10 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/47

 Kızıl Bayrak'tan
Haklarımız ve geleceğimiz için
örgütlü mücadeleye!
AKP hükümeti ırkçı-siyonist rejimle arayı düzeltiyor
Sermaye partileri kokuşmuş düzeni aklama derdinde!
Genç-Sen polis terörüne eylemlerle yanıt verdi
Düzen partilerine söz yok!
Polis terörüne tepkiler
Cüret ve kararlılıkla öne çıkamayanlar
ihanete ortak olurlar!
Şimdi cüret ve kararlılıkla öne çıkama zamanı!
Metalde mücadele sürüyor...
Akdeniz Çivi
işçisinden mektup
“Yeni asgari ücret yasası tasarısı geri çekilsin!”
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!
Gericiliğin ağırlığı ve devrimci çıkış yolu
BETESAN’da direniş kazandı!
Buca direnişi dayanışmayla büyüyor
TEKEL işçileri 18 Aralık’ta Ankara'da
Evrensel Gazatesi kimin yanında? - Ç. İnci
KESK üyesi mücadele arkadaşlarımıza açık çağrımızdır
İrlanda krizi ve AB’nin
yeniden yapılanma süreci
Emperyalistlerin WikiLeaks korkusu
Şerzan Kurt davası
Eskişehir’de görüldü
Erdal Eren’den Alaattin Karadağ’a devrim bayrağı ellerimizde!
YTÜ’de imzalar verildi.
İşkence davasında ilk duruşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

YTÜ’de imzalar verildi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) direnişinin 68. gününde, soruşturma ve cezalara karşı başlatılan imza kampanyası oturma eyleminin ardından ile sona erdi. Eylemin ardından, toplanan imzalar rektörlüğe verildi.

Bir süre önce, ifade özgürlüğünü kısıtlayan soruşturmaların geri çekilmesi, cezaların iptal edilmesi ve YTÜ direnişçisi Dilbirin Acar’a ek sınav hakkı verilmesi talepleriyle başlatılan imza kampanyası ile başta YTÜ öğrencileri olmak üzere tüm duyarlı kamuoyu ve kuruluşlar eğitim hakkına sahip çıkmaya davet edilmişti. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar sonucunda Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Devrimci Hareket, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Divriği Kültür Derneği, Emekçi Hareket Partisi, Ekim Gençliği, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Derneği, Kaldıraç, Öğrenci Gençlik Sendikası, Önder Babat Kültür Merkezi ve TKP’li Öğrenciler kurumsal olarak kampanyanın imzacısı olurken, 1000’in üzerinde imza toplandı.

İmzalar teslim edildi

3 Aralık Cuma günü imzacı kişi ve kurumlardan TEKEL işçileri, BETESAN direnişçisi, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Genç-Sen’in katılımıyla oturma eylemine başlandı. Bir saat boyunca türküler, marşlar, sloganlar eşliğinde soruşturma ve ceza terörü protesto edildi.

Basın açıklamasında son dönemde gündemde olan YÖK reformu ve Başbakan Erdoğan’ın rektörlerle gerçekleştirdiği toplantılar teşhir edilirken üniversitelerin gerçek yüzünde meşru taleplerini dile getiren ve bunlar için mücadele eden öğrencilerin gözaltı, tutuklama, soruşturma, ceza gibi saldırılara maruz kaldığı söylendi.

Basın açıklaması, “Üniversitelerde soruşturma, ceza terörü düşünmeyen ve sorgulamayan bir gençlik yaratmak, sinmiş bir toplumu inşa etmek içindir. Bugün bu toplumun çözümsüz sorunlar içinde debelenmeye mahkum edildiği açıktır. İngiltere’de, Fransa’da, İtalya’da ve Yunanistan’da da gördüğümüz gibi, bu esaret karşısında milyonların da sessiz kalmayacağı açıktır. Türkiye’de de TEKEL’den BETESAN’a, ÇEL-MER’den Mutaş’a direniş ateşini yakanlar bize yol gösteriyorlar. Biz YÖK düzeninin ve üniversite idarelerinin bunun için seferber ettikleri hiçbir baskı ve yasağa boyun eğmeyeceğiz. Onların demokrasi oyununu bozacağız, sömürü ve baskı düzenlerini yıkacağız!” ifadeleriyle son buldu.

Eyleme destek

Basın açıklamasının ardından söz alan bir TEKEL işçisi, kendi süreçlerini aktardıktan sonra kurtuluşun ancak ortak bir mücadele hattı örülerek gerçekleşeceğini vurguladı. Ardından Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay bir konuşma gerçekleştirdi. Karaçay, üniversitelerdeki anti-demokraitk uygulamaların son bulmasını talep etti. BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan da konuşmasında kendi sürecini aktardıktan sonra, direnişin önemini vurguladı. Sendikal hakları, özlük hakları için direnen işçiler gibi soruşturma ve ceza terörüne karşı kapı önünde direnmeyi seçen YTÜ direnişinin önemini vurguladı. Son olarak söz Genç-Sen’e verildi. Genç-Sen adına yapılan konuşmada da soruşturma ve ceza terörüne karşı mücadelenin sürdürüleceği söylendi.


Direniş 72. gününde!

Sabah saatlerinde başlayan direniş, Başbakan Erdoğan’ın rektörlerle toplantısını protesto etmek isteyen öğrencilere yönelik polis saldırısının teşhirinin yapıldığı bildiri dağıtımı ile devam etti. Öğrenciler tarafından sıkı bir şekilde takip edilen olay karşısında durumun önemi bir kez daha direniş alanında tartışıldı. Yoğun tepkilere sebep olan polis saldırısının geçtiğimiz her gün gittikçe arttırdığı ifade edildi. Polis cinayetlerinin de tartışıldığı sohbetlerde yaşanan durumun yeni olmadığı söylendi.

Ayrıca rektörlerle toplanan Erdoğan’ın ve sözcülerinin özgürlük aldatmacasının bir diğer ispatı haline gelen saldırıyı halen savunur durumda olmaları da teşhir edildi.

Üniversiteleri paralı hale getirenlerden hesap sormak gerektiği belirtilerek mücadelenin ancak bu sermaye düzeninin alt edilmesiyle zafere ulaşılacağı konuşuldu.

Diğer yandan Ekim Gençliği’nin yeni sayısının satışı da yapıldı. Ekim Gençliği ilgi ile karşılanırken, dergi alan bazı öğrenciler ve akademisyenler direnişe maddi destekte de bulundular.

YTÜ / Ekim Gençliği



Gençlikten...

Eskişehir’de telefon tacizi

Eskişehir’de ilerici ve devrimci öğrencilere dönük baskılar farklı yöntemlerle işletiliyor. Defalarca kez üniversitede ÖGB terörüne maruz bırakılan öğrenciler için bu kez polis devreye girdi. “Aile dostu” rolüne soyunan polis öğrencilerin evlerini arayarak ailelerine asılsız bilgiler verdi.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kirli uygulamalarına bir yenisini ekledi. Biri Ekim Gençliği okuru olmak üzere 10’dan fazla devrimci öğrencinin ailesi polis tarafından arandı. “Ben kızınızın yakın bir arkadaşıyım. Kızınız terör örgütleriyle görüşüyor. Başına bir şey gelmesini istemiyorsanız onu derhal uyarın” vb. ifadeler kullanılarak ailelerle çocukları karşı karşıya getirilmeye çalışıldı.


Genç Sen’de haftalık toplantılar

Eskişehir Genç-Sen haftalık toplantılarına başladı. Genç Sen üyeleri, hazırladıkları “YÖK düzeni değişiyor mu?” başlıklı duvar gazetelerini kullanarak toplantıya katılım çağrısı yaptılar. Genç-Sen’liler toplantının yapılacağı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin kantinine geldiklerinde kantin kapısına kilit vurulduğunu gördüler.

Kantinde etkinlik yapılmasından korkan rektörlüğün bahanesi ise “tadilat”tı. Oysa kantinde tadilat söz konusu değildi. Etkinlik, rektörlüğün sudan bahanesine ve fakültenin önündeki sivil polis ve ÖGB yığınağına rağmen fakültenin önünde yapıldı.

Etkinlikte, son dönemde üniversiteler üzerinden dönen konular tartışıldı. AKP hükümetinin rektörler buluşmasında yaptığı konuşmalar, YÖK’ün adı ve logosu hariç bir şeyi değişmediği, YÖK’ün mütevelli heyetine dönüşmesi ve baskılar üzerine tartışmalar yapıldı.

Ayrıca Osman Gazi Üniversitesi’nde etkinliğin yapılacağı Tıp Fakültesi’nde tüm amfiler kilitlenerek etkinlik engellenmeye çalışıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir


Akademisyenlerden destek

Erdoğan’ın İstanbul Teknik Üniversitesi’nde katıldığı 2008-2009 öğretim yılı açılış töreninde Erdoğan’ı protesto etmek isteyen öğrencilerin 15 ay hapis cezası alması İTÜ’lü akademisyenler tarafından da protesto edildi.

İTÜ’lü öğretim elemanlarının, ‘izinsiz gösteri’ yaptıkları gerekçesiyle 15 ay hapis cezasına çarptırılan 18 öğrenci için gerçekleştirdiği imza kampanyası sona erdi. 108 akademisyen, altına imza attıkları metinle öğrencilere sahip çıktıklarını belirttiler.

Metinde şu ifadelere yer verildi: “Düşünce üretimi ve ifadesi demokratik bir hak ve yükümlülüktür. Bu hak, temelinde bağımsız ve özgür düşünce üretiminin yattığı üniversitede de olmazsa olmaz bir koşuldur. Bu nedenle İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim elemanları olarak, üniversiteye polis çağırılması, üniversite içinde polisin öğrencilere müdahale etmesi, öğrencilerin gözaltına alınması ve başlatılan adli süreç sonucunda hapis ve para cezasına çarptırılmasının, demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılmasının önünde ciddi bir engel oluşturduğunu düşünüyoruz.”