31 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/50

 Kızıl Bayrak'tan
2011 mücadele ve örgütlenmede
sıçrama yılı olmalıdır!
Amerikancı rejim siyonist İsrail’le arayı düzeltme telaşında
Torba yasasına karşı mücadele, engeller ve görevler
Mücadele fabrikalar düzeyinde sürecek!
Kampanya çalışmalarından..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ocak Ayı
Toplantısı Sonuçları
Metal işçisinin öfkesinden kurtulamayacaksınız!
Teklif reddedildi
eylemler sürüyor..
Buca direnişinde kritik aşama
2011 sınıf mücadelesinin
yükseltildiği bir yıl olmalıdır!.
Kriz derinleşirken sosyal mücadele büyüdü
2011 Sokağın, kavganın,
barikatın yılı
olacak! - Volkan Yaraşır
KESK’te genel kurullar
Sa-ba işçisi hakları ve
onuru için direniyor!
BERİCAP işçisi
örgütlülüğüne sahip çıktı
Üniversitelerden.
Ankara’da 15. yıl etkinliği
Maraş katliamı lanetlendi!
İsrail’in “dökme kurşun” vahşeti 2. yılında
Ölüm dalga dalga
hayatı kuşatıyor!.
“Kayıpların sorumlusu devlettir!”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BERİCAP işçisi
örgütlülüğüne sahip çıktı

Gebze’de kurulu BERICAP Kapak Sanayi Limited Sirketi’nde örgütlü Petrol-İş Sendikası, fabrikada sendikal örgütlenmeyi tasfiye etmek isteyen patrona karşı direniş başlattı.

23 Aralık günü 4 işçinin keyfi gerekçelerle işten atılmasının ardından 24 Aralık günü saat 16.00’da üretimi durduran 100 işçinin fabrika önündeki bekleyişi de sürüyor.

Yaşanan işten atma saldırısının yanısıra 12 işçinin de yevmiyesi kesildi. Üretimi durduran işçiler kapı önünde direnişe geçti. Fabrikada üretim tamamen dururken, BERICAP patronu yük taşıma, temizlik gibi işlerde çalışan işçilerle üretimi devam ettirmeye çalıştı. Gazetemize konuşan BERICAP Baştemsilcisi Bülent Temel, patronun sendikaya olan tahammülsüzlüğünden ve fabrika yönetimindeki yetkilerini kaybetme korkusu nedeniyle işten atma saldırısının gerçekleştirildiği belirtti. Temel şunları söyledi: “Bugün saat 16.00 itibariyle üretimi durdurduk. İşten atılan işçi arkadaşlarımız dahil bütün işçi kardeşlerimizle beraber içeri girmek istiyoruz. Biz çalışmak istiyoruz, haklarımızı kazanıncaya kadar burada direneceğiz. İşveren sendikamızı hazmedene kadar, içerideki olumsuzluklara son verene kadar bizler fabrika kapısı önünde direnişimizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız”.

Direnişteki işçilere akşam saatlerinde Sa-ba işçileri destek ziyaretinde bulundu. Megaplast işçileri, BDSP ve UİD-DER de işçilere destek verenler arasındaydı. Fabrika önünde “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Dünya yerinden oynar işçiler birlik olsa!”, “Patronlar işçiye hesap verecek!” sloganları atıldı.

İşçiler 27 Aralık Pazartesi günü de saat 08.00’den akşam saat 18.00’e kadar fabrika önünde kararlı bekleyişlerini sürdürdüler.

Saat 12.00 sularında BERICAP patronu taşeronda çalışan yaklaşık 20 işçiyle toplantı yaparak işçileri yılbaşı iznine gönderdi. Taşeron işçiler fabrikadan ayrılırken BERICAP işçileri “BERICAP işçisi onuruna sahip çık!”, “Taşeron köle istemiyoruz!” sloganları, ıslık ve yuhalamalarla tepkilerini gösterdiler. Ayrıca BERICAP patronu ve avukatları da fabrikaya girişlerinde BERICAP işçisinin öfkesinin hedefi oldular.

Direnen işçilerin dayanışması

20 BERICAP direnişçisi sabah saatlerinde Sa-ba işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirirken, fabrikanın doktoru direnişçilerin yanına gelerek destek sundu. BERICAP direnişçilerinin coşkulu sloganları ile karşılanan işyeri doktoru sloganlarla uğurlandı. Ardından Sa-ba işçileri direniş alanına geldi. Sloganların coşkuyla atıldığı buluşmada Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz bir konuşma gerçekleştirdi. Sa-ba işçilerinin BERICAP işçilerine gerçekleştirdiği dayanışma ziyaretini selamlayarak konuşmasına başlayan Akyüz, Sa-ba ve BERİCAP işçilerinin, işverenlerin ortak saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Ardından direnişteki Sa-ba işçileri adına kısa bir konuşma gerçekleştirildi.

Petrol-İş üyesi Enplast işçilerinin direniş alanına gelerek işçilere destek verdiği direnişin 4. günü, vardiyalı taşeron işçilerin fabrikadan servislerle çıkışlarında atılan öfkeli sloganlarla sonlandırıldı.

Direnişle kitlesel sınıf dayanışması!

BERICAP işçilerine 28 Aralık Salı günü kitlesel bir dayanışma ziyareti gerçekleştirildi.

Saat 16.00’da Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın da katıldığı dayanışma ziyaretinde, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Sarkuysan, Yücel Boru, Kroman Çelik ve Dostel Makine’den işçiler, Lastik-İş üyesi Türk-Henkel işçileri, Çelik-İş Sendikası Gebze Şube yöneticileri ve Çelik-İş üyesi Feniş Alüminyum işyeri temsilcileri, Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu Süperlas, Megaplas, Alpla Plastik, Pimaş, Unilever, Cambro Özay işçileri, Eğitim Sen Gebze Şube yöneticileri, direnişteki Sa-ba işçileri, TİB-DER, BDSP, UİD-DER, EMEP ve ESP yer aldı. Ziyarette Birleşik Metal Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz ve Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın birer konuşma gerçekleştirdiler. Konuşmalarda birleşik mücadele vurgusu öne çıktı.

Yüzlerce kişinin katıldığı kitlesel dayanışma ziyaretinde sloganlar susmadı. Dayanışma ziyareti, BERICAP işçilerinin katılımcıları alkışlarla uğurlamasının ardından, işçilerin sembol sloganı haline getirdiği ve yerden zıplayarak attığı “Dünya yerinden oynar, işçiler birlik olsa!” sloganı ile son buldu.

Sendika fabrikaya direnişle girmişti

İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan gibi pek çok ülkede kurulu bulunan fabrikalarla uluslararası alanda faaliyet gösteren BERICAP’ta kola, meyve suyu, rakı vb. kapaklarının üretimi yapılıyor. 210 kadrolu ve 60 taşeron olmak üzere 270 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler 2009 yılında kölece çalışma koşullarına karşı sendikalaşma yoluna gitmişlerdi. Sendikal örgütlenme girişimine saldıran BERICAP patronu 6 işçiyi işten atmış, işçiler fabrika önünde direnişe geçmişti. Petrol-İş Sendikası aldığı yetki çerçevesinde 2010 yılında ilk toplu iş sözleşmesini imzalamıştı.

Kızıl Bayrak / Gebze