25 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/44

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizme ve gericiliğe karşı
direnen halklar kazanacak!
Faşist kudurganlığa karşı omuz omuza!
Ülke çapında haydutluk
Gözaltı terörü protesto edildi
“İmamın ordusu” palazlanıyor!
Türk-İş’te genel kurul: Hedefler ve hesaplar
Güç Birliği Ankara’da toplandı
Art Aksesuar’da direniş kazandı
“Razı değiliz, köle olmayacağız!”
İki büyük hastanede GöREV…
DİSK İSİG Uzmanı Tevfik Güneş: “Kapitalist sistem işçi sağlığının düşmanıdır”
Kürt sorununun tarihsel temelleri ve toplumsal içeriği
Alaattin Karadağ yoldaş katledildiği yerde anıldı
Alaattin yoldaş mezarı başında anıldı…..
“Parti ve devrim” etkinlikleri
Mısır’da isyan yeniden!..
“Tek gücümüz eylem yapmak”
AB’nin periferisinde pro-faşist ve teknokrat hükümetlere…
Neo-Nazi karşıtı gösteri
Petrol-İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Necla Akgökçe ile 25 Kasım ve üzerine...
Burjuvazinin deprem
fırsatçılığı
Güvencesiz öğretmenler Ankara'da buluştu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İki büyük hastanede GöREV

Hekimler ve sağlık emekçileri 22 Kasım günü İstanbul’un 2 dev hastanesinde ‘GöREV’deydi. İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, asistanları, uzman hekimleri ve öğrencileri ile sağlık emekçileri sağlıkta yıkım politikalarına karşı mücadele çağrısı yaptı. Tedavisi yarım kalan hastalar ve hasta yakınları da dövizleriyle eylemde yer aldı.

Sağlıkta ve tıp eğitimindeki yıkıma karşı iş bırakan sağlık emekçileri her iki hastanede gerçekleştirdikleri yürüyüşlerin ardından biraraya geldi. Binlerce kişinin katıldığı GöREV eyleminde hükümete “Elini tıp fakültelerinden çek!” çağrısı yapıldı.

Sabah saatlerinde her iki hastanede de günlerdir kurulu olan GöREV çadırları önünde toplanılarak eylemler başladı.

Cerrahpaşa’da kitlesel katılım

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi girişinde toplanan kitle hastane içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Tez-Koop-İş üyeleri de pankartlarıyla eylemde yer aldı. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı eylemde tıp eğitimi alamaz hale gelen öğrencilerin katılımı dikkat çekti. Öğrenciler dersleri boykot ederek greve katılım sağladı. Oldukça coşkulu geçen yürüyüşte sloganlar ve alkışlarla yıkım politikalarına tepki gösterildi.

Hastane içinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından İstanbul Tıp Fakültesi ile buluşmak için Haseki üzerinden Fındıkzade’ye yüründü. Yol boyunca “Hastalarımıza açık mektup” başlıklı bildiri dağıtımı gerçekleştirilirken, eylemi izleyenlerin eyleme destek verdiği görüldü. Haseki Hastanesi Acil Servis önündeki hastalar ise alkışlarla eylemi selamladı.

Çapa’da coşkulu yürüyüş

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de Göğüs Hastalıkları Kliniği ile Monoblok arasındaki grev çadırının önünde toplanıldı. Burada da öğrencilerin eyleme ilgisi dikkat çekiciydi. TAŞİŞ-DER pankartıyla eylemde yer alırken aralarında BDSP’nin de bulunduğu ilerici ve devrimci kurumlar sağlık emekçilerine destek verdi. Hastane içinde yürüyüş gerçekleştiren yaklaşık 3 bin kişi buradan Fındıkzade’ye yürüdü.

Fındıkzade’de de her iki koldan gelen emekçiler buluşarak tekrar İstanbul Tıp Fakültesi’ne yürüdüler.

İş güvencesi, akademik özgürlük, nitelikli tıp eğitimi ve sağlık hizmeti için...

Kitle öğrenci kantininin önüne gelince basın açıklamasına geçildi.

Basın açıklamasını İstanbul Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Raşit Tükel okudu. Tükel üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi hazırlıklarının sürdüğünü söyleyerek, hastanelerin kar amaçlı kuruluşlar haline getirildiğini belirtti. Tıp fakültelerinin işlevlerini yapamaz hale geldiğini, tıp öğrencilerinin ve asistan hekimlerin eğitim almalarının engellendiğini dile getirdi. Öğretim üyelerinin sağlık hizmeti sunamadığını, eğitim veremediğini ifade ederek sağlık çalışanlarının düşük ücretlerle, güvencesiz olarak çalıştırıldığına dikkat çekti.

Basın açıklamasının devamında İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören “Sesimizi duymazlarsa mücadelemiz devam edecek” sözleriyle yöneticileri uyardı.

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ise Sağlık Bakanlığı’nın baskıcı tutumlarına dikkat çekerek mücadele edeceklerini ifade etti.

Tıp öğrencileri adına Ahmet Gürbüz ise Sağlık Bakanlığı’nın eğitim haklarını ellerinden aldığını belirterek, diplomalarına el konulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adına Güneş Cengiz güvenceli çalışmak istediklerini belirtti.

Asistan hekimler adına yapılan konuşmada da Asistan Hekim Kurultayı Sonuç Bildirgesi okundu.

İlkay Akkaya, Grup Yorum ezgileriyle destek verirken eylem halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul