8 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/14

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci sınıf seferberliğini büyütelim!
Savaş aygıtı NATO ve tetikçilerine karşı mücadeleye!
Şifreleme skandalının üstü örtülemiyor
Konak Belediyesi direnişçileri:
Zafer bizim olacak!
“Kaşarlanmış hain” uslanmıyor
Metalde grev uygulamaları
askıya alındı
3 Nisan mitingi üzerine
Türk-İş’te değişen bir şey yok!
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk’le direnişler ve
sendikal bürokrasi üzerine
Direnişler birleşiyor
mücadele büyüyo
Haklarımız ve geleceğimiz için
BDSP: 1 Mayıs’ta alanlara! 
İşçiler kurultaylara yürüyor
Yüzlerce işçi kurultaylarda
tek yürek oldu!
İşçi kurultayları geleceğe kurulan köprüdür - K. Al
Casper işçileri
direnişle kenetlendi
BTS’den oturma eylemi
Sağlık emekçileri grevle kazandı!
Arap halkları saldırı, savaş ve gericilik kıskacından çıkış yolu arıyor!
Fildişi Sahili’ne
emperyalist müdahale
“Polis-idare-faşist işbirliğine son!” 
Öğrenci Kurultayı’na doğru
Edirne’de ulaşım eylemlerinde yaşanan ayrışma üzerine
Asimilasyon ve inkara devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Öğrenci Kurultayı’na doğru

16 Mart süreci kapsamında gerçekleştirilen ‘Öğrenci Forumu’nun ardından toplantı bileşenlerinin aldığı karar ile İstanbul’da ‘Öğrenci Kurultayı’ çalışmaları başladı.

 

YTÜ

YTÜ’de Öğrenci Kurultayı Hazırlık Komitesi’nin hazırladığı “5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun” başlıklı bildiri ile başlayan çalışmalar 25 Mart Cuma günü alınan ilk açık toplantı ile değerlendirilmişti. Açık toplantıda yapılan tartışmalar ile gündeme alınan rekabet, kariyer ve kişisel gelişim gibi kavramlar üzerinden bu hafta bir anket çalışması başlatıldı. Anket aracılığıyla gerçekleştirilen sohbetlerde nükleer felaket, basın özgürlüğü, Kürt sorunu, kadın sorunu, geleceksizlik, işsizlik gibi güncel başlıklar öne çıkarken bu tartışmaları kurultaya taşıma çağrısı yapılıyor.

1 Nisan günü yapılan ikinci açık toplantıda çalışma değerlendirilerek anket sonuçları üzerine çeşitli yorumlar yapıldı. Genel olarak öğrenci gençliğin gelecek konusunda bir güvensizlik içinde olduğu, ancak bunun karşısında mücadeleyi bir alternatif olarak değerlendirmediği öne çıktı.

 

İTÜ

“Kendini 5 yıl sonra nerde görüyorsun?”, “Rekabet bu oyunu kim kazanır?” sorularının yazılı olduğu afişler kullanıldı ve geride kalan 5 yıl içerisinde üniversitelerde nelerin değiştiğini kısaca anlatan el ilanı 75 YY. yemekhanesinde dağıtıldı.

Ayrıca ‘Üniversite neden okunur?’, ‘Ders notu paylaşılır mı?’, ‘Rekabet?’, ‘Kariyer günleri hakkında ne düşünüyorsun?’, ‘5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun?’ sorularının yer aldığı anket çalışması gerçekleştirildi. Anket öğrencilerin ilgisini çekti.

Ekim Gençliği / YTÜ - İTÜ

 

 

 

HKMO Çalıştayı hazırlık etkinliği

Harita Kadastro Mühendisleri Odası’nın her yıl gerçekleştirdiği İstanbul Haritacıları Sosyal Çalıştayı’nın ön ayağını oluşturan bir etkinlik Öğrenci Komisyonu tarafından düzenlendi. Etkinlik, 3 Nisan günü Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yapıldı.

Sosyal Çalıştayın amacı, hayatın monotonluğuna, asosyalliğine ve tekdüzeliğine karşı birlikte üretmek ve paylaşmanın önemini vurgulamaktı. Etkinlikte, çalıştayın forum atölyesinin YÖK, Bologna süreci, anadilde eğitim, sosyalist ülkelerdeki deneyimler ve özerk üniversite ile ilgili yaptığı çalışmalardan anadilde eğitim ve Bologna süreci başlıkları ele alındı.

Birinci bölümde anadilde eğitim sorununun çıkış noktaları, dünyadaki dil politikaları, toplum üzerindeki psikolojik etkileri ve çözüm yolları tartışıldı. Yapay sorunlar ve yapay korkular üzerinden bu sorunun varlığını sürdürdüğü vurgulandı. İkinci bölümde ise Bologna süreci ile birlikte “Nasıl bir üniversite istiyoruz?” tartışıldı. Sermayenin, küresel olarak dolaşımını sağlamak için oluşturulan Bologna sürecinin, akreditasyon adı altında üniversitelerde kendine hizmet edecek bireyleri yetiştireceği söylendi. Üniversitelerin toplum için bilimsel çalışmaların yapıldığı bir kurum olmasının yerine, sermayenin arka bahçesi olan kurumlara dönüştürülmesinin doğuracağı sonuçlar ele alındı. Bunun karşısında neler yapmak gerektiği konuşuldu.

Canlı ve akıcı tartışmaların yürütüldüğü etkinlik Teoman Öztürk belgeseli, müzik ve dans atölyeleriyle devam etti. Etkinlik saat 19.30’da son buldu.

Toplumcu Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Öğrencileri

 

 

 

 

Genç-Sen Temsilciler Meclisi gerçekleşti

Genç-Sen Temsilciler Meclisi 3 Nisan Pazar günü Ankara’da toplandı. Üniversitelerden gelen yaklaşık 45 temsilci ve MYK Üyesi’nin katılımı ile gerçekleşen Temsilciler Meclisi gündemlerin belirlenmesi ile başladı.

İlk gündem olarak belirlenen MYK aktarımı, kongre değerlendirmesi ile başladı. Ardından MYK’nın yeni döneme ilişkin gerçekleştirdiği ilk toplantı üzerine konuşuldu. Bunun ardından şubelerden aktarımlara geçildi.

Şubelerden aktarımda ODTÜ, Pamukkale, Dokuz Eylül, Marmara, Hacettepe, Ankara, Anadolu, Okan, Osmangazi, Tunceli, Çanakkale 18 Mart, Mersin, İstanbul, Uludağ, 19 Mayıs, Hatay Mustafa Kemal, Yıldız Teknik, Gazi, Kütahya Dumlupınar, Ege, Yalova Üniversitelerinden gelen temsilciler Genç-Sen çalışmalarından bahsettiler. Yapılan aktarımlardan pek çok üniversitede şube toplantılarının geçtiğimiz dönemlere göre daha düzenli bir şekilde alındığı ve düzenli bir pratik faaliyet örme kaygısı ile hareket edildiği anlaşıldı. Ancak pek çok yereldeki çalışmanın rektörlükle muhattabiyet kurma üzerinden gerçekleştiği gözlemlendi.

Önergeler tartışıldı

Şubelerden aktarımların ardından Genel Kurul’da tartışılamayan önergelere geçildi. İlk olarak YTÜ ve Anadolu Üniversitesi’nin hazırlamış oldukları soruşturma, ceza ve gençliğe yönelik saldırılara karşı mücadele önergeleri tartışıldı ve bu önergelerin birleştirilmesine karar verildi. Ardından YTÜ’nün ÜSF’ye yönelik hazırlamış olduğu önergeye geçildi. Bu dönem ÜSF’yi gerçekleştirmek gibi bir imkan olmadığı belirtilerek önerge 2011-2012 eğitim yılının ilk Temsilciler Meclisi’ne ertelendi. Ardından birleşik mücadele kapsamında hazırlanan önergelerin tartışılmasına geçildi. Genel Kurulda kabul edilen Genç-Sen’in birleşik mücadele politikası Temsilciler Meclisi’nde yapılan tartışmalarla son haline getirildi.

Kampanya şiarları belirlendi

Politik hat kapsamında önerilen önergelerin birleştirilmesi üzerine yapılan tartışmalarla Genç-Sen’in yeni dönem politik hattının “YÖK ve geleceksizlik” olması netleştirildi. Ayrıca bu kapsamda 1 Mayıs şiarı ve çalışma biçimi de tartışıldı. 1 Mayıs ana sloganı olarak “Söz, yetki, karar, gelecek gençliğindir!” şiarı belirlendi. “YÖK’ü kaldıralım, söz hakkımızı alalım!” ve  işsizlikle ilgili belirlenecek bir sloganın da alt sloganlar olarak kullanılması kararlaştırıldı. 1 Mayıs çalışmalarının yerellerdeki özgün koşullar gözetilerek belirlenecek çalışma yöntemi ile gerçekleşmesi, bu kapsamda yerellere özgü sloganların kullanılması gerektiği tartışıldı.

Önergeler gündeminin ardından mali gündem, üyelik kampanyası ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin HES’lerle ilgili önerdiği gündem üzerine yapılan tartışmaların ardından Temsilciler Meclisi sonlandırıldı.

Devrimci Genç-Senliler