25 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/44

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizme ve gericiliğe karşı
direnen halklar kazanacak!
Faşist kudurganlığa karşı omuz omuza!
Ülke çapında haydutluk
Gözaltı terörü protesto edildi
“İmamın ordusu” palazlanıyor!
Türk-İş’te genel kurul: Hedefler ve hesaplar
Güç Birliği Ankara’da toplandı
Art Aksesuar’da direniş kazandı
“Razı değiliz, köle olmayacağız!”
İki büyük hastanede GöREV…
DİSK İSİG Uzmanı Tevfik Güneş: “Kapitalist sistem işçi sağlığının düşmanıdır”
Kürt sorununun tarihsel temelleri ve toplumsal içeriği
Alaattin Karadağ yoldaş katledildiği yerde anıldı
Alaattin yoldaş mezarı başında anıldı…
“Parti ve devrim” etkinlikleri
Mısır’da isyan yeniden!..
“Tek gücümüz eylem yapmak”
AB’nin periferisinde pro-faşist ve teknokrat hükümetlere…
Neo-Nazi karşıtı gösteri
Petrol-İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Necla Akgökçe ile 25 Kasım ve üzerine...
Burjuvazinin deprem
fırsatçılığı
Güvencesiz öğretmenler Ankara'da buluştu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Parti ve devrim” etkinlikleri...

Ekim Devrimi’nin 94. yıldönümü ile yeni ekimlerin partisinin 13. mücadele yılı dolayısıyla yapılan etkinlikler devam etti.


Topkapı’da etkinlik

18 Kasım akşamı Topkapı İşçi Derneği’nde gerçekleştirilen etkinlikte sinevizyon gösterimi ve seminer yapıldı.

Sinevizyonda Ekim Devrimi ve Parti’yi ele alan iki ayrı film gösterildi. Beğeniyle izlenen film gösteriminin ardından ise BDSP temsilcisi Ekim Devrimi ve Yeni Ekimler’in Partisi başlıklı bir sunum yaptı.

Sunuma Ekim Devrimi’ni ve Yeni Ekimler’in Partisi’ni selamlayarak başlayan temsilci, “bunalımlar, savaşlar ve devrimler çağı”nın her bakımdan olgunlaştığı bir dönemde, Ekim Devrimi’nden öğrenmenin güncel önemine değindi. Ortadoğu’dan başlayarak yaşanan ve hala da devam eden sürecin devrimleri gündeme getirdiğini, ancak tüm olanaklarına rağmen devrimlerin devrimci bir sınıf ve parti olmadan mümkün olamayacağını dile getirdi. Büyük Ekim Devrimi’nin devrimci partinin eseri olduğunu belirterek Bolşevik Parti’nin ve bu partinin önderi Lenin’in tarihsel rolüne değindi. Ardından da bu partinin temel özellikleriyle ilgili bilgi verdi. Bolşevik Partisi’nin temel üstünlüğünün devrimci teori, devrimci sınıf, devrimci örgüt birliğini yaratmak konusundaki ilkesel tutumu olduğunu vurgulayan temsilci, Partinin inşasının bu temellerin kurulması olduğunu belirtti. Temsilci, tarihsel akış içerisinde verdiği örneklerle bu düşünceyi açtı. Yeni Ekimler’in Partisi’nin de Bolşevik Parti’nin izinden giderek devrimci teori, sınıf ve örgüt konusunda ilkesel bir tutumun sahibi olduğu ve tüm bir tarihi içerisinde de bu tutumu pratikleştirmekte ısrar gösterdiğini anlattı.

Ekim’in ortaya çıkışından Parti’nin kuruluşuna ve kuruluştan bugüne kadar önemli dönemeçleriyle komünist hareketin gelişme süreci üzerinden örnekler veren temsilci, bugünün dünyasında olduğu gibi Türkiye’de devrimin nesnel şartlarının olgunlaştığını, diğer taraftan da Parti’nin birikimlerinin böyle bir devrim için şans olduğunu vurguladı. Bu birikimlere dayanarak devrime hazırlanmanın önemine dikkat çekerek Parti’nin güncel gelişme sorunları ve ihtiyaçlarına değindi. Son olarak ise tüm ileri-öncü ve devrimci işçileri Parti davasına omuz vermeye çağırdı.

Yapılan sunumun ardından etkinlik sonlandırıldı.


Ekim Gençliğin’den etkinlik

Ekim Gençliği, 18 Kasım Cuma günü Makine Mühendisleri Odası’nda bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlik ölümünün ikinci yıldönümünde Alaattin yoldaşın anılması ve onun şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Canlı tartışmaların yaşandığı etkinlik “Ekim Devrimi deneyimi” ve “Parti” olarak iki başlıkta gerçekleşti. Ayrıca etkinliğin gerçekleştiği salona Ekim Gençliği imzalı “Ekim Devrimi 94., Yeni Ekimler’in Partisi 13. yılında! Parti, sınıf, devrim!” şiarlı ozalit asıldı.

Etkinliğin ilk bölümü “Ekim Devrimi yolumuzu aydınlatıyor” başlıklı sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından Ekim Devrimi deneyimi ile ilgili kısa bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından yapılan tartışmalarda hem Ekim Devrimi’ni hem de Sovyetler Birliği’nin çöküşünü devrimci bir tarzda değerlendirmenin önemi üzerinde duruldu. Ayrıca Ekim Devrimi deneyiminin halen güncelliğini koruduğu ve mücadeleye ışık tuttuğu belirtildi. Bolşeviklerden öğrenerek mücadeleden vazgeçmemek gerektiği, gerekirse kararlılıkla “Akıntıya karşı kürek çekme”nin önemi vurgulandı.

İkinci bölüm “Ekim’den Parti’ye Parti’yle Devrime” sinevizyonuyla başladı. Sinevizyon gösteriminin ardından komünist hareketin tarihi ve misyonu ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından gerçekleşen canlı tartışmalarda işçi sınıfının öncü partisi ve bunun tarihsel önemi üzerinde duruldu. Bu çerçevede Ekim Gençliği’nin üniversitelerdeki misyonu değerlendirildi. Ayrıca devrimci kimlik ve kadro sorunu üzerine de tartışmalar yürütüldü.

Etkinliğe İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, YTÜ ve İTÜ’den Ekim Gençliği okurları katıldı.


Gebze’de etkinlik

Gebze BDSP 20 Kasım Pazar günü bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı dünyadaki güncel gelişmelerin aktarılması ve hareketliliğin değerlendirilmesi ile başladı. Wall Street eylemleri, Yunanistan, Tunus, Mısır üzerinden dünyadaki gelişmeler üzerine ayrıntılı ve canlı tartışmalarla devrimci partinin önemine vurgu yapıldı. Toplantının ilk kısmı canlı tartışmalar ile bitirildi.

İkinci kısımda ise Ekim Devrimi’nin tarihsel önemi üzerine kısa bir aktarım yapıldı. Ekim Devrimi ve devrimci parti bağlantısı üzerinden Bolşevizm üzerinde duruldu. Yeni Ekimler’in Partisi’nin tarihsel önemine değinildi. Yapılan tarihsel aktarımın ardından “devrimci parti yaşamsaldır” vurgusu ile “parti, sınıf, devrim” çizgisi tartışıldı.

Toplantıda canlı tartışmalar gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Gebze

 

 

 

Genç komünistlerden Alaattin anması

Alaattin Karadağ Ankara’da gerçekleştirilen bir seminerle anıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik Alaattin Karadağ’ın yaşam öyküsünün aktarılmasıyla devam etti. Alaattin Karadağ’ın yaşamı kadar ölümüyle de genç komünistlere öğrettikleri üzerinde duruldu. Devrime adanmışlık, feda bilinci, yoldaşlık gibi kavramların da ne anlam ifade ettikleri tartışıldı.

İlk sunumun ardından partili ve devrimci kimliğin ele alındığı ikinci sunuma geçildi. Bu sunumda da Alaattin’in örnek yaşamı ve kimliğine işaret edilerek parti şehitlerinin ortak özelliklerine vurgu yapıldı. Habip’ten Ümit’e Hatice’den Alaattin’e biliçli bir tercihin ardından, kesintisiz örgütlü yaşamlarıyla tek tek anılan yoldaşların partinin müdahalesiyle nasıl da “tek adam” oldukları ve eksikliklerine, zaaflarına ve farklı birtakım özelliklerine rağmen nasıl da birbirine benzedikleri söylendi. Gelişim süreçleri, örgütlendikleri dönem ve koşulların farklı olmasına rağmen ideolojik olarak geldikleri nokta ve her şeyden önemlisi devrime ve sosyalizme olan inançlarıyla tam bir dava adamı oldukları vurgulandı.

İkinci sunumda, partili kimliği kuşanarak devrim ve sosyalizm mücadelesine daha ileriden omuz verme çağrısı yapıldı.

Devrimci kimliği içselleştirme çağrısı

Sunumların ardından söyleşi bölümüne geçildi. Bu bölümde de partinin ideolojik üstünlüğü ve ideolojik bakımdan partiyle olan açının kapatılması gerektiğine dair tartışmalar yapıldı. Alaattin Karadağ işçi ve emekçilerin yanısıra gençliğe anlatmak sorumluluğun genç komünistlerin üzerinde oduğu belirtildi. Ardından Habip, Ümit, Hatice ve Alaattin’le ilgili, onları tanıyan insanlardan dinlendiği kadarıyla birtakım anılar paylaşıldı. Anma etkinliği devrimci kimliği içselleştirmek çağrısı ile sona erdi.

Ekim Gençliği / Ankara