18 Şubat 2011
Sayı: SİKB 2011/07

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci bahara yürüyelim!
Kıbrıslı işçi ve emekçiler sadaka
değil özgürlüğünü istiyor!
“Sonunuz Mübarek olsun!”
Kürdistan: Toplu olarak toprak
altına konulanların ülkesi - H.Eylül
Torba yasa meclisten geçti
HSSGPden torba yasa eylemleri..
Metalde 21 yıl sonra grev kapıda!
Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak’la grev süreci üzerine konuştuk
Sendikal bürokrasi ve
taban örgütlenmeleri
Yerel işçi kurultayları
hazırlıkları sürüyor
Küçükçekmece’de
kurultay çalışmaları.
İzmir’de tekstil paneli
Sıra burjuva diktatörlüklere de gelecektir!
Ortadoğu ve Kuzey Afrika yangın yeri
Halk ayaklanmalarında
son sözü işçi sınıfı söyleyecek!
Bielefeld’de coşkulu gece.
Rotterdam’da 1 Mayıs’a yönelik polis ve yargı terörü
“Sendikalar işçilerindir!
Kahrolsun sendika ağaları!”
Afşin’de işçi katliamı
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’le UPS direnişi üzerine konuştuk.
44. yılında DİSK’in mücadele iddiası
ve pratiği üzerine
DİSK’ten değerlendirme
Eşitsizliğe ve sömürüye karşı
8 Mart’ta alanlara!
Dinci gericiliğin emperyalizme bağlılık yemini: Kanlı Pazar
Volkan Yaraşır’ın yeni kitabı çıktı:
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Küçükçekmece’de kurultay çalışmaları

Küçükçekmece’de, 10 Nisan günü toplanacak olan işçi kurultayının çalışmaları devam ediyor.

KHK tarafından yapılan planlamalar çerçevesinde düzenlenen “İşçi Danışma Meclisi” toplantısının ilki 13 Şubat günü yapıldı. Kurultay hazırlık çalışmalarını daha geniş işçi bölüklerine mal edebilme ve işçileri sürecin bir öznesi yapabilmek hedefiyle örgütlenen toplantı canlı bir atmosferde geçti.

İlk olarak KHK’nın hazırladığı deklarasyon metni taslağı okundu ve tartışmaya açıldı. Yapılan tartışmalar sonucunda deklarasyona son hali verildi. Kurultay sürecinde sendikalara, kitle örgütlerine, derneklere ve sendika temsilciliklerine ulaştırılacak bu metinle birlikte sınıfın tabanda birliğini sağlamak için kurultay çalışmasına destek verme çağrısı yapılacak.

Ardından; KHK sözcüsü tekstil işçisi bir arkadaşımız KHK’nın yaklaşık 1,5 aydır sürdürdüğü çalışmalarının özetini toplantıya katılan işçiler sundu. Ardından hep beraber toplantı gündemi oluşturuldu. 8 Mart süreci, kurultay hazırlıkları, metal işçilerini grev süreci, kurultay sürecinde kullanılacak araçlar başlıklarından oluşan gündem maddeleri katılımcı işçilerin yürüttüğü tartışmalarla ele alındı.

Yine kurultay sürecinde TBMM’ye gönderilmek üzere kullanılacak olan acil taleplerin yer aldığı imza metni de kullanılmaya başlandı. Sabah işçi servislerinin İnönü Mahallesi’nde yoğun olarak kullandığı Maslak Çeşme Caddesi’nde imza standı açıldı. İmza kampanyası önümüzde ki süreçte sanayi havzalarında, fabrika önlerinde, servis güzergâhlarında kullanılmaya devam edecek. 


Emekçinin Gündemi’nin dağıtımı

Küçükçekmece’de çalışan işçilere yönelik hazırlanan Emekçinin Gündemi’nin dağıtımı da sürüyor. Kapağında ocak ayı zamlarını hali hazırda patronların insafı belirlerken işçileri insanca yaşanacak ücret için mücadeleye ve komitelerde örgütlenmeye çağıran bültende arka kapaktan da II. Küçükçekmece İşçi Kurultayı’nın duyurusu yapılıyor.

İşçileri fabrika komitelerinde örgütlenmeye çağıran ajitasyon konuşmaları eşliğinde bülten dağıtımı yapılırken şu ana kadar 12 fabrika dağıtımı gerçekleştirildi. Emekçinin Gündemi Paksan, Güven Elektrik, Ontex, Kom, Nurelif, Handex, Mert Tekstil, Kardeş Elektrik, Doğu Sanayi Sitesi, Aksa, Karbosan ve Bahçıvan Motor işletmelerine ulaştırıldı. Ontex dağıtımı işçilerin sendikaya gidecekleri gün yoğun polis ablukasına rağmen gerçekleştirildi. Dağıtımlar diğer fabrikalarla da devam edecek.


Kurultay internet sayfası yayında

II. Küçükçekmece İşçi Kurultayı internet sayfası yayına başladı. Kurultay çalışmalarının ve Küçükçekmece bölgesindeki sınıf hareketinin takip edilebileceği sitede kurultay hazırlık komitesinin duyurularına da yer verilecek.

10 Nisan günü gerçekleştirilmesi planlanan kurultayın hazırlık çalışmaları kapsamında hayata geçirilen sayfa şu adresten takip edilebilir: kucukcekmeceiscikurultayi.wordpress.com



Gebze’de kurultay çağrısı yayılacak

Bir toplantı ile hazırlık çalışmaları başlatılan ve Nisan 2011’de toplanması planlanan Gebze İşçi Kurultayı’nın ikinci hazırlık toplantısı 13 Şubat Pazar günü Gebze’de gerçekleştirildi.

ÇEL-MER işçilerinin kitlesel katılım sağladığı ve iki bölümden oluşan toplantının ilk bölümünde ÇEL-MER işçilerinin mücadele deneyimi, karşılaştığı zorluk ve baskılar, patronun devam eden saldırılarına karşı yürütülmesi gereken mücadelenin önemine değinilerek, sermayenin saldırılarına karşı havzada verilen hak arama mücadelesinin büyütülmesinin önemine değinildi. İkinci bölümde ise kurultay çalışmalarına hız verilmesi, var olan KHK’ların güçlendirilmesi, yeni KHK’ların oluşturulması, havzada tespit edilen fabrikalara özgün bildirilerle müdahale edilmesi ile kurultayın hedef ve amaçlarının yer alacağı bildiri, bülten, afiş vb. materyallerin çıkarılıp havzada yaygın biçimde dağıtılması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca, havzada gerçekleşecek kurultayın işlevi ve misyonu üzerinde duruldu, öneriler sunuldu. Sermayenin işçi ve emekilere yönelik saldırılarının planlı ve kapsamlı olarak hayata geçirildiği bir süreçte havzada gerçekleşecek kurultayın her sektörden işçilerin sorunlarının tartışıldığı, sorunları aşmada izlenecek yol ve yöntemlerin somut kararlara bağlanıp pratikte hayata geçirilmesinin önemine değinildi. Yapılan konuşmalarda, kurultayın havzada sınıfın önündeki saldırıları püskürtmede önemli bir araç işlevi göreceği vurgulanarak, kriz süreci, işsizlik, “torba yasa”, Tunus ve Mısır’daki halk ayaklanmaları, kıdem tazminatının gaspı, komiteleşme, taban örgütlenmeleri, sendikal yapıların durumu, havzadaki örgütlenme eğilimleri, işten atmalar, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, devam eden direnişler, metal sektöründe alınan grev kararı üzerine canlı tartışmalar yapıldı. Saldırılara karşı öncü işçilerin sorumluluklarına işaret edildi. 80 işçinin katılımıyla gerçekleştirilen hazırlık toplantısı canlı bir atmosferde geçti.

Gebze İşçi Kurultayı hazırlık çalışmaları, kurultay hazırlık komitelerinde yer alan ve komitelere eklenecek bileşenlerle yapılacak sektörel toplantılar, çağrı ve tanıtım faaliyetleri ile zenginleştirilerek sürdürülecek.

Kızıl Bayrak / Gebze



Adana’da kampanya çalışması

KHK toplandı

Adana’da “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye” şiarıyla gerçekleştirilen kampanya çalışmaları kapsamında işçi kurultayı hazırlıkları başladı. 13 Şubat günü Adana Sanayi İşçileri Derneği’nde işçi toplantısı (SİDER) gerçekleştirildi. Kurultay Hazırlık Komitesi, kurultayın yaşadığımız bölgenin işçi ve emekçileri açısından anlamı ve önemi üzerine bir konuşma yaptı. Yapılan tartışmalarda metal ve plastik işkollarında yaşanan sorunlar öne çıkarken, fabrikalarda karşılaşılan sorunlar somut olarak tartışıldı. Ayrıca geçmiş deneyimlerin de paylaşıldığı toplantıda, işçi kurultayı çalışmalarının önemi vurgulandı.

Afiş çalışması ile de kampanya şiarları işçi ve emekçilere ulaştırılmaya devam ediyor. BDSP’nin “torba yasa” ile ilgili afişleir Akkapı, Havuzlubahçe semtlerine ve Fevzipaşa tren hattına yapıldı.


İmza kampanyası sürüyor

Sanayi İşçileri Derneği’nin başlattığı imza kampanyası sürüyor. 11 Şubat günü Keresteciler ve Mobilyacılar Sitesi’nde öğle arası imza toplanırken, 12 Şubat günü de İnönü Parkı’nda stant açılarak ajitasyon konuşmaları eşliğinde imzalar toplandı.

14 Şubat Pazartesi günü Taşköprü’de sabah işe gidiş saatlerinde 16 Şubat Çarşamba günü de yine sabah saatlerinde Barkal servis güzergahında imza toplandı. İmza çalışması öğle saatlerinde de devam etti. Şakirpaşa’daki sanayi sitesinde atölyeler dolaşılarak yemek paydosuna çıkan işçilerden imza toplandı.

Atölye sahiplerinin imza toplanmasından rahatsızlık duyduğu gözlemlenirken, işçiler ise kampanyayı ilgiyle karşıladı.

Kızıl Bayrak / Adana


 

 

İstanbul’da çalışmalar

Gaziosmanpaşa’da polis terörü

BDSP çalışanları 11 Şubat günü Gaziosmanpaşa Elmabahçesi’nde polis terörünün hedefi oldu. Afişlerini çalışması yürüten BDSP’liler daha çalışma başlamadan polis terörüne mağruz kaldı. Keyfi olarak gözaltına alınmaya çalışılan BDSP’liler arabaya binmeyeceklerini ifade etmeleri üzerine yaka-paça arabaya bindirilmeye çalışıldı. Yapılan konuşmalarla polisin tutumu teşhir edildi.

İyiden iyiye azgınlaşan polisler, BDSP’lileri yere yatırmaya ve kelepçe takmaya çalıştı. Gelen ekiplerle zorla arabaya bindirilen Karadeniz Mahallesi Karakolu’na götürülen BDSP’liler zorla arama dayatmasına maruz kaldılar. Sınıf devrimcileri keyfi olarak üç saat tutulduktan sonra serbest bırakılırken, BDSP’liler afişlerle, kova ve fırçayı geri alarak karakoldan ayrıldı.


Küçükçekmece’de afiş çalışması

BDSP çalışanları 12 Şubat günü emekçi mahalleleri olan Şahintepe ve Altınşehir semtlerinde “Haklarımız ve geleceğimiz için örgütlü mücadeleye! İşyeri komitelerine, sendikalara! / BDSP” afişleri kullanıldı. Aynı zamanda “PTT işçileri hakları ve geleceği için direniyor! Sınıf dayanışmasını yükseltelim“ şiarlı afişler de faaliyet esnasında kullanıldı.

Semt içlerine ve ana geçiş güzergâhlarına yapılan afişleri emekçiler ilgiyle karşıladı.

Kızıl Bayrak / GOP- Küçükçekmece