18 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/07

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci bahara yürüyelim!
Kıbrıslı işçi ve emekçiler sadaka
değil özgürlüğünü istiyor!
“Sonunuz Mübarek olsun!”
Kürdistan: Toplu olarak toprak
altına konulanların ülkesi - H.Eylül
Torba yasa meclisten geçti
HSSGPden torba yasa eylemleri..
Metalde 21 yıl sonra grev kapıda!
Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’la grev süreci üzerine konuştuk
Sendikal bürokrasi ve
taban örgütlenmeleri
Yerel işçi kurultayları
hazırlıkları sürüyor
Küçükçekmece’de
kurultay çalışmaları.
İzmir’de tekstil paneli
Sıra burjuva diktatörlüklere de gelecektir!
Ortadoğu ve Kuzey Afrika yangın yeri
Halk ayaklanmalarında
son sözü işçi sınıfı söyleyecek!
Bielefeld’de coşkulu gece.
Rotterdam’da 1 Mayıs’a yönelik polis ve yargı terörü
“Sendikalar işçilerindir!
Kahrolsun sendika ağaları!”
Afşin’de işçi katliamı
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’le UPS direnişi üzerine konuştuk.
44. yılında DİSK’in mücadele iddiası
ve pratiği üzerine
DİSK’ten değerlendirme
Eşitsizliğe ve sömürüye karşı
8 Mart’ta alanlara!
Dinci gericiliğin emperyalizme bağlılık yemini: Kanlı Pazar
Volkan Yaraşır’ın yeni kitabı çıktı:
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yerel işçi kurultayları
hazırlıkları sürüyor

Ümraniye’de kurultay hazırlıkları

“Haklarımız ve geleceğimiz için örgütleniyoruz 3. Ümraniye İşçi Kurultayı’nda buluşuyoruz” şiarıyla 3 Nisan günü Yıldırımlar Düğün Salonu’nda toplanacak olan 3. Ümraniye İşçi Kurultayı’nın hazırlıkları sürüyor.

Şu ana kadar yapılan toplantılarda taban örgütlenmesinin öneminden bahsedilerek, kurultay hazırlık sürecinde yer alan işçilerin ortaya koyacakları çabanın önemine vurgu yapıldı.

Bölgede bulunan fabrikalara ve İMES’e özel tarzda yönelmek, bu bölgelere özgü bildiriler çıkartmak, ayrıca her aracı kullanarak bildiri, afiş, anket, bülten gibi güçlü bir propaganda-ajitasyon çalışması yürütmek şeklinde planlamalar yapıldı ve bunların bazıları hayata geçirilmeye başlandı. Kurultay sürecinde işçi sınıfını doğrudan ilgilendiren saldırıları kurultayla ilişkilendirerek güçlü bir çalışmaya konu edebilmek, kurultayın en önemli amaçlarından biri olacak.

KHK 8 Mart vesilesiyle birtakım planlamalar yaptı. 8 Mart çalışmaları, 3. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi Emekçi Kadın Komisyonu tarafından yürütülüyor. Öncelikle ev ve fabrika toplantıları hedefi konuldu. 19 Şubat Cumartesi günü bir ev toplantısı yapılacak. 27 Şubat Pazar günü saat 13.00’te OSİMDER’de bir etkinlik gerçekleştirilecek. Davetiye, ozalit ve bildirilerle çağrısı yapılan etkinlikte KHK adına da bir konuşma yapılacak.

Yakın zamanda Ümraniye bölgesinde yaygın bir şekilde işçi direnişleri yaşandı. Bu nedenle yaşanan direnişler ve sendikalaşma faaliyetleri deneyimlerinin aktarılacağı bir işçi toplantısı yapılacak. 13 Mart Pazar günü yapılacak etkinliğe Sinter, Gürsaş, Gu, Şirin Tekstil, Uno, Entes, Regal Cam’dan işçilerin katıldığı ve deneyimlerin aktarıldığı bir toplantı hedefleniyor.

Diğer yandan sermayenin son dönemde UİS kapsamında yönelttiği saldırıları konu alan bir imza kampanyası başlayacak. TBMM’ye gönderilecek imzalar için Mart’ın son iki haftası merkezi noktalarda stant açılacak.


Ümraniye’de kurultay çağrısı

3. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi’nin kurulmasının ardından kurultay çalışmalarına hız verildi. KHK’nın ilk toplantısında fabrika komitelerinin öneminden bahsedildi. Komiteye katılan herkesin öncelikli görevinin, çalıştığı fabrikada işyeri komitesi kurması, eğer varsa onu güçlendirmek olduğu vurgulandı.

Ayrıca bölgede bulunan fabrikaların özgün sorunlarına değinen bildiriler çıkartarak fabrikanın sorunlarına müdahale edileceği ifade edildi.

9 Şubat günü Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Dudullu ABB fabrikası ve ayrıca Önaysan fabrikalarına 13 Şubat’ta gerçekleştirilen kurultay toplantısına çağrı bildirileri dağıtıldı. ABB işçilerine dağıtılan bildiride; “Bugün Bileşik Metal-İş’te örgütlü işçilerin, MESS dayatmalarına ve Türk Metal ihanetine karşı, grev kararlılığını kuşanarak verdikleri mücadele, tüm işçi ve emekçilere yol göstermektedir” denildi.

Başta Torba Yasası olmak üze sermayenin saldırılarına da değinilen bildiride son olarak kurultayın amacından bahsedildi ve işçiler kurultaya omuz vermeye çağrıldı.

Önaysan işçilerine dağıtılan bildiride ise, Önaysan işçilerinin kölece çalışma koşullarından bahsedilerek, bu sömürü çarkına karşı tek çıkar yolun örgütlü mücadele olduğu anlatıldı. İşçilere, 3. Ümraniye İşçi Kurultayı’na omuz verme çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



Kayseri’de kurultay hazırlıkları

“Birleşen işçiler yenilmez!” şiarı ile toplanacak olan Kayseri İşçi Kurultayı çalışmaları gerçekleştirilen hazırlık toplantıları ve kurultayın tanıtımına yönelik faaliyetlerle devam ediyor.

Kurultay Hazırlık Komitesi’nin daha geniş işçi katılımının sağlanmasının ardından seçilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, bölgede bulunan fabrikalara; bildiri, bülten ve afişlerle ulaşılarak, toplantıya katılma çağrısı yapıldı.

Kurultaya hazırlık toplantısında Kayseri’de işçi sınıfının durumu, karşı karşıya bulunduğu sorunlar, yaygın örgütsüzlüğün yarattığı sonuçlara dönük verimli tartışmalar yürütüldü.

Kurultayın hedeflerinden biri olan sigortasızlığa karşı mücadele çerçevesinde ise Cıngıllıoğlu işçilerinin sigortasızlığa karşı verdikleri mücadelenin deneyimleri tartışıldı. KHK, Cıngıllıoğlu’nda olduğu gibi Kayseri’de yeni mücadeleleri yaratmanın önemine değindi. İşçilerin sendikalı olmalarını sağlayacak süreçlerin örgütleyicisi olmayı önüne koydu.

Toplantıda kurultayın tanıtımı için neler yapılabileceği tartışıldı. İşçilerin kurultay hazırlıkları çerçevesinde Torba yasası, kıdem tazminatı saldırısı konusunda bilgilendirilmesi için toplantıların yanısıra imza kampanyası ve basın açıklamaları düzenlenmesi kararlaştırıldı. Kurultayın tanıtımı doğrultusunda fabrika toplantılarının yapılması planlandı.

Kurultay hazırlık sürecinin gündemlerinden biri olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü belirlendi. Merkezinde işçi ve emekçi kadınların bulunduğu bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Kayseri İşçi Kültür Evi’nde “Emekçi kadınlar örgütlenmeye, özgürleşmeye” çağrısıyla 6 Mart’ta bir etkinlik düzenlenecek.

İnternetin daha etkin kullanımı üzerinde duruldu. Kayseri İşçi Bülteni sayfası ve kurultaya ilişkin gelişmeleri anında yansıtacak bir sayfanın açılması kararlaştırıldı. Bu sayfalara işçi ve emekçilerin rahatlıkla ulaşabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. Kayseri İşçi Bülteni’nin Şubat, Mart, Nisan sayılarının ağırlıklı olarak kurultay gündemli olarak kullanılması da yapılan planlamalar içinde yer alıyor.

Fabrika komitelerinin fabrikalarındaki somut yakıcı sorunlardan yola çıkarak kurultay çağrılarını işçilere ulaştırması de KHK’nın önünde duruyor.

Örgütsüzlüğün ve sendikal ihanetin ayyuka çıktığı Kayseri’de kurultayın temel başlıklarından birini taban örgütlülükleri, diğerini ise örgütlenmenin önündeki temel engellerden biri olan sendika bürokrasisi oluşturacak. Ayrıca Tunus, Mısır vb. ülkelerde yaşanan halk ayaklanmaları ve emek hareketindeki son gelişmeler de kurultayda ele alınacak.

Kurultayda işçilerin rahatça söz almaları, önergeler sunmaları hedefleniyor. Ayrıca Kurultay günü kürsünün işçiler tarafından etkin bir tarzda kullanılması planlanıyor.

Kızıl Bayrak / Kayseri


 

 

Topkapı-Gaziosmanpaşa İşçi Kurultayı toplanıyor

2. Topkapı-Gaziosmanpaşa İşçi Kurultayı tekstil, metal, matbaa ve taşeron işçilerin katılımıyla yapılan toplantılar sonucunda programını belirledi.

KHK yaptığı toplantıyla kurultay hazırlıklarını ve programını tartıştı. Dayatılan kölelik koşullarına karşı örgütlenmenin ve sınıfa politik müdahalenin tartışıldığı toplantıda kurultaya nasıl bir çalışmayla gidileceği ve alt komitelerin nasıl oluşturulacağı tartışıldı.

KHK adına bir tekstil işçisinin yaptığı açılış konuşmasında kurultayın amaçları ve hedeflerinin neler olduğu aktarıldı.

Kurultayın, sendikal örgütlenmenin ve işyeri komitelerinin fabrikalarda hayata geçirilmesi için bir araç haline getirilmesi ve buradan doğru birlikleri yaratmanın hayati önemine değinildi.

Taşeron çalıştırma ve taşeron işçilerin örgütlenmesi üzerine taşeron işçiler adına bir konuşmanın da yapıldığı toplantıda metal sektöründe sendikalaşma çalışmaları ve grev süreci de tartışıldı.

Toplantıda, sektörlerde oluşturulan hazırlık komitelerinin yapacağı sektör toplantıları ve buralarda yapılacak toplantılar sonucunda bir program oluşturulması ve tebliğlerin tartışılması karara bağlandı.

KHK’ların oluşturduğu planlamalar doğrultusunda 2. Topkapı-Gaziosmanpaşa İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi 3 Nisan 2011 tarihinde kurultayı gerçekleştirme kararı aldı.

Kızıl Bayrak / Topkapı - Gaziosmanpaşa