18 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/07

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci bahara yürüyelim!
Kıbrıslı işçi ve emekçiler sadaka
değil özgürlüğünü istiyor!
“Sonunuz Mübarek olsun!”
Kürdistan: Toplu olarak toprak
altına konulanların ülkesi - H.Eylül
Torba yasa meclisten geçti
HSSGPden torba yasa eylemleri.
Metalde 21 yıl sonra grev kapıda!
Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’la grev süreci üzerine konuştuk
Sendikal bürokrasi ve
taban örgütlenmeleri
Yerel işçi kurultayları
hazırlıkları sürüyor
Küçükçekmece’de
kurultay çalışmaları.
İzmir’de tekstil paneli
Sıra burjuva diktatörlüklere de gelecektir!
Ortadoğu ve Kuzey Afrika yangın yeri
Halk ayaklanmalarında
son sözü işçi sınıfı söyleyecek!
Bielefeld’de coşkulu gece.
Rotterdam’da 1 Mayıs’a yönelik polis ve yargı terörü
“Sendikalar işçilerindir!
Kahrolsun sendika ağaları!”
Afşin’de işçi katliamı
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’le UPS direnişi üzerine konuştuk.
44. yılında DİSK’in mücadele iddiası
ve pratiği üzerine
DİSK’ten değerlendirme
Eşitsizliğe ve sömürüye karşı
8 Mart’ta alanlara!
Dinci gericiliğin emperyalizme bağlılık yemini: Kanlı Pazar
Volkan Yaraşır’ın yeni kitabı çıktı:
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15 Şubat protesto edildi!

Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında emperyalist bir komployla Türkiye’ye getirilişinin yıldönümünde gerçekleştirilen protesto eylemleri polis terörünün hedefi oldu. Toplamda binlerce kişinin katıldığı gösterilere polis saldırırken, çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralandı. 146 kişi de gözaltına alındı.


Diyarbakır

Diyarbakır’ın birçok ilçesinde gerçekleştirilen protesto gösterileriyle komplo kınandı. 15 Şubat günü BDP Bağlar ilçe binası önünde aralarında BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile ilçe belediye başkanlarının da bulunduğu binlerce kişi polis ablukasına rağmen Emek Caddesi’ne kadar yürüdü. Emek Caddesi’ne gelen kitleyi burada ateş yakan yüzlerce kişi karşıladı. Polis Okulu’na doğru yürüyüşe devam eden kitleye polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ederken kitle molotofkokteyli, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Uzun süre devam eden çatışmalarda, 20’yi aşkın kişi gözaltına alındı. Polis erkeklerin ellerini arkadan ters bükerek götürürken kadınları da saçlarından tutarak karga tulumba gözaltına almıştı. Ardından yapılan operasyonlarda aralarında 9 çocuğun da bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı.


İstanbul

Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde “15 Şubat uluslararası komployu lanetliyoruz / Barış ve Demokratik Çözüm Platformu” pankartı ve siyah dövizler taşındı.

Açıklamayı okuyan Özlem Can, Öcalan’a yönelik komploya değinerek, Kürt halkının mücadelesiyle 15 Şubat komplosunun boşa düşürüldüğünü belirtti. Türkiye işçi sınıfına, yoksullara, emekçi halka seslenen Can, “Komplocuları kınayın! Dağlıca’yı, Aktütün’ü, Hantepe’yi unutmayın!” dedi. Açıklamanın ardından BDP milletvekillerinden Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel de söz aldılar. Konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Akşam saatlerinde de Beyoğlu Çukur Mahallesi’nde eylem düzenlendi. “15 Şubat komplosunu lanetliyoruz” pankartı açıldı. Hacı Ahmet Parkı’na yapılan yürüyüşte 15 Şubat’ı protesto etmek amacıyla 14 Şubat günü Diyarbakır’da bedenini ateşe veren Mustafa Malkoç’un fotoğrafları taşındı. Polis barikatı ile kitlenin önü kesilirken, oturma eylemiyle bu tutum protesto edildi. Uzun süre devam eden oturma eyleminin ardından polis barikatı açarak yürüyüşe izin verdi. Kitlenin önünün park girişinde de kesilmesiyle birlikte yüzünü kapatan bazı gençler, polise molotofkokteyli ve taş attı. Polisin gruba gaz bombalarıyla müdahale etmesi üzerine ara sokaklarda çatışma çıktı. Çatışmaların ardından mahalle aralarında kimlik kontrolü yapan polis şüpheli oldukları gerekçesiyle 3’ü çocuk 8 kişiyi gözaltına aldı.


Hakkari

Sabah saatlerinden itibaren kepenklerin kapalı olduğu Hakkari ve ilçede gerginlik akşam saatlerine kadar sürdü.

Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Oslo Oteli çevresinde polis ablukası yoğunlaştırılırken, polis yürüyüşe geçen gruba basınçlı su gaz bombaları ile müdahale etti. Yoğun kar yağışı altında gösterilerini sürdüren göstericiler de polise taş, havai fişek ve molotof kokteylleri ile karşılık verdi.

Çıkan olaylarda 2 kişi vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden gaz fişekleri ile yaralanırken 2 kişi de gözaltına alındı. 14 Şubat günü çıkan olaylarda da 12 kişi gözaltına alındı.


Urfa

Suruç İlçesi’nde BDP ilçe binası önünde biraraya gelen binlerce kişi, buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte, Öcalan, geçen yıl bedenini ateşe veren lise öğrencisi Müslüm Doğan ve Şêx Seid’ın fotoğraflarının yer aldığı “1925’te başlayan Kürt soykırımını lanetliyoruz” ve “15 Şubat uluslararası komplosunu kınıyoruz” pankartları açıldı. Polis ses bombaları atarak kitleyi taciz ederken, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı.

Viranşehir’de, Dumlupınar İlköğretim Okulu önünde toplanan bin kişi, Öcalan posterleri, PKK bayrakları ve “Em komkujîya Kurda û Komploya Navnetevi Şermezar dikin, Kahrolsun 15 Şubat komplosu” pankartını açtı. Kitlenin siyah kıyafetler giymesi dikkat çekti. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamanın ardından kitle Karacadağ Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Burada TEB Bankası’na molotof atan göstericilere polis biber gazı ile müdahale etti. 2’si çocuk 5 kişi gözaltına alındı.


Mardin

Kızıltepe İlçesi’nde BDP ilçe binası önünde biraraya gelen kitle buradan sloganlarla İpek Yolu’na yürüdü. İpek Yolu’nun bitişinde binlerce kişinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından tekrar BDP ilçe binasına yürümek isteyen kitleye polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Kitle polise taşlarla karşılık verdi.

Derik BDP İlçe binası önünde biraraya gelen binlerce kişi buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından yapılmak istenen basın açıklamasına polis saldırdı. Polis kitleye gaz bombası ve tazyikli ile sert bir şekilde müdahale etti. Kitle polise taşlarla karşılık verdi.

Gece boyunca süren çatışmalarda ilçe savaş alanına dönerken gösterilere katıldığı iddiasıyla iki çocuk gözaltına alındı. AKP Derik İlçe Binası ateşe verildi. Tamamen yanan bina kullanılamaz hale geldi.

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde BDP ilçe binası önünde biraraya gelen binlerce kişi Barış Parkı’na yürüdü. BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna’nın gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombalarıyla müdahale etti.


Şırnak

Polisin rastgele sıktığı gaz bombası kent merkezinde bulunan Gazipaşa İlköğretim Okulu’na da isabet etti. 3 gaz bombasının girdiği okulda öğrenciler mahsur kaldı.

Silopi ilçesinde 15 Şubat’ı protesto etmek için binlerce kişi BDP Silopi İlçe binası önünde toplandı. Buradan ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçmek isteyen kitleye polis ilçe binası önünde müdahale etti. Çıkan arbede ve atılan gaz bombaları nedeniyle çok sayıda kişi yaralandı.

BDP Cizre İlçe binası önünde toplanan bini aşkın kişi ise Nur Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kitleye, polis gaz bombaları ile müdahale ederken polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile karşılık verildi. Kısa süren çatışma, kitlenin Nur Mahallesi’nin ara sokaklarına dağılmasıyla sona erdi.


Batman

Yılmaz Güney Sineması önünde biraraya gelen binlerce kişi, Aram Tigran Parkı’na yürümek istedi. Bu sırada polis zırhlı araçlarla barikat kurarak, kitleyi engellemeye çalıştı. Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan kalabalık başka bir grubun kitleye katılmak istemesi üzerine polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitle, polise taşlar ve molotoflarla karşılık verdi.


Van

Aralarında BDP İlçe Başkanı Derviş Polat, Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler’in de bulunduğu çok sayıda kişi, BDP ilçe binası önünde toplandı. Kalabalık grup, buradan çarşı merkezine yürüdü. Kürtçe ve Türkçe, “15 Şubat Uluslararası Komplosu’nu nefretle kınıyoruz” pankartının açıldığı eylem sonrası tekrar BDP ilçe binasına gitmek isteyen gençlere polis müdahale etti. Emniyet Müdürlüğü önünde polisin gaz bombası ve tazyikli suyla müdahalesine gençler, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Kısa süren çatışmanın ardından eylem grubun dağılması üzerine sona erdi.


Ağrı

BDP Ağrı İl Örgütü tarafından basın açıklaması yapıldı. Aralarında BDP Van milletvekili Özdal Üçer, BDP Ağrı il başkanı Halil Aksoy, Diyadin Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, BDP İlçe yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. BDP Ağrı il örgütü önünden Cumhuriyet Caddesi’ne kadar yürümek isteyen kitle polisin engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine açıklama BDP önünde yapıldı. Doğubayazıt ilçesinde ise basın açıklamasının ardından gençler sloganlarla polis barikatının kurulduğu yöne doğru yürüyüşe geçti. Polisin burada gaz bombası ile müdahale ettiği yürüyüşe, gençler de molotof kokteyli, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Uzun süren çatışmaların ardından gençler, Iğdır ve Ağrı caddelerini bir süre trafiğe kapatarak ateşler yaktı.


Muş

Ensafın gün boyu kepenk kapatığı Varto ilçesinde BDP İlçe binası önünde bir araya gelen binlerce kişi, “15 Şubat uluslararası komplosu halkımızın özgürlük bilincini karartamaz” ve “15’ê Sibatê şermezar dikin” pankartlarıyla Belediye Pasajı önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe Muş Milletvekili Sırrı Sakık da katıldı.

BDP İlçe binası önünde binlerce kişi toplandı. Buradan Alparslan Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.


Adana

Merkez Seyhan İlçesi Gülbahçesi Mahallesi muhtarlığı önünde yüzlerce kişi toplandı. Dağlıoğlu Mahallesi’nden yürüyüşe katılmak için gelenlere polis tazyikli su ile müdahale etti. Herkesin siyahlar giydiği yürüyüşte, “Em komploya 15 Sibatê ya navnetewî şermezar dikin”, pankartları ve yeşil sarı kırmızı flamalar açıldı.

Birecik’te Heykel Meydanı’nda yapılan basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen kitleye çevik kuvvet coplarla müdahale etti. Polis, bazı gençleri de tartaklayarak gözaltına aldı. BDP İlçe Başkanı Yusuf Yeşiltepe ise, ilçe emniyet müdürünün hakaretlerine maruz kaldı ve parmağı kırıldı. 5 kişi gözaltına alındı.

Siirt’Kurtalan ilçesinde yağan yoğun yağmura rağmen yüzlerce kişi basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme katılanların siyah giymesi dikkat çekti. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.


Bitlis

Tatvan ilçesinde de kitlesel 15 Şubat protestosu yapıldı. BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş’ın da katıldığı eylemde göstericiler ile polis arasında kısa süreli bir çatışma yaşandı.


Hatay

Dörtyol ilçesinde, Mezbahane Mahallesi’nde toplanan kitle yolu trafiğe kapatırken, polis gaz bombası ve tazyikli suyla kitleye müdahale etti. Molotof kokteyli ve taşlarla polise karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışma yaklaşık 4 saat sürdü. Polisin mahalleye girişine izin vermeyen gençler mahalleyi kendi inisiyatifi altına aldı.

Ankara, Siirt, Erzurum, Şırnak, Manisa, Aydın ve İzmir’de basın açıklamaları gerçekleştirildi.