05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yüzbinlerci işçi ve emekçi Taksim Meydanı'nı doldurdu...

"İşte Taksim, işte 1 Mayıs"

200 bini aşkın işçi ve emekçi, ilerici ve devrimci, 2010 1 Mayısı’nda Taksim Meydanı’nda buluştu.

2007 yılından itibaren ortaya konan ve tüm baskı, zor ve engellemelere rağmen kararlılıkla sürdürülen Taksim iradesi, 2010 yılında ete kemiğe bürünmüş oldu. Verdikleri mücadeleyle kazandıkları Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs alanı olduğunu hep bir ağızdan haykıran yüzbinler, ‘77 1 Mayıs Katliamı’nın yıldönümünde görkemli bir kutlamaya imza atmış oldular.

İstanbul’dan ve merkezi katılımlar doğrultusunda Türkiye ve Kürdistan’ın çeşitli illerinden mitinge katılan işçi ve emekçilerde, Taksim Meydanı’nı kazanmanın yarattığı coşku atılan sloganlara ve taşınan pankartlara yansıdı. AKP hükümeti eliyle sermaye devletinin “1 Mayıs’ı size biz açtık” demagojilerine ise “Hak verilmez alınır, Taksim’i biz kazandık!” şiar ve sloganlarıyla yanıt verilmiş oldu.

Yüzbinlerin sabahın erken saatlerinde toplanıp Şişli, Şişhane ve Gümüşsuyu güzergahlarından Taksim Meydanı’na giriş yaparak kutladığı 2010 1 Mayısı’na, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’ya kürsüdeki konuşması esnasında müdahalede bulunan TEKEL işçileri damga vurdu. Sendikal ihanetin tescillenmiş isimlerinden Kumlu, işçiler tarafından katılımcı kitle ve diğer sendika bürokratları önünde teşhir edildi.

Üç koldan yürünerek Taksim kucaklandı

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı doldurmak isteyen işçi ve emekçiler, ilerici ve devrimci güçler, sabah saat 08.00’den itibaren daha önceden belirlenmiş yürüyüş güzergahları üzerindeki toplanma noktalarında konumlandılar. Şişli, Şişhane ve Gümüşsuyu üzerinden saat 10.00 sularında yürüyüşe geçen yüzbinler, alanı hınca hınç doldurdular. Kalabalıkla birlikte polisler, bariyerlerle kapattıkları Gezi Parkı’nı da eylemcilere açmak zorunda kaldılar. Gezi Parkı’nın alana bakan kısmında, basın için kurulan platform da büyük oranda işçi ve emekçiler tarafından dolduruldu. Atatürk Kültür Merkezi önünde kurulan dev platformdan başlatılacak miting programını bekleyen işçi ve emekçiler, sloganlarına ve marşlarına ara vermeden devam ettiler.

Şişli’den coşkulu ve kitlesel yürüyüş

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için kullanılan yürüyüş kollarının en kitlesel olanını Şişli oluşturdu. En önde DİSK ve KESK’in bulunduğu yürüyüş güzergahında kitleselliğin yanısıra genele yansıyan coşku da dikkat çekiciydi.

Şişli güzergahı kendi içerisinde de iki kola ayrıldı. Yolun DİSK binasına bakan tarafından yürüyüşe geçen kitlenin en önünde DİSK bulundu. Yürüyüş başlamadan önce kitlenin önü DİSK binası önünde bulunurken en arkadaki katılımcılar Mecidiyeköy’e kadar uzandılar.

Yolun diğer tarafındaki kitleye ise KESK korteji öncülük etti.

DİSK kolundan yansıyanlar

Kortej düzenlerinin oluşturulmasını takiben, DİSK’in bulunduğu kol, yanındaki KESK’in öncülük ettiği diğer kolla beraber saat 10.00 sularında Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. Buradan yürüyüşe geçen kitlenin en önünde, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve ‘77 1 Mayısı’nda yakınlarını kaybedenlerin oluşturduğu kortej bulundu. Yürüyüş sırasında basına yaptığı konuşmada, gazsız, copsuz, şiddet olmadan, özgürlük içinde 1 Mayıs’ın kutlandığını ve tam bir coşkunun hakim olduğunu belirten Çelebi, “demek ki istenilirse olabiliyormuş” dedi. Kemal Türkler’in eşi ve çocuklarının da aralarında olduğunu belirten Çelebi onların ve ‘77’de yaşamını yitirenlerin onur konukları olduğunu dile getirdi.

Kemal Türkler’in kızı da DİSK kortejinin önünde yürüyenler arasındaydı. Aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Halil Ergün, Genco Erkal’ın bulunduğu sanatçılar da buradan Taksim’e yürüyüşe geçenler arasındaydı. Yürüyüş boyunca ses araçlarından yapılan anonslarla Taksim’in işçi ve emekçilerin mücadelesiyle kazanıldığı vurgulandı.

Kolun devamında ise ellerinde DİSK yazılı kartonlar bulunan işçiler yürüdüler. DİSK kortejinde “1 Mayıs” ve DİSK imzalı pankartlar da taşındı. Burada DİSK’e aralarında Ver.di ve IG-Metall’in de bulunduğu uluslararası konfederasyonlar ve sendikalar eşlik ettiler. Bileşenler tarafından Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde “Uluslararası dayanışma” yazılı pankart taşındı.

Yurtdışından gelen temsilcileri DİSK Bank-Sen korteji izledi.

Bu kolda DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, kitlesel katılımıyla dikkat çekti. İstanbul şubelerinin ve çevre bölgelerin açtıkları pankartların yanısıra işyerlerini temsilen de ayrı ayrı pankartlar açıldı.

Metal işçileri fabrika pankartlarıyla katıldı

BMİS kortejinin en önünde sendika imzasının yer aldığı pankart bulundu. BMİS İzmir Şube ve Trakya Şube pankartlarının ardından İstanbul 1 No’lu Şube pankartı arkasında Anadolu Motor, Remas ve ABB fabrikalarının pankartları açıldı. Gebze Şube pankartı arkasında Yücel Boru, Çayırova Boru, Legrand, Dostel, Sarkuysan, Procast, Bossal Mimaysan ve Arfesan pankartları açılırken, Bursa Şube pankartı arkasında Prysmian, SCM ve Çimtaş pankartları yer aldı. Kortejin devamında açılan BMİS İstanbul 2 No’lu Şube pankartının arkasında, Güven Elektrik, Ejot-Tezmak, RSA, Konvekta, Gimsan, Paksan ve Pancar Motor fabrikalarından pankartlar bulundu. Kocaeli Şube pankartı arkasında ise AD Demirel, Corus Metal, Baysan Trafo, Cem Bialetti ve Trakya Sanayi pankartları göze çarptı.

Kitlesel katılımının yanısıra genç işçi ağırlığı ve coşkusuyla da dikkat çeken BMİS kortejinin pankartlarında somut talep ve şiarlar yer almazken yalnızca fabrika ve şube isimleri bulundu.

DİSK kortejinde Dev Sağlık-İş, Dev Yapı-İş, Dev Maden Sen, Sine-Sen, Sinema Yazarları ve Belgesel Sinemacılar da yerlerini aldı. Dev Sağlık-İş, Okmeydanı Hastanesi gibi sendikalaşma mücadelesi yürüttüğü hastanelerden de çeşitli pankartlar açtı.

DİSK Emekli-Sen de bu kolda yürüyenler arasındaydı. “Mücadeleden emekli olunmaz” diyen emekliler adına, Emekli-Sen ana pankartı arkasında İstanbul, Aksaray 3 No’lu Şube ve İzmir Buca Şube pankartları da açtılar.

DİSK kortejindeki en kitlesel katılımlardan birini de Genel-İş Sendikası oluşturdu. Burada Genel-İş ana pankartının arkasında Anadolu Yakası ve bağlı şubeler, Kartal Belediyesi İşçileri, Avrupa Yakası ve bağlı şubeler, Avrupa Yakası 2 ve 3 No’lu Şube, Bursa Şubesi, Anadolu Yakası 2 No’lu Şube, İstanbul Konut İşçileri Şubesi, Trakya Şubesi ve Edirne, Hayrabolu, Enez, Keşan, Malkara, Tekirdağ, Babeski belediyeleri pankartları açıldı. Genel-İş Trakya Şubesi’nin pankartında “TEKEL işçileri yalnız değildir!” şiarı bulunuyordu. Bu noktasıyla Genel-İş Trakya Şubesi, KESK kolu da dahil olmak üzere, TEKEL direnişine vurgu yapan sınırlı sayıda kortejden birini oluşturdu. Genel-İş üyeleri davul, zurna ve klarnet eşliğinde yürüyerek taleplerini içeren sloganlarla alana giriş yaptılar.

Genel-İş’i takiben DİSK kortejinde DİSK/Tekstil, Tümka-İş, Lastik-İş, Limter-İş, Nakliyat-İş, OLEYİS, Sosyal-İş, Bilgi Üniv. Çalışanları, Toplum Gönüllüleri Sendikaları Çalışanları, İstanbul Barosu İşçileri, Genç-Sen ve Spor-Sen pankartları açıldı. Burada Nakliyat-İş’in kitlesel katılımı da dikkat çekiciydi. Nakliyat-İş kortejinde İstanbul’dan katılımların yanısıra Konya Şube’den de işçiler yer aldı. Sendikalaşma mücadelesi veren Balnak Lojistik işçileri de kendi pankartlarıyla Nakliyat-İş kortejindeki yerlerini aldılar.

Bu kolda, DİSK bileşenlerinin hemen arkasında, Bağımsız Turizm İşçileri Sendikası ve ATV-Sabah işçileri de yer aldı.

DİSK’i TMMOB ve bağlı odaların pankartları takip etti. Burada Çevre Mühendisleri Odası, EMO İstanbul Şubesi, Gemi Mühendisleri Odası, Gıda Müh. Odası, HKMO İstanbul Şube, İMO İstanbul Şubesi, Makina Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası, TMMOB Öğrenci üyeleri ve Şehir Plancıları Odası pankartları açıldı. TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancılar 1 Mayıs sloganlarına ek olarak mesleki sorunlarına ve siyasal taleplerine ilişkin sloganlar atarken, öğrenci üyeler eğitim sorunlarına ilişkin taleplerini de dile getirdiler.

TMMOB’nin arkasında BİT-DER üyesi bilişim emekçileri ile Linux Kullanıcıları Derneği üyeleri bulundular.

Bu kolda GYTE Öğrencileri, Sahne Sanatçıları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Avukatlar Grubu, İSMMO, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği Girişimi pankartları da açıldı.

Kolun devamında, Alevi Bektaşi Federasyonları, PSAKD, Koçgirililer Girişimi, Dersim Dernekleri Federasyonu, Divriği Kültür Merkezi, Kangal Dernekleri Federasyonu ile bir dizi yöre derneği pankartlarıyla yer aldılar.

DDKD, Otonom, Komünist Dünya İçin Anarşi, Sosyalist Devrimci Parti Girişimi, EHP ve Mücadele Birliği de bu kol üzerinden yürüyerek alana giriş yaptılar.

Bu bileşenlerin ardından Devrimci 1 Mayıs Platformu yürüdü. Platformun ana pankartı ve flamalarından oluşan kortejin arkasında bileşenler sıralandılar.

Komünistler canlı kortejleriyle dikkat çekti

Devrimci 1 Mayıs Platformu ana pankartı arkasında yerini alan komünistler canlı kortejleriyle ve coşkulu sloganlarıyla dikkat çektiler.

Komünistler “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 26 Mayıs’ta Genel grev-genel direniş!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı! Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” şiarlı BDSP imzalı pankartlar ile Marx-Engels-Lenin resimli “Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!” şiarlı pankartları taşıdılar. Komünistler BDSP imzalı flamalar da taşıdılar.

BDSP imzası ve logosunun yer aldığı pankart da kortejde yer aldı. BDSP kortejinden sıklıkla “Yaşasın devrim sosyalizm!”, “İşte Taksim işte 1 Mayıs!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları yükseldi.

DLB ve Ekim Gençliği ise BDSP pankartlarının arkasında sıralandılar. Ekim Gençliği, “Soruşturma-ceza terörüne, eğitim ticarileştirilmesine, geleceksizliğe karşı çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!” ve “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!” pankartlarını taşıdı.

Devrimci 1 Mayıs Platformu ile yürüyüş tamamlandı

BDSP’nin arkasında diğer Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri sıralandılar. Burada özellikle Halk Cephesi kitlesel ve coşkulu katılımıyla dikkat çekti. Halk Cepheliler taleplerini içeren pankartlarının yanısıra Mahir Çayan’ın ve Dursun Karataş’ın resimlerini de taşıdılar.

Halk Cephesi’nin arkasında sırasıyla Kaldıraç, Proleterce Devrimci Duruş, ODAK ve Demokratik Haklar Federasyonu yer aldı. DHF de alandaki kitlesel kortejlerden birini oluşturdu.

Saat 13.30 sularında DHF’lilerin arama noktalarında alana giriş yapmasıyla bu koldan yürüyüş tamamlanmış oldu.

KESK kolundan yansıyanlar

Şişli kolundaki diğer yürüyüş kolunun başında KESK korteji bulundu. KESK üyeleri, attıkları sloganlarla saat 9.30 sularında yürüyüşe geçtiler.  

KESK’in, mitingin ön sürecinde sınırlı katılımla gerçekleşen bölge ve sendika toplantılarına rağmen 1 Mayıs’a katılımı güçlü oldu. 5 binin üzerinde kamu emekçisinin yer aldığı KESK kortejinde coşku hakimdi. KESK kortejindeki genç emekçi kesimlerin katılımı da dikkat çekiciydi. 

KESK kortejinde Eğitim Sen İstanbul 1-2-3-4-5-6-7 No’lu şubeleri ve Yalova Şubeleri, TÖB-DER, Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Emekçileri, SES, SES Bakırköy, Şişli ve Anadolu Yakası şubeleri, Tüm Bel Sen, BES 3 No’lu Şube, Haber Sen Ankara Şube, Haber Sen İstanbul Şube, Tarım Orkam Sen, KESK Bolu Şubeler Platformu ve Yapı Yol Sen yer aldı. 

KESK içinde en kitlesel katılımı sağlayan sendika Eğitim Sen’di. SES’in katılımı ise oldukça düşüktü. SES’in, TTB ve diğer sağlık örgütleriyle Kamu Hastanesi Birlikleri saldırısına karşı eylemsel bir hat izlediği böylesi bir süreçte katılımının bu denli düşük olması şaşırtıcıydı. KESK Marmara merkezli katılım kararı almasına rağmen bölgenin toplamından katılımı sınırlıydı. 

KESK kortejlerindeki pankartlarda ağırlıklı olarak iş güvencesi, toplu sözleşme hakkı ve sektörel saldırılar başlıkları işlenirken demokratik taleplere de yer verildi.  KESK kortejlerinde 26 Mayıs grevi vurgusu neredeyse hiç yoktu. Yalnızca Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube “1 Mayıs coşkusuyla 26 Mayıs’ta grevdeyiz!” pankartı taşıdı. KESK kortejinde, yürüyüş boyunca “İnadına sendika inadına KESK!”, “İşte Taksim işte 1 Mayıs!” sloganı ile “Herkese güvenceli iş insanca ücret!” talepleri haykırıldı.

Bu kolda KESK’in arkasında, LGBTT, Namık Kemal Üniversitesi Öğrencileri, Eğitim Emekçileri Derneği, Feministler, İHD, 78’liler Girişimi, TTB, Tıp Öğrencileri Kolu, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, İşçi Filmleri Festivali, Halkevleri, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, DSİP, Tekstil-Sen, EDP, KÖZ, Alınteri, BDP, TÖP, ESP, Partizan ve SODAP yürüdü. Halkevleri kitlesel katılımıyla bu kolda dikkat çeken gruplardan birini oluşturdu. 

Çarşı Grubu da pankartlarıyla bu kolda yer aldı. Ayrıca, bir grup Fenerbahçe taraftarı da bu koldan yürüyüşe katıldı.

Bu kortejin en kitlesel ve coşkulu kortejlerinden birini de BDP oluşturdu. BDP’nin kortejinde en önde geleneksel kıyafetleri ile Kürt kadınları yer aldı. BDP kortejinde sıklıkla, “Biji serok Apo!”, “PKK halktır halk burada!” sloganları atıldı. 

Halkevleri, ESP ve UİD-DER de görsel olarak dikkat çeken kortejler arasındaydı. Üniversiteli ve lise gençlik gençlik grupları tarafından da bu kolda pankartlar açıldı. Bunların ardında ise anarşist bazı gruplar yer aldı. 

Şişhane’den de onbinler alana giriş yaptı

1 Mayıs 2010’un ilk sloganları oldukça erken bir saatte Taksim Meydanı’nda yankılandı.

78 günlük direnişleriyle 2010 yılına damga vuran TEKEL işçileri saat 06.30 sıralarında Taksim Meydanı’na girerek Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde eylem yaptı. TEKEL’deki direniş sürecinde yaşamını yitiren Samsun TEKEL işçisi Hamdullah Uysal’ı da unutmayan işçiler “Hamdullah Uysal ölümsüzdür” pankartını açtılar. İşçiler bir süre sonra buluşma noktaları olan Şişhane koluna döndüler.
Türk-İş ve Kamu Sen’e bağlı sendikaların yer aldığı Şişhane kolunda EMEP, ÖDP, Türkiye Birleşik İşçi Partisi, İşçi Cephesi, Halkın Kurtuluş Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği, İşçi Partisi kortejleri de sıralandı.

Sabah saatlerinden itibaren Türk-İş pankartı arkasında Şeker-İş, Deri-İş, Tez-Koop-İş, Maden-İş, Tes-İş, Yol-İş, Demiryol-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Orman-İş, Tek Gıda-İş, Petrol-İş, Belediye-İş, Koop-İş, Kristal-İş, T. Harb-İş, Türk Metal, Selüloz-İş, Belediye-İş, Çimse-İş, TÜMTİS, Basın-İş sendikaları toplandı. TEKEL işçileri kortejlerin en önünde yürürken bu koldaki katılım genel olarak beklenenin altındaydı. Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube üyesi Esenyurt Belediye işçileri ve UPS’te sendikal örgütlenmeye yönelik baskılara karşı direnen TÜMTİS üyesi işçiler de pankartlarıyla alanda yer aldılar.

Şişhane kolunda toplanan Türk-İş’e bağlı sendikalar buradaki alan yetersiz geldiği için toplanma yeri fiili olarak Unkapanı Köprüsü’ne çekildi. Türk-İş’e bağlı sendikaların pankartlarında ağırlıklı olarak güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrıları ve kıdem tazminatının gaspını işleyen şiarlar öne çıktı. Emek Partisi’nin “İş, ekmek, özgürlük! Genel grev, genel direniş” pankartıyla alanda yer aldığı göze çarparken ÖDP de güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrısı yapan pankartlarla yürüdü.

Bu kolda kitlesellikleriyle dikkat çeken kortejleri Türk-Metal, Tek Gıda-İş, Maden-İş, Tez-Koop-İş oluşturdu. Belediye-İş çok kitlesel olmasa da kortej disipliniyle ve direnişçi Esenyurt Belediye işçilerinin katılımıyla diğerlerine göre daha coşkuluydu. Pankartlarına yansıttıkları şiar ve taleplerle belli bir 1 Mayıs çalışmasının ürünü olarak alanda yer aldıkları göze çarptı.

EMEP ve ÖDP kortejlerinde ise dağınıklık dikkat çekti.

Dolmabahçe’den ruhsuz ve cansız katılım

Dolmabahçe kolunda ise en önde Hak-İş ve Memur-Sen yer aldı. Buradaki bileşenlerde gözle görülür bir cansızlık söz konusuydu.

Hak-İş kortejinde yürüyüş boyunca, sınırlı bir biçimde “Haklıyız, işçiyiz kazanacağız!”, “Yaşasın 1 Mayıs!” ve “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atıldı.

Hak-İş’in arkasında bağlı sendikalardan Öz Orman-İş, Çelik-İş, Hizmet-İş, Öz Tarım İş, Ağaç İş, Öz İplik İş ve Öz Gıda İş’in pankartları yer aldı.

Hak-İş kortejindeki pankartlarda da 1 Mayıs’a hiçbir vurgu yapılmadı. Dahası herhangi bir talep de pankartlarda yer almadı. Yalnızca Gebze Çelik-İş “Yaşasın 1 Mayıs” ve “1 Mayıs, birlik, mücadele, dayanışma” pankartları açtı.

Bu koldan yürümesi beklenen Memur Sen’den sadece Sağlık Bir Sen 6 kişiyle pankart açtı. Memur-Sen’in mitingde yalnızca adı bulunmuş oldu.

Hak-İş ve Memur-Sen’in arkasında ise mitinge Türkiye merkezli katılan TKP yer aldı.

Yüzbinler Taksim Meydanı’nda

Bütün kortejlerin alana girmesiyle 1 Mayıs programına geçildi. Program kapsamında, Timur Selçuk, piyanosuyla 1 Mayıs şarkısını seslendirdi. Selçuk’un “Bekle bizi İstanbul”, “Bir şey yapmalı” şarkılarını seslendirmesinin ardından 1 Mayıs komitesi, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu kürsüye çağırdı.

Kumlu’nun adının anılmasıyla birlikte kitleden “yuh” sesleri yükselmeye başladı. Kumlu, “yuh” seslerine rağmen kürsüye çıkarak, alandakilere “Buraya niçin geldiniz” diye sorduktan sonra TEKEL işçileri, itfaiye işçileri bariyerleri aşarak, “Satılık sendika istemiyoruz!”, “Kumlu istifa!” sloganlarıyla Kumlu’yu protesto etti. İşçiler Kumlu’yu kürsüden indirdi. Sendika bürokratları kürsüden indirildikten sonra AKM’ye sığındı. Arbede sırasında AKM’nin camının kırıldığı görüldü. Kitle de, sloganlarla işçileri destekleyerek, sendika bürokratlarını protesto etti.

TEKEL, İSKİ, itfaiye, Samatya ve Esenyurt Belediyesi işçileri ile kürsüyü işgal etti. Kürsü işgali sırasında ve sonrasında, aralarında BDSP’lilerin de bulunduğu devrimci özneler tarafından sık sık “Kahrolsun sendika ağaları!”, “Bürokratlar sussun işçiler konuşsun!”, “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!”, “İşte Taksim işte 1 Mayıs!”, “Kumlu istifa!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı. Bu arada kürsüde sunuculuk yapan Eğitim Sen’li Nebat Bükrek, “iyi niyetli olmayanlar var” şeklinde bir konuşma yaptı.

1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması esnasında çıkan arbedede kolunu kıran Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Ambulansla hastaneye getirilen Mahmut Kaçar’ın kırılan kolu ortopedi servisinde alçıya alındı.

TKP’nin kürsü işgalinin ardından alanı terk etmesi dikkat çekti.

İşçilerin kürsü işgalinin ardından, KESK Genel Başkanı Sami Evren bir konuşma yaptı. Konuşmasına, 1977’de katledilenleri, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, İbrahim Kaypakkaya gibi devrimci önderleri anarak başlayan Evren Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirmiş olan Mazlum Doğan’ı da selamladı. 1 Mayıs tatilinin kazanıldığını belirten Evren, şimdi ise sıranın 26 Mayıs’ta Genel Eylemi, Genel Greve çevirerek, yeni kazanımların elde edilmesi gerektiğini söyledi.

Evren’in ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise konuşmasında bugün bu alanda hep birlikte 1 Mayıs Marşı söyleniyorsa bunun, Türkiye işçi sınıfının eseri olduğunu söyledi. Çelebi, Başbakan Erdoğan’ın “Kriz bizi teğet geçti” sözlerini eleştirerek, TEKEL, İtfaiye işçilerinin mücadelesine değindi. Kürt sorununun demokratik, barışçıl bir yolla çözülmeden, demokrasiden söz edilemeyeceğini ifade etti.

Avrupa’dan gelen heyet adına Gıda İşçileri Sendikası (NGG) tarafından bir konuşma yapan Selahattin Yıldırım ise 80 kişiyle Taksim’e geldiklerini belirterek, “Keşke gücümüz yetseydi şu binaları şu anıtı dillendirebilseydik ne bedeller ödendiğini anlattırabilseydik” dedi. TEKEL işçilerini mücadelelerinden dolayı kutladı.

Konuşmaların ardından, Grup Yorum sahne aldı. Grup Yorum’un seslendirdiği marşların ve çekilen halayların ardından, Devrimci 1 Mayıs Platformu öncülüğünde hazırlanarak çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün de imzaladığı orkat metin okundu.

Ardından Grup Yorum yeniden sahne aldı ve Çav Bella Marşı yumruklar havaya kaldırılarak hep bir ağızdan söylendi.

Miting programı esnasında hatta daha alana bütün kortejler giriş yapmamışken Taksim Meydanı’ndan dağılmaların olması mitingde dikkat çeken bir diğer noktaydı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Edirne’de 1 Mayıs

Edirne’de geçen sene 30 yıl aradan sonra yapılan 1 Mayıs kutlamalarının ardından bu sene de ilerici, devrimci kurumlar ve sendikalar bir araya gelerek Edirne’de 1 Mayıs kutlama kararı almışlardı. 1 Mayıs öncesinde içerisinde KESK Edirne Şubeler Platformu, Ekim Gençliği, EMEP, TÜÖD, Sosyalist Parti’nin bulunduğu kurumlar Edirne 1 Mayıs Platformu çatısı altında çalışmalarına başladılar.

30 Nisan günü KESK MYK’nın Edirne’de KESK’e bağlı sendikaların yöneticilerine yönelik Taksim’e gelmeleri yönündeki uyarıları sonucu KESK Edirne Şubeler Platformu 1 Mayıs çalışmalarından ve eylemin örgütlenmesinden çekildi.

Edirne Belediyesi önünde toplanan kitle, “Yaşasın 1 Mayıs” şiarlı pankartın arkasında Tahmis Meydanı’na sloganlar eşliğinde yürüdü. Tahmis Meydanı’na gelindiğinde devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı ve ardından hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı söylendi.

Basın açıklamasında, 1977 1 Mayısı’nın failleri bulunamasa da bugün işçilerin emekçilerin direnişi sonucunda Taksim’in kazanıldığı, TEKEL işçilerinin örgütlü mücadeleleriyle nasıl bir yol açtığını ve tek kurtuluşun örgütlü mücadeleden geçtiği dile getirildi. 26 Mayıs’ta sendika konfederasyonlarının aldığı karar doğrultusunda ve 1 Mayıs’tan alınan güçle gerçekleştirilecek genel greve tüm Edirne halkı çağrıldı.

Eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı. TÖK de eyleme destek verdi.

KESK MYK’nın bu tutumu Edirne’de yapılan 1 Mayıs’ın kitleselliğine büyük ölçüde zarar verdi. Hareketin ihtiyaçlarına daha güçlü yanıt verebilmesi gereken KESK MYK, almış olduğu kararları yerellere dayattı. Son gün yapılan bu tehditvari uyarı sebebiyle 1 Mayıs’a kendi sendikaları ile katılmak isteyen birçok KESK üyesi emekçi hem atıllığa itildi hem de yalnız bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Edirne