05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her yerde 1 Mayıs coşkusu

Kocaeli

Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamaları için yola çıkan sendikalar, ilerici ve devrimci güçler saat 18.00’de İzmit Merkez Bankası önünde buluşarak 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirdiler.

KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların da yer aldığı yürüyüş sırasında marşlar çalındı. Yürüyüş Sabri Yalım Parkı’ndaki programla devam etti. İşçi çocukları ve ailelerinin de katıldığı 1 Mayıs kutlaması yapılan konuşmalarla sona erdi.


Afyon

Afyon’da Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına Türk-İş, KESK ve Memur-Sen’e bağlı sendikalar katılırken 1977 1 Mayıs Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı.


Artvin

Artvin’de Atapark’ta toplanılmasıyla başlayan 1 Mayıs kutlamalarına KESK, DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yanısıra ÖDP, EDP, Gençlik Muhalefeti, 78’liler Derneği, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri katıldı. HES’lere karşı mücadele çağrısının yapıldığı mitingde sendika yöneticileri konuşmalar yaptılar.


Eskişehir

Eskişehir’de Aytaç Caddesi’nde toplanmayla başlayan 1 Mayıs kutlamasına KESK, DİSK, Türk-İş’e bağlı sendikaların yanısıra TMMOB, TTB, Halkevleri, BDSP, Alınteri, ÖDP ve Öğrenci Kolektifleri’nin de aralarında bulunduğu kurumlar da katıldı.

Mitingde Tepebaşı Belediyesi temizlik işçilerinin çöp kutularından yaptıkları çalgılarla verdikleri konser beğeniyle dinlendi. Konserin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve hep bir ağızdan 1 Mayıs marşı okundu.


Mersin

Mersin’de 1 Mayıs, 10 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. İstasyon Meydanı’ndan Cumhuriyet alanına yapılan yürüyüşün ardından miting programına geçildi. Cumhuriyet alanı uzun süredir kutlamalara kapalı tutulurken 10 binin üzerinde kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamalarda Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, Dev-Lis ve Gençlik Muhalefeti yoğun ve coşkulu biçimde yer aldı.


Muğla

Muğla’da 5 yıllık bir aranın ardından 1 Mayıs kutlandı. Kışla Parkı’ndan Eski Garaj Meydanı’na yürüyüş gerçekleştiren sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri 1 Mayıs’ı kutladı.

Eğitim-Sen ve SES, DİSK’e bağlı sendikalar, Belediye-İş, TMMOB, TTB, Halk Evleri, BDP ve ESP’nin de içinde bulunduğu kurumların katılım sağladığı miting coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.


Samsun

Türk İş, KESK, Memur-Sen tarafından örgütlenen Samsun’daki 1 Mayıs kutlamalarına DİSK/Dev Sağlık-İş’in yanısıra Halkevleri, ÖDP, EMEP ve Sosyalist Parti’nin de aralarında bulunduğu kurumlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirilen yürüyüş sırasında, kapatılan DTP’nin eşbaşkanı Ahmet Türk’ün uğradığı yumruklu saldırı “Ahmet Türk’’e uzanan eller kırılsın” sloganıyla protesto edildi.


Gaziantep

Gaziantep İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitinge DİSK, Türk-İş, KESK, Memur-Sen, ÖDP ve EMEP katıldı. Sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Recep Emol’un, DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Bencan’a bir buket çiçek vermesi dikkat çekti. 1 Mayıs kutlamaları Turkuaz Sirk Topluluğu gösterisi ile sona erdi.


Trabzon

Trabzon’da 1 Mayıs KESK ve Türk-İş öncülüğünde kutlandı. TEDAŞ yokuşunda toplanan kortejler Atatürk Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Sendika temsilcilerinin yanısıra bir Trabzon TEKEL işçisinin de söz aldığı miting halaylar ve horonlarla sona erdi.


Kastamonu

Kastamonu Nasrullah Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs’ı Kastamonu Sendikalar Birliği örgütledi.

Türk-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK’e bağlı sendika üyelerinin yoğun olarak katıldığı 1 Mayıs kutlamalarında davul zurna gösterisi beğeni ile izlendi. 1 Mayıs kutlamaları, katılımcıların halaylarıyla son buldu.


Yozgat

1 Mayıs Yozgat’ta da kutlandı. Yozgat Lise Caddesi Abide İş Hanı önünde toplanan Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı sendikalar davul zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs’ı kutladı. Konfederasyonlar adına Hak-İş Yozgat İl Temsilcisi Ferman Zararsız bir konuşma yaptı.


Niğde

Niğde’de Eğitim Sen’in çağrısıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlaması Şefik Soyer Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Yürüyüş için eğitim emekçileri Niğde Eğitim Sen Şube binası önünde toplandı.

Maden ve Hasangazi köylülerinin Niğde Çevre Platformu’yla katıldığı mitinge T. Harb-İş ve Şeker-İş sendikaları da katılım sağladı. Kolluk kuvvetlerinin yoldan yürümeyin uyarılarına sloganlarla yanıt veren kitle ana caddeden sloganlarla miting alanına ulaştı.

Niğde Eğitim Sen Müzik grubunun da dinleti sunduğu miting halaylarla sona erdi.

 

Konya

Konya’da ilk defa 1 Mayıs kutlandı. Meram Belediyesi tarafından Dutlukır Kültür Parkı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında, Meram ve Karatay Belediye Başkanları ile Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Konya Şube Başkanı’nın yaptıkları protokol konuşmalarınn ardından, tüm katılımcılara geleneksel düğün pilavı ikramı yapıldı.


Antalya

1 Mayıs Antalya’da coşku içinde kutlandı. KESK, DİSK, Türk-İş ve Kamu-Sen’in birlikte düzenlediği 1 Mayıs mitingi sendikalar ile bazı yasal partilerin katılımı ile gerçekleşti. Güllük Caddesi’nden Yavuz Özcan Parkı’na yapılan yürüyüşün sonunda, parkta miting programına geçildi.


Düzce

1 Mayıs Düzce’de de coşkulu bir şekilde kutlanırken Uzunmustafa Mahallesi’ndeki Konak Gazinosu önünden, Anıtpark’a kadar yüründü. Geniş “güvenlik önemleri” altında yürüyen işçiler sıklıkla, “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganını attı. Anıtpark’ta gerçekleşen mitingde konuşma yapan, Türk-İş Düzce İl Temsilcisi Ali Güler, 1 Mayıs 1977’de katledilenlerin faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılmasını isteyerek taleplerini sıraladı. Mitinge 500 kişi katıldı.


Zonguldak

TES-İŞ, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve çeşitli kurumların da yer aldığı miting, Madenci Anıtı önünde yapıldı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı mitingde yaptığı konuşmada, insan onuruna yaraşır şartlarda çalışmak için ortak taleplerini sıraladı. Miting, çekilen halaylarla sona erdi.


Sinop

Sinop’ta 1 Mayıs, çok sayıda işçinin katıldığı mitigle kutlanırken, işçiler İstanbul Taksim’de olduğu gibi 33 yıl aradan sonra Sinop’ta da ilk kez Sakarya Caddesi’nden yürüdü. KESK Şubeler Platformu, Türk-İş ve DİSK tarafından düzenlenen mitingde, işçilere 33 yıl aradan sonra ilk kez açılan Sakarya Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında Sinop Gençlik Muhalefeti bir ara kortejden ayrılarak, Atatürk Caddesi’nde bir süre oturma eylemi yaptı. Kitlenin miting alanına girmesinin ardından, saygı duruşuna geçildi. Yapılan konuşmalaırn ardından miting son buldu.


Rize

Emek Platformu tarafından örgütlenen mitinge, Rize ve ilçeleri ile Artvin’in Hopa ilçesinden gelen ÖDP, EMEP ve Liseli Gençlik Muhalefeti katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı miting, Rize’nin Pazar ilçesinde gerçekleştirildi. 1 Mayıs kutlamaları sırasında alanda İstiklal Marşı okunmaması ve AKP karşıtı slogan atılması üzerine Hak-İş üyeleri ile gerginlik yaşandı.


Bartın

Bartın’daki yürüyüşe KESK Şubeler Platformu, Eğitim-Sen, MHP, CHP, ÖDP, SP, Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ve yönetim kurulu üyeleri, Amasra Taşkömürleri Müessesesi’ndeki maden işçileri ve Bartın halkı katıldı. Yaklaşık 500 kişi Kemerköprü’den Yukarı Çarşı’ya kadar yürüdü. Yapılan konuşmaların ardından miting son buldu.


Malatya

Malatya’da Türk-İş İl Temsilciliği bu yılki 1 Mayıs kutlamasına katılmadı. Türk-İş üyesi işçiler, sendikalarını miting sırasında sık sık protesto etti. BDP, ÖDP, EMEP ve İP pankartlarla katılırken, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Yeni Demokrasi Hareketi’nin başkan ve yöneticileri de mitinge katılarak destek verdi.