16 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/16

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim kararlılığı kazandı
Liberal reformistler sendika ağalarının gerisine düştüler!
Erdoğan savaş baronlarının
huzuruna çıktı!
Metal İşçileri Birliği MYK’sının
Nisan Ayı Toplantısı Sonuçları
Akkardan’da uzlaşmacı-icazetçi
çizginin iflası
Baskı ve teröre rağmen
Ankara’da yaygın çalışma
Ahmet Türk’e saldırı yaygın protestolarla karşılandı 
BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden.
İşçi ve emekçi hareketinden
TKİP 1 Mayıs’a çağırıyor!.
1 Mayıs ve 26 Mayıs
üzerine konuştuk
İzmir Emek ve
Mücadele Platformu kuruldu
EKK, işçi ve emekçi kadınları
mücadeleye çağırıyor..
Eğitim sisteminin gurur(!) tablosu
YTÜ’de direniş sürüyor!
İnsanca yaşanabilir kentler için sosyalizm!
MMO’da seçim süreci tamamlandı..
Sosyal-İş’ e üye olduğu için işten atılan Avukat Cem Gök ile konuştuk
Kırgızistan’da halk ayaklanması
ABD destekli yönetimi yerle bir etti!
9. BİR-KAR Gençlik Kampı gerçekleştirildi
Her kıtada grev var!
Kuzey Kürtleri’nin traji-komik paradoksları… - M. Can Yüce
kizilbayrak.net 1 Mayıs 2010 özel sayfası yayında.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Balnak’a TİS çağrısı

Balnak’ın en büyük işletmesi olan Gebze Şekerpınar’daki işyerinde üye çoğunluğunu sağlayan Nakliyat-İş Sendikası, üyeleri adına, Balnak işverenine 19 Nisan’da DİSK Genel Merkezi’nde TİS masasına oturma çağrısında bulundu.

Sendika, toplu iş sözleşmesi yapabilmek için işletme çoğunluğunun aranmasını sendikal örgütlenme açısından “anti-demokratik” olarak nitelendirdi. Türkiye’nin altına imza attığı ILO sözleşmelerini ve Anayasanın 90. maddesini dayanak gösterdi.

Sözleşme çağrısını Çalışma Bakanlığı, Bölge Çalışma Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği ile İLO’ya da bildiren Nakliyat-İş Sendikası, Balnak patronunun toplu iş sözleşmesi görüşmelerine gelmemesi durumunda her türlü meşru direnme hakkını kullanacaklarını bildirdi.


Bilgi’de işten atma saldırısı

Bilgi Üniversitesi’nde çalışan Sosyal-İş Sendikası üyesi Prof. Dr. Nevin Ateş, rektörlüğün 30 Mart 2010 tarihli yazısı ile “görev süresinin sona ermesi’’ gerekçesiyle müdürlük görevinden alındı. Ateş’in işine son verilmesi üzerine Sosyal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu yazılı açıklama yaptı. Sosyal-İş, Ateş’in öğretim üyeliği görevine iade edilmesini istedi.


Mersin Limanı’nda kazanım

TÜMTİS üyesi AKAN-SEL Nakliyat işçilerinin 2009 yılında sendika hakkı için başlattıkları kararlı direnişlerine sahne olan Mersin Limanı’nda bir kazanım daha sağlandı.

Liman-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan işçiler 40 gün süren direnişlerinin ardından işlerine geri döndüler. Limanda iş yapan MLH taşeronu, 40 gün önce Liman-İş’e üye oldukları gerekçesiyle 6 işçiyi işten atmıştı.


Dev Sağlık-İş’ten eylem

Dev Sağlık-İş, 8 Nisan günü Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması gerçekleştirerek, üyelerinin örgütlenme sürecinde karşılaştıkları baskıları protesto etti.

Açıklamayı okuyan Dev Sağlık-İş Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Erhan Güneş, sistemin en beter güvencesiz çalıştırma biçimlerinden biri olan taşeronlaştırmanın, işçilerin yan yana gelmemeleri, örgütlenmemeleri ve haklarını aramamaları için yaygınlaştırıldığını belirtti. Sağlık işçileri olarak, örgütlenmek amacıyla Dev Sağlık-İş’e başvurdukları andan itibaren hastanede terör havası estirildiğini dile getiren Güneş’in ardından Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir konuşma yaptı. Samatya Hastanesi inşaat işçilerinin destek verdiği eylemde, “Taşeron işçiyiz, örgütlüyüz güçlüyüz!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Taşeron işçisi köle değildir!” ve “İşçi memur el ele 1 Mayıs’a!” sloganları atıldı.


Kartal’da TİS kazanımları

Genel-İş Sendikası ile Kartal Belediyesi arasında bir süredir devam toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 8 Nisan Perşembe günü anlaşmayla sonuçlandı. Ücret ve sosyal haklardaki kazanımların yanısıra 1 Mayıs’la beraber 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün de ücretli izin günü sayılmasına karar verilen yeni TİS kapsamında sendika üyesi işçilere her 1 Mayıs’ta 100 TL net ödeme yapılması kararlaştırıldı. Anlaşmaya göre işçilerin günlük taban ücretleri 80,00 TL olarak belirlenirken bu miktara 1. Yıl için %14 oranında zam yapılmasına, ayrıca zamlı günlük ücretlerine, her hizmet yılı için 0,20 TL kıdem zammı ilave edilmesine kadar verildi. İşçiler, 2. Yıl için ise enflasyon + 2 puan oranında zam alacaklar. Diğer sosyal haklara ise ortalama %30 oranında zam yapılmasına karar verildi.

Varılan anlaşmaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, imzalanan TİS’i “Türkiye genelinde işçi sınıfına örnek bir sözleşme” olarak nitelendirdi.


Elkim işçileri direniyor

Düzce 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan ve yüzde 80’i Malezyalı sermaye grubuna ait Elkim’de örgütlenme çalışması başlatarak çoğunluğu sağlayan sendika işten atma saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

Elkim Metal’de üye çoğunluğunu sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespit başvurusunda bulunan Birleşik Metal-İş bildik bir senaryoyla karşılaştı. Baskılar, tehditler ve işten atma saldırısıyla sendikal örgütlenmeyi kıramayan Elkim patronu “fabrikayı satılığa çıkardığı”nı duyurarak fabrikanın kapısına “Satılık” yazılı dövizler astı. Birleşik Metal-İş Sendikası 12 Nisan günü Düzce’de eylemdeydi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de katıldığı eylemde Elkim’deki saldırılara karşı dayanışma çağrısında bulunuldu.


İşçilere “tatil rüşveti”

İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi’nde kurulu Almanya merkezli otomotiv yedek parça fabrikası Mahle-Mopisan’da, Birleşik Metal-İş’in örgütlenme çalışması karşısında oluşturulan patron- Türk Metal çetesi ittifakı, şimdi de işçileri ‘tatil rüşveti’ ile aldatmaya çalışıyor. Kölelik koşullarının hüküm sürdüğü Mahle’de, sendikal örgütlülüğün tartışıldığı kritik günlerde 9-11 Nisan arasının patron tarafından tatil ilan edilmesi ve işçilere Türk Metal’e ait 5 yıldızlı Büyük Anadolu Didim Resort Hotel’den “tatil” rüşveti sunulması, Birleşik Metal-İş tarafından 9 Nisan günü yapılan yazılı bir açıklamayla teşhir edildi.

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu imzası ile yapılan açıklamada, işverenliğin işçilerin sendikal örgütlenme ve sendikal tercihine tahammül edemediği, yanına aldığı taşeronu Türk Metal’le birlikte bir dizi baskı, tehdit ve işten atmalarla örgütlülüğü engellemeye çalıştığı hatırlatıldı.


Bursa’da işten atma saldırısı

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Dev Sağlık-İş üyesi Mesut Özdemir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

Özdemir’e yapılan bu saldırı Dev Sağlık-İş tarafından gerçekleştirilen açıklamayla protesto edildi. 9 Nisan Cuma günü klinik girişi önünde gerçekleştirilen açıklamada işten atma saldırısı teşhir edildi. İlgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

Basın açıklamasını işyeri temsilcisi Fikret Sarıgül gerçekleştirirken diğer işten atma saldırıları hatırlatıldı.

Basın açıklamasına DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Bursa Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Şencan Kurt, MMO üyesi Remzi Erişler ve Erol Doğan, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, DİSK Emekli-Sen, Liseli Genç Umut ve Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği de destek verdi.


Direnen işçiler Taksim’deydi

13 Nisan akşamı Beyoğlu İstiklal Caddesi güvencesizliğe karşı mücadelelerini birleştiren işçilerin yürüyüşüne sahne oldu. 

TEKEL işçileri, itfaiye işçileri, İSKİ işçileri, set işçileri, Samatya Hastanesi inşaat işçileri, sağlık işçileri ve güvencesiz öğretmenlerin mücadele çığlığı İstiklal Caddesi’ndeydi. Saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan işçiler Galatasaray Lisesi’ne coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

“Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüşte güvencesiz çalışmaya karşı farklı işkollarında mücadele yürüten işçiler pankartlarını açarak taleplerini dile getirdiler.

BDSP, Ekim Gençliği, Halkevleri, EMEP, Mücadele Birliği, Devrimci Proletarya, Alınteri’nin de aralarında bulunduğu birçok kurumun destek verdiği eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu da katılım sağladı.

Galatasaray Lisesi önünde son bulan yürüyüş burada gerçekleştirilen konuşmalarla devam etti. Samatya Hastanesi işçileri, İSKİ işçileri, Dev Sağlık-İş üyesi taşeron sağlık işçileri, itfaiye işçileri ve güvencesiz öğretmenler adına yapılan konuşmalarda güvencesiz kölece çalışma biçimlerine karşı mücadele çağrısının yanısıra birleşik mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Konuşmaların ardından 1 Mayıs’ta Taksim’de buluşma çağrısıyla eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Belediye işçilerinden yürüyüş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ilçe belediyeleri ve şirketlerde çalışan yaklaşık 7 bin belediye işçisini kapsayan TİS sürecine ilişkin Belediye-İş Sendikası İstanbul Şubeleri 14 Nisan günü yürüyüş gerçekleştirdi. Saraçhane’deki belediye binası önüne pankart ve sloganlarla gelen işçiler kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

İtfaiye işçileri ve Esenyurt Belediyesi işçilerinin pankartlarıyla yer aldığı yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar atıldı.

İBB binası önünde Belediye-İş İstanbul Şubeleri adına basın açıklamasını okuyan Cafer Serdar Özkul, İSPARK A.Ş’de Belediye-İş Sendikası’nın yetkisinin yok sayılmak istendiğini belirtti. Anayasa değişikliğiyle emekçilerin oyalanmak istendiğine dikkat çeken Özkul, taşerona peşkeş çekilen BİMTAŞ A.Ş’yi, İSKİ’de işten atılan işçileri ve Marmaray işçilerini hatırlattı.

Belediye şirketlerinde çalışan üniversite mezunlarının, uzmanlık vasfı verilerek kapsam dışında bırakılmasını eleştiren Özkul, çalışanların Belediye-İş’e üye olmalarının engellendiğini sözlerine ekledi.

Bu dönemki TİS hedeflerinin, mevcut hakları korumanın yanısıra taşeronlaştırma uygulamalarını ve sendikal örgütlenme önündeki engelleri kaldırmak olduğunu söyleyen Özkul, işten çıkartılmayı kolaylaştıracak maddelerin altına imza atmayacaklarını ifade etti. BDSP, Tüm Bel Sen ve Sağlık-İş’in de destek verdiği eylem “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganları ve 1 Mayıs’ta Taksim’de buluşma çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Bursa AYÖP’ten oturma eylemi

 Bursa Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu “Kadrolu atama, güvenceli iş istiyoruz” talebiyle Fomara Meydanı’nda oturma eylemi başlattı. Oturma eyleminde, eğitim sistemindeki yaşanan çarpıklıkları konu alan bir tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı ve Eğitim-Sen Bursa Şubesi’nin destek verdiği eylem sloganlarla sona erdi.

Platform, 17 Nisan’da Ankara’da Eğitim-Sen tarafından düzenlenecek mitinge “Güvenceli iş, güvenli gelecek” talebiyle katılacak.

Kızıl Bayrak / Bursa


BTS: Demiryolları özelleştirilemez!

Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) tarafından her yıl kutlanan Dünya Demiryolcular Eylem Günü kapsamında bu yıl da demiryolu emekçileri tarafından “Demiryolu sektörünün parçalanması ve özelleştirilmesi ile getirdiği olumsuzluklar” temasıyla etkinlikler düzenlenecek.

Konuyla ilgili 13 Nisan günü BTS Genel Merkezi tarafından Ankara Garı önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada yeniden yapılanma adı altındaki tasfiye çalışmalarının gerçekleştirildiği söylendi.

Basın açıklamasını gerçekleştiren BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, demiryollarının uygun fiyatlı, güvenli, kaliteli, zamanında hareket eden, temiz ve konforlu hizmet sunmasını istediklerini ifade etti. Akıl, böyle bir hizmetin yeterli altyapı, araç, bakım ve bunları sağlayacak insan yatırımı gerektirdiğini söyledi.


 

 

TEKEL işçileri TBMM Başkanı Şahin’i protesto etti

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Adıyaman’a gelen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de diğer AKP’liler gibi TEKEL işçilerinin protestosuyla karşılaştı.

Şahin’in Adıyaman Valiliği’ne gelişi sırasında giriş kapısının karşısındaki caddede toplanan Tek Gıda-İş Sendikası üyesi TEKEL işçileri ellerindeki ekmekleri havaya kaldırarak sloganlarla Şahin’i protesto ettiler.

“İş, ekmek yoksa barış da yok!”, “Ekmeğe uzanan eller kırılsın!” sloganlarını atan TEKEL işçilerinin önü polis barikatıyla kesilirken işçilerin protestosu Şahin’in valilik binasından ayrılışına kadar devam etti.

TEKEL işçileri, Şahin’in otomobilinin bulunduğu araç konvoyuna yumurta atarak tepkilerini dile getirdiler. Şahin ise TEKEL işçilerinin protestosuna tipik bir AKP’li yorumunda bulunarak “Bindikleri dalı kesiyorlar” biçiminde karşılık verdi.