10 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/47

 Kızıl Bayrak'tan
Haklarımız ve geleceğimiz için
örgütlü mücadeleye!
AKP hükümeti ırkçı-siyonist rejimle arayı düzeltiyor
Sermaye partileri kokuşmuş
düzeni aklama derdinde!
Genç-Sen polis terörüne eylemlerle yanıt verdi
Düzen partilerine söz yok!
Polis terörüne tepkiler
Cüret ve kararlılıkla öne çıkamayanlar
ihanete ortak olurlar!
Şimdi cüret ve kararlılıkla öne çıkama zamanı!
Metalde mücadele sürüyor...
Akdeniz Çivi
işçisinden mektup
“Yeni asgari ücret yasası tasarısı geri çekilsin!”
İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret için mücadeleye!
Gericiliğin ağırlığı ve devrimci çıkış yolu
BETESAN’da direniş kazandı!
Buca direnişi dayanışmayla büyüyor
TEKEL işçileri 18 Aralık’ta Ankara’da
Evrensel Gazetesi kimin yanında? - Ç. İnci
KESK üyesi mücadele arkadaşlarımıza açık çağrımızdır
İrlanda krizi ve AB’nin
yeniden yapılanma süreci.
Emperyalistlerin Wikileaks korkusu
Şerzan Kurt davası
Eskişehir’de görüldü
Erdal Eren’den Alaattin Karadağ’a devrim bayrağı ellerimizde!
YTÜ’de imzalar verildi.
İşkence davasında ilk duruşma
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Yeni asgari ücret yasası tasarısı
geri çekilsin!”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık’ta gerçekleştirdi. İkinci toplantı ise 13 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu; 5 hükümet temsilcisi, 5 patron örgütü temsilcisi ve 5 de Türk-İş temsilcisinden oluşuyor. Bu bileşimin kendisi bile belirlenecek olan asgari ücretin sefalet ücreti olacağının en açık göstergesidir.

Sermaye hükümeti daha ilk toplantıda sefalet artışına ilişkin öngördüğü rakamları açıkladı. 2011 yılının birinci altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 8’e yakın artış öngördüğünü ilan etti. Buna göre AKP, işçileri bir kez daha devletin resmi rakamlarına göre belirlenen açlık sınırının altında bir yaşama mahkum etmiş oldu.

Ama sermaye ve hükümeti bu kadarla da kalmadı. Asgari ücretin belirlenmesini yeni bir saldırının fırsatı haline getirmek için asgari ücretle ilgili yeni bir yasa hazırlayarak gündeme getirdi. Bir dizi maddeden oluşan bu yasa tasarısı son derece ağır ve etkili bir saldırı programı niteliğindedir.

Öyle ki yasa tasarısı ile AKP hükümeti sadece asgari ücreti düşürmekle yetinmiyor. Çalışma yaşamına yeni bir düzen getirmeyi de planlıyor. Örneğin daha önce asgari ücretin hesaplanmasında 4 kişilik aile temel alınırken yeni asgari ücret yasa tasarısında 1 kişi temel alınacak. Bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilecek. Daha düşük asgari ücretle çalışma yaşı 16’dan 18’e çıkarılacak. Taşeronluk sistemi asli iş alanlarının tümünde uygulanacak. 4/B, ve 4/C vb. çalışma biçimleri kalıcılaştırılacak. Kısmi zamanlı, çağrı üzerine, kiralık işçi, stajyer işçi çalıştırma vb. esnek çalışma ve esnek ücret yöntemleri kalıcılaştırılacak.

Yeni asgari ücrete ilişkin yasa tasarısı ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti bölgesel şartlara göre dilediği gibi belirleyebilecek. Komisyon parçalanmış esnek çalışma koşullarına göre asgari ücreti yeniden yapılandırma yetkisine sahip olacak. Ayrıca Asgari Ücret Komisyonu genişletilecek. Komisyona 24 il valisinin ve belediye başkanının katılması sağlanacak. Böylece bölgesel asgari ücret uygulamasına güçlü bir yerel destek sağlanmış olacak.

AKP hükümeti krizin katmerleştirdiği işsizlik ve yoksulluğa çare argümanı ile yeni asgari ücret yasa tasarısını parlatmak istiyor. Sadece çalışma yaşamını esnetmekle yetinmiyor. Asgari ücreti de esneterek, aynı anlama gelmek üzere daha fazla düşürerek, var olan asgari sefalet ücretini iyileştirmek bir yana, daha da düşürmek istiyor. Asgari ücret altında çalışan işçi oranını toplam işçi kitlesi içinde belirleyici hale getirmek istiyor. Asgari ücretin altında çalışma biçimlerini genişletip kurumlaştırmayı hedefliyor.

Bu yasa ile emek daha da değersizleştiriliyor. Yıkıma uğratılıyor. Tahrip edilmek isteniyor. Sermaye için koruma duvarları yükseltiliyor. Burjuvaziye işçi sınıfının sömürüsü üzerinden elde ettiği kar oranlarını daha fazla arttırma olanağı sağlanıyor. Burjuvazi daha yasa çıkmadan önemli maliyet avantajları sağlanan Kürdistan’a yatırımlar yapmaya başladı. Zira kapitalistler AKP’den 250 liraya işçi çalıştırma sözünü aldılar.

Yeni asgari ücret yasa tasarısı ile geniş toplumsal kesimlerin ucuz işgücü potansiyeli olarak kullanılması hedefleniyor. Bu durumun işçi sınıfının kısmi kazanımlarına yönelik devletin saldırganlığının daha da artıracağı aşikardır. Sermaye hükümeti ve onun yürütme organı AKP hükümeti, tam da bu zeminde işçi sınıfına yönelik ekonomik ve sosyal yıkım saldırılarına hız verecektir. Kısacası, bu yasa tasarısı ile asgari ücretin daha fazla budanması ve güvencesizliğin yaygınlaşması amaçlanıyor.

Sendika ağalarının tutumu…

Yeni asgari ücret yasa tasarısına patronlar örgütü TİSK ve AKP’nin arka bahçesi olan Hak-İş tam destek verdi. Türk-İş ve DİSK ise şimdilik reddetti. Öte yandan Türk-İş yaptığı açıklamada pazarlığa açık olduğunu ifade ederek destek doğrultusunda sinyal vermeyi de unutmadı.

Yaptığı açıklamada “işsizlikle mücadele ve istihdamı artırmaya yönelik genel ve kadın, genç engellilere yönelik teşviklerin aksayan yönlerini revize edilip süresinin uzatılarak etkinleştirilmesi ve mesleki eğitim ile staj uygulamasına ilişkin düzenlemeleri gerek işgücü piyasamızın şartları açısından, gerekse sosyal devlet olması ilkesi” diyerek tasarıya destek veren Hak-İş, patronlar örgütü TİSK ile aynı noktada buluştu. Daha şimdiden AKP hükümeti ve TİSK ile benzer tutum alan Hak-İş, saldırı yasasının geçmesi için çaba göstereceğini kanıtlamış bulunuyor.

Türk-iş ve DİSK bürokratlarının yasaya ilişkin itirazlarını nereye kadar, hangi saiklerle sürdürecekleri konusunda bir açıklık bulunmuyor. Bu bürokratların daha önceki saldırılar karşısında aldıkları teslimiyetçi tutumlar unutulmamalıdır. Kesin olan bir şey varsa o da sendika bürokratları üzerlerinde, işçi sınıfının basıncını hissetmedikleri sürece yeni asgari ücret yasa tasarısına karşı adım atmayacaklardır.

Mücadele görevlerini omuzlayalım!

Gerek yeni asgari ücret yasa tasarısına karşı, gerekse diğer ekonomik ve sosyal yıkımı içeren saldırılara karşı mücadelenin örülmesi, işçi ve emekçilerin duyarlılığını arttırma görevi öncelikle sınıf devrimcilerinin omuzlarındadır. Bu kapsamda “insanca yaşamaya yeten asgari ücret!” ve “Yeni asgari ücret yasası tasarısı geri çekilsin!” talebi ile yerellerden başlayan bir faaliyet örgütlemeliyiz. Bu mücadeyi de ekonomik ve sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadele çerçevesinde ele almalı, sınıfın genel devrimci hedeflerine yönelik propaganda, ajitasyon ve eylem çizgisiyle birleştirmeliyiz.



DİSK: Asgari ücret kaç simit?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık günü yaptı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise 2 Aralık günü çeşitli illerde eylemler gerçekleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlükleri önünde gerçekleştirilen eylemlerde “Asgari ücret kaç simit?” sorusu sorularak sefalet zammı protesto edildi.


İstanbul

Saraçhane’deki Genel-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası Bölge Başkanlığı önünde toplanan DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri Unkapanı’nda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğü’ne yürüdü. İşçiler simit yiyerek sefalet zammını protesto etti.

Bölge Müdürlüğü önünde DİSK adına basın açıklamasını okuyan Genel Sekreter Tayfun Görgün, bu toplantıda asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin yaşam koşullarının belirleneceğini söyledi.


Ankara

Ankara’da DİSK üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplandı. “1 öğüne 1 simit bile yok”, “Asgari ücret için işçiye doğrudan söz hakkı verilmeli”, “Artık yeter, insanca yaşamak istiyoruz” dövizlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko gerçekleştirdi.


Gaziantep

DİSK Gaziantep Bölge Temsilciliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Gaziantep Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, belirlenecek olan asgari ücretin yaklaşık 20 milyon çalışanı ilgilendirdiğini söyledi.


Adana

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, İnönü Parkı’ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Bölge Müdürlüğü’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Basın açıklamasını DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Arslan okudu. Arslan, Kemal Türkler davasının devlet tarafından düşürüldüğünü belirtti. Asgari ücrete karşı mücadele çağrısı yaptı.


Bursa

“Asgari ücret kaç simit?” başlığını taşıyan açıklama Bursa Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde yapıldı. DİSK adına açıklama yapan Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, asgari ücretin yapılacak olan toplantılar sonucu değil, hükümet tarafından işverenlerin kendi çıkarları doğrultusunda çok önceden belirlendiğini belirtti. 40 kişinin katıldığı açıklamaya ilerici ve devrimci kurumlar da destek verdi.