=

3 Haziran 2011
Sayı: SİKB 2011/21

 Kızıl Bayrak'tan
Kitle hareketinde militanlaşma eğilimi
AKP eliyle gerçek olan asalak burjuvazinin hayalleridir
Kürt halkı baskı ve inkara karşı
direnişini sürdürüyor!
Her yer Hopa!
İzmir’de seçim paneli 
İstanbul’da yaygın seçim faaliyeti
Aydınlı’da işçilerin birliği, halkların kardeşliği gecesi
Legrand’da sendikaya rağmen direniş 
Ontex/Canbebe direnişinde 100. gün deklarasyonu
Boykot çağrısı büyüyor...
İşçilerden düzen partilerine oy yok!
Ortadoğu’da halk isyanları emperyalist kıskaç altında
Filistin’de siyonist
abluka parçalanıyor!
Bir köprü kadar uzaktı ve isyan ateşi Cebelitarık’tan geçti
Yunanistan’da kriz derinleşiyor
Avrupa’da sınıf mücadeleleri - Volkan Yaraşır
Almanya’da nükleer
santraller kapatılacak
Douwe Egberts’de greve doğru
“Bologna Süreci”ne de devlet terörüne de teslim olmayacağız!...
Gençlik Yükseköğretim Kongresi’ni sokaklarda karşıladı.
Petrol-İş Sendikası Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen ile Kamu TİS süreci
üzerine. konuştuk.
Sağlıkçılar çok ses çıkaracak
AKP’den Alevilere seçim oyunu
“Onurumuzu savunuyoruz”
Kayıplar mücadelesinde 16 yıl
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hopa’daki polis cinayetine
büyük öfke!

Polisin 31 Mayıs günü Hopa’da AKP mitingini protesto edenlere yönelik gerçekleştirdiği terör ve bu terör sonucunda Metin Lokumcu adlı bir emekçinin katledilmesi İstanbul ve Ankara’da büyük öfkeyle karşılandı.


İstanbul

Akşam saatlerinde Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Taksim’e yürüyen binlerce kişi, meydanda polise yönelik tepkisini militanca ortaya koydu. Uzun süre devam eden çatışmaların ardından kitle yeniden Galatasaray Lisesi önüne yürüdü. AKP’ye ve katil polise yönelik yoğun öfkenin hakim olduğu alanda devlet terörünü protesto eden sloganlar haykırıldı. Ortak pankartın açılmasıyla yürüyüş başlarken katılım Taksim’e ilerledikçe daha da arttı.

Militan bir ruh ve kararlılığın hakim olduğu yürüyüş kolu Taksim Meydanı’na ulaştıktan sonra basın açıklaması okundu. Basın açıklamasının bitmesiyle birlikte öfke patladı. AKP’ye ve polis terörüne karşı öfkesini, Taksim Square Otel’e asılı AKP pankartını indirip ateşe vererek gösteren kitle, polise taşlarla tepki verdi.

Bu sırada kitleye karşı tazyikli su kullanan polisin bu tutumu öfkeyi daha da arttırırken, polis panzerleri taş yağmuruna tutuldu.

Meydanda bekleyen kitle, eylemi örgütleyen parti ve kitle örgütlerinin yöneticileri tarafından sakinleştirildi. Bir süre sonra da Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşün ardından TKP, ÖDP, EHP ve ESP adına konuşmalar yapıldı.

Eylem alanında TTB, TMMOB, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların üyeleri ile Halkevleri, EMEP, ESP, ÖDP, TKP, EHP flamalarıyla katıldı. BDSP ile çok sayıda ilerici ve devrimci güç de eyleme destek verdi.

Casper işçileri de eyleme katılanlar arasındaydı.


Ankara

Ankara’da sendikaların, ilerici ve devrimci güçlerin oluşturduğu yaklaşık bin kişilik kitle AKP il binasına yürümek istedi. Kitlenin önü panzer, çevik kuvvet ve bariyerlerle kesildi.

Barikata rağmen “İşte burası katil yuvası!” sloganıyla yürüme kararlılığını gösteren kitle, barikata yüklenerek uzun süre polisi hareketsiz bıraktı. Polisin gaz bombalarıyla saldırması üzerine çatışmalar yaşandı. Uzun süre devam eden çatışmalar Meşrutiyet, Mithatpaşa ve Ziya Gökalp caddelerinde devam etti. Bir süre sonra ilerici ve devrimci güçler Kızılay Meydanı’nı trafiğe kapattı.

Meydanda işkence

Ek çevik kuvvet takviyesiyle gözaltı avına başlayan polis, Maltepe civarında pekçok kişiyi gözaltına aldı. Meydana getirilen gözaltılar, burada yerlere yatırılarak dövüldü. Meydanda yapılan işkenceye tepki gösterenler de polis teröründen nasibini aldı. Çevik kuvvet yüzlerce kişiyi copladı. Basının da görüntü alması engellendi.

Polis ÖDP binasını da hedef aldı. Yoğun gazdan etkilenmemek için birçok kişinin ÖDP binasına sığınması üzerine sivil polisler ve çevik kuvvet binayı taşladı. Binada büyük hasar meydana geldi.

95’i aşkın kişinin gözaltına alındığı saldırılarda çok sayıda kişi de yaralandı.

İşkence gözaltı boyunca sürdü

Aralarında avukatların da bulundu gözaltılar otobüs ve emniyette sürekli işkence gördü.

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu’nun aktarımlarına göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan gözaltılar kelepçeli olarak bekletildi. Bununla beraber birçok yaralının olduğu bilgisi de verildi. Ayrıca gözaltındakilerin üst üste yığma, karanlıkta bekletme, ayakta bekletme gibi işkence uygulamalarına maruz bırakıldığı belirtildi. Durumu ağır olan 8 kişi ifadelerinin alınmasının ardından hastaneye sevk edildi.

Gözaltındakiler ise avukatlarıyla görüştürülmedi.

Halkevleri MYK üyesi ameliyata alındı

Ankara’daki eyleme katılan Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş’ın kalça kemiği polis saldırısı sonucu kırıldı. Polis darbesiyle yere düşen Aktaş bir grup çevik kuvvet polisi tarafından linç edildi. Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Aktaş ameliyata alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara


 

Hopa’da 12 Eylül uygulamaları

Hopa’da gece yarısı ilerici ve devrimci kurumlara, sendikalara, parti binalarına, evlere ve kahvelere baskınlar düzenlendi. Baskınlar sabaha kadar sürdü. İlçelerden, köylerden çıkışlar yasaklanırken telefon hatları da kesildi.

Polisin elinde bir gözaltı listesi olduğu söylenirken, ağırlığını Halkevleri ve ÖDP üyelerinin oluşturduğu 50-60 civarında kişi gözaltına alındı. Hopa’ya bağlı köylerde de gözaltılar yaşandı. Çavuşlu ve Başoba köylerine baskınlar düzenlendi.

 

 

 

Faşist saldırılar yoğunlaşıyor

12 Haziran’da gerçekleştirilecek genel seçimlere giderken düzen cephesinin Kürt hareketini ve halkını hedef alan saldırıları da yoğunlaşıyor.

Çok yönlü tasfiye operasyonunlarına karşı diri bir duruş sergilemeye devam eden Kürt halkının mücadele ateşini bir türlü dindiremeyen sermaye devleti, baskı ve terörünü seçim sonrasına bırakmadan uygulamayı sürdürüyor. Bu çerçevede, gerillaya dönük kapsamlı operasyonları ve ardı arkası kesilmeyen gözaltı ve tutuklama terörünü BDP’nin ve Blok’un seçim çalışmalarına dönük saldırılar izliyor.

30 Mayıs günü İzmit’te seçim çalışması yürüten BDP’lilere faşistler saldırdı.

Yeni Cuma Parkı’nda gerçekleşen saldırı sonucunda Fırat Dere ve Ceren Can isimli BDP’liler bıçakla yaralandı. Dere ve Can ambulansla Kocaeli Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne götürülerek tedavi altına alınırken, taş ve sopalarla yaralanan 10 kişi de ayakta tedavi edildi. Polis olayla ilgili 5 kişiyi gözaltına aldı.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun desteklediği İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sebahat Tuncel’in seçim kampanyasına yönelik faşist saldırılardan biri de 29 Mayıs günü yaşandı. Tuncel’in İstanbul Kartal’daki Rahmanlar Seçim Bürosu’na gece yarısı yapılan faşist saldırı sonucunda büronun tüm camları taş ve sopalarla kırıldı.

28 Mayıs günü Sultanbeyli Hamidiye Mahallesi’nde de Tuncel’in seçim kampanyasına dönük faşist saldırı gerçekleşti. “Burayı Hakkâri mi sandınız?” uğultularıyla yürüyüş yapan MHP’li faşistler Tuncel’in seçim bürosu çalışanlarına döner bıçaklarıyla saldırdı. Büroya molotoflar da atıldı.

29 Mayıs günü İstanbul Küçükçekmece’deki Gültepe Mahallesi’nde de MHP’liler Blok çalışanlarına saldırdılar. Blok tarafından desteklenen İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Levent Tüzel’in seçim konvoyu Küçükçekmece’de ülkücü faşistlerin saldırısına uğradı. Bağlar Caddesi üzerinden geçen blok konvoyu MHP’lilerin saldırısına maruz kaldı. Faşistlere verilen yanıtla birlikte çatışma yaşandı. Olaylar sırasında Blok çalışanı iki kişi faşistler tarafından bıçaklanarak yaralandı. Polis saldırısı sonucu 10 kişi gözaltına alındı.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun 29 Mayıs günü Konya’da düzenlediği mitingin ardından da BDP’lilere dönük ülkücü-faşistlerin polis destekli saldırısı gerçekleşti.

Hükümet Meydanı önünde gerçekleşen mitingde BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani ve Blok tarafından desteklenen bağımsız milletvekili adayı Hacı Mehmet Bozdağ halka seslendi.

Konuşmaların ardından miting sona ererken, kitlenin dağılması sırasında faşistler saldırıya geçtiler. Faşist güruhdan kitlenin üzerine taşlar ve pet şişeler atıldı. BDP’lilerin faşistleri püskürtmesinin ardından polis araya girdi. Faşistler müdahale etmeyen ancak BDP’lileri “güvenlik” bahanesiyle belediye otobüsüne bindirmek isteyen polisle BDP’liler arasında gerginlik yaşandı. BDP’lilerin otobüslere binmeyi reddetmesi üzerine polis kitleye biber gazlarıyla saldırdı.

Kentte bir süre çatışmalar devam etti.