=

3 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/21

 Kızıl Bayrak'tan
Kitle hareketinde militanlaşma eğilimi
AKP eliyle gerçek olan asalak burjuvazinin hayalleridir
Kürt halkı baskı ve inkara karşı
direnişini sürdürüyor!
Her yer Hopa!
İzmir’de seçim paneli 
İstanbul’da yaygın seçim faaliyeti
Aydınlı’da işçilerin birliği, halkların kardeşliği gecesi
Legrand’da sendikaya rağmen direniş 
Ontex/Canbebe direnişinde 100. gün deklarasyonu
Boykot çağrısı büyüyor...
İşçilerden düzen partilerine oy yok!
Ortadoğu’da halk isyanları emperyalist kıskaç altında
Filistin’de siyonist
abluka parçalanıyor!
Bir köprü kadar uzaktı ve isyan ateşi Cebelitarık’tan geçti
Yunanistan’da kriz derinleşiyor
Avrupa’da sınıf mücadeleleri - Volkan Yaraşır
Almanya’da nükleer
santraller kapatılacak
Douwe Egberts’de greve doğru
“Bologna Süreci”ne de devlet terörüne de teslim olmayacağız!...
Gençlik Yükseköğretim Kongresi’ni sokaklarda karşıladı.
Petrol-İş Sendikası Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen ile Kamu TİS süreci
üzerine. konuştuk.
Sağlıkçılar çok ses çıkaracak
AKP’den Alevilere seçim oyunu
“Onurumuzu savunuyoruz”
Kayıplar mücadelesinde 16 yıl
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yükseköğretim Kongresi sokaklarda karşılandı...

“Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”

Swissotel’de düzenlenen “Uluslararası Yükseköğretim Kongresi” devrimci ve ilerici öğrenciler tarafından militan sokak gösterileriyle karşılandı.

Özellikle ilk gün karşılaşılan polis terörüne rağmen alanlara çıkmayı sürdüren gençlik güçleri, kongrede alınacak kararların gençlik açısından hiçbir meşruluğunun olmadığını vurguladılar.

27 Mayıs

Kongre öncesinde sabah erken saatlerde Beşiktaş’ta toplanan ilerici ve devrimci gençlik örgütleri kurdukları öğrenci kürsüsüyle nasıl bir üniversite ve eğitim istediklerini anlattılar. “Söz, yetki, karar hakkı istiyoruz” diyen öğrencilerin konuşmaları çevredeki birçok emekçi tarafından alkışlandı.

DAF, DGH, DÖG, Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, Söz Dergisi, PDG, Tüm-İGD ve YDG tarafından örgütlenen bu etkinliğin ardından öğrenciler “Sermaye elini üniversitemden geleceğimden çek” pankartı arkasında Swissotel önüne yürüyüşe geçtiler.

Sabah saatlerinde Kabataş’ta toplanan Genç Sen üyeleri de “Lüks otellerde yapılan paralı kongrenizi kabul etmiyoruz! Üniversitelerde söz hakkı sermayenin değil öğrencilerindir” pankartı arkasında Swissotel’e yürüdü. Yolun tek şeridini trafiğe kapatarak yürüyen öğrencilerin önü Mete Caddesi’nde otele yakın bir mesafede polis barikatıyla kesildi. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nin yanısıra TKP’li Öğrenciler, Öğrenci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti de gerçekleştirdikleri yürüyüşlerin ardından aynı noktada polis tarafından durduruldu. Beşiktaş’tan yürüyüşe geçen öğrenciler de aynı noktaya ulaşarak kitle ile birleştiler. Polis barikatı önünde bileşenler adına açıkalamalar gerçekleştirildi.

Azgın polis terörü

Açıklamaların ardından Eğitim Sen, TKP’li Öğrenciler ve Gençlik Muhalefeti tekrar Dolmabahçe’ye yürümeyi tercih etti. Aralarında Ekim Gençliği, YDG ve Tüm-İGD’nin de bulunduğu ilerici ve devrimci gençlik örgütleri ile Öğrenci Kolektifleri ve Genç Sen’in polis barikatına yüklenerek yürüme kararlılığı polis terörüyle karşılandı. Barikata yüklenen kitleye polis azgınca saldırdı. Tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleyi geri püskürtmeye çalışan polise taşlarla karşılık verildi.

Dolmabahçe girişine kadar süren çatışmaların ardından kitle Kabataş ve Beşiktaş yönlerine doğru ikiye ayrıldı. Polis buralarda da pervasızca gaz bombası atmaya devam etti. Polisin saldırısı sırasında 13 öğrenci gözaltına alınırken, birçok öğrenci de yaralandı. Ağır yaralanan bir öğrenci ise hastaneye kaldırıldı.

Polis terörü protesto edildi

DAF, DGH, DÖG, Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, PDG, Söz Dergisi, TÜM-İGD ve YDG tarafından örgütlenen eylem için Galatasaray Lisesi önünde buluşan devrimci ve ilerici gençlik güçleri, “Sermaye elini üniversitemden, geleceğimden çek!” ve “Egemenler Dolmabahçe’de öğrenciler gözaltında... Gözaltılar serbest bırakılsın!” pankartlarını açarak oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdiler. Oturma eylemi sırasında çevredeki işçi ve emekçilere dönük ajitasyon konuşmaları gerçekleştirilerek Yükseköğretim Kongresi’ni protesto eden öğrencilerin maruz kaldıkları polis terörü teşhir edildi.

Eyleme direnişçi Ontex işçileri ve BDSP de destek verdi.

Genç-Sen ise Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi önüne yürüyerek polis terörünü protesto etti. Eyleme DİSK Bank-Sen, Enerji-Sen, DİSK Sosyal-İş, EHP destek verdi.


28 Mayıs

Kongrenin ilk gününde polis terörüne maruz kalan ilerici ve devrimci gençlik güçleri ikinci günde de alanlara çıktılar.

DAF, DGH, DÖG, Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, Söz Dergisi, PDG, Tüm-İGD ve YDG tarafından örgütlenen eylemde, “Sermaye elini üniversitemden geleceğimden çek” pankartı açan öğrenciler sabah saatlerinde Harbiye’deki Askeri Müze önünde toplanarak Swissotel’e doğru yürüyüşe geçtiler. Eyleme BDSP ve Gençlik Cephesi de destek verdi.

Öğrencilerin eylemi zaman zaman yolun trafiğe kapatılmasıyla devam etti. Bir akrep ve çevik otobüsü öğrencileri yol boyunca takip ederken, evlerden ve mağazalardan öğrencilere alkışlarla destek verenler oldu.

Öğrencilere polis barikatı

Otele yaklaşık 40 metre mesafede polis barikatıyla karşılaşan öğrenciler oturma eylemine başladılar. Kongrenin yapıldığı otelin önü polis bariyerleriyle çeviriliydi. Oturma eyleminin ilerleyen dakikalarında öğrencilerin dört yanını da çevik kuvvet çevreledi. Öğrenciler ise sloganlarla, marşlarla oturma eylemini bir süre devam ettirdikten sonra basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Açıklamada, kongrenin sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleştirildiği vugrulanarak ilk gün yaşanan polis terörüne değinildi.

Açıklamanın ardından öğrenciler Akaretler’den Beşiktaş Meydanı’na yürüdüler. Buradan toplu bir şekilde otobüslere binen öğrenciler, marşlar eşliğinde Gülhane’ye ulaştılar. Gülhane’den Sultanahmet Adliyesi önüne tramvay yolunu trafiğe kapatarak yürüyen öğrenciler, yoğun polis ablukası altında burada da basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamanın ardından arkadaşları bırakılana kadar adliye önünde sloganlarla ve marşlarla beklediler.

Gözaltına alınan 13 öğrenci ise savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Genç-Sen üyesi 8 öğrenci ise, yaşanan polis terörünü ve kongreyi protesto etmek için kendilerini Akaretler girişine zincirledi. Trafiğin akışını engelleyen öğrenciler kongrenin meşru olmadığını belirttiler. 8 öğrenci polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.


29 Mayıs

Kongrenin son gününde de devrimci ve ilerici gençlik güçleri sokakları terketmedi.

DAF, DGH, DÖG, Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, Söz Dergisi, PDG ve Tüm-İGD tarafından tarafından örgütlenen eylem için Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen gençlik güçleri, Galatasaray Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdiler. “Sermaye elini üniversitemden, geleceğimden çek” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca çevredeki emekçilere ve öğrencilere dönük ajitasyon konuşmaları gerçekleştirerek taleplerini anlattılar. Eylemi izleyen birçok kişi alkışlarla öğrencilere desteklerini sundu.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan açıklamada, kongrenin gerçek amacı anlatılarak saldırılara rağmen gençliğin gelecek mücadelesinin devam edeceği vurgulandı. Açıklamanın ardından, kongrenin ilk gününde gözaltına alınan öğrencilerden İlkin Sarı söz alarak yaşanan polis terörünü anlattı.

Eyleme Spor Emekçileri Sendikası da destek verdi.

Beşiktaş’ta polis saldırısı ve çatışma

Beşiktaş’ta toplanarak Swissotel’e yürümek isteyen YDG üyesi öğrenciler polis saldırısıyla karşı karşıya kaldılar. Saldırıya taşlarla ve sapanlarla yanıt veren YDG’liler ile polis arasındaki çatışmalar ara sokaklarda da devam etti. YDG’liler eylemlerini YTÜ Beşiktaş Kampüsü önünde sonlandırdılar.

Maçka Parkı’nda toplanarak Swissotel önündeki barikatların önüne gelen SGD ve LÖB üyesi öğreniciler ile polis arasında arbede yaşandı. Polise domates fırlatan öğrenciler, barikatın önünde oturma eylemi gerçekleştirerek polisin tutumunu ve kongreyi protesto ettiler.