18 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/07

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci bahara yürüyelim!
Kıbrıslı işçi ve emekçiler sadaka
değil özgürlüğünü istiyor!
“Sonunuz Mübarek olsun!”
Kürdistan: Toplu olarak toprak
altına konulanların ülkesi - H.Eylül
Torba yasa meclisten geçti
HSSGPden torba yasa eylemleri..
Metalde 21 yıl sonra grev kapıda!
Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’la grev süreci üzerine konuştuk
Sendikal bürokrasi ve
taban örgütlenmeleri
Yerel işçi kurultayları
hazırlıkları sürüyor
Küçükçekmece’de
kurultay çalışmaları.
İzmir’de tekstil paneli
Sıra burjuva diktatörlüklere de gelecektir!
Ortadoğu ve Kuzey Afrika yangın yeri
Halk ayaklanmalarında
son sözü işçi sınıfı söyleyecek!
Bielefeld’de coşkulu gece.
Rotterdam’da 1 Mayıs’a yönelik polis ve yargı terörü
“Sendikalar işçilerindir!
Kahrolsun sendika ağaları!”
Afşin’de işçi katliamı
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’le UPS direnişi üzerine konuştuk.
44. yılında DİSK’in mücadele iddiası
ve pratiği üzerine
DİSK’ten değerlendirme
Eşitsizliğe ve sömürüye karşı
8 Mart’ta alanlara!
Dinci gericiliğin emperyalizme bağlılık yemini: Kanlı Pazar
Volkan Yaraşır’ın yeni kitabı çıktı:
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK’ten değerlendirme

Meclis gündemindeki “Torba Yasa” ve bu yasaya karşı verilen mücadelelerin AKP iktidarının hükümetliği dönemini de kapsayan bir çerçevede hazırlanan DİSK değerlendirmesi bir basın toplantısıyla duyuruldu.

10 Şubat Perşembe günü DİSK Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, AKP hükümetinin, emekçilerin haklarının gasp edilmesi üzerine kurulu, ucuz emek ve kuralsızlığı dayatan yeni bir çalışma rejimi inşa ettiğini belirtti. Bu rejimin açık bir sömürü rejimi olduğunu söyledi.

Türkiye tarihinin, sınıfsal karakteri en belirgin hükümetinin AKP olduğu tespitinde bulunan Çelebi, sermaye kesimlerinin bir dediğini iki etmeyen AKP’nin topluma açık açık yalan söylemekten, halkı kandırmaya çalışmaktan çekinmediğini ifade etti.

AKP döneminde işsizlik, esnek çalışma biçimleri, güvencesizlik, kuralsızlılığın daha da yaygınlaştığını belirten DİSK Başkanı, dünyada en uzun çalışma sürelerine, en az ücretli izin hakkına sahip ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini hatırlattı.

Değerlendirmesinde Torba Yasa’nın son durumuna da değinen Çelebi, yasanın meclise geldiği günden beri tüm emekçilere anlattıklarını söyledi. DİSK olarak bu sürece sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

Taksim’de 1 milyon kişi

Açıklamanın ardından, İstanbul Valiliği’nin İstanbul için belirlediği gösteri noktaları arasında Taksim Meydanı’nın yer almaması sorusunu cevaplayan Çelebi, bu yıl Taksim Meydanı’nda 1 milyon kişinin toplanacağını söyledi. Çelebi, 1 Mayıs’taki iradenin geçen yıl ortaya konulduğunu ve bundan sonra Taksim için yapılacak tartışmanın yersiz olduğunu söyledi.

“Biz milyonlarla Taksim’de olacağız” diyen Çelebi, “Bunu herkes görecek. Milyonlar artık Taksim alanında buluşacak. Engellere karşı verdiğimiz mücadele ortadır. Taksim işçilerin buluşma adresidir. 1 milyon insanın bu yasalara karşı nasıl tepki vereceğini herkes görecek” ifadesini kullandı.



Nemtrans işçileri kazandı

Bursa Gemlik Liman Bölgesinde lojistik hizmet veren İş Bankası iştiraki Nemtrans Loj. Hiz. ve Petrol Ürünleri Tic. A.Ş.’de sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan işçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı.

İşten atılan 45 Nakliyat-İş üyesi Nemtrans işçisi 27 Aralık 2010 tarihinde direnişe başlamış, direnişlerinin ilerleyen günlerinde İstanbul yürüyüşü ile Levent’e gelerek İş Bankası kuleleri önünde direniş çadırı kurmuşlardı. İşçilerin bir buçuk ayı bulan direnişleri kazanımla sonuçlandı. İş Bankası, işçilerin sendikalı olarak işe başlamasını kabul etti.

Konuya ilişkin açıklama yayınlayan Nakliyat-İş, direniş boyunca işçilerin ve sendikanın yanında olan sendikalara, partilere, tüm halk örgütlerine, medya emekçilerine, sanatçı ve aydınlara teşekkür etti.

Nakliyat-İş’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“...İşten çıkartıldıkları 27.12.2010 tarihinden beri direnişte olan üyelerimizin Nakliyat-İş üyesi olarak Gemport A.Ş. bünyesinde işbaşı yapmalarının kabul edilmesi ve sendikamızın yetkisinin kesinleşmesinden sonra toplu sözleşme görüşmelerine başlanacağı konusunda anlaşmaya varılması üzerine direniş sonlandırılmıştır.

Direniş boyunca yanımızda olan sendikalara, partilere, tüm halk örgütlerine, medya emekçilerine, sanatçı ve aydınlara teşekkür eder, tüm sınıf kardeşlerimizin mücadelelerinde başarılar dileriz.”



Belediye-İş üyelerinden protesto

İstanbul Büyükşehir Belediyesi işyerlerinde sendika değiştirme baskısını protesto eden Belediye-İş üyeleri 11 Şubat akşamı meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Belediye-İş binası önünde saat 18.00’de toplanan işçiler “Belediye-İş Sendikası” pankartı arkasında yolu trafiğe kapatarak Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdüler.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Hasan Gülüm, “İstanbul Büyükşehir’de sendika değiştirme baskısı durmazsa, Büyükşehir Belediyesi’nin önünü Tahrir (özgürlük) meydanı yaparız” diyerek sözlerine başladı. Gülüm, anayasaya aykırı bir şekilde ve zorla Hak-İş / Hizmet-İş’e üyeliklerin yapıldığını belirterek, bu durumun İstanbul Büyükşehir’e bağlı bazı işyerlerinde huzursuzluklara ve gerilimlere yol açtığını vurguladı. “Belediye-İş’e üye işçiler, daire başkanlarının, müdürlerin ve amirlerin baskısıyla yandaş Hizmet-İş’e üye olmaya zorlanmaktadır” diyen Gülüm, işyerlerinin yıpranmaması ve çalışma barışının bozulmaması için sabrettiklerini ama artık sabretmeyeceklerini ve dün olduğu gibi bugün de sessiz kalmayacaklarını belirtti.

Gülüm açıklamanın sonunda, sendikalarından zorla istifa ettirilerek Hizmet-İş’e geçirme konusundaki baskıların devam etmesi durumunda meydanlardan ayrılmayacaklarını belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 


TPE işçileri eylemdeydi

Türk Patent Enstitüsü bünyesinde çalışan taşeron işçileri, Mart ayında gündeme gelecek olan işten atma saldırısına karşı 15 Şubat günü eylem gerçekleştirdi.

Sosyal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Türk Patent Enstitüsü’nde farklı taşeron şirket bünyesinde çalışan 110 işçi 8 Mart’tan itibaren işten çıkarılacak.

Türk Patent Enstitüsü önünde buluşan işçiler, “110 işçinin işten çıkarılması kararının geri alınması” talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eylemde işçilerin aileleri ve enstitüde çalışan kamu emekçileri de yer aldı.

Sosyal-İş Sendikası üye ve yöneticileri “Taşeronu yeneceğiz” pankartı ile Türk Patent Enstitüsü’nün ana girişinde; enstitü işçileri ise “Alınterimize patent istemez” pankartıyla enstitü binası önünde toplandı. Kitlenin sayısı yüzü aşarken, basın açıklaması için slogan, alkış ve ıslıklarla yürünerek enstitü bahçesinde biraraya gelindi.

Enstitü işçilerinden Özgehan Şirin yaptığı konuşmada yıllardır verdikleri emeğin hiçe sayıldığını belirtti. Konuşmanın ardından basın açıklamasını Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk gerçekleştirdi. Sosyal-İş’in bir yandan hukuk mücadelesi yürütürken bir yandan da işçilerden, üyelerinden ve emek dostlarından aldığı güçle fiili mücadeleyi de büyüteceğini ifade etti.

Taşeronlaştırmaya da vurgu yaparak, bu sistemin bir yangın gibi tüm ülkeyi sardığını sözlerine ekledi. Taşeronlaştırmanın modern kölelik olduğunu dile getirdi.