı Goodluck Jonathan açıklama yaparak petrol fiyatlarını indireceklerini duyurdu. Jonathan, litresi 40 sentten 92 sente çıkan benzin litre fiyatlarını 60 sente (90 Nijerya nairası) çekeceklerini belirtti.

Jonathan’ın açıklamasının ardından sendikalar bir hafta boyunca süren grevi durdurma kararı aldı. Protesto gösterileri ve grevleri örgütleyen Nijerya Emek Kongresi Başkanı Abdülvahid Ömer tarafından yapılan açıklamada eylemlerin durdurulduğu duyuruldu.

Sendika üyelerinin grevin durdurulma kararına uyacaklarını ancak sosyal medya üzerinden örgütlenen eylemcilerin tavrını kestirmenin kolay olmadığı belirtiliyor.

Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan grevin başlamasının ardından, sübvansiyon ekonomiye her yıl milyarlarca dolar ek yük getirdiğini ve bu yüzden daha fazla sürmesinin mümkün olmadığını söylemişti. Jonathan kesinlikle geri adım atmayacaklarını belirtmişti. Sendikalar ise petrol sübvansiyonuna hükümetin yıllık 8 milyar dolar ayırmasını talep etmişlerdi.

 

 

 

 

Romanya'da emekçiler ayakta!

Romanya’da hükümet yeni bir sağlık reformunu gündeme getirdi. Sağlık alanının özelleştirilmesini öngören reforma karşı 14 Ocak günü sokağa dökülen emekçiler hükümeti protesto etti. Emekçiler hükümetin istifa etmesini ve erken seçime gidilmesini istediler.

Eylemin ardından saldırıya geçen polis onlarca kişiyi yaralayarak 29 kişiyi gözaltına aldı.

Emekçilerin eylemi sayesinde hükümet geri adım atarak reformu geri çekmek zorunda kaldı. Ancak emekçilerin öfkesi bununla da dinmedi. Rumen hükümetinin, IMF ile anlaşma yaparak kamu alanında tasarruf önlemleri alması da emekçilerin tepkisine neden oldu.

Onbinlerce emekçi, başta Bükreş olmak üzere 34 büyük kentte sokakları günlerce eylem alanına çevirdi. Emekçiler “Hırsızlığa son!”, “Bize yalan söylediniz!” şeklinde sloganlar atarak erken genel seçim ve cumhurbaşkanı Traian Başesku’nun istifasını istediler.

“Sokakları kaosa teslim etmeyeceğiz!” diyen hükümet ise emekçilerin taleplerine gaz bombalarıyla karşılık verdi. Emekçiler de polis saldırılarını molotofkokteyli ile karşıladı. Çatışmalarda yüzlerce emekçi gözaltına alındı.

Emekçilerin öfkesine neden olan reform programının, devletin bütçe açığını düşürmeye yönelik IMF programının bir parçası olduğuna işaret ediliyor. Romanya geçtiğimiz yılın başlarında IMF ile 20 milyar euroluk stand-by anlaşması yapmış ve ardından da 5 milyarlık euroluk bir ek kredi anlaşması daha gerçekleştirmişti. IMF’nin istikrar programları sonucunda son dönemde ülke çapında ücretler Romanya’da ortalama %10 azaldı.