05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İzmir'de on binler 1 Mayıs'ı kutladı!

2010 1 Mayısı İzmir’de kitlesel bir miting ile kutlandı. Öğle saatlerinde dört koldan Gündoğdu Meydanı’na giren işçi ve emekçiler 1 Mayıs şehitlerini andılar ve taleplerini haykırdılar.

Sayısal olarak geçmiş yıllara göre hayli yüksek olan katılıma rağmen kürsünün ve programın olumsuz etkisi eylemin kısa süre içerisinde dağılmasına sebep oldu. İşçi sendikaları konuşmalar başladığı sırada alandan çıkarken KESK’in bazı şubeleri ve siyasal güçler ilerleyen saatlere kadar eylem alanında yer aldılar.

Eylemde öne çıkan ise taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalışmaya karşı tepki oldu.

Sendikaların katılımı

Basmane kolunda DİSK en önde büyük bir TC bayrağı taşıyarak önlükler ve flamalarla kortejde yer aldı. Davul zurna eşliğinde ilerleyen kolda ayrıca İBB taşeron işçileri ile aralarında SDP ve BDP’nin de bulunduğu parti ve kurumlar katıldı.

DİSK kortejinde Genel-İş 3 No’lu Şube 3 bin kişilik korteji ile kolun en kitlesel kortejlerindendi. KENT AŞ işçileri de DİSK kortejinde yer aldılar. Bu kolda İz enerji işçileri, Karabağlar Belediyesi Karbel işçileri, Konak Marbel Belediye işçileri, Çiğli Kafesan işçileri, Foça Belediye işçileri de yürüdüler.

İBB Park Bahçe Taşeron İşçileri “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya hayır!” pankartı ile yürürken Bornova Belediye Park Bahçe İşçileri ise “Taşeronlaştırmaya ve özelleştirmeye karşı yaşasın mücadelemiz!” pankartı ile kortejde yer aldılar.

DİSK kortejine baştan sona coşkulu bir hava hakimdi. Kortejde AKP karşıtı sloganlar öne çıkarken katılımın geçen yıla oranla güçlü olduğu gözlendi.

Türk-İş Liman’dan Gündoğdu meydanına doğru yürüyüşe başladı. En önde “TEKEL, TARİŞ, ENERJİ, MADEN direnişçi işçileri” pankartının yer aldığı kortejde Türk-İş’in şubeleri yürüdü. Türk-İş’in ardında ise TMMOB, İzmir Barosu, DSP, EMEP ve İP yer aldı.

Türk-İş kortejinde TÜMTİS’in aileleriyle ve kitlesel biçimde yer almaları dikkat çekti. Kolun en coşkulu kortejleri ise yine TÜMTİS, Petrol İş, Belediye İş ve Deri-İş oldu.

KESK’in ve ilerici devrimci çok sayıda kurumun yer aldığı Konak kolu, sabah saatlerinden itibaren Sümerbank önünde bir araya gelmeye başladı. Devrimci güçlerce oluşturulan İzmir Emek ve Mücadele Platformu da bu kolda yerini aldı.

KESK’e bağlı sendikaların bu yılki katılımının geçtiğimiz yıla oranla önemli ölçüde yüksek olduğu görüldü. Coşkulu Eğitim Sen kortejlerinde “Devrim ve sosyalizm” şiarları öne çıkarken SES ve Tüm Bel Sen’in kitlesel katılım gösterdiği görüldü.

Ayrıca bu kolda Halkevleri, DİP, Taşeronlaştırmaya Karşı İşçi Dayanışma Derneği, Tekstil Sen, ÖDP, PSAKD ve çeşitli kurumlar yer aldı.

İzmir Emek ve Mücadele Platformu’nun en önünde “İşsizliğe, yoksulluğa, 4-B/4-C’ye, güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a mücadeleye!” pankartı taşındı. Ardında ise platform bileşenleri olan Alınteri, BDSP, DHF, Devrimci Hareket, Emek ve Özgürlük Cephesi ile Partizan alfabetik sıra ile yer aldı.

BDSP’den grev çağrısı

Komünistler 1 Mayıs’a temel taleplerinin yanısıra sektör çalışmalarının pankartları arkasında katıldılar. BDSP kortejinin en önünde “Kahrolsun sermaye iktidarı! Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı! / BDSP” ve “1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a sokağa, eyleme, genel greve! / BDSP” pankartları yer aldı.

Metal İşçileri Birliği korteje “İşten atmalara, esnek çalışmaya, taşeronlaştırmaya hayır! Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” pankartı ile katılırken Tekstil İşçileri Bülteni çalışanları “Düşük ücretlere, uzun çalışma saatlerine, taşeronlaştırmaya ve kölece çalışmaya hayır! Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!” pankartı ile yürüdüler.

Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği ise eylemde ortak açılan “Eşit, parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim için SOSYALİZM!” pankartı ile yer aldılar. Gençlik eylem boyunca ortak atılan sloganların yanısıra “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Eşit parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” gibi gençliğin sorunlarını ve taleplerini ele alan solganlar attılar.

Komünistler kortejlerinde gerek pankart şiarlarıyla, gerekse slogan ve ajitasyonlarıyla 26 Mayıs grevine çağrı yaparak 1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptılar.

BDSP kortejinde yaklaşık 130 kişi yürüdü.

Kürsüde gerici uzlaşma!

Tüm kolların alana girmesinin ardından Türk-İş, KESK, DİSK, Kamu Sen ve Memur-Sen’in hazırladıkları program başladı. Öncesinde İstiklal Marşı’nın okunmayacağı yönünde sendikalardan devrimci kurumlara açıklama yapılmış olmasına rağmen oldu-bittiye getirilerek saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nı ise 1 Mayıs marşı izledi.

Kürsüden ilk olarak 1 Mayıs tertip komitesinden DİSK Ege Bölge temsilcisi Azat Fazla söz aldı. KENT AŞ işçilerini selamlayarak başlayan konuşma, KENT AŞ işçilerinin yuhalamaları ve kürsüye atılan pet şişelerle protesto edildi.

Türk-İş Ege Bölge sorumlusu Mustafa Kundakçı ise TEKEL ve TARİŞ işçilerini selamladıktan sonra taşeronlaştırma ve işsizlik üzerine konuştu.

KESK İzmir Şubeler Platformu sözcüsü Ramis Sağlam ise günün en politik konuşmasını yaptı. 1 Mayıs’ın anlamından bahseden Sağlam, bu yıl yaşanan direnişleri selamladıktan sonra 26 Mayıs’a çağrı yaptı.

Kontra sendikalar da eyleme cılız katılımlarına rağmen kürsüden söz alarak gerici ve şoven konuşmalar yaptılar. Kürsüden yapılan konuşmaların uzun ve niteliksiz oluşu alanda önemli ölçüde dağılmaya sebep oldu. Özellikle işçi sendikalarının bir çoğu hızla alanı terk etti.

Mitingin sonlarına doğru çıkan Grup Yeldeğirmeni’nin ezgileri kalan kitleyi bir araya getirerek halaylarla mitingin havasını bir nebze toparladı. Eylem halaylarla son buldu.

Mitingden notlar:

- Miting süresince kürsüden genel greve ya da TEKEL direnişine dair KESK dışında söz söylenmedi. Mitingin genel havası, konfederasyonların aralarında anlaşarak yaptığı bir seromoniden ibaretti.

-Devrimci güçlerin bir arada hareket etme ve alana müdahalesinin zayıflığı sendikal bürokrasiye imkan yarattı ve eylemin içeriği büyük ölçüde boşaltıldı.

- İzmir Emek ve Mücadele Platformu miting alanına yönelik ortak bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. 26 Mayıs’a çağrı amaçlı hazırlanan ve “Eller şaltere, adımlar sokağa” başlıklı bildiri yaygın biçimde dağıtıldı.

- BDSP, 26 Mayıs grevine dönük hazırladığı 3 bin kadar bildirinin alanda dağıtımını gerçekleştirdi. Ayrıca Metal İşçileri Bülteni, Kızıl Bayrak gazetesi ve Liselilerin Sesi dergileri alanda işçilere, emekçilere ve gençlere ulaştırıldı.

- Miting sırasında Memur-Sen ile KESK’liler arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Memur Sen bayraklarının KESK’lilerin arasına girmeye çalışmasıyla başlayan gerginlik kısa sürede sona erdi.

- BDP 14 Nisan’da gerçekleştirilen operasyonu protesto etmek ve tutuklananların serbest bırakılması talep etmek için başlattığı kampanya çerçevesinde alanda imza standı açtı.

- Miting alanında özellikle liseli gençlik güçlerinin önemli bir ağırlığı vardı. Başta Dev-Lis olmak üzere liseli örgütlenmeleri canlılıkları ve kitlesellikleri ile dikkat çekti.

- Alanda EMEP ve BDP kitlesel katılım gösterdi.

- Taşeron belediye işçileri ise alana iki ayrı pankart ile katıldılar. Bir grup işçi Genel-İş Sendikası arkasında yürürken bir grup ise yeni açılan “Taşerona Karşı İşçi Dayanışması Derneği” ile alanda yer aldılar.

- TEKEL işçileri ne ortak direnişçi işçiler pankartı ardında ne de Tek Gıda İş Sendikası ardında yer almadılar. Bir kısım işçi alana ya da siyasal kurumlarla 1 Mayıs’a katılım gösterirken genel olarak sendikayı protesto ettikleri görüldü.

- Alana gelen Başkan Aziz Kocaoğlu da KENT AŞ işçileri tarafından protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir