13 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/18

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci seçim kampanyası
Seçimlerin ardından sınıfı kapsamlı
bir saldırı bekliyor...
Kapitalizm felaketini durduralım!
Sömürgeciler işbirlikçileriyle buluştu!
Karşıyaka’da binlerce kişi Denizler’i andı 
Gençlik Denizler’in izinde devrim yolunda!.
BDSP Denizler’i andı
BES’lilere müdür emriyle saldırı
Demiryolu emekçileri yürüyor
Direnişçi işçiler Taksim’deyd
‘Terbiye operasyonu’na
direnişle yanıt verdiler
MAS-DAF işçileri yollarda
Siyasal gelişmeler ve
genel seçimle
Mali kriz senkronizasyonu
Portekiz’i vurdu - Volkan Yaraşır
Tunus’ta mücadele
yeniden sertleşiyor
Suriye’de halk hareketi ve
emperyalist hesaplar
İsyanın birleştirici harcı bozulamaz!...
Hamas-El Fetih anlaşması ve etkileri
ABD emperyalizminin
Ladin oyunu
TMMOB tarihinde kara bir leke: Büyük yüz(süz)leşme
Sanal sıkışıyor, sokakları
genişletelim!
Faşizmin işkencehanelerinde
devrim savunması
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Karşıyaka’da binlerce kişi
Denizler’i andı 

“Kavgamızda yaşıyorlar!”

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan katledilişlerinin 39. yıldönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarları başında anıldı. Karşıyaka Mezarlığı anmayla eşzamanlı olarak kitlesel bir uğurlama törenine de tanıklık etti. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ise Deniz Gezmiş’in mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirdi.

Anma ve uğurlama birleşti

5 Mayıs günü Ankara’da yaşamını yitiren Denizler’in avukatı Halit Çelenk de Denizler’in yanına gömüldü. Çelenk’in cenaze töreni ile Denizler’i anmak için düzenlenen törene ilerici ve devrimci güçler de kitlesel katılım sağladı.

ESP, SDP, EMEP, BDP, Devrimci 78’liler Federasyonu, KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği’nin de aralarında bulunduğu birçok kurumun katıldığı törende Denizler, Halit Çelenk ve tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Enternasyonal marşının söylenmesinin ardından ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara okudu.

Kara, 6 Mayıs’ın aynı zamanda Kızıldere’de katledilen Mahir Çayanlar’ı, Diyarbakır zindanlarında işkence ile katledilen İbrahim Kaypakkayalar’ı ve her kuşaktan devrimcinin anıldığı gün olduğunu söyledi. “Biz burada aynı zamanda Mazlum Doğan şahsında katledilen Kürt gençlerini, katliamlara uğrayan Alevi halkını anıyoruz” diyen Kara, Denizler’in, idam edilişinin 39. yılında emperyalizme karşı halkların bağımsızlık, emek ve demokrasi mücadelesinde sosyalizmin yılmaz neferi olarak yaşadıklarını dile getirdi.

Denizler’in idam sehpasında haykırdıkları sloganlarla simgeleştiklerini ifade eden Kara, “O günden bugüne hükümetler değişmiş, ama iktidar aynı kalmıştır” diyerek, Denizler’in görev ve sorumluluklarının devam ettiğine vurgu yaptı. İşçi ve emekçilerin grev ve direnişlerinin her geçen gün artarak sürdüğüne atıf yapan Kara, “Bugün grevlerden, direnişlerden, fabrikalardan, semtlerden 1 Mayıs alanlarına akan milyonlarca işçi ve emekçinin mücadelesiyle birleşmektir Deniz, Yusuf, Hüseyin olmak” dedi.

Törende Halit Çelenk’in kızları Ferda Özyurda ve Serpil Güvenç aileleri ve kendi adlarına birer konuşma yaparak Çelenk’i anlattılar.

Çelenk’in kızı Serpil Güvenç, babasının Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile özdeşleştiğini belirterek, “Adeta öleceği günü kendisi seçmiş gibi’’ dedi.

Yakınlarının ve arkadaşlarının konuşmasından sonra Çelenk’in tabutu, cenaze namazı için Karşıyaka Camisi’ne götürüldü. Törene katılanlar da Gezmiş, İnan ve Aslan’ı anmak için mezarları başına yürüdü. Binlerce kişi Denizler’in mezarına karanfiller bıraktı.


BDSP Denizler’i andı

Ankara BDSP, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı mezarları başında andı.

Tuzluçayır’dan otobüs ile Karşıyaka mezarlığına gelen sınıf devrimcileri Sincan’dan devrimcilerin ve üniversite öğrencilerinin de katılım sağladığı bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlik Deniz Gezmiş’in mezarı başında başladı.

Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in silüetlerinin olduğu “Kavgamızda yaşıyorlar” pankartını Deniz Gezmiş’in mezarı başında açan BDSP’liler, Denizler’in devrim ve sosyalizm mücadelesine ait olduğunu dile getirdiler. BDSP adına yapılan konuşmada burjuva düzen partilerinin Denizler’i anamayacağı, Denizler’i astıran partilerin onları anmaya hakkının olmadığı söylendi. Denizler üzerinden seçim propagandası yapıldığı belirtildi. Yanısıra devrim şehitlerini anmanın, devrim ve sosyalizm mücadelesinin büyütülmesinden geçtiği belirtildi.

Konuşmalarda sistem partilerinin iç yüzü teşhir edilirken birkaç provakatör konuşmayı engellemeye çalıştı. BDSP’liler bu engelleme çabasını boşa düşürerek konuşmalarını ve anma programını tamamladı. Ardından Mahir Çayan’ın mezarına geçildi. Sloganlar eşliğinde mezar başına gelen sınıf devrimcileri burada da devrimcilerin sosyalizm mücadelesinde yaşadıklarını belirttiler. Düzen partilerini buradaki kitleye de teşhir ettiler.

Burada Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada, Denizler’in, Mahirler’in ve İboların gerçek anlamda anılması için devrimci-örgütlü mücadelenin büyütülmesi gerektiği belirtildi. Anma programı atılan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara



Üç fidan Kocaeli’de anıldı

Üç fidan, 6 Mayıs günü Kocaeli’de gerçekleştirilen meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması ile anıldı.

Belediye İşhanı önünde toplanan BDSP, ESP, Partizan, EHP üzerinde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın fotoğrafının bulunduğu “Denizler yaşıyor - Devrim mücadelesi sürüyor! / BDSP-EHP-ESP-PARTİZAN” pankartının arkasında Sabri Yalım (İnsan Hakları) Parkı’na yürüdü. Sloganların öfkeyle atıldığı yürüyüş boyunca üç fidanın isimleri okunarak “Yaşıyor” denildi. Yapılan ajitasyon konuşmalarıyla Denizler’in devrimci mücadelesi ve idam sehpasındaki yiğit duruşları anlatıldı. İşçi-emekçilere mücadele çağrısı yapıldı.

Bileşenlerin parka girmesinin ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada üç fidanın devrimci mücadelesine değinilerek, “Bugün onları anlamak, yapmak istedikleri her şeyi şimdiki hayatta yeniden kurmak ve siper yoldaşlığı bilinciyle o yoldan yürümekle olur. Onbinlerce faili meçhulün, siyasi cinayetlerin, kayıpların, yok etmelerin bulunduğu bu köhnemiş düzen sallanıyor” denildi.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylem atılan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Kocaeli