18 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/07

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci bahara yürüyelim!
Kıbrıslı işçi ve emekçiler sadaka
değil özgürlüğünü istiyor!
“Sonunuz Mübarek olsun!”
Kürdistan: Toplu olarak toprak
altına konulanların ülkesi - H.Eylül
Torba yasa meclisten geçti
HSSGPden torba yasa eylemleri..
Metalde 21 yıl sonra grev kapıda!
Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’la grev süreci üzerine konuştuk
Sendikal bürokrasi ve
taban örgütlenmeleri
Yerel işçi kurultayları
hazırlıkları sürüyor
Küçükçekmece’de
kurultay çalışmaları.
İzmir’de tekstil paneli
Sıra burjuva diktatörlüklere de gelecektir!
Ortadoğu ve Kuzey Afrika yangın yeri
Halk ayaklanmalarında
son sözü işçi sınıfı söyleyecek!
Bielefeld’de coşkulu gece.
Rotterdam’da 1 Mayıs’a yönelik polis ve yargı terörü
“Sendikalar işçilerindir!
Kahrolsun sendika ağaları!”
Afşin’de işçi katliamı
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’le UPS direnişi üzerine konuştuk.
44. yılında DİSK’in mücadele iddiası
ve pratiği üzerine
DİSK’ten değerlendirme
Eşitsizliğe ve sömürüye karşı
8 Mart’ta alanlara!
Dinci gericiliğin emperyalizme bağlılık yemini: Kanlı Pazar
Volkan Yaraşır’ın yeni kitabı çıktı:
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde 21 yıl sonra grev kapıda!

Metal işkolunda MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında süren grup TİS görüşmelerinde grev kararları asıldı. Bu adım işkolunda 20 yılın ardından bir ilk. İşkolunda en son grev kararı 1990 yılının son aylarında alınmıştı.

Aşamalı olarak kapsam dahilindeki MESS üyesi 33 fabrikaya grev kararları coşkulu eylemlerle asıldı.


Kocaeli’de basın toplantısı

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkez ve Kocaeli Şube yöneticileri ile Kocaeli’de örgütlü olduğu fabrikaların işyeri temsilcileri 10 Şubat günü basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı coşkulu bir atmosferde geçti. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu’nun konuşması salondaki işçiler tarafından sık sık sloganlarla kesildi.


Gebze’de grev kararları

11 Şubat günü Birleşik Metal-İş Gebze Şube’ye bağlı Kroman Çelik, Sarkuysan, Çayırova Boru fabrikalarında eylemler gerçekleştiren metal işçileri davul-zurna eşliğinde grev pankartlarını astılar.

Çayırova Boru ve Sarkuysan fabrikalarında grev ilan kararları saat 15.30’da eşzamanlı olarak asılırken 15.45’te ise Kroman Çelik işçileri fabrikaya grev kararını astılar. Birbirlerine yakın olan fabrikalardan çıkan işçiler davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek grev kararlılıklarını MESS’e gösterdiler.

Burada gerçekleştirilen eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, metal grup TİS sürecinde gelinen aşamayı özetledi. Grevin işyerlerinden içeri girdiğini söyleyen Özer, MESS’i uyardı. Metal işçisinin son sözünü söylediğini ifade eden Özer “biz hazırız” diyerek MESS’e seslendi. MESS’e, “bu kadar inat neden?” sorusunu yönelten Özer, anlatmak için her şeyi yapacaklarını sözlerine ekledi. “Kavgamız hepiniz içindir. Başarımız sınıfın başarısı olacaktır” diyen şube başkanı, işyerleri farklı olsa da sorunların çözümünün aynı olduğunun altını çizdi. Grev kararlarının fabrikalardan içeri girdiğini söyleyen Özer, uygulamakta tereddüt etmeyecekleri dile getirdi.

Kocaeli Şube’ye bağlı Bekaert, Standart Depo’da 11 Şubat günü yapılan eylemlere Avrupa Metal İşçileri Federasyonu yöneticileri de destek verdi.


Kocaeli’de yürüyüş

Kocaeli’de kurulu Bekaert’te ise mesai çıkışında toplanan sendika üyeleri sloganlarla eyleme başladı. Daha sonra Bileşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Avrupa Metal İşçileri Federasyonu Genel Başkanı Renzo Ambrozetti, Genel Sekreter Peter Scherrer de fabrika önüne geldi. Fabrika kapısına “grev” yazısını asan Serdaroğlu, yaptığı açıklamada, sonuna kadar onurlarını koruyacaklarını ve direneceklerini ifade etti.

Açıklamanın ardından işçiler ve sendika üyeleri pankartlarla birlikte yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Sabri Yalım Parkı’na yürüyüşe geçti. Birleşik Metal’in örgütlü olduğu diğer fabrikalardan da yürüyüşe katılım sağlanırken, işçilerin sayısı bini buldu.

Anadolu Şube’ye bağlı Yücel Boru ve Eskişehir Şube’ye bağlı Doruk fabrikalarında da grev kararları asılırken, Bursa Şube’ye bağlı SCM’de coşkulu bir eylem yapıldı.

SCM fabrikasında saat 18.00’de sloganlar ve alkışlar eşliğinde grev kararının asılmasıyla başlayan eylemde basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci okudu. Açıklamada yüz bine yakın metal işçisini ilgilendiren metal işkolunda 1983 yılından itibaren sermaye ve devlet tarafından kurulmuş bir düzenin olduğunu ifade etti. MESS’in dayatmalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ekinci, “Grev oylaması süreci, bu sözleşmenin en kritik aşamasını oluşturmaktadır. Grev oylamasında MESS’in taktiğinin boşa çıkarılması, sözleşmenin çözümlenmesi yolunu da açmış olacaktır” dedi. Birleşik Metal-İş işyerleri temsilcileri, TKP, EMEP, EHP, TMMOB ve BDSP’nin destek verdiği eyleme 100 aşkın kişi katıldı.


Yücel Boru’da eylem

Yücel Boru’da fabrika önünde yapılan konuşmanın ardından fabrikanın içine girilerek grev kararı asıldı. Konuşmada metal işçilerinin MESS’in saldırılarına boyun eğmeyeceği ifade edildi. Grev yazısının asılması işçiler tarafından alkışlarla karşılandı.


Prysmian’da grev kararı

Bursa’da Prysmian’da 14 Şubat günü grev kararı asıldı. Saat 08.00-16.00 vardiyasından çıkan işçiler fabrika içinden sloganlarla dışarıya geldiler. Fabrika önünde toplanan kitleye hitaben Bursa Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ayhan Ekinci basın açıklamasını okudu. MESS üyesi işyerlerinde grev kararlarının asmaya devam ettiklerini vurguladı. 100’ü aşkın kişinin katıldığı basın açıklamasında sık sık sloganlar atıldı. Açıklama sonunda fabrika kapısına grev kararı asıldı.


15 Şubat günü;

İstanbul 1 No’lu Şube’ye bağlı ABB’nin Kartal ve Dudullu’daki fabrikalarının yanısıra, Anadolu ISUZU ve Anadolu Motor’da, Gebze Şube’ye bağlı Akkardan, Makina Takım, Poly Metal’de, Bursa Şube’ye bağlı ÇİMTAŞ, İzmir Şube’ye bağlı Şenkaya, İstanbul 2 No’lu Şube’ye bağlı Paksan Makina’da grev kararları ise bugün asılıyor.


ABB’de grev kararı

Grev kararlılığını kuşanan Birleşik Metal üyesi metal işçileri ABB’de grev kararını astılar.

Saat 16.00’da 08.00-16.00 ve 16.00-24.00 vardiyası işçileri üretim alanında toplandılar. Burada işçiler, öncelikle alkışlarla tempo tuttu. Coşkulu bekleyiş sırasında sloganlar atıldı. Daha sonra Birleşik Metal Genel Merkez Yöneticisi Celalettin Aykanat ve 1 Nolu Şube yöneticileri işçilerin bulunduğu yere geldiler. Genel merkez yöneticisi işçilere yönelik greve geliş sürecini ve kararlılıklarını ifade eden bir konuşma yaptı.

Ardından fabrika içerisinde bulunan sendika panosuna grev kararını astılar. İşçiler toplu halde üretim alanından çıkarak servislere bindiler.