05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa’da coşkulu 1 Mayıs!

1 Mayıs Bursa’da da coşkulu bir mitingle kutlandı.

Miting, kitlenin Gökdere Bulvarı’nda toplanıp kortejler halinde Fomara Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmesiyle başladı. Yürüyüş kolunun en önünde Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen’in ortak “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı yer alırken Türk-İş’e bağlı Türk-Metal, Petrol-İş, Kristal-İş, Yol-İş, Türkiye Maden-İş, Tes-İş, Tek Gıda-İş ,Teksif, Tez-Koop-İş, TÜMTİS, Demiryol-İş Sendikası’na üye işçiler yürüdü. Türk Metal, Türk-İş kortejinin en kitlesel işçi kortejini oluştururken Kristal-İş ve TÜMTİS’de kitlesel ve coşkulu diğer kortejler oldu. Bu kortejlerin arkasında ise Memur-Sen üyesi emekçiler yer aldı.

İşçi Hakları Derneği, Nilüfer Kent Konseyi kortejlerinin ardından KESK Bursa Şubeler Platformu yer aldı. Buranın en kitlesel kortejini Eğitim Sen oluşturdu. Eğitim Sen kortejini Bursa AYÖP ve SES Bursa Şubesi izledi. ESM, Tarım Orkam Sen, Haber-Sen, Yapı Yol-Sen, BES ve Tüm Bel-Sen mitinge katılan KESK üyesi diğer sendikalardı.

Ardından yürüyüş kolunda Bursa Tabip Odası, Bursa SMMMO, TMMOB, ADD, CHP, Eğitim-İş, İP, DSP, Gökkuşağı Derneği, Doğa-Der, ÇHD, ÇGD, Alevi Dernekleri Platformu, Halkevleri, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, Livane Kültür Sanat Derneği, Mudanya Deniz Kültür Sanat Evi yer aldı.

Bu kortejleri ise BDSP, Partizan, DHF, Emek Partisi, ÖDP, SDP, Dev-Lis ve BDP izledi.

Tüm kortejlerin alana girmesiyle birlikte miting programına geçildi. Alandaki program işçi sınıfının mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşunun ardından konfederasyonlar adına yapılan ortak açıklamayla sürdürüldü.

Yapılan açıklamada “Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2010’da başta Taksim olmak üzere alanlarda omuz omuzayız” denildi.

Ardından 1 Mayıs kutlamasına Suavi’nin söylediği marş ve türkülerle devam edildi. Uzun bir süre kürsüde kalan Suavi programını 1 Mayıs Marşı’yla sonlandırdı.

1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 6 bin kişi katıldı.

Komünistler 1 Mayıs kutlamasına en önde “Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” imzalı pankart ve arkasında “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm!”, “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 26 Mayıs’ta genel grev, genel direniş!” şiarlı pankartla birlikte BDSP flamaları ve kızıl bayraklarıyla katıldılar.

Komünistler diğer sloganlarına ek olarak, attıkları “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!” sloganıyla da BDSP’li ve tüm  zindanlardaki özgür tutsakları selamladılar.

DİSK, Halk Cephesi, ESP, TKP, Sosyalist Parti, HKP ve EHP Taksim 1 Mayıs kutlamasına katılmasına rağmen Bursa’da son yılların en kitlesel 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirilmiş oldu.

Kızıl Bayrak / Bursa


 

Bandırma’da 1 Mayıs

Bandırma’da 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan mitingle kutlandı.

1 Mayıs’a Petrol-İş Sendikası ve Petrol-İş Kadın Komisyonu pankartlarıyla katıldı. “Sendikalı Ol Güçlü Ol” dövizleri taşıyan Petrol-İş üyesi işçiler yürüyüşün en kitlesel kortejini oluşturdular. Liman-İş üyeleri toplanma alanına pankartlarını açarak yürüyüşle geldiler.

Genel-İş üyesi işçiler de mitinge kitlesel katılım sağladılar. KESK kortejinde ise Bandırma ve Gönen Eğitim Sen Temsilcilikleri, Bandırma ve Salur Tüm-Bel-Sen temsilcilikleri, ESM ve SES yer aldı. Mitinge siyasi parti ve örgütlerden ise ÖDP, Emek Gençliği ve düzen partileri katılım sağladılar.

Miting programı saygı duruşuyla başladı. Ardından 1 Mayıs ve işçi sınıfıyla ilgili şiirler okunarak konuşmalara geçildi. Bu kısımda Liman-İş Bandırma Şube Başkanı, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Genel-İş Şube Başkanı Mertkan Güner ve Eğitim Sen Şube Başkanı birer konuşma yaptı.

Programda son olarak Bandırma Emek Platformu’nun 1 Mayıs’la ilgili basın açıklaması okundu. Konuşmalar bittikten sonra Türkçe ve Kürtçe parçalar eşliğinde halaylar çekildi. Çav Bella ile miting programı sona erdi.



Balıkesir Ayvalık’ta 1 Mayıs

Balıkesir’de Ayvalık ve Burhaniye’de de 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi.

Ayvalık’ta KESK ve Türk-İş’in düzenlediği 1 Mayıs coşkulu geçerken 1 Mayıs kutlaması kitlenin Ayvalık Öğretmen Evi’nde toplanmasıyla başladı. Buradan Ayvalık Meydanı’na yüründü.

EMEP Partisi, Genç-Sen ve düzen partilerinin destek verdiği eyleme yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Miting programı ‘77’de şehit düşen işçiler ve tüm devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başladı. Sendika temsilcilerinin konuşmalarına yer verilen programda geçmiş yıllarda gösterilen Taksim kararlılığının kazanımla sonuçlandığı ifade edildi. 50 yılı aradan sonra Ayvalık’ta ilk kez 1 Mayıs kutlandığı ifade edildi. Sahneye çıkan müzik grubunun şarkıları eşliğinde çekilen halayların ardından program son buldu.

Burhaniye’de ise Eğitim Sen, EMEP ve Genç-Sen’in katılımı ile basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada 1 Mayıs Taksim kazanımı ele alınırken Ayvalık’ta kutlanacak 1 Mayıs’ın duyurusu da yapıldı.

Basın açıklamasında sık sık “ Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!’’, “İşçi memur el ele genel greve!’’ sloganları atıldı.

Eyleme Genç-Sen’liler “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz! - Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı ile katıldı.

Kızıl Bayrak / Balıkesir