13 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/18

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci seçim kampanyası
Seçimlerin ardından sınıfı kapsamlı
bir saldırı bekliyor...
Kapitalizm felaketini durduralım!
Sömürgeciler işbirlikçileriyle buluştu!
Karşıyaka’da binlerce kişi Denizler’i andı 
Gençlik Denizler’in izinde devrim yolunda!.
BDSP Denizler’i andı
BES’lilere müdür emriyle saldırı
Demiryolu emekçileri yürüyor
Direnişçi işçiler Taksim’deyd
‘Terbiye operasyonu’na
direnişle yanıt verdiler
MAS-DAF işçileri yollarda
Siyasal gelişmeler ve
genel seçimle
Mali kriz senkronizasyonu
Portekiz’i vurdu - Volkan Yaraşır
Tunus’ta mücadele
yeniden sertleşiyor
Suriye’de halk hareketi ve
emperyalist hesaplar
İsyanın birleştirici harcı bozulamaz!...
Hamas-El Fetih anlaşması ve etkileri
ABD emperyalizminin
Ladin oyunu
TMMOB tarihinde kara bir leke: Büyük yüz(süz)leşme
Sanal sıkışıyor, sokakları
genişletelim!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP Denizler’i andı

Devrim ve sosyalizm
mücadelesinde yaşıyorlar!

BDSP Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı idam edilişlerinin 39. yılında gerçekleştirdiği yürüyüş ve anma etkinlikleri ile andı.


Esenyurt’ta yoğun ilgi

7 Mayıs günü Depo Kapalı Cadde’de toplanan BDSP’liler caddenin sonuna yürüdüler. “Denizler’den Allaattinler’e devrim bayrağı ellerimizde / BDSP” pankartının açıldığı eylemde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Mazlum Doğan, Hatice Yürekli ve Alaattin Karadağ’ın resimleriyle kızıl bayraklar taşındı.

Depo Kapalı Cadde boyunca sloganlar hiç durmadan öfke ve kararlılıkla atılırken yanısıra katliamlardan hesap sorma çağrısı yapıldı. Yürüyüş esnasında etrafta toplanan emekçiler eyleme alkışlarıyla ve yer yer sloganlara katılarak destek verdi. Bir dizi insanın da çağrı konuşmaları sonrasında yürüyüşe katılması dikkat çekti. Toplanma yerinin yakınlarında bulunan panzere ve polislere rağmen kitlelerin desteği daha da arttı.

Yürüyüş yolunun sonuna gelindiğinde Denizler şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşu sonrasında “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı gür bir şekilde haykırıldı. Bu esnada etkinliği görüntülemek isteyen sivil polisler BDSP’liler tarafından engellendi. Ardından BDSP adına basın açıklaması okundu.

Seçimlere değinilen açıklamada, işçi ve emekçiler devrimci sınıf programının bayrağı altında birleşmeye çağrıldı. Denizleri katleden sermaye düzeninin seçim aldatmacasına kanmama, düzen partilerine oy vermeme, hesap sorma çağrısı yükseltildi.

Anma etkinliği marşlar ve kavga şiirleriyle devam etti. Gün Doğdu Marşı kitle tarafından yumruklar havada hep bir ağızdan okundu. Tanyeri Şiir Grubu bir kez de kavgamızın şiirleriyle devrim şehitlerini selamladı. İşçi ve emekçilerin ilgisi etkinlik esnasında oldukça yoğundu. Okunan şiirlerin ardından etkinlik sonlandırılarak yeniden toplanma yerine doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi. Kitle yürürken hep bir ağızdan Çav Bella marşını söyledi. Yürüyüşe 80 kişi katıldı. Etkinliği izleyenlerle birlikte katılım 100’ü aştı.


Tuzla

Aydınlı merkezde biraraya gelen BDSP’liler “Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan... Devrim ve sosyalizm mücadelesinde yaşıyorlar / BDSP” yazılı ozalit açılarak eyleme başladı.

Yapılan basın açıklamasında Denizler’in uğruna canlarını verdikleri davanın ölümsüz olduğu vurgulanırken, Denizler’in sınıf mücadelesinde yaşadığı anlatıldı.

Eylemi biri gizli olmak üzere iki ayrı noktadan görüntülemeye çalışan polislere müdahale edilerek çekim yapmaları engellendi. Eylem sonrasında bildiri dağıtıldı. Bildiride Denizler gibi, devrim mücadelesini yükseltme vurgusu yapıldı. Açıklamaya BDP Tuzla Örgütü de destek verdi.


Sefaköy

Küçükçekmece BDSP, Sefaköy Metrobüs durağında basın açıklaması gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde sloganlar ve ajitasyon konuşmalarıyla başlayan eylemde Denizler’in mücadelesinin kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi. Tüm işçi emekçiler Denizler’in yolunda mücadeleye çağrıldı.

Eylem bitiminde ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Kimi emekçiler dağıtmak üzere bildiri aldılar.


Kartal

Kartal Citi Bank önünde biraraya gelen komünistler, “Denizler’in yolu devrimden geçer / BDSP” pankartı ve kızıl bayraklarla Kartal Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmaları yapan komünistler, aynı sırada Denizler üzerinden eylem yapan düzen partisi CHP’yi teşhir ettiler. Yapılan konuşmalarda, Denizler’in yolunun parlamentodan değil devrimden geçtiği vurgulandı. Denizler’in idam sehpalarındaki tok tutumları ve son sözlerinin halkların kardeşliği ve Marksizm-Leninizm olduğu hatırlatılarak komünistlerin Denizler’in yolunda sömürü düzenine karşı mücadele ettiği ifade edildi.

Yürüyüş ve eylem boyunca yapılan ajitasyon konuşmaları çevrede bulunanlar üzerinde etkili olurken, birçok kişi eyleme alkışlarla destek verdi. Eylem boyunca ayrıca, BDSP’nin seçim bildirgesinin dağıtımı da gerçekleştirildi.


Adana’da Denizler anması

8 Mayıs Pazar günü Adana Sanayi İşçileri Derneği’nde bir söyleşi gerçekleştirildi.

Denizler şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan söyleşi sinevizyon gösterimi ile devam etti. Denizler’in bıraktığı mirasa değinilerek bugün yaşanan güncel siyasal gelişmelerden bahsedildi. Yaklaşan seçim atmosferinde geçmişin devrimci mirasını parlamenter hayalleri için kullanmak isteyenler teşhir edilerek, Denizler’i anmanın yolunun onların yükselttiği devrim bayrağını daha da yukarılara taşımak olduğu vurgulandı.

Konuşmalarda düzenin seçim oyununu bozmak gerektiği üzerine tartışmalar yürütülürken, devrimci sınıf mücadelesini büyütmeye çağırısı yapıldı.

 

Esenyurt DLB’den anma

Esenyurt Devrimci Liseliler Birliği (DLB), anma etkinliği gerçekleştirerek üç kızıl fidan şahsında Mayıs ve devrim şehitlerini andı.

6 Mayıs günü yapılan anma, Denizler’in tarihinin ve mirasının Türkiye’deki somut koşullar anlaşılmadan kavranılamayacağının ifade eden bir konuşma ile başladı.

Sinevizyon gösterimin ardından Denizleri’n mücadelede tarihinde parlamentarizmden devrimci kopuşu ifade ettikleri vurgulandı. Bugünün liselilerinin bu mücadele tarihini ve mirasını ancak devrim mücadelesini yükselterek sahiplenebileceği söylenildi. Liseli gençliğin bugünkü mücadele görevleri hatırlatılarak söz etkinliğe katılan liselilere bırakıldı.

Çeşitli okullardan liselilerin katılımı ile YGS’deki şifre skandalı, eleme sınavları, geleceksizlik, işsizlik ve seçimleri içine alan zengin tartışmalar yürütüldü.


Genç komünistler Denizler’i andı

Ekim Gençliği “Deniz’in Yusuf’un Hüseyin’in yolu devrimin yoludur” şiarıyla etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte ‘71 devrimci çıkışı ve seçimlerde komünistlerin tutumu ele alındı. Devrimci mirasın ışığında gençliğin güncel sorumlulukları değerlendirildi.

Denizler’in 6 Mayıs 1972’de idam edilişlerinin 39. yılında genç komünistler, devrime adanmışlığın simgeleşmiş isimlerinin bugüne miras bıraktıkları değerleri iki bölüm altında tartışmalara konu ettiler. Birinci bölümde Denizler’in düzenden devrimci bir çıkışla kopuşunun altı çizilirken, Türkiye devrimci hareketi üzerine de değerlendirmeler yapıldı.

İkinci bölümde ise Denizler’in de bir parçası oldukları devrimci kopuşun burjuva sosyalizmini aştığı söylenerek parlamentarizm karşısındaki duruşuna değinildi. Seçim aldatmacası ve parlamenterist hayaller karşısında komünistlerin tutumu üzerine canlı tartışmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda seçimlerde oy pusulalarına “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde” yazma çağrısı yapıldı. Ayrıca seçimlere bağımsız adaylarla katılma ve boykot tutumları üzerine de tartışmalar yapıldı.

DLB - Ekim Gençliği / İstanbul