31 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/50

 Kızıl Bayrak'tan
2011 mücadele ve örgütlenmede
sıçrama yılı olmalıdır!
Amerikancı rejim siyonist İsrail’le arayı düzeltme telaşında
Torba yasasına karşı mücadele, engeller ve görevler
Mücadele fabrikalar düzeyinde sürecek!
Kampanya çalışmalarından..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ocak Ayı
Toplantısı Sonuçları
Metal işçisinin öfkesinden kurtulamayacaksınız!
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
Buca direnişinde kritik aşama
2011 sınıf mücadelesinin
yükseltildiği bir yıl olmalıdır!.
Kriz derinleşirken sosyal mücadele büyüdü
2011 Sokağın, kavganın,
barikatın yılı
olacak! - Volkan Yaraşır
KESK’te genel kurullar
Sa-ba işçisi hakları ve
onuru için direniyor!
BERİCAP işçisi
örgütlülüğüne sahip çıktı
Üniversitelerden.
Ankara’da 15. yıl etkinliği
Maraş katliamı lanetlendi!
İsrail’in “dökme kurşun” vahşeti 2. yılında
Ölüm dalga dalga
hayatı kuşatıyor!.
“Kayıpların sorumlusu devlettir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Maraş katliamı lanetlendi!

Buca

İzmir’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Buca Şubesi 23 Aralık günü gerçekleştirdiği etkinlikle Maraş katliamını lanetledi. Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panel sinevizyon gösterimi ile başladı.

Gösterimin ardından söz alan Şube Başkanı Şehri Tuğrular katliama değindi. Geçtiğimiz hafta Maraş’a giden protestocuların yaşadığı provokasyonu da anlatan Tuğrular, aynı zihniyetin 32 yıldır korunduğunu ve yaşadığını belirtti.

Etkinliğin panel bölümünde ise Gazeteci Tuncay Atmaca ve Yazar Bilsen Başaran söz aldılar. Başaran tarihsel belgelere, resmi tutanaklara ve anlatımlara dayanarak katliamın ayrıntılarını anlattı. Katliamın Alevi toplumu için bir travma olduğuna değinen Başaran Alevi toplumunun CHP ile olan ilişkisini de “tecavüzcüsüne aşık olmak”a benzetti.

CHP eleştirilerinin etkinliğe katılan bazı kişiler tarafından tepkiyle karşılanması üzerine konuşmacılar Dersim’i bombalayanın Sabiha Gökçen olduğunu ya da Sivas katliamı sırasında SHP’nin izlemek ile yetindiği gibi çok sayıda kanıta da başvurarak CHP’nin kirli yüzünü teşhir ettiler.


Çiğli

İzmir’de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çiğli Şubesi 26 Aralık Pazar günü Çiğli Belediyesi meclis salonunda gerçekleştirdiği etkinlikle Maraş katliamını lanetledi.

PSAKD Çiğli Şube Başkanı Türkan Doğan yaptığı konuşmada Maraş katliamının üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen gerçek faillerin elini kolunu sallayarak gezdiklerini ve göstermelik olarak 22 sanığın yargılandığını söyledi. Maraş’ın Alevi-sünni çatışması olmadığını söyleyen Doğan, devletin içinde bazı güçlerin kontrgerillayla birlikte katliamı planlayarak hayata geçirdiğini belirtti.

Doğan, Maraş’taki korku travmasını şöyle anlattı:

“Üç bin kişiyle bir basın açıklaması yapmak için oradaydık. Maraş’a vardığımızda hala insanlar korkuyorlardı, hala insanların üzerinde korku bulutları dolaşıyordu. Kapıları çaldığımızda insanların bakışlarında hep korku vardı. Sanki tekrar aynı olaylarla karşılaşacaklarmış gibi çocuklarını dışarı bırakmak istemiyorlardı. Yürüyüş esnasında bir kısmı korkudan pencerelerinin arkasından bakıyorlardı”

 

Çiğli Güzeltepe

İzmir’de Alevi Yol Kültür Derneği Güzeltepe (Çiğli) Şubesi 25 Aralık Cumartesi akşamı Çiğli Belediyesi eski meclis salonunda bir etkinlik gerçekleştirdi.

Dernek Başkanı konuşmasında bu katliamların yaşanmasında bugüne kadar örgütlü bir duruş sergilenememesinin olduğunu söyledi ve dernek çalışmalarından bahsetti. İzmir Gündoğdu Meydanı’nda 6 Mart’ta gerçekleştirilecek yürüyüşe herkesi kitlesel olarak katılmaya ve destek vermeye çağırdı.

Dernek başkanının konuşmasının ardından söz alan bir Alevi Dedesi, katliamı yaşamış biri olarak süreci anlattı. Konuşmasına, 1239 yılından başlayarak bilinen bütün Alevi katliamlarını kronolojik olarak aktararak başladı.

Bu katliamlarda yaşanan ölümlerin sayısını verdi. Sonrasında Maraş katliamına ilişkin bazı örnekler anlatarak o dönem çevre illerde bulunan bütün faşistlerin Maraş’a toplandığını ve 12 Eylül darbesinin nasıl hazırlandığının Maraş üzerinden en iyi şekilde görülebileceğini söyledi. 12 Eylül döneminde devrimci mücadelesinden kaynaklı nasıl işkencelere uğrayıp içeride yattığını anlattı.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı ve 2 saat süren etkinlik Maraş katliamının anlatıldığı kısa bir slayt gösterimiyle sona erdi.

Eskişehir

Eskişehir’de ilerici ve devrimci kurumlar işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Gültepe Mahallesi’nde Maraş katliamını protesto eden bir eylem örgütledi.

Tunceliler Derneği önünde bir araya gelen kurumlar ajitasyon konuşmaları eşliğinde Cemevi önüne meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Cemevi önüne gelindiğinde okunan basın metninde tüm bu baskılara ve katliamlara rağmen mücadelenin devam ettiği ve bundan sonra da devam edeceği söylenerek işçi ve emekçiler mücadeleye destek vermeye çağrıldı.

Alınteri, BDP, BDSP, DHF, EMEP, ESP, Halkevleri, ÖDP ve SDP tarafından örgütlenen eyleme 250 kişi katıldı.


Gazi Mahallesi

19 Aralık zindan katliamı ile Maraş katliamı Gazi Mahallesi’nde yapılan yürüyüşle lanetledi. Eski karakolda toplanan kitle buradan Cemevi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Meşaleli yürüyüşte “Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz! sloganları sıklıkla atıldı.

Cemevi önüne gelindiğinde kitle adına basın açıklaması okundu.

BDP, ÖDAD, ESP, Partizan, Alınteri ve TÖP tarafından örgütlenen eyleme BDSP ve Devrimci Hareket de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir – Eskişehir - İstanbul




Liselerde polis ve soruşturma terörü

Kantin boykotuna polis terörü

Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi öğrencileri 27 Aralık günü kantin zamlarını protesto etmek için kantin boykotu gerçekleştirdi. Öğrenciler evlerinden getirdikleri kek ve börekleri birbirleriyle paylaşırken, topluca aldıkları simitlerin dağıtımı gerçekleştirildi.

Okul idaresi ise kantin fiyatlarına yapılan zammı olağan bulurken, boykotu kırmaya çalıştı. “İyi kalite ucuz fiyata alınamaz” diyen müdür yardımcısı önce yiyeceklerin satıldığını öne sürüp öğrencilere müdahale etmek istedi. Öğrenciler satış yapmadıklarını söyleyince “Bu simitlerin içinde uyuşturucu satmadığınızı nereden bileyim?” diyerek provokasyon yaratmaya çalıştı. Yönetim okula polis çağırdı. Okul bahçesinde birçok polis aracı ve bir polis minibüsü konuşlandı.

Su almak için okuldan dışarı çıkan bir öğrenciyi okul bahçesinde darp ederek gözaltına alan polis, arkadaşlarının gözaltına alınmasına engel olmak isteyen iki öğrenciyi de gözaltına aldı.

Gözaltı terörüne karşı okul bahçesinde toplanan öğrenciler saldırıyı protesto etti. Öğrenciler “Katil polis liselerden defol!” sloganları ile polisin okuldan çıkmasını istedi. Bazı öğretmenler de gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Polis terörü karakolda da sürdü. Karakola götürülen üç öğrenciye “şikayetçi olmadıklarına” dair tutanaklar zorla imzalatıldı. Öğrenciler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.


Erdal Eren’i anan liselilere soruşturma

22 Aralık günü Erdal Eren anması gerçekleştiren Halil Akkanat Lisesi öğrencileri soruşturma terörüyle karşı karşıya kaldı. 22 Aralık günü gerçekleştirilen anmada öğrenciler “Erdal Eren ölümsüzdür!” sloganı ile bir araya gelmişti. “Erdal Eren ölümsüzdür! / Halil Akkanat öğrencileri” ozalitinin açıldığı anmaya okul müdürü müdahale etmeye çalışmış fakat öğrencilerin tepkisi üzerine geri çekilmişti.

23 Aralık günü ise 2 öğrenci anmadan kaynaklı disipline gönderildi. İki öğrenci “okulun huzurunu bozdukları” gerekçesiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Okul-polis işbirliğinde öğrencilerinin velileri aranarak “Çocuklarınız yasadışı işlere bulaştı. Okulda tutamayız. Tasdiknameyi imzalayın” denildi.

Disiplin cezası ve aile baskısı ile sindirilmeye çalışan öğrenciler 24 Aralık günü okulun önünün de basın açıklaması gerçekleştirerek disiplin soruşturmasını protesto ettiler. Yaptıkları eylemin arkasında olduklarını, baskıların hiçbir şekilde kendilerini yıldıramayacağını söyleyen öğrenciler Erdal Eren’i asan devletle, bugünkü devletin hiçbir farkı olmadığını belirttiler.

Disiplin cezalarına karşı yapılan bu eylem hemen karşılığını buldu. Eylemin ardından disiplin soruşturmaları geri çekildi.

Devrimci Liseliler Birliği / Esenyurt