1 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/25

 Kızıl Bayrak'tan
Düzenin siyasal krizi ve olasılıklar
Emperyalist/siyonist güçlerin yanında saf tuttular!
Bir elinde anayasa
diğerinde polis copu
Dicle tepkisi sokakta
AKP hükümeti baskı ve terörü tırmandırıyor
“İşkence sokağa taşındı”
İşkenceciye ve katillere
yüksek tolerans!
Sivas Katliamı lanetlendi
Alaattin Karadağ cinayeti davasında 4. duruşma
Birleşik Metal’de gerilimli
genel kurul
Düzenin apolitizmine karşı devrimci politizasyon
“Ortak bir platform oluşturacağız”
Ontex önünde dayanışma etkinliği
Casper’da dayanışma etkinliği.
Sağlık emekçileri uyardı
Yunanistan’da emekçiler kararlı
Emekçiler IMF anlaşmasını
çöpe attı
ABD Afganistan’dan çekiliyor(!)...
I. Dünya Emekçi Kadın Konferansı’nın deneyimleri paylaşılıyor...
Burdur Cezaevi’ndeki katliam girişiminin 12. yıl dönümünde Veli Saçılık ile konuştuk.
İzmir’de 15-16 Haziran paneli
“Şirket Hikayeleri” adlı tiyatro oyununun oyuncuları ile konuştuk
Eti Gümüş'ten ÇMO'ya dava!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Casper’da dayanışma etkinliği

Ümraniye’de direnişlerini sürdüren Casper işçileri için 25 Haziran günü moral etkinliği düzenlendi. Çeşitli sendika, kitle örgütü ve partinin destek sunduğu etkinliğe, çalışan işçiler de mesai bitiminde katıldılar.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan bir direnişçi işçi, sendikalı olma haklarını kullandıkları için işten atıldıklarını ve direnişe geçtiklerini ifade etti. “Sınıf dayanışmasını onlara gösterdiğiniz için teşekkür ederim” diyerek örgütlenme sürecine değindi.

Ardından konuşan GEA direnişçisi “25 gündür can pahasına mücadele yürüten işçi arkadaşlarımızdan Casper işçilerine selam getirdik” diyerek konuşmasına başladı. Casper ve MAS-DAF’ta işten atma saldırısını kınadıklarını söyledi. “Sermaye şunu bilsin ki birleşe birleşe bu mücadeleyi kazanacağız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Ardından MAS-DAF direnişçisi nice zorluklarla karşılaştıklarını ifade ederek “Biz patronlara boyun eğmeyeceğiz, eğersek vay bizim halimize” dedi.

Direnişçi işçilerin ardından Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ve Genel Sekreter Selçuk Göktaş söz aldılar.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de “Casper markası ayıplı bir marka olacaktır. Hukuksuzluk meşrulaştıkça bizde sınıf mücadelesini yükselteceğiz” dedi.

Direniş alanında Casper işçilerinin mücadelelerini anlatan resim sergisi de sunuldu.

Etkinliğe türkü, marş ve şiirleriyle Bilgesu Erensu, Pınar Sağ, Ender Yiğit, Cemal Gürel destek verdiler.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Sürgün protestosu

Torba yasa kapsamında 1 Ağustos tarihi itibariyle 51 bin belediye işçisinin Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşra teşkilatlarına sürgün edilecek olması 28 Haziran günü Genel-İş Sendikası tarafından gerçekleştirilen eylemlerle protesto edidi.

İstanbul, Ankara, Adana, Kocaeli, Çanakkale ve İzmir’de yapılan eylemlerde, erteleme kararına rağmen birçok yerel yönetimde işçilerin çeşitli kurumlara sürgün gönderildiğine dikkat çekildi.

Bununla beraber meclise çağrı yapılarak işçilerin sürgününü düzenleyen 166. maddenin tümüyle kaldırılması talep edildi. İşçilerin bugüne kadar çalıştıkları iş yerlerinde çalışmaya devam etmeleri gerektiği belirtilerek kanuna dayanarak başka kurumlara gönderilen işçilerden eski kurumlarına dönmek isteyenlere hak tanınması istendi.

İstanbul’da Genel-İş üyeleri Avrupa Bölge Başkanlığı önünden Saraçhane Parkı’na yürüdü. Eyleme DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Genel Başkan Vekili İsmail Yurtseven de destek verdi.

İzmir’de yapılan eylem ise Konak Sümerbank önünde gerçekleştrildi. Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko tarafından yapılan açıklamada belediyelere mevcut personelini başka kurumlara göndermeme çağrısı yapıldı.

Adana’da Genel-İş 2 Nolu Şube’de yapılan basın toplantısıyla sürgün protesto edilirken Ankara’da Sakarya Meydanı’nda eylem yapıldı. Çankaya ve Yenimahalle Belediyesi işçileri meclise seslenerek sürgün yasasının geri çekilmesini istedi.

Belediye işçileri Kocaeli’de de Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çanakkale’de ise Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamada bu yanlış uygulamadan geri dönülmesi istendi.


Taşeron işçileri kazandı

Taşeron köleliğine ve ücret gaspına tepki göstererek 21 Haziran günü iş bırakan karayolu işçilerinin mücadelesi sonuç verdi. Nevşehir’deki Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü 67. Şube Şefliği’ne bağlı taşeron firmada çalışan işçilerin, 55 günlük ücret alacakları iş başlattıkları iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı. Taşeron işçileriyle aynı şeflikte kadrolu statüsünde çalışan Yol-İş üyesi işçilerle beraber hareket eden işçiler sonuca ulaştı.

Taşeron firma bünyesindeki 35 işçinin iki aya yaklaşan ücret alacakları ödenmediği sürece kendilerinin de çalışmayacaklarını söyleyen kadrolu işçiler taşeron işçilerini yalnız bırakmadı.
İşçilerin, ortak mücadele kararı alıp harekete geçmelerinin ardından, daha önce “mali sorunlar” olduğu gerekçesiyle ücretleri ödemeyen taşeron firma işçilerin ücret alacaklarını ödemek zorunda kaldı.

Kızıl Bayrak / Nevşehir



Schneider’de eş zamanlı eylemler

Fransız sermayeli Schneider Elektrik fabrikasının İzmir ve Manisa’daki fabrikalarındaki sendikal örgütlenme mücadelesi eylemlerle devam ediyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nda örgütlenen işçiler, 28 Haziran günü de 4 fabrikada eş zamanlı eylemler yaptılar. Yaklaşık 1500 işçinin katıldığı eylemler önümüzdeki günlerde farklı biçimlerde devam edecek. Schneider Elektrik’in Gebze, Çayırova, İzmir ve Manisa’daki fabrikalarında yapılan eylemlerde Manisa ve İzmir Çiğli’deki fabrikalarda çalışan işçilerin sendika hakkına saygı duyulması istendi.

Başka bir şirket adı altında faaliyet gösteren ancak Schneider Elektrik’e ait olan Gebze ve Çayırova’daki fabrikalarda toplu sözleşme ve sendika hakkı bulunan işçiler Çiğli ve Manisa’daki fabrikalarda çalışan işçiler için de aynı hakları talep ediyorlar. 28 Haziran günü gerçekleştirilen eylemlerde vardiyalar biraraya getirilerek işçilerle süreç paylaşıldı. İşçilerin örgütlenme mücadelesi önümüzdeki günlerde kokart eylemi ve imza kampanyasıyla devam edecek.

Kızıl Bayrak / İzmir



Form Mukavva’da direniş

İzmir Ayrancılar’da bulunan Form Mukavva ve Ambalaj Fabrikası’nda işçiler sendika üyesi oldukları için işten atıldılar. İki aydır örgütlenme çalışması yürüten Selüloz-İş, 9 Haziran’da yetki başvurusunda bulundu. Bunun üzerine patron üretimin düştüğünü belirterek aralarında 10 senelik işçilerin de bulunuduğu 16 işçiyi işten çıkardı.

İşçiler ise işten atma saldırısına direnişle yanıt verdiler. 23 Haziran günü ise işçilerin ailelerinin de katıldığı bir eylem gerçekleştirildi. İşçiler insanca çalışma koşulları istediklerini belirttiler. Bununla beraber halen çalışan sendika üyesi olmayan işçiler yemek yemeyerek direnişteki arkadaşlarına destek oluyorlar.