09 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/46

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist saldırganlığa ve faşist teröre karşı birleşik mücadele!
Emperyalistler ile uşaklarını durduralım!
Gerici saldırganlık ve savaş cephesine karşı birleşik direniş!
Faşist baskı ve teröre karşı binler sokakta!
ÇHD İzmir Şube Başkanı Avukat Hüseyin Korkmaz ile tutuklamalar üzerine
Düzen partileri şike için seferber!
KESK’in tükenerek geçen kayıp yılları
Hekimlerden mücadele kararlılığı
AKP’nin bütçesi kimin sırtında?
Ergun Hidrolik’te sendikalaşan işçilerle mücadele deneyimleri üzerine
Penta’da toplu iş sözleşmesi bürokratik dayatmalarla sonlandırıldı
Metal İşçileri Birliği MYK Aralık Ayı Toplantısı...
ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozaağaçlı ile 19 Aralık katliamı ve direnişi üzerine...
TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı’nın 19 Aralık sürecine ilişkin tanıklığı
19 Aralık ve siper yoldaşlığı
Yeni hükümeti grevle uyardılar...
“Dünya, Ortadoğu ve
Türkiye” söyleşisi..
İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Kongresi gerçekleştirildi…
Yine, yeni, yeniden: Yetkin mühendislik/2
Erdal Eren
mücadelemizde yaşıyor!..
Yerel yayın çalışması deneyimleri
Yeni insan olma yolunda ANKA
“Kardeş olduk...”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni hükümeti grevle uyardılar

Belçika’da kemer sıkma politikalarını protesto eden onbinlerce kişi 2 Aralık günü sokağa çıktı.

Koalisyon ortaklarının üzerinde anlaştığı saldırı paketine karşı sendikalar uyarı grevi ve protesto eylemi düzenledi. Brüksel’de gerçekleştirilen dev gösteriye yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Emekçiler “Krizi biz çıkarmadık, bedelini de ödemeyiz” mesajını verdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Brüksel’in kuzey tren istasyonunda toplanmaya başlayan çeşitli sektörlerden binlerce işçi ve emekçi, güney istasyonuna yürüdü. Yürüyüşte yeni hükümetin 11 milyar avroluk kemer sıkma paketini protesto eden dövizler taşındı. Eylem ve grev nedeniyle Brüksel’de hayat durdu.

Geniş katılımlı uyarı grevi nedeniyle metro, otobüs ve tren seferlerinde büyük gecikmeler ya da iptaller yaşanırken birçok cadde trafiğe kapatıldı.

Belçika’da gelecek hafta güvenoyu alması beklenen Valon Sosyalist Elio Di Rupo başkanlığındaki 6 partili koalisyon hükümeti, 2012 bütçesinde açığın AB kurallarına uygun şekilde yüzde 3’ün altına indirilmesi için 11 milyar avroluk kemer sıkma paketi üzerinde uzlaşmıştı.

 

 

 

Slovakya’da hekimler kazandı

Slovakya’da sağlık alanını felç eden hekim direnişi, 2 Aralık Cuma gecesi Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Slovakya Doktorlar Sendikası temsilcileri arasında sabaha kadar süren görüşmelerin ardından sona erdi. Pazarlıklar sonucu hekimler talep ettiklerinin biraz altında, hükümetin önerdiğinin üzerinde zam alacaklar. Zam iki kademeli olarak 2012 ve 2013 yıllarında yapılacak.

Süreç nasıl gelişti

Hükümet ve Doktorlar Sendikası arasında aylardır devam eden görüşmeler, özlük hakları ve fazla mesai konularının çözülmesinin ardından, ücret konusunda tıkanmıştı. Hekimler ücretlerine iki yıl içinde tamamlanmak üzere ortalama 700 Euro aylık zam talep ederken, hükümet ise en fazla 300 Euro zam dayatmasında bulunmuştu.

Görüşmelerin tıkanması üzerine Doktorlar Sendikası üyesi yaklaşık 2.500 doktor 1 Aralık’ta yürürlüğe girmek üzere, istifa dilekçelerini çalıştıkları hastanelere sundu. Slovakya hükümeti ise sağlık sektöründe “olağanüstü hal” ilan etti.

Slovakya yasalarına göre, savaş, kriz veya benzeri durumlarda sektörlerde de hükümetin gördüğü lüzum üzerine ilan edilebilen “olağanüstü hal”, o sektörde çalışanların olağanüstü halin geçerli olduğu dönemde istifa edebilmesini veya izne ayrılabilmesini engelliyor.

Ancak sendika hükümetin manevrasını “çalışanların en doğal hakkının ihlali” olarak tanımlayıp “olağanüstü hal”i dikkate almayacağını açıkladı. 1 Aralık’tan itibaren doktorların işbaşı yapmaması üzerine Slovakya’nın en büyük 16 hastanesinde kriz başladı.

Bu direnişin, doktor maaşlarının çok düşük olduğu Orta ve Doğu Avrupa’da örnek teşkil edeceği belirtiliyor.

Macar Tabipler Odası da Aralık sonunda 2500 Macar doktorun hastanelerden istifa etmeye hazırlandığını belirtti.

 

 

 

Allianz Sigorta önünde protesto

Dünya devi baskı makine üreticisi Manroland suni iflasa sürüklendi. Almanya’nın Augsburg şehrinde faaliyet gösteren dünyanın en büyük üçüncü baskı makinası üreticisinin iflasının neden olacağı işçi kıyımına karşı eylem gerçekleştirildi.

Firmanın hissedarları Man ve Allianz, Allianz Sigorta yüzünden iflas ederken, Offenbach ve Frankfurt´ta yaklaşık 2 bin işçi iflasa karşı sokaklara döküldü.

Offenbach´da işçiler saat 08.00’de toplanarak Frankfurt trenine bindiler. Frankfurt’taki yürüyüş saat 10.00’da başladı. İşçiler Allianz önünde  miting düzenledi. Metal sendikası (Ig Metall),  hizmet sendikası (Verdi) ve ilerici sendikacıların katıldığı eylemde “150 milyon euroluk kredi nasıl ödenemiyor?” sorusu soruldu. Geçtiğimiz sene 106,5 milyar euro kazanan sigorta şirketinden ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 

 

 

“Yüzde 1’in başkanı”

Seçim kampanyası için para toplamaya çıkan ABD Başkanı Barack Obama İsrail’in hamisi olduklarını çarpıcı ifadelerle ortaya koyarken milyonlarca dolar topladı. Wall Street eylemcileri ise “Obama yüzde 1’in başkanı” sloganlarıyla protesto gösterisi düzenledi.

İsrail’e güvence verdi 300 bin doları kaptı

ABD’nin New York kentinde Yahudi cemaati toplantısında konuşan Obama, “Hiçbir müttefik İsrail devletinden daha önemli olamaz” dedi. Seçim kampanyası için 2.4 milyon dolar elde etti.

Amerikan Yahudi Kongresi adlı kuruluşun başkanı Jack Rosen’in Manhattan’daki evinde düzenlediği toplantıda konuşan Obama, Rosen’in, ABD’deki Yahudi cemaatinin ABD-İsrail ilişkileriyle ilgili endişeli olduklarını söylemesi üzerine, Yahudi cemaatine güvence verdi.

‘’Hiçbir müttefik İsrail devletinden daha önemli değildir’’ diyen Obama, ‘’ABD’de bugüne kadarki tüm yönetimlerden çok daha fazla İsrail devletinin güvenliği için çalıştık. Konu İsrail’in güvenliği olduğunda bundan taviz vermeyiz’’ dedi. Rosen’in evindeki toplantıdan Obama’nın seçim kampanyası için en az 300 bin dolar toplandığı belirtildi.

Obama’nın bir geceki hasılatı da 2.4 milyon doları buldu.

‘’Wall Street’i İşgal Et’’ eylemcileri de, Obama’nın, Times Meydanı’nda Sheraton Oteli’nde katılacağı bir toplantıyı protesto etmek için toplandı.

Yüzden fazla eylemci ellerinde pankartlarla ve polis takibinde Bryant Park’tan, Times Meydanı’ndaki Sheraton Oteli’nin önüne kadar yürüdü. Protestocular, ‘’Obama Şirketlerin Kuklası’’, ‘’Obama Yüzde 1’in Başkanı’’ diye sloganlar attı.

 

 

 

Tahrir’le sandık uyuşmuyor

Tahrir Meydanı’nda onlarca kişinin katledildiği isyana rağmen, Yüksek Askeri Konsey ve Müslüman Kardeşler’in gayretiyle gerçekleştirilen seçimlerin ilk resmi sonuçları açıklandı. Mısır’daki sisteme göre seçimlerin kesin sonuçları ancak Mart ayında belli olacak.

Müslüman Kardeşler Örgütü’nün kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi liderliğindeki Demokratik İttifak seçimlerin ilk aşamasında, 9 milyon 734 bin 413 geçerli oyun 3 milyon 565 bin 92’sini alarak yüzde 36,6’lık oy oranı ile birinci çıktı.

Selefiler’in Nur Partisi ise geçerli oyların yüzde 24,4’nü alarak ikinci parti oldu. Bu ise sürpriz olarak değerlendiriliyor.

Seçimlere katılımın yüzde 52 olduğu belirtiliyor. Fakat ülkede inceleme yapan bağımsız gözlemciler grubu da seçimlerin özgür ve şeffaf olmadığını açıkladı.

Bununla beraber sokaktan seçimlere ilişkin öfke yükseliyor. Başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda, protestocular hala “Seçim meşru değil” diyor. Seçim öncesi gösterilere katılmayan Müslüman Kardeşlere de tepki büyük.

Göstericiler seçimleri şöyle yorumluyor: “Size bu meydanda ihanet edenler mecliste de ihanet edecektir. Müslüman Kardeşler, ordu ile anlaşma yaptı. Bu tam bir al ver oyunu. Meydana gelmediler, devrim çağrısı yapmadılar. Devrimi biz yaptık.”