16 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/16

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim kararlılığı kazandı
Liberal reformistler sendika ağalarının gerisine düştüler!
Erdoğan savaş baronlarının
huzuruna çıktı!
Metal İşçileri Birliği MYK’sının
Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Akkardan’da uzlaşmacı-icazetçi
çizginin iflası
Baskı ve teröre rağmen
Ankara’da yaygın çalışma
Ahmet Türk’e saldırı yaygın protestolarla karşılandı 
BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden.
İşçi ve emekçi hareketinden
TKİP 1 Mayıs’a çağırıyor!.
1 Mayıs ve 26 Mayıs
üzerine konuştuk
İzmir Emek ve
Mücadele Platformu kuruldu
EKK, işçi ve emekçi kadınları
mücadeleye çağırıyor..
Eğitim sisteminin gurur(!) tablosu
YTÜ’de direniş sürüyor!
İnsanca yaşanabilir kentler için sosyalizm!
MMO’da seçim süreci tamamlandı..
Sosyal-İş’ e üye olduğu için işten atılan Avukat Cem Gök ile konuştuk
Kırgızistan’da halk ayaklanması
ABD destekli yönetimi yerle bir etti!
9. BİR-KAR Gençlik Kampı gerçekleştirildi
Her kıtada grev var!
Kuzey Kürtleri’nin traji-komik paradoksları… - M. Can Yüce
kizilbayrak.net 1 Mayıs 2010 özel sayfası yayında.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden...

BDSP çeşitli illerde gerçekleştirdiği çalışmalar işçi ve emekçilere taleplerini 1 Mayıs meydanlarında haykırma çağrısı yapıyor. 1 Mayıs çalışmalarını 26 Mayıs süreciyle birlikte devrimci baharı kazanma bakış açısıyla ele alan sınıf devrimcileri, çalışmalarını çeşitli ve çok yönlü araçları kullanarak sürdürüyor.


Ümraniye

Ümraniye OSB-İMES İşçileri Derneği’nde 11 Nisan günü, “1 Mayıs’tan, 26 Mayıs’a Genel GREV, Genel DİRENİŞ’i OSB-İMES İşçileri Tartışıyor!” başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı, OSİM-DER adına gündem üzerine yapılan konuşma ile başladı. Konuşmanın ardından, TEKEL direnişi sürecini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra, TEKEL direnişi içerisinde aktif olarak yer alan öncü işçilerden Metin Aslan’a söz verildi. Aslan, TEKEL sürecinde yaşananları anlattı.

Aslan’ın konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Birçok işçinin söz aldığı bu kısımda, TEKEL sürecine, 1 Mayıs’a ve 26 Mayıs’ a ilişkin canlı tartışmalar yapıldı.

OSİM-DER Emekçi Kadın Komisyonu’nun yaptığı toplantılar sonucunda 1 Mayıs’a özel bir bülten çıkartılması, toplantılar örgütlenmesi ve işçi-emekçi kadınların sorunlarını işleyen bir anketin hazırlanması kararı alındı. “Emekçi Kadınlar… Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta alanlara” şiarı ile OSİMDER Emekçi Kadın Komisyonu imzalı 1 Mayıs bülteni çıkarıldı.


Kartal

1 Mayıs hazırlıkları kapsamda bölgede 1 Mayıs toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sınıf hareketinin tablosu tartışıldı ve 1 Mayıs faaliyetleri planlandı. Faaliyetin taşınacağı emekçi mahalleleri, yapılacak fabrika toplantıları, 25 Nisan’da yapılacak etkinliğin duyuru ve çağrısı gibi başlıklar ele alındı.

Karlıktepe, Esentepe, Petrol-İş, Çavuşoğlu, Topselvi, Kurfalı, Erzincan, Çınardere mahallelerinin bildiri dağıtımları tamamlandı. Karlıktepe, Esentepe, Petrol-İş ve Kartal merkez afişleri de yapıldı. Toplamda 4500 bildiri ve 400 afiş kullanıldı.


Küçükçekmece

Küçükçekmece BDSP, 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde Sefaköy Gümüşçüler Çarşısı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 10 Nisan günü yapılan eylemde 26 Mayıs genel eylem sürecine giden yolda tüm emekçilerin 1 Mayıs’ta taleplerine güçlü bir şekilde sahip çıkması hatırlatıldı.

Bunun yanında BDSP’nin merkezi olarak çıkarmış olduğu 2 çeşit afiş bölge semtlerinde ve sanayi havzalarında kullanılmaya başlandı. Yine bu çerçevede çıkarılan bildirilerin 7500 adedi kullanıldı.

Çalışmaların temel ayaklarından birisi olarak tanımlanan ev toplantıları ise yapılmaya başlandı. Toplantılarda 25 Nisan’da yapılacak etkinliğin duyurusu ve verimli tartışmalar yapıldı.

Yerel bülten Emekçinin Gündemi’nin 1Mayıs sayısının dağıtımları, kalan materyallerin kullanımı 1 Mayıs’a giden süreçte yapılacak. 


Esenyurt 

Ajitasyon-propaganda çalışmaları afişleme, bildiri dağıtımları ve Kızıl Bayrak gazetesinin etkin kullanımıyla yaygınlık kazandı.

BDSP afişleri işçilerin geçiş güzergâhlarıyla beraber Köyiçi’nde, Fatih Mahallesi’nde, Balıkyolu’nda, Tabela’da, Talatpaşa’da ve Yeşilkent’te yaygın olarak kullanıldı.

Merkezi bildiriler de kalabalık ekipler halinde pazarlarda yaygın olarak kullanıldı. Dağıtım esnasında BDSP imzalı “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde” ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” şiarlı önlükler giyilerek 1 Mayıs’a çağrı konuşmaları yapıldı.

Kızıl Bayrak gazetesinin satışı da Depo, Örnek Mahallesi, Yeşilkent’te toplu biçimde gerçekleştirildi.

11 Nisan günü 1 Mayıs ve 26 Mayıs gündemli bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda; birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs için yürütülen mücadeleye daha fazla destek olma çağrısı yapıldı.

Ayrıca BDSP’nin de bileşeni olduğu Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun yerelde örgütleyeceği eylem ve etkinliklerin bir parçası olarak Esenyurt bölgesinde 18 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek 1 Mayıs’a çağrı eylemine de katılım çağrısı yapıldı.


Mamak

Mamak BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetleri 12 Nisan günü Tuzluçayır Mahallesi’nde yürütülen afiş çalışmasıyla devam etti.

Ardından işçi servis noktaları ve evlere kapı kapı yapılan ziyaretlerle 1 Mayıs bildirileri emekçilerle buluştu. Yaygın afiş, ev ziyaretleri ve bildiri dağıtımları da yapılan planlamalar arasında… Ayrıca çalışmaların gündemlerinden birini de BDSP’ye yönelik operasyonlar ve tutuklama terörü oluşturuyor.  


TARİŞ işçilerine 1 Mayıs çağrısı!

İzmir BDSP, 10 Nisan günü TARİŞ işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Alsancak Garı önünde toplanan BDSP’liler, TARİŞ Bölge Müdürlüğü önüne doğru yürüyüş gerçekleştirdi. BDSP’liler, direniş alanına girildiğinde TARİŞ işçileri tarafından alkışlar ve “Asla yalnız yürümeyeceksin!” sloganı ile karşılandı.

Direniş alanında Çiğli Organize Sanayi’den bir işçi BDSP adına TARİŞ işçilerine seslendi. TEKEL direnişinin tüm işçi sınıfına malolduğunun belirtildiği

“Haklarımız için mücadele etmediğimiz sürece köleleştirilmeye mahkumuz” denilen konuşmada TARİŞ işçilerine 1 Mayıs çağrısı yapıldı.

Konuşmanın ardından Kızıl Bayrak gazetesinin yeni sayısı direnişçi TARİŞ işçilerine dağıtıldı. Alanda çekilen halayların ardından ziyaret son buldu.


Manisa

Manisa İşçi Birliği Derneği, işçi ve emekçilere seslenerek güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’a çağrı yapıyor. Bu kapsamda merkezi 1 Mayıs afişleriyle beraber “Sömürüye, işsizliğe ve güvencesiz çalışmaya karşı 1 Mayıs’ta alanlara! / Manisa İşçi Birliği Derneği” ozalitleri ve taleplerin yer aldığı ozalitler Manisa merkezde kullanıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul – Ankara – İzmir – Manisa



Kayseri 1 Mayıs hazırlıkları

Kayseri’de, aralarında ilerici, devrimci örgütlerin ve sendikaların da bulunduğu 22 kurumun katılımıyla 1 Mayıs’a hazırlık toplantısı yapıldı.

EMEP tarafından dile getirilen, 1 Mayıs çerçevesinde Türk-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen ve Hak-İş bürokratlarıyla görüşülmesi ve onlarla birlikte 1 Mayıs hazırlıklarının sürdürülmesi önerisi, KESK, DİSK ve devrimci güçler tarafından reddedildi.

BDSP’lilerin, hiçbir koşulda sendika ağalarının ayağına gidilmemesi, sendikalı-sendikasız işçilere dönük 1 Mayıs çalışmasının yoğunlaştırılması önerileri genel olarak kabul gördü.

1 Mayıs’ın sosyal yıkım saldırılarına, işsizliğe, güvencesizliğe, 4/C köleliğine, özelleştirmelere, taşeronlaştırmaya, Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar uygulamalarına, emperyalist saldırganlığa, hapishanelerdeki tecrit uygulamalarına ve devlet terörüne karşı tarihsel ve güncel anlamına uygun olarak kutlanması noktasında fikir birliğine varıldı.


Devrimci 1 Mayıs Platformu da 1 Mayıs’a hazırlanıyor

Kayseri’de BDSP, DHF ve ESP tarafından oluşturulan Kayseri Devrimci 1 Mayıs Platformu da birleşik, kitlesel ve devrimci bir 1 Mayıs’ın kutlanması amacıyla çalışmalarını başlattı.


Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı

12 Nisan günü, Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu, 2010 1 Mayıs’ına ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında, Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun 2010 1 Mayısı’nın sosyal yıkım saldırılarına, işsizliğe, güvencesizliğe, 4/C köleliğine, özelleştirmelere, taşeronlaştırmaya, Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar uygulamalarına, emperyalist saldırganlığa, hapishanelerdeki tecrit uygulamalarına, devlet terörüne, baskı ve yasaklara yanıt olacak bir tarzda, tarihsel ve güncel anlamına uygun olarak kutlanması için her türlü çabayı ortaya koyacağı belirtildi.

Kızıl Bayrak / Kayseri - Ankara