8 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/14

 Kızıl Bayrak'tan
Seçim oyununu bozmak için devrimci sınıf seferberliğini büyütelim!
Savaş aygıtı NATO ve tetikçilerine karşı mücadeleye!
Şifreleme skandalının üstü örtülemiyor
Konak Belediyesi direnişçileri:
Zafer bizim olacak!
“Kaşarlanmış hain” uslanmıyor
Metalde grev uygulamaları
askıya alındı
3 Nisan mitingi üzerine
Türk-İş’te değişen bir şey yok!
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk’le direnişler ve
sendikal bürokrasi üzerine
Direnişler birleşiyor
mücadele büyüyo
Haklarımız ve geleceğimiz için
BDSP: 1 Mayıs’ta alanlara! 
İşçiler kurultaylara yürüyor
Yüzlerce işçi kurultaylarda
tek yürek oldu!
İşçi kurultayları geleceğe kurulan köprüdür - K. Al
Casper işçileri
direnişle kenetlendi
BTS’den oturma eylemi
Sağlık emekçileri grevle kazandı!
Arap halkları saldırı, savaş ve gericilik kıskacından çıkış yolu arıyor!
Fildişi Sahili’ne
emperyalist müdahale
“Polis-idare-faşist işbirliğine son!” 
Öğrenci Kurultayı’na doğru
Edirne’de ulaşım eylemlerinde yaşanan ayrışma üzerine
Asimilasyon ve inkara devam!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlık emekçileri grevle kazandı!

Sağlık emekçileri 19 Nisan’da başlayacak grev öncesinde provayı İzmir’de yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1 Nisan günü tam gün iş bırakarak eylem yapan yüzlerce sağlık emekçisinin grevi kazanımla sonuçlandı. Taleplerinin karşılanmaması üzerine 4-5 Nisan tarihlerinde grevlerine devam eden sağlıkçılar Sağlık Bakanlığı’nı dize getirdi.

Asistan hekimler öncülüğünde “performans sistemine” karşı başlatılan grevin ikinci kez hayata geçirildiği 4 Nisan günü hastane bahçesinde grev çadırı kuruldu.

 

1 Nisan: “Grevdeyiz”

Hastanenin kilit noktalarındaki çalışanların büyük bölümü, sabah saatlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi girişinde toplandı. SES Dokuz Eylül Üniversitesi İşyeri Temsilciliği, İzmir Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu pankartlarının açıldığı yürüyüşün en önünde “İstifa” pankartıyla asistan hekimler yürüdü.

Başhekimlik önüne kadar süren yürüyüşün ardından burada SES İşyeri Temsilcisi Sevilay Aydoğdu ve Asistan Hekimler adına Anıl Tanburoğlu sağlık emekçilerine seslendiler. Başhekimle görüşülene dek bina önünde nöbet tutulacağını söylediler.

Başhekim Prof. Dr. Eyüp Hazan ise sendikaların, hemşirelerin, asistan hekimlerin temsilcileriyle görüşmeyi kabul etti. Görüşmede, performans uygulamasıyla ilgili tepkiler dile getirildi. Başhekimin, bu sıkıntıların yönetsel değil sistemsel olduğunu dile getirerek “performansa ben de karşıyım” dediği öğrenildi.

 

4 Nisan: Grev çadırları kuruldu

Sağlıkçıların grevi 4 Nisan günü grev çadırlarının kurulmasıyla devam etti. Üniversite hastanesinin çeşitli bölgelerine ve duvarlara “Grevdeyiz” yazılı pankartlar asıldı. Hastane bahçesine kurulan platformda çeşitli müzik grupları sahne alırken sağlık emekçilerinin mücadele coşkusu dikkat çekti.

Hastanenin servis giriş kapısı önünde yapılan basın açıklamasını SES İzmir Şube Başkanı Dr. Veli Atanur okudu. Sağlık çalışanları olarak sağlıkta dönüşüm programının bir parçası olan performans sistemine, çalışma saatlerinin belli olmadığı esnek ve angarya çalışmaya karşı eylemde olduklarını belirten Atanur, performans sisteminin toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Eylemde, SES MYK üyesi Dr. Köksal Aydın da bir konuşma yaptı. Sağlık emekçilerinin grevine TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu da destek verdi. Başhekimliğin ise, greve katılan sağlık emekçilerini tehdit ettiği belirtildi.

 

5 Nisan: Grev kazanımla sonuçlandı

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün çağrısıyla 5 Nisan Salı akşamı gerçekleştirilen toplantıda; Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu eylemi gerçekleştiren Asistan Hekim Temsilcilerini dinledi. Bu toplantıya, İzmir Tabip Odası, Asistan Hekim Komisyonu temsilcileri de katıldı.

Bu toplantıda asistan hekimlerin talepleri değerlendirildi. Toplantı sonunda tüm taleplerin haklı olduğu kabul edilirken bu taleplerin karşılanması kararlaştırıldı. Taleplerin, hastanedeki tüm sağlık emekçileri için geçerli olacağı belirtildi.

Toplantıda varılan anlaşmaya göre; sağlık emekçilerinin ücretleri, performans sistemi öncesine göre ödenecek. Çalışanlar hakkında üniversite yönetimi soruşturma açmayacak. İçinde çalışanların da olduğu bir komisyon kurularak, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için adımlar atılacak.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Sağlık emekçileri greve yürüyor

Sağlıkta özelleştirmelere karşı nitelikli sağlık hizmeti talebiyle 13 Mart’ta “Çok Ses Tek Yürek” olan sağlık örgütleri greve hazırlanıyor.

16 sağlık örgütünün organizasyonu ile düzenlenen Ankara mitinginin ardından eylemlerine ara vermeyen sağlık emekçileri 19 Nisan’da başlamak üzere en az 2 günlük grev kararı aldı.

TTB, SES ve Dev Sağlık-İş’in de aralarında bulunduğu birçok sağlık örgütünün temsilcileri 6 Nisan günü düzenledikleri basın toplantısında 19-20 Nisan tarihlerinde sağlık hizmeti sunmayacaklarını kamuoyuna duyurdular. Önümüzdeki dönemki programlarını açıkladılar.

Ortak basın açıklamasını okuyan TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, 9 Eylül Üniversitesi’nde grevlerini kazanımla sonlandıran asistan hekimlerin mücadelesini selamladı. Asistan hekimlerin 19-20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinliklere katılacaklarını bildirdiklerini söyleyen Bilaloğlu, “5 Nisan Asistan Hekim Bayramı olsun” çağrısı yaptı.

Sağlık çalışanlarının talepleri neler

“Türkiye’de yaşayan herkesle ortak: insanca yaşamak istiyoruz; piyasaya düşürülmüş bir sağlık hizmetinin ‘oyuncusu’, düşük ücretle/güvencesiz/uzun süre çalıştırılan bir ‘elemanı’ değil, topluma adanmış mesleklerin onurlu üyeleri olarak görevimizi gelecek kaygısı olmadan yapmak istiyoruz” diyen Bilaloğlu, taleplerini dile getirdi. Sağlığın bir hak olduğu kabulüyle herkese sağlık, güvenli gelecek istediklerini belirterek öncelik sırası olmaksızın; iş güvencesi, gelir güvencesi, can güvencesi, mesleki bağımsızlık, her türlü katkı-katılım payının kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Etkinliklere çağrı

“19-20 Nisan’da kamu-özel bütün sağlık kuruluşlarına gelmeyerek, illerde duyurulan yerlerde yapılacak etkinliklere katılarak sağlık hakkına, herkese sağlık güvenli gelecek talebine, kendileri için iş güvencesi, gelir güvencesine sahip çıkmalarını arzu ediyoruz” diyen Bilaloğlu duyarlı kamuoyuna çağrı yaptı.

Bu eylemin gerçek anlamda sorunları görmeyen, duymayan, algılamayanlara etkili bir uyarı olacağını belirterek, acil hizmetlerin ise verileceğine dikkat çekti.

Dayanışmanın önemine vurgu yapan Bilaloğlu, dayanışma, birliktelik, sağduyu ile sürecin başarıyla sürdürülebileceğini belirtti.

 

 

 

“GREV sözünü canlı tutacağız”

KESK Manisa Şubeler Platformu “İş güvenceli kadrolu çalışma” talebiyle Manisa Merkez Efendi Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak imza standı açtı.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Serpil Deniz’in okuduğu basın açıklamasında güvencesiz-esnek çalıştırma, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma politikaları eleştirildi.

Serpil Deniz, “Emeğimize, geleceğimize, iş güvencemize yönelik saldırılar sürerken bu saldırılara karşı emek cephesi olarak birleşik bir mücadele örgütlememiz gerekir. Bu mücadeleyi yaratmak adına 1 Mayıs’a kadar, 13 Mart’ta ‘Çok Ses Tek Yürek’ olarak Ankara’da verdiğimiz ‘GREV’ sözünü de canlı tutacağız” diyerek basın açıklamasını bitirdi.

Eylemde “Alana, eyleme, özgürleşmeye!” , “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı. 

Çeşitli dernek, sendika ve siyasi partilerin destek verdiği eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı. Basın açıklaması sırasında Kamu Emekçileri Bülteni dağıtımı da yapıldı.

Sosyalist Kamu Emekçileri / Manisa